Orange: roaming v EÚ v súlade s reguláciou a nové paušály Go Europe

Orange zverejnil, čo prinesie zákazníkom európska roamingová regulácie pri ceste do krajín Európskej únie. Paušály Go sa k 15. 6. 2017 zmenia na nové programy Go Europe s novým objemom dát.

Od 15. júna 2017 začnú platiť nové pravidlá účtovania súvisiace s používaním mobilných služieb v roamingu. Prvým z operátorov, ktorý pri uvedení novej ponuky spomenul európsku reguláciu roamingu bol Orange, keď predstavil Go paušály. Tie sa k 15. júnu menia na nové programy Go Europe. Svoje ponuky uviedli už aj Telekom, O2 a 4ka.

Podrobnú ponuku dnes predstavil aj Orange, pričom pred pár dňami na svojom webe zverejnil cenovú kalkulačku, ktorá zohľadňuje nariadenie EÚ. Aká bude komunikácia v Európskej únii od 15. júna 2017?

Generálny riaditeľ Orangeu Pavol Lančarič na stretnutí s novinármi zdôraznil, že roamingové poplatky sa rušia len pre zákazníkov, nerušia sa však pre operátorov. Tí si aj naďalej budú platiť medzi sebou veľkoobchodné ceny za využívanie siete zákazníkmi v zahraničí.

Nevýhodou Slovenska je pomer prichádzajúcich zákazníkov z iných krajín na Slovensko k počtu Slovákov komunikujúcich v roamingu. Preto slovenskí operátori budú viac platiť zahraničným partnerom než prijímať platby za návštevníkov z iných krajín. Kvôli regulácii je preto podľa Pavla Lančariča zložité priniesť cenovo atraktívne dátové balíky.

Regulácia prináša pre zákazníkov aj obmedzenia, musí mať stabilné väzby v krajine, kde si kupuje paušál a po prečerpaní 6,6 GB dát v EÚ mu môže operátor zaúčtovať poplatok 9,24 € / 1 GB dát. Mýty a fakty o regulovaných cenách v roamingu vysvetľuje obrázok:

Orange prináša nové programy Go Europe s mesačným poplatkom od 5 € do 65 €. Paušály obsahujú balíky s určeným objemom dát, alebo si zákazníci môžu ďalšie dáta v objeme 500 MB a 1 GB dokupovať za 3 €. Hneď po tom, ako zákazník spotrebuje objem dát určený aj na surfovanie v krajinách EÚ. Zákazníkovi pred vyčerpaním objemu príde SMS-ka s upozornením. Existujúci zákazníci s iným paušálom než Go môžu na nové programy prejsť, musia však ostať v cenovej hladine primeranej ich aktuálnemu mesačného poplatku. Aktuálne paušály Go sa k 15. 6. automaticky zmenia na nové Go Europe. Celý objem dát obsiahnutý v nových paušáloch je využiteľný v sieti zahraničných mobilných operátorov EÚ. Po prečerpaní dát sa prenos zastaví a zákazník si môže dokúpiť dáta za 3 eurá. Pri starších probramoch ostáva spomalenie rýchlosti na 64 kbps.

Cestovateľské roamingové balíčky ostávajú v ponuke. Zákazník si svoj domáci balík môže ušteriť na domácu komunikáciu a v zahraničí čerpá doplnkový balík. Pre niektorých to môže byť výhodnejšie než domáce ceny.

Spolu s balíkom získajú aj cestovné poistenie pre celú rodinu. Ďalšou výhodou je, že cestovateľský balík platí aj v krajinách Európy, kde regulácia neplatí, pretože daná krajina nie je súčasťou Európskej únie.

Pred cestou do zahraničia odporúča operátor zákazníkom informovať sa na webe, predajni alebo infolinke o cenách a balíčkoch. Aby mal istotu, že bude komunikovať za preňho najvýhodnejšie ceny. Nové aktivácie paušálov Flex a Max k 15. 6. 2017 končia.

Zákazníci s programom Data Max a predplatenou kartou FunFón budú v krajinách EÚ komunikovať v súlade s európskou reguláciou, teda za rovnaké ceny ako na Slovensku. Objem dát využiteľný v EÚ si môžu vypočítať podľa vzorca, ktorý priniesla regulácia: Cena paušálu bez DPH x 2 / 7,7 (alebo stačí vydeliť cenu paušálu bez DPH sumou 3,85). Výsledok je objem dát, ktorý môžu presurfovať v EÚ bez príplatku. Napríklad Data max 30 stojí 30 eur mesačne a obsahuje 15 GB, z ktorých 6,5 GB môžete presurfovať bezplatne v zahraničí (teda 25 eur bez DPH / 3,85 = 6,5 GB). Ceny ako doma, teda jeden cent za hovor a SMS-ku, platia aj pre program Centofka od FunFónu.

Stále platí, že ak si vezmete paušál s viazanosťou, získate 5 % zľavu na váš mesačný poplatok a bonusový balík 1 GB dát počas celej viazanosti.

Článok budeme aktualizovať o nové informácie.

Diskusia k článku:

Brano 13.06.2017 - 14:47

a co napriklad FunFon popripade Data Max pausaly? K tymto som zatial nezachytil nejake informacie.

funboy13.06.2017 - 15:59 Trvalý odkaz

Zákazníci s programom Data Max a predplatenou kartou FunFón budú v krajinách EÚ komunikovať v súlade s európskou reguláciou, teda za rovnaké ceny ako na Slovensku. Objem dát využiteľný v EÚ si môžu vypočítať podľa vzorca, ktorý priniesla regulácia: cena paušálu bez DPH x 2: 7,7. Výsledok je objem dát, ktorý môžu presurfovať v EÚ bez príplatku. Ceny ako doma, teda jeden cent za hovor a SMS-ku, platia aj pre program Centofka od FunFónu.

Brano13.06.2017 - 16:05 Trvalý odkaz

vsimol som si, bolo to doplnene az na zaklade mojho prispevku, dakujem :) Otazka je este ako sa postavia k 500 MB baliku a naslednym obnovovanim za vyhodnejsie ceny, kde sa mozno dostat na slusnu cenu za data. Podla mojho nazoru to zrusia, lebo je to az moc vyhodne pre zakaznika

Lenka Ivančíková13.06.2017 - 16:07 Trvalý odkaz

Clanok som postupne doplnala o nove info. Na vsetky datove baliky sa vztahuje regulacia podla vzorca.

nobody13.06.2017 - 16:42 Trvalý odkaz

Ako to bude so sova 5 so spomalením dát na 768 kilo?

Celá diskusia 21 príspevkov