Koniec poplatkov za roaming v EÚ sa blíži. Sú známe ceny medzi operátormi

Tohtoročnú letnú dovolenku v niektorej z krajín Európskej únie si užijete bez obáv z dodatočných nákladov za roamingové poplatky. Od polovice júna budeme v EÚ volať a dátovať za domáce ceny. Poznáme už aj veľkoobchodné ceny, ktoré si budú platiť operátori medzi sebou.

Volať a SMS-kovať so slovenskou SIM kartou v zahraničí bolo ešte pred rokmi finančne nákladné a pripájanie na internet cez dáta operátora sme obmedzovali na minimum. Platiť za jeden megabajt aj vyše desať eur bol zbytočný luxus. Lacným riešením neboli ani roamingové balíčky či zakúpenie zahraničnej SIM karty.

Únia už od roku 2007 pracuje na nariadeniach regulujúcich koncové ceny pri používaní mobilov mimo domácej krajiny a postupne rok čo rok znižovala ceny za hovory, SMS-ky a dáta prenesené v roamingu. Za desať rokov sa roamingové ceny znížili o vyše 90 %.

Cieľom Európskej komisie je nadobro skoncovať s roamingovými poplatkami v zahraničí a zjednotiť mobilný trh. Jedným z posledných krokov, bolo schválenie veľkoobchodných poplatov, ktoré si medzi sebou účtujú operátori v krajnách EÚ za používanie sietí zákazníkmi.

Schválené maximálne veľkoobchodné ceny:

- 0,032 € / min. hovoru

- 0,01 € / 1 SMS

- 7,7 € / 1 GB dát

Cena za dáta nie je konečná, postupne bude ešte počas piatich rokov klesať. Od 1. 1. 2018 bude cena 6 € za 1 GB, ďalšie roky sa zníži na 4,5 €, 3,5 €, 3 € a od 1. 1. 2022 bude veľkoobchodná cena za 1 GB dát 2,5 €. Máme sa tak na čo tešiť.

Nové veľkoobchodné ceny nadobúdajú účinnosť od 15. júna 2017. Pri cestovaní v EÚ tak budú môcť zákazníci telefonovať, zasielať SMS správy alebo surfovať cez mobil za rovnakú cenu ako doma.

Zabudnite však na to, že si kúpite SIM kartu zahraničného operátora s výhodnými cenami a budete ju stále používať v slovenskej sieti. Operátori sa budú môcť brániť určením limitov. Ak prekročíte dohodnutý strop pri používaní v roamingu, alebo vaša prevádzka za posledné štyri mesiace bude z väčšej časti uskutočňovaná v zahraničnej sieti, môže si operátor účtovať k domácim cenám ďalšie poplatky, tie ale nesmú byť vyššie než veľkoobchodné ceny účtované medzi operátormi. Operátori teraz majú niekoľko mesiacov na to, aby sa novým cenám a pravidlám prispôsobili.

Zdroj: europa.eu

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 05.02.2017 - 02:18

Nadpis je zavádzajúci, roaming v EÚ nikdy neskončí.. Ďalej sa správne píše: "Cieľom Európskej komisie je nadobro skoncovať s roamingovými poplatkami v zahraničí.." Vždy bude rozdiel či človek volá/dátuje v domácej, alebo sieti roamingového partnera.

Dezi05.02.2017 - 04:37 Trvalý odkaz

A možno ani EU nevydrží

Lenka Ivančíková05.02.2017 - 10:49 Trvalý odkaz

mental, mas pravdu, doplnila som to v nadpise. nech je to presne. :)

bedo05.02.2017 - 11:55 Trvalý odkaz

Lenka, ešte to u v roamingu treba dať preč a bude to tip-top :)

funboy05.02.2017 - 19:26 Trvalý odkaz

Lenka, v diskusii to stále uvádza pôvodný názov článku, teda že Koniec roamingu v EÚ sa blíži. Sú známe ceny medzi operátormi · späť na článok
Tak isto
Vložiť nový príspevok
Téma
Koniec roamingu v EÚ sa blíži. Sú...

Celá diskusia 8 príspevkov