Predaj smart hodiniek klesol o tretinu! Chýbajú nové modely

Doteraz vždy predaje zariadení s prívlastkom "smart watch" rástli. Zmena nastala až v tomto roku. Počas druhého štvrťroku 2016 zaznamenala spoločnosť IDC 32-percentný medziročný pokles predajov v tomto segmente.

Pád z 5,1 mil. v Q2 2015 na 3,5 miliónov wearables (nositeľných) zariadení v Q2 2016 je viac než alarmujúci. Aktuálne Apple Watch poznáme už od 10. septebra 2014. Predávajú sa už takmer rok a pol, a v tomto roku nám Apple ukázal akurát nový watchOS 3, ktorého sa reálne dočkáme až na jeseň tohto roku.

Pokles čísiel tak pripisujeme hlavne nedostatku nových modelov. Apple Watch aktuálne tvoria 47 % predajov inteligentných hodiniek, druhé miesto patrí Samsung Gear S2 a tretie Moto 360, ktoré sa čoskoro dostanú do predaja aj v športovej verzii s GPS. Ako vidíte, za posledné mesiace žiaden výrobca nepredstavil nič prevratné. Najpríjemnejším prekvapením tak ostáva náramok Samsung Gear Fit 2, ktorý sme nedávno vyskúšali.

Z tradičných značiek sa do smart hodiniek pustili akurát Casio, Fossil a Tag Heuer. To naznačuje, že tomuto segmentu nedôverujú ani značky, ktoré hodinky vyrábajú už celé desaťročia.

Menej tradičný smer, akým sa môžu výrobcovia smart watch vybrať, ukazujú nedávno recenzované hodinky Withings Activité Pop. Aj tie už pekne dlho čakajú na svojho nástupcu. V predajniach sa objavila akurát ich kovová "stainless steel" verzia.

Ja už niekoľko mesiacov nedám dopustiť na nezničiteľné Alcatel Go Watch SM03, ktorých dizajn je však svojský. Vzhľadom je na tom oveľa lepšie verzia SM02.

A čo vy, aké smart hodinky sa vám najviac páčia? Alebo ste si dokonca nejaké kúpili? A nosíte ich dodnes?

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 22.07.2016 - 04:56

Niet čo kúpiť. Žalostná výdrž, alebo dizajn, alebo chýba základná funkcionalita. Pre mňa je napr. alfa omega: upozornenie na zabudnutie plus prezvonenie fonu..

Richard Hombauer22.07.2016 - 10:19 Trvalý odkaz

Uplne rozumiem. :) Ja som si napriklad nenormalne zvykol na telefon v tichom rezime a vibracie na ruke. Kedysi som mal len telefon v tichom (vsetko ma svoj cas, nic tak neponahla, aby som musel skakat, ako telefon zapiska), ale hodinky mi umoznili vidiet kazdu messengerovu spravu (hlavne kvoli komunikacii medzi redaktormi) hned. A rozhodnut sa, ci je nutne sa hned k tomu vyjadrovat. Teraz vsak skusam hodinky bez vibracii, proste ich kontrolujem, kedy ja chcem, a opat sa citim slobodnejsi. Pocitaju mi kroky, zobrazuju hovory aj spravy, ale vibracie zapinam, len cez pracovnu dobu alebo ked nieco ocakavam. Napriklad nejaky hovor. A je to lepsie.
A ako som napisal v clanku, doteraz som nenasiel uzitocnejsie hodinky, nez tie od Alcatelu. Zvlastne, ze doteraz neprisli a novsimi verziami. Zamyslam sa, ci to nie je hlavne preto, ze tento segment celkovo upada a hodinky aj naramky dosiahli uz trhovy strop. Nadsenci ich uz maju, ostatni po nicom takom netuzia.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy22.07.2016 - 13:21 Trvalý odkaz

pouzivam Garmin Forerunner 230, kupoval som ich kvoli GPS a som velmi milo prekvapeny smart funkciami a hlavne vydrzou na jedno nabitie. O 10-14dnoch sa android wear ani nesnivalo :)
je pravda ze su to "plastaky" ale na beh super, ak by som chcel nieco luxusnejsie tak kupim fenix 3.

marek123422.07.2016 - 13:43 Trvalý odkaz

Jedna z najnepotrebnejších vecí za posledné obdobie, pod ktoré sa podpísala slabá výdrž a v podstate nepotrebná funkcionalita. Nielen sme otrokmi svojich telefónov zvlášť čo sa týka každodenného nabíjania, ale ešte aj myslieť na hodinky. Príde mi to také trendy asi ako hodinky s kalkulačkou v 80tych a 90tych rokoch. Kto to chcel to už má, ostatní túto "technologickú" vychytávku preskočia.

Celá diskusia 4 príspevky