WWDC 2016: oveľa rýchlejší watchOS 3 a zmeny dizajnu v iOS 10

Apple na svojej v poradí už 27. developerskej konferencii WWDC predstavil niekoľko softvérových noviniek. Novú verziu operačného systému dostanú hodinky Apple Watch, počítače Mac a samozrejme iPhony a iPady. iOS 10 dokonca prinesie aj zásadné zmeny dizajnu.

Hodinky Apple Watch sú na trhu približne rok a vývojári sa dnes dočkali uvoľnenia tretej verzie ich operačného systému watchOS. Ten poteší najmä dlho túžobne očakávaným zrýchlením systému a samotnej práce s aplikáciami. Výrobca tvrdí, že teraz bude ich štart a prebúdzanie až 7-krát rýchlejšie.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

WatchOS 3 totiž dokáže často používané aplikácie priebežne osviežovať na pozadí. Prepínanie zrýchli aj bočné tlačidlo pod otočnou korunkou. Jeho stlačenie zobrazí dock, pripomínajúci zoznam naposledy spustených aplikácií (alebo ak chcete ponuku multitaskingu), podobne ako túto funkciu ovláda dvojité stlačenie domáceho tlačidla na iPhone.

WatchOS 3 na hodinkách sa iOS známemu z iPhonov a iPadov priblíži aj pridaním rýchlych prepínačov, skrytých v lište rolujúcej zo spodného okraja displeja. Notifikácie budú naďalej dostupné z toho horného. Zaujímavou funkciou bude SOS režim, ktorý v prípade núdze zavolá pomoc aj v zahraničí a upozorní vopred vybrané osoby. Dlhé stlačenie bočného tlačidla sa na spojenie s tiesňovou linkou 112 alebo 911 pokúsi využiť pripojený mobil alebo Wi-Fi sieť v okolí. Informáciu o odošle spolu s presnou polohou majiteľa.

Jedným z hlavných problémov nositeľných zariadení je zložité zadávanie textu. Odpovede na notifikácie z messengerov a iných aplikácií sú zväčša obmedzené na rozpoznávanie hlasu (ktorého použitie sa nie vždy hodí) alebo vopred pripravené odpovede. Apple na svoje hodinky skúsi priniesť funkciu Scribble - pôjde o plochu na displeji v podobe touchpadu, ktorý by mal úspešne rozpoznať prstom zadávané písmená podobne, ako to dokážu touchpady na stredovom tuneli luxusných automobilov s navigáciou.

Hodinky budú užšie spolupracovať s novou verziou desktopového operačného systému pre počítače Mac a notebooky MacBook. Apple ich pri nosení na zápästí považuje za vierohodne autorizované zariadenie a ak sa s nimi priblížite k počítaču, operačný systém macOS Sierra (to je nový názov pre doterajší OS X) nebude vyžadovať zadávanie hesla.

Ešte viac dominovať bude nepretržité sledovanie aktivít. Údaje o počte krokov, prejdenej vzdialenosti či spálených kalóriách teraz budú môcť byť priamou súčasťou niektorých ciferníkov. Svoje výkony budete môcť zdieľať so svojimi priateľmi a súperiť tak on-line.

Nový watchOS bude pre vývojárov dostupný už teraz, majitelia hodiniek sa aktualizácie dočkajú až na jeseň.

Zmeny samozrejme prinesie aj nová verzia operačného systému iOS 10. Prekvapivo, iOS mierne zmení svoj vzhľad, aspoň na uzamykacej obrazovke. Tá sa s iOS 10 dokáže rozsvietiť už po zodvihnutí iPhone zo stola, aj bez stláčania vypínača či stredového tlačidla.

Bublinky jednotlivých notifikácií kompletne zmenia svoj vzhľad. Zmenený dizajn určite neosloví každého a vyvolá množstvo polemík, používatelia však dostanú aspoň viac možností upozornenia rozkliknúť a dostať sa tak k oveľa viac informáciám než doteraz. Dá sa povedať, že budú aktívne a ich obsah sa bude môcť priebežne aktualizovať (napríklad o nové správy v konverzácii). Doteraz si každá zmena vyžadovala odoslanie nového upozornenia.

Viac obsahu dostupného ešte pred otvorením konkrétnej aplikácie bola zrejme kľúčová myšlienka, ktorá zmeny v iOS 10 poháňala. Kým 3D Touch na nových iPhonoch 6S a 6S Plus priniesol rozšírené možnosti po silnejšom stlačení ikony niektorej z aplikácií na základnej obrazovke, s iOS 10 teraz vývojári dostanú možnosť integrovať sem aj widgety s ešte viac detailmi (napríklad aktuálnym skóre sledovaných zápasov) a dokonca aj naživo prehrávaným videom. Otázne je, ako tieto funkcie budú fungovať na starších zariadeniach bez podpory 3D Touch.

Zmení sa aj podoba centra akcií rolujúceho zo spodného okraja obrazovky. Taktiež dostane nový dizajn a samostatnú kartu pre ovládanie hudby.

Siri sa otvorí vývojárom. Hlasová asistenka už nebude môcť pracovať iba s natívnymi iOS aplikáciami, ale aj s aplikáciami z App Store. Pomôže vám napríklad objednať taxík alebo Uber.

Aplikácia Fotky dostane schopnosť rozpoznávať tváre a objekty. Fotografie z výletov a špecifických lokalít potom roztriedi funkcia Memories. Skúsi rozpoznať osoby na nich a taktiež automaticky vytvorí krátky videozostrih doplnený hudbou.

Redizajnované v iOS 10 budú aj, spočiatku poriadne kritizované, mapy. Pri navigácií zobrazia viac informácií o jazde a inteligentnejšie návrhy pre alternatívne trasy. Apple ich chce dôkladne prepojiť so svojim rozhraním pre osobné automobily CarPlay. Mapy dostanú aj rozšírenia pre iné aplikácie. Rezervácia stola alebo objednanie taxi tak bude možné priamo z aplikácie máp, nebude nutné spúšťať iný softvér.

Výraznými zmenami prejde aj aplikácia Apple Music, ktorá takisto nebola prijatá iba výhradne pozitívne. Pribudne položka Downloaded Music, ktorá prakticky zobrazí všetok hudobný obsah vo vašom iPhone či iPade a tiež položka Lyrics, čiže celé texty prehrávaných piesní. Apple Music bude naďalej skúšať odhadnúť váš hudobný vkus a ponúkať podobné piesne v podobe denných playlistov. Obsah v kategórii Browse budú vyberať editori priamo v Apple a jeho internetovom rádiu Beats Radio. My však dúfame najmä v rýchlejšiu odozvu.

Ostatné zmeny, až na dve okná Safari vedľa seba v režime Split View na iPadoch, budú prevažne kozmetické - väčšie smajlíky, textový prepis hlasových odkazov v odkazových schránkach niektorých operátorov, prípadne pohyblivé náhľady na odkazy smerujujúce napríklad na YouTube a efekty v aplikácii iMessage. Tá sa tiež otvorí vývojárom, pripravte sa teda na nové rozšírenia a nekonečné množstvo nálepiek či otravných gifov. Apple však dúfa aj v užitočnejšie využitie, napríklad rýchle posielanie platieb medzi kontaktmi.

Sprístupnenia iMessages pre Android či nových Macbookov Pro sme sa, napriek niektorým špekuláciám, nedočkali. Namiesto toho keynote uviedla rozšírenie balíčka HomeKit, nových funkcií Apple TV či Apple Pay ako jednu z platobných možností v e-shopoch na webe. Apple Pay sa rozšírilo aj o dve európske krajiny, konkrétne Švajčiarsko a Francúzsko, no Slovensko je zrejme stále ďaleko.

Opäť platí, že iOS 10 pre developerov je dostupné už teraz, pre registrovaných betatesterov (medzi ktorých sa môže zaradiť každý) v júli a oficiálna aktualizácia príde zrejme s novým iPhone 7 a 7 Plus na jeseň tohto roka.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu