Telekom: v EÚ roamingu voláte a dátujete ako doma

Zákazníci Telekomu sa pri cestách do niektorej z krajín EÚ nebudú musieť od polovice júna v komunikácii obmedzovať. Môžu tam využívať svoje predplatené minúty, SMS správy i dáta. Nie však dlhodobo a v nadmernom množstve.

Po desiatich rokoch a mnohých vlnách regulácie roamingových cien sa zákazníci mobilných operátorov dočkali. Onedlho budeme aj v krajinách Európskej únie komunikovať cez telefón, ako keby sme boli doma na Slovensku.

Jedna z najväčších zmien nastane 15. júna 2017, kedy začne platiť nariadenie Európskej únie o účtovaní poplatkov v roamingu. Novému nariadeniu sa musia prispôsobiť všetci operátori. Svoju ponuku dnes ako prvý zverejnil Telekom.

Od 15. 6. budú môcť zákazníci Telekomu využívať minúty, správy či dáta z paušálov v krajinách EÚ ako doma a pri predplatených kartách sa budú uplatňovať rovnaké ceny ako na Slovensku. Nová verzia roamingu bude automaticky aktivovaná zákazníkom Easy kariet, paušálov Bez záväzkov, Happy, a platí i pre programy Mobilného internetu.

Zákazníci s paušálom Happy mohli doteraz využívať voľné minúty a správy ako doma v štyroch okolitých krajinách, od polovice júna komunikujú za domáce ceny vo všetky krajinách EÚ, Nórsku, Lichtenštajnsku a na Islande. Prijímanie hovorov bude bezplatné. Bez príplatkov môžu čerpať i dáta. Či už ide o dáta zahrnuté v mesačných programoch alebo ak ich vyčerpá, môže si dokúpiť balíček za domácu cenu a platí mu v krajinách EÚ (napríklad 1 GB za 5,99 €).

V zahraničí môže bez obmedzení a plnou rýchlosťou čerpať aj z Extra dát v SR, a to až do 30. septembra 2017. Po vyčerpaní predplateného objemu sa im spomalí rýchlosť na 64 kbps, alebo si môžu aktivovať dátové balíčky. Pre denné balíčky ale platí v zahraničí FUP.

Denné dáta 1000 MB majú limit pre surfovanie v EÚ nastavený na 0,21 GB, Denné dáta neobmedzené majú strop 1,08 GB. Za každý presurfovaný megabajt mimo SR v krajinách EÚ zaplatí príplatok 0,009 €.

Treba upozorniť, že pokiaľ máte súčasťou paušálu neobmedzené hovory v sieti Telekomu, tie v zahraničí neplatia. Takže si na dovolenke s rodinou nemôžete volať zadarmo ako na Slovensku. Nie ste totiž prihlásení v sieti slovenského, ale zahraničného operátora.

Pri Easy kartách sa budú uplatňovať v krajinách EÚ rovnaké ceny ako doma. Easy Pecka ponúkne odchádzajúce volania za 9 centov, SMS za 6 centov a 1 MB dát za 10 centov. Ani tu sa za prichádzajúce volania neplatí. K dispozícii sú tri dátové balíčky, voľné balíčky minút či SMS a môžu sa používať v rámci EÚ.

Maximálny 50-centový strop na volania platí bez obmedzení. V prípade dát platí pre surfovanie v EÚ cena 10 centov / 1 MB so stropom do 110 MB bez príplatku. Od 111 MB do 200 MB zaplatí zákazník za každý 1 MB príplatok 0,009 €. Po minutí 200 MB sa prenosová rýchlosť spomalí na 64 kbps. Zákazníkovi príde SMS správa s upozornením, že bude surfovať s príplatkom.

Pre Mobilný internet sa bude FUP uplatnovať až pri vyšších programoch. Pre Mobilný internet M platí, že zákazník môže v zahraničí presurfovať bez príplatku 3,9 GB, pre Mobilný internet L je FUP stanovené na 6,5 GB. Čo prečerpá nad určený limit, je s príplatkom 0,009 € / 1 MB.

Zákazníci s predplatenou kartou Juro môžu komunikovať v roamingu za ceny ako doma. Bez ďalších obmedzení a príplatkov.

Stále sa budú dať aktivovať aj roamingové balíčky Travel&Surf vhodné pre ostatné destinácie, v ktorých neplatí nariadenie EÚ. Treba však upozorniť, že balíček Travel&Surf má prioritu, a tak pokiaľ prechádzate cez krajiny EÚ do destináce, kde EÚ roaming neplatí, odporúčame aktivovať Travel&Surf až po prekročení hranice. Inak sa vám budú hovory a dáta odrátavať z tohto balíčka a nie z vášho paušálu. A to napriek tomu, že sa budete nachádzať v krajine Európskej únie.

Telekom však upozorňuje, že za nadmernú komunikáciu v zahraničí si môže účtovať príplatky.

Cieľom novej vlny regulácie je umožniť zákazníkom využívanie služieb v krajinách EÚ ako doma, nie permanentný roaming. Operátor môže sledovať využívanie služieb, aby nedošlo k ich zneužívaniu. Pokiaľ by došlo k prekročeniu stanoveného objemu služieb, je možné účtovať určené príplatky pri volaniach, správach a dátach. Netýka sa spravidla zákazníkov, ktorí idú napríklad na dovolenky či výlety do zahraničia.

Po štyroch mesiacoch sa operátor pozrie na komunikáciu zákazníkov. Pokiaľ bude spotreba v zahraničí do 50 % z objemu, nebude to Telekom brať ako nadmerné využívanie. Pravidelné míňanie väčšieho množstva minút a dát v zahraničí už môže klasifikovať ako nadmerné a bude účtovať príplatky. Najskôr ale pošle zákazníkovi upozornenie.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

galaxi 08.06.2017 - 22:01

Telekom musím pochváliť lebo prvý bez špekulovania dal karty otvorene na stôl. Palec hore.

Profile picture for user palincak@gmail.com

Pali08.06.2017 - 23:51 Trvalý odkaz

teraz sa ostatni pridaju, nic ine im neostava...

Dezi09.06.2017 - 00:19 Trvalý odkaz

Operator čo bude špekulovať pride o zákazníka. Teraz pred dovolenkou si ľudia pozrú ponuky

marek123409.06.2017 - 08:24 Trvalý odkaz

Palec hore. Dakujeme Telekom za seriozny pristup.

viperman09.06.2017 - 11:57 Trvalý odkaz

aky prvy? orange toto spravil par dni dozadu tiez.

Celá diskusia 8 príspevkov