Samsung Gear Fit 2 - sparing partner na celý deň

Recenzia fitness náramka s 1,5” displejom, GPS, výbornou výdržou a OS Tizen. Poteší vodeodolnosťou či dobre zvládnutým centrom notifikácií.

Zdá sa mi, že sa segment nositeľného príslušenstva nerozvíja až tak rýchlo, ako výrobcovia predpovedali pred rokom či dvomi. Áno, zopár technologických nadšencov okolo nahradilo klasické hodinky inteligentnými (najmä kvôli permanentnému dosahu na notifikácie zo spárovaných smartfónov) a ešte o niečo viac ich počíta spálené kalórie, prejdené kroky či zabehnutú vzdialenosť.

Žiadna z veľkých platforiem pri hodinkách - watchOS, Android Wear ani Pebble však nezaznamenala taký štart, ako iOS či Android OS. Lacnejšie zariadenia dokonca idú vlastnou cestou, uspokoja sa len so zobrazovaním notifikácií či meraním základných údajov a na ďalšie možnosti či inštaláciu aplikácií tretích strán kašlú.

ikona

Základné info: Samsung Gear Fit 2Vodeodolný fitnes náramok s 1,5'' zaobleným Super AMOLED displejom, OS Tizen, 4 GB vnútornou pamäťou, snímačom tepu srdca, GPS a 200 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa zväčší do popredia. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Prekvapivo, Samsung Gear Fit 2 je na tom podobne. Beží v ňom operačný systém Tizen a teoreticky doň dokážete inštalovať nové aplikácie prostredníctvom obchodu Samsung Galaxy Apps, no ich ponuka je chabá. Jedinou zmysluplnou je budík, ktorý vás zobudí vibráciami na zápästí. V základnej výbave náramku paradoxne akýkoľvek alarm chýba.

Lenže po dvoch dňoch zistíte, že do Gear Fit 2 nepotrebujete inštalovať nič ďalšie. Nie sú to Apple Watch, je to tracker aktivít a predĺžená ruka notifikačnej lišty. Navyše, obe svoje základné podoby zvláda na jednotku.

Druhá verzia má paradoxne o 8 mm menšiu uhlopriečku než predchodca, no mierne vyššie rozlíšenie (216 x 432 b.) jemne zakriveného Super AMOLED displeja. Raster panelu a okraje zobrazovaných znakov sú určite viditeľné, no pri tomto type zariadenia to príliš neprekáža. Vadí mi však absencia automatickej regulácie intenzity podsvietenia. Ja viem, že ju nemá asi žiadne podobné zariadenie, ale ak ho používam aj počas pobytu vonku, aj v úplnej tme pre meranie spánku, pri identickom nastavení jasu buď nič neuvidím na lúke, alebo mi kontrola času z postele vypáli zrak.

Našťastie možno jas upravovať veľmi rýchlo po stiahnutí hornej lišty. Druhé tlačidlo vedľa patrí režimu Nerušiť. Na smartfónoch ho takmer nepoužívam, tu mi dáva zmysel. Zamedzí totiž príchodu notifikácií, vibráciam a rozsvecovaniu jasného displeja keď spíte. Rovnako však poslúži aj aktivácia letového režimu na spárovanom smartfóne. Keď neprídu notifikácie tam, nepošlú sa cez Bluetooth či Wi-Fi ani na zápästie.

Gear Fit 2 je elegantnejší než jednotka pre dvomi rokmi, no stále si ho nevieme predstaviť navliecť k niečomu inému než tričku počas voľných dní alebo na šport. Môžu za to skôr futuristické tvary než plastové telo a silikónový remienok. Jeho zapínanie zacvakávajúcim patentom príliš veľa dôvery nebudí, no rozopol sa mi len raz a ani vtedy nehrozí jeho strata - najprv totiž celú jednu stranu musíte prevliecť cez oko na konci tej druhej.

Na ovládanie jednoduchého prostredia si zvyknete rýchlo, prst sa po zahnutom skle pohodlne kĺže a platí, že spodné hardvérové tlačdilo zobrazí ponuku aplikácií a horné vás vráti o krok späť či na domácu obrazovku. Tá môže mať viacero podôb s rôznymi funkciami - niektoré priamo zobrazujú aj prejdené kroky či spálené kalórie, iné zas napríklad zostávajúcu energiu v batérii či predpoveď počasia.

Medzi obrazovkami sa už posúvate dotykmi prstov - ľavá patrí notifikáciám (na neprečítané upozorňuje oranžový kruh vľavo hore) séria pravých potom informácie o fitness aktivitách ako prejdená vzdialenosť, vystúpané poschodia, záznamy o tepovej frekvencii či dokonca aj prijatých tekutinách a káve.

Notifikácie prichádzali so spárovaného smartfónu spoľahlivo, nutná je len inštalácia párovacej aplikácie Gear na android s viac než 1,5 GB RAM. Majitelia menej výkonných zariadení a iPhonov majú smolu, čo je obrovská škoda a podľa nás krok vedľa. Gear by určite oslovil aj množstvo priaznivcov iOS.

Samozrejme, obsah notifikačnej lišty telefónu a centra upozornení na zápästí nemusí byť totožný, ja som povolil iba informácie o prichádzajúcich hovoroch (náramok však nemá mikrofón a reproduktor, takže si z neho nezavoláte), SMS-ky, maily, Messenger a pár drobností. Paradoxne, pri správnom nastavení a správnych aplikáciách v smartfóne som na nejaké aplikácie z Google Play šité pre wearables ani nepomyslel. Notifikácie zo šikovnej livescore appky ma upozňovali na aktuálne zápasy na Eure a Minúta na podstatné správy, takže som nemusel šaškovať po displeji a otvárať najrôznejšie miniatúrne rozhrania.

Je jasné, že na SMS či správy z Facebooku poriadne neodpoviete a z náramku odošlete iba známy "Páči sa mi to" palec, prípadne jednoduché vopred prednastavené frázy (Áno, Nie, Zavolám neskôr) ale vždy bude dostupná aj voľba Zobraziť na telefóne, ktorá na veľkom displeji rozbalí priamo priamo príslušnú aplikáciu. Vibrácie sú vždy dostatočne citeľné.

Náramok samozrejme disponuje senzormi polohy a tak aktuálny čas zobrazíte a displej rozsvietite aj gestom. Podobné zariadenia vždy reagujú na otočenie zápästia, no mne sa často stávalo, že som ruku musel spustiť popri tele a opäť celú zohnúť, aby sa displej reagoval. Kolega Richard naopak hlásil bezproblémovú funkčnosť aj pri letmom pootočení počas šoférovania.

Tak ako zobrazovanie notifikácií, aj meranie aktivít, pohybu a krokov môže prebiehať kontinuálne celý deň. Gear Fit 2 potom dokáže všetky aktivity zoradiť do prehľadného denníka s približnými dĺžkami udalostí na časovej osi. Porovnávanie údajov naprieč rôznymi dňami je praktické je to najmä pri pravidelnom meraní tepu optickým senzorom na zadnej strane náramku alebo sledovaní dĺžky spánku.

Funkcia Activity Tracking navyše sľubuje, že rozpoznanie aktivít ako bicyklovanie, beh či posilňovanie by malo prebiehať automaticky. Stále sa však oplatí, že je istejšie presný štart a koniec zadať ručne.

Pri behu alebo bicyklovaní náramok začne merať čas, aktuálnu rýchlosť a vzdialenosť. Každý prejdený kilometer sa pripomenie krátkym zavibrovaním. Spomínate si na sériu obrazoviek, medzi ktorými listujete smerom doprava? V režime zaznamenávania športovej aktivity každá zobrazuje jeden údaj - okamžitú rýchlosť, priemernú rýchlosť či vzdialenosť a samozrejme tep. Svedčal by im ešte režim automatického prepínania aby som nemusel ručne, tak ako to mávajú napríklad cyklopočítače.

Náhodné vypnutie aktivity dotykom nehrozí, je poistené horným hadvérovým tlačidlom, ktoré tiež slúži na krátku pauzu záznamu, napríklad pri občerstvovacej prestávke.

Pravé analytické orgie však neponúkne malý displej, ale až smartfón a prenesenie údajov do aplikácie S Health, ktorá je tak isto dostupná v Google Play aj pre zariadenia z iných stajní než sú tie kórejské. Ponúka množstvo informácií, ale večer som podrobnosti o zaznamenanej cyklotúre hľadal asi trojnásobne dlhšie, než napríklad v Endomondo. Nakoniec som sa k nim dostal a našiel aj s detailne presnými GPS súradnicami vyznačenú trasu na pozadí Google Máp. Nechýbalo mi asi vôbec nič.

Menu aplikácií je z dôvodu nezáujmu vývojárov skôr menu funkcií náramku. Poradie ikon možno usporiadať a okrem vyššie spomenutých možností poteší napríklad časovač, stopky či možnosť "prezvoniť" zapatrošený telefón. Podobne to ide aj opačne, no stratený náramok po pokyne zo smartfónu začne iba vibrovať.

Aplikácia Gear dokáže do vnútornej pamäte náramku nahrať aj hudbu, pre jej počúvanie počas behu však budete potrebovať Bluetooth slúchadlá, kedže 3,5 mm jack chýba a kábel by určite nebol praktický. Smartfón môže zostať doma. Zo 4 GB vnútornej pamäte je dostupná približne polovica.

Papierové špecifikácie Samsungu Gear Fit 2 spomínajú aj Wi-Fi, no príliš nerozumiem tomu, na čo v náramku vôbec je. Žiadne aplikácie v náramku sa k internetu nepripájajú a notifikácie sa prenášajú iba zo smartfónu… Možno párovací softvér v telefóne pri komunikácii využíva obe rozhrania, aj Bluetooth aj Wi-Fi, no majiteľovi to môže byť jedno, kým to funguje. A ono to funguje. Samozrejmosťou je ochrana zariadenia proti potu a vlhkosti s certifikáciou IP68, ktorá by mala zaručiť prežitie polhodinového pobytu v sladkej vode do hĺbky 1,5 m.

Achilovou pätou nositeľných zariadení je výdrž, no aj tu si náramok od Samsungu vedie veľmi dobre. Jeho 200 mAh batéria zaručí bezproblémové 24-hodinové zobrazovanie notifikácií a sledovanie aktivít na pozadí minimálne na 2 celé dni. Ak prestanete aktívne objavovať jeho možnosti, zvládnuť by mal aj tretí. Príjemne pomalé tiež aj vybíjanie v režime behu či cyklistiky, kedy jedna hodina poctivého GPS sledovania odsaje maximálne 10 % energie.

Pri nabíjaní, zrejme aj kvôli vodeodolnosti, musíte zabudnúť na štandardný microUSB konektor a zmieriť sa s nosením pribalenej nabíjacej kolísky. Tá už končí tradičným USB-čkom, zasunuteľným do počítača alebo akéhokoľvek bežného adaptéra. Na doplnenie celej kapacity nebudete potrebovať viac než pol hodinu, no i tak by pri nabíjaní potešil napríklad režim "nočného stolíka" so zobrazením hodín.

Výhody:

+ výborná výdrž

+ GPS a presné meranie trasy

+ zobrazovanie notifikácií zo spárovaného smartfónu

+ automatické meranie tepu, spánku a aktivít

+ 24-hodinový denník

+ jednoduché ovládanie

Nevýhody:

- iba športový vzhľad

- mizerná ponuka aplikácií pre OS Tizen

- chýba mikrofón a reproduktor pre hands-free telefonovanie

- menej prehľadná aplikácia S Health

- chýba kompatibilita s iOS

Orientačná cena: 189 €

Na jeden záber: Samsung Gear Fit 2

Záver

Samsung Gear Fit 2 je podarené zariadenie, ktoré môže byť partnerom po celý deň. Perfektne zvládne povinné zobrazovanie notifikácií zo smartfónu a až ma mrzí, že neprichádza v konzervatívnejšom dizajne, ktorý by som na ruke chcel počas celého dňa ako alternatívu k elegantným hodinkám.

Pri športových aktivitách to však nevadí a v jeho prospech začína hrať výborná výdrž, presné GPS a dobre zvládnuté sledovanie všetkých údajov vrátane tepu, ktoré automaticky končia v aplikácii S Health.

Samozrejmosťou je odolnosť voči vode, príjemným spestrením možnosť uloženia hudby a slušne nastavená sa mi zdá aj jeho cenovka. Na trhu sú určite lacnejšie fitness trackery, no nie všetky majú GPS a dokážu sledovať aj priemernú či okamžitú rýchlosť. To Gear Fit posúva do kategórie zariadení od Garminu, TomTomu či Suunto.

Diskusia k článku:

Vladimir 02.07.2016 - 17:37

Gear Fit2 som si kúpil a najprv som si myslel, že je pokazený, v miestnosti nemeral kroky. Urobil som niekolko továrenských resetov. Vonku začal kroky merať, ale nie kontinuálne. Na pár fórach som si prečítal, že ich meria divne. Tak som ho pre istotu vrátil.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy02.07.2016 - 19:02 Trvalý odkaz

mne sa paci ako sa obhajuje 2 dnova vydrz :)

dzulio02.07.2016 - 22:54 Trvalý odkaz

vyuzivam uz viac ako dva roky gear fit a nemam dovod menit za tento novy....

Michal08.09.2016 - 21:00 Trvalý odkaz

- menej prehľadná aplikácia S Health

to vazne no ktora podobna apka ako S Health je natom lepsie to som fakt zvedavi co tu date a da sa nainstalovat na kazdy android

Celá diskusia 4 príspevky