Poradňa: Hľadáme ideálne inteligentné hodinky s Bluetooth

Vybrať si nové smartwatch nie je vôbec jednoduché. Tie najlepšie modely, ktoré umožnia inštalovanie ďalších aplikácií, vydržia maximálne 2 dni. Medzi lacnejšími zas nájdete doslova záplavu výrobkov od menej známych značiek.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

V našom fóre na Fony.sk sme nedávno riešili Tomášov výber nových inteligentných hodiniek a o tipy na tie najlepšie sme požiadali aj vás.

Lenže pojem "inteligentné hodinky" je v roku 2018 mimoriadne široký. Najprv by ste si preto mali ujasniť, čo od nich očakávate. Až potom môžete začať zužovať svoj výber.

To najlepšie na trhu

Na úplnom vrchole ponuky sú hodinky s takmer plnohodnotným operačným systémom. Podobne ako pri smartfónoch, aj tu proti sebe stojí Apple s watchOS a Google s Wear OS, v minulosti nazývaným Android Wear. Takýto kúsok elektroniky na vašom zápästí spustí množstvo aplikácií z App Store a Google Play. Ponuka možností tak bude mimoriadne široká - nájdete si svoj prehľad správ, počasia, prehrávač hudby či dokonca internetový prehliadač.

Plnofarebné displeje urobia najviac parády, no nevýhodou bude často mizerná výdrž, ktorá ledva prekročí jeden deň. A hneď druhou, samozrejme, vysoká cena.

Najviac možností ponúknu aktuálne stále najnovšie Apple Watch Series 3. Ako jediné si vybudovali zmysluplný ekosystém užitočných aplikácií a takmer nekonečnú paletu pestrofarebných náramkov. Konečne zvládnu kontakt s vodou aj pri plávaní v bazéne a vydržia celý deň. Skôr dámska 38-milimetrová verzia začína na 369 eurách, väčšia pre mužnejšie ruky bude za minimálne 399 eur. Všetky už majú zabudované GPS pre sledovanie športových aktivít aj bez neustále pripojeného iPhonu.

Je totiž dôležité pripomenúť, že k smartfónom s Androidom Apple Watch nepripojíte. V niektorých krajinách sa predáva tiež verzia GPS + CELULAR, u nás vám ale virtuálna eSIM karta fungovať nebude.

Konkurenčný Wear OS stále výrazne zaostáva. Tento rok ho dostalo len ozajstné minimum zaujímavých hodiniek. Spomenúť môžeme Huawei Watch 2.

Ich najväčšou zaujímavosťou je slot pre klasickú nanoSIM kartu, ktorá ich pripojí k internetu a umožní plnohodnotné telefonovanie. Kolega Matúš to však v recenzii Huawei Watch 2 - mini mobil na zápästie považuje len za núdzové riešenie. Chválil ich realtívne decentný vzhľad a kritizoval každodenné nabíjanie. Jedny z mála "Android" hodiniek u nás kúpite za 299 eur.

Platforme Wear OS neverí napríklad ani Samsung. Do svojich hodiniek preto radšej inštaluje vlastný OS Tizen.

Vybrať si môžete napríklad jeho Gear S3 vo verzii Classic alebo Frontier. Druhé menované, robustnejšie, nosí náš šéfredaktor Richard. V článku Samsung Gear S3 Frontier - tri pohľady na jedny hodinky sa o ich fungovaní dozviete viac.

Zvládnu snímanie tepu a športových aktivít, hoci nebolo vždy úplne presné. Aktuálne stoja 269 eur, no oveľa lepšie urobíte, ak si pár týždňov počkáte na príchod nástupcu Galaxy Watch. Zachovajú si mimoriadne návykovú otočnú lunetu pre presun medzi ponukami. Ak vám však nebudú stačiť základné funkcie, máte smolu. Neskôr do nich už takmer nič nenainštalujete.

Lacnejšie alternatívy od menej známych výrobcov

Ak teda inteligentné hodinky potrebujete len na zobrazovanie notifikácií, meranie tepu a zaznamenávanie trás cez GPS, môžete z funkcií zľavovať ešte výraznejšie. Pokiaľ vám bude stačiť jednoduchší alebo dokonca dvojfarebný displej, výdrž zrazu vzrastie až k hranici jedného týždňa, možno ešte ďalej.

Platí, že AMOLED alebo LCD displeje sú najväčšími žrútmi energie, e-Ink a reflexné displeje sú na tom zas presne opačne a môžu svietiť celý čas, počas ktorého hodinky máte na ruke. Výber sa tu však veľmi komplikuje. Prostredie každých hodiniek je rozdielne a niektoré zvládajú základné zobrazovanie notifikácií lepšie než iné, ktoré môžu mať problém aj so slovenskou diakritikou.

Displej Amazfit Stratos (Pace 2) ešte ponúkne viac farieb a popri GPS, sledovaní tepu a meraní hodnoty VO2 Max dosiahnete výdrž na úrovni piatich dní. Za 180 eur.

Xiaomi Huami AmazFit Bip už zobrazia len niekoľko základných farieb na transflektívnom displeji, vydržia však kľudne viac než mesiac. Za necelých 70 eur pôjde o zrejme najlacnešie hodinky s GPS a meraním tepu. V recenzii Xiaomi Huami AmazFit Bip - dlhá výdrž, nízka hmotnosť vás však upozorňujeme na zložitejšie spojazdnenie notifikácií v slovenčine.

Čo v prípade, ak vám nevoňajú menej známe čínske značky?

Vyššie spomenuté modely možno ponúknu všetko, čo potrebujete - GPS, meranie tepu, zobrazovanie notifikácií a relatívne slušnú výdrž. Hodinky však bývajú považované za dôležitý módny doplnok, a tak rozumieme každému, kto chce radšej siahnuť po výrobku s trochu populárnejším logom.

Fitbit môžeme považovať za najznámejšieho výrobcu fitness trackerov. Jeho Versa dostala štvorcový tvar a veľký farebný displej. Okrem snímača tepu ponúknu tiež nespočet farebných variantov a množstvo náramkov z rozdielnych materiálov. Prispôsobiteľnosť k oblečeniu sa tak blíži k štandardom nastaveným hodinkami od Apple. V recenzii Fitbit Versa - na šport aj do práce upozorňujeme, že údaje o GPS polohe pri zázname behu čerpajú z telefónu. To môže byť nevýhoda, no ak zvyknete športovať s mobilom pri sebe, prekážať vám to nebude. Stoja približne 190 eur.

Za rovnakú sumu si môžete kúpiť aj hodinky z úplne iného súdka, a predsa najpodobnejšie tomu, čo ste na ruke nosili ešte pred pár rokmi. Garmin Vivomove HR vydržia celý mesiac. Dokážu snímať tep, hodnotu VO2 Max a zobrazovať náhľady notifikácií. Pre ne však vyčlenili len malý displej v spodnej časti. Ciferník totiž zostal analógový. To preto, aby na prvý pohľad vyzerali čo najdecentnejšie.

Ak notifikácie vôbec nechcete, no merania tepu a počítania krokov sa nechcete vzdať, skúsiť môžete Nokia / Withings Steel HR.

Z výberu sme vynechali hodinky ako Garmin Fénix / Forerunner alebo Sunnto. Majitelia ich zvyčajne na zápästí nosia každý deň, no vďaka funkciám ako je barometer a možnosti pripojenia externých hrudných pásov či snímačov dopadu pri behu ich považujeme za vyslovene športové. Tie si pravdepodobne budete vyberať podľa úplne iných kritérií.

Ak vás zaujali Apple Watch, počkajte do 12. septembra. Očakáva sa totiž, že Apple okrem nových iPhonov ukáže aj ich nástupcu.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Peter 01.09.2018 - 18:48

#||{=}91=9658984444 Love # Problem Solution Baba ji Akola #||{=}91=9658984444 Love # Problem Solution Baba ji Akola #||{=}91=9658984444 Love # Problem Solution Baba ji Akola #||{=}91=9658984444 Love # Problem Solution Baba ji Akola

Peter02.09.2018 - 10:54 Trvalý odkaz

Keď už ste to upozornenie zmazali mohli ste si to aspoň v tomto článku opraviť. Ten údaj o tom že bip zobrazuje jednu resp. dve farby je zavádzajúci.

Matej Krajčovič02.09.2018 - 12:57 Trvalý odkaz

Ahoj, ďakujeme za upozornenie, údaj k hodinkám som opravil. Z fóra naozaj zvykneme mazať len spam.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease02.09.2018 - 13:04 Trvalý odkaz

Oni sú aj inteligentné hodinky bez Bluetooth?

dk03.09.2018 - 21:59 Trvalý odkaz

Tiez pokukavam ze by som si nejake smart hodinky zaobsatral. Ale tak do 100 eur. Mate niekto skusenosti s tymi aliexpresovymi? Idelne keby vydrzali 3+ dni, mali gps, dalo sa s nimi plavat, merat tep a zobrazovali by notifikacie. Ak mate na take cinaky tip, budem vdacny

Celá diskusia 9 príspevkov