Withings Activité Pop - trochu smart, trochu analóg

Recenzia decentných hodiniek s 36 mm okrúhlym ciferníkom, analógovým ukazovateľom dennej aktivity a 8-mesačnou výdržou na jednu batériu.

Presne si pamätám, akú pozornosť na seba predstavenie prvých hodiniek od francúzskej spoločnosti Withings strhlo. Na trhu v tom čase zúfalo chýbal produkt, ktorý by na jedno nabitie batérie vydržal viac než dva-tri dni aktívneho používania a zároveň bol decentný, nekričal do sveta, že na zápästí nosíte high-tech geekovské zariadenie spárované cez Bluetooth.

Zároveň ma všetky tri modely - Activité Pop, Activité Steel i vrchol ponuky Activité napriek tradičnému dizajnu a sľubovanej 8-mesačnej výdrži s jednou používateľsky vymeniteľnou batériou typu CR2025 nechávali chladnými.

ikona

Withings Activité Pop: inteligentné hodinky s výdržou osem mesiacovDruhá generácia chytrých hodiniek značky Withings má síce menej luxusný vzhľad a silikonový remienok, ale prináša rovnaké funkcie za výrazne nižšiu cenu.

"Inteligentné hodinky" je pre ne totiž trochu prehnané označenie. V zásade nevedia nič, čo by takéto zariadenie vedieť malo. Nemajú displej, nepoužívajú žiadne stiahnuté aplikácie, neupozorňujú na prichádzajúce hovory. Ukazujú len čas, malou ručičkou dosiahnuté percento vopred nastaveného cieľa dennej aktivity, cez aplikáciu informujú o kvalite vášho spánku a zobudia vás vibráciami. Najlacnejší model Withings Activé Pop som si napriek tomu chcel vyskúšať.

Jednotlivé modely spoločnosti v zásade rozlišujú iba materiály, z ktorých sú poskladané. Najdrahší 390-eurový model má zafírové sklíčko a luxusný kožený remienok, ostatné iba minerálne sklo a silikónové upevnenie na zápästie. Naše Activité Pop za 149,95 eur dostali telo z nehrdzavejúcej ocele, potiahnutej oteruvzdornou vrstvou a technológiou PVD. Vďaka nej môžu byť ako jediné aj v žiarivejších farbách.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Po nasadení na ruku zisťujem, že by mohli byť o trochu väčšie. Priemer ciferníka je len 36,3 mm, vďaka čomu sa na silnejšom zápästí dokážu stratiť. Pri každodennom používaní mi chýbala sekundová ručička a hlavne okienko s aktuálnym dátumom. To je pre mňa na nezaplatenie a s Activité Pop na ruke som musel vždy vyťahovať mobil.

V balení nájdeme špeciálny kúsok kovu, ktorý slúži na otvorenie zadného krytu chrániaceho batériu. Hoci hodinky sľubujú vodeodolnosť s hodnotou 5 ATM (spôsobilé pre plávanie, nie potápanie), zrejme to máte zvládať sami, bez "blbnutia" s tlakovými skúškami u hodinára. V návode k hodinkám je totiž vybratie batérie označované ako súčasť resetovacieho procesu.

Pre spojenie s Androidom 4.3.3 a vyšším či iOS 4.0 a vyšším budete potrebovať aplikáciu Withings z Google Play alebo App Store. V nej si zaregistrujete svoj účet, pridáte nové zariadenie, aktivujete Bluetooth a na hodinkách (opäť s pomocou špeciálneho nástroja) zatlačíte tlačidlo nad zadným krytom. Zavibrujú a spustí sa párovanie.

Musím priznať, že nebolo bezproblémové. Podarilo sa až na niekoľký pokus, hoci súčasťou bolo sťahovanie novej verzie firmvéru priamo do hodiniek a podozrievam aj vzájomné rušenie Wi-Fi a Bluetooth sietí na mojom iPhone.

Používateľ potom cez aplikáciu diaľkovo vycentruje všetky tri ručičky (minútovú a hodinovú presne na virtuálnu 12-tku, ukazovateľ aktivity na 0). Tie po kliknutí na OK obehnú ciferník a začnú ukazovať aktuálny čas či percento z nastaveného cieľa - odkráčaných krokov za daných 24 hodín. U mňa to bolo 10 000 krokov, ktoré aplikácia označuje ako zlatý štandard.

Tajomstvo 8-mesačnej výdrže je aj v tom, že hodinky cez deň s telefónom nijako nekomunikujú. Prenos údajov z malej internej pamäte (tá udrží počet krokov a dáta spánku za niekoľko dní dozadu) prebehne vždy až po otvorení aplikácie Withings. U mňa to bolo vždy ráno, kedy som po prebudení chytil do rúk iPhone, otvoril appku a bol zvedavý na analýzu pohybu počas noci. Synchronizácia trvá pár sekúnd. To nie je nič, čo by ste z postele s rozospatými očami nevedeli tolerovať. Horšia je kontrola počtu krokov niekedy počas dňa, kedy už pohľad na synchronizačné koliesko zamrzí.

Aplikáciu budete musieť otvoriť aj pre nastavenie času budíka, teda toho, kedy majú hodinky na zápästí začať vibrovať.

Dlho som rozmýšľal nad tým, prečo a či vôbec by som si tieto hodinky kúpil. Aj s plnými poznatkami o tom, čo dokážu, a čo naopak nie, to bude určite veľmi individuálne rozhodnutie u každého z vás.

Na inteligentných hodinkách vždy najviac oceňujem poskytnutie predĺženej ruky v podobe špecificky vybraných upozornení, ktoré sú natoľko dôležité, že okrem displeja smartfónu poputujú aj na zápästie - Withings to nevedia ponúknuť vôbec. Nemajú displej, no možno by mohli vibrovať aspoň pri prichádzajúcich hovoroch. Neustále spojenie so smartfónom by však určite výrazne zhoršilo promovanú 8-mesačnú výdrž na jednu batériu. Takže nič.

Ukazujú aktuálny čas, no bez dátumu, čo je horšie než moje aktuálne čisto analógové hlúpe hodinky.

Teoreticky by pravidelné spojenie so smartfónom malo odbremeniť od pravidelného nastavovania času a ručným posunom medzi letným a zimným obdobím. Withings dokonca sľubuje, že zvládnu aj automatickú úpravu času pri prechode rôznymi časovými zónami pri cestovaní (schválne si počkajte na záver, kde prezradím, ako to bolo s našimi Pop-kami).

Funkcia budenia vibráciami je v zásade geniálna. V aplikácii nastavím čas a namiesto hulákania smartfónu, ktorý tým zobudí všetkých naokolo, mi na ruke zapulzuje motorček, ktorý cítim iba ja (no dobre, je mierne počuť). Activité dokonca umožňujú nastaviť fixný alarm napríklad na 7:30, no spolu s určitým časovým oknom pred ním, napríklad 7:15 - 7:30. Ak senzory rozpoznajú, že mám v tomto čase ľahší spánok, zobudia ma počas neho, hoci aj 7:21. Teória hovorí, že sa zobudím čerstvejší, než po násilnom prebudení o deväť minút neskôr.

Lenže naše Pop budili trochu čudne. Priznám sa, že nie som ideálny človek na testovanie budíkov, väčšinou som totiž hore už okolo pol šiestej, s budíkom nastaveným na pol ôsmu. Alarm na 7:30 som mal nastavený vždy a vibrácie boli dostatočne silné. Ak som sa však zobudil sám a vstal z postele, budík sa už v nastavený čas neaktivoval. Nie som si istý, či firmvér hodiniek rozpoznal zvýšenú aktivitu a nebudil kvôli istote, že už som na nohách, alebo či len budenie nefungovalo úplne spoľahlivo. Budenie vibráciami z Activité Pop je teda fajn, ale nikdy by som sa neodvážil nepoistiť sa smartfónom zvoniacim o päť minút neskôr.

Meranie pohybovej aktivity - teda počtu krokov tiež nie je funkcia, ktorú k životu nevyhnutne potrebujem. Rozumiem ale každému, kto sa snaží znížiť svoju hmotnosť alebo kompenzovať sedavé zamestnanie. Malá ručička neustále zobrazuje plnenie denného cieľa v rozmedzí 0 - 100 %. Ak odkráčam spomínaných 10 000 krokov, dostane sa na svoju maximálnu hodnotu. Potom začne merať od začiatku. Úroveň 15 000 krokov teda znova zobrazí ako 50 % (v skutočnosti 150 % a aplikácia samozrejme ukáže presné číslo).

Analýza spánku ma paradoxne absolútne bavila. Hoci sa jedná o ešte nepodstatnejší údaj a navyše pasívny (ak sa zobudím po šiestich hodinách, čísla už neovplyvním, ale chýbajúce kroky môžem doplniť napríklad večerným behom), šikovný graf bola vždy prvá vec, ktorú som ráno chcel vidieť.

Dva odtiene modrej signalizujú ľahkú a hlbokú fázu spánku, žltý stĺpec prebudenie počas noci. Podobne farebne rozlíšený je aj pohyb, jeho intenzitu však paradoxne vidno iba v detailnejšom webovom rozhraní. To je mimoriadne praktické a Withings ho môžu závidieť aj oveľa drahšie Apple Watch bez príslušných aplikácií.

Activité Pop s iOS komunikujú aj cez aplikáciu Zdravie. Po pridelení príslušných práv sa údaje o spánku a krokoch nahrajú do univerzálnej platformy Health Kit. Môžu tak nahradiť pohybový koprocesor priamo v iPhone. Ten mi počas testovania pravidelne nameral o niečo viac krokov, než hodinky na zápästí, približne + 15 až 18 %. Netuším ktoré zariadenie bolo presnejšie, pointa pravidelných meraní ale zrejme bude v pravidelnosti pohybu, rozdieloch oproti jednotlivým "lenivým" dňom a plnení dlhodobejších (týždenných) plánov. Exaktnosť meraní bude druhoradá.

Výhody:

+ bezkonkurenčná 8-mesačná výdrž na jednu batériu

+ klasický vzhľad

+ monitor spánku

+ integrovaný ukazovateľ splnených percent z denného plánu

+ budenie vibráciami

Nevýhody:

- chýbajú inteligentné funkcie a notifikácie

- menší priemer ciferníka (36,3 mm)

- dlhšia synchronizácia s aplikáciou v smartfóne

- chýba sekundová ručička a ukazovateľ dátumu

Orientačná cena: 150 eur

Záver

Hoci som bol k Withings Activité Pop pôvodne skeptický, pravidelné meranie spánku a teoreticky aj budenie vibráciami by si ma získalo. Väčšine určite poslúžia aj na meranie pohybových aktivít a vďaka klasickému vzhľadu nebudete musieť riešiť to, či sa hodia aj na iné než športové aktivity. Budú partnerom na celý deň a vďaka dlhej výdrži aj počas spánku. Teda v prípade, že chcete spávať a nechať sa budiť s hodinkami na ruke.

V redakcii sme však nemali šťastie na konkrétny kus Activité Pop. Naše ručičky sa po synchronizácii s časom v mobile po 24-hodinách rozišli a tvrdošijne ukazovali čas o niekoľko minút dopredu. Viacerým používateľom! Spomenúť musím aj nepravidelné vibrovanie budíka a mrzutý zážitok zaklincovalo opláchnutie rúk vo fontáne, kedy sa ochranné sklíčko napriek spomínanej vodeodolnosti zahmlilo z vnútornej strany. Neskôr sa odmietali pripojiť k akémukoľvek zariadeniu, čas už meškal dvadsať minút, a tak nám neostávalo nič iné než Withings Activité Pop reklamovať. Predajca nám nakoniec reklamáciu bez problémov uznal, o hodinky sme však tým pádom prišli. Samozrejme, ešte pred nafotením či natočením videorecenzie. Takže tento text je jedinou formou zaznamenania mojich zážitkov s týmto pekným, no podľa mňa tiež nedostatočne inteligentným príslušenstvom. Zážitok to bol pekný, ale po reklamácii si už druhé Withings Activité Pop neprosím.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 19.07.2016 - 12:05

"opláchnutie rúk vo fontáne, kedy sa ochranné sklíčko napriek spomínanej vodeodolnosti zahmlilo" Žiaľ, zrejme vadný kus, alebo nie zvládnutá výroba. V recenzii spomenuté plávanie by malo fatálny následok. Ludia sú nepoucitelny, čo sa týka "vodotesnosti" u hodiniek. 5ATM je tak na umývanie rúk, no bez priameho prúdu na hodinky..

Piatro26.07.2016 - 01:57 Trvalý odkaz

5ATM určite musia vydržať aj plávanie.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy26.07.2016 - 02:36 Trvalý odkaz

Mental 5bar je na umyvanie ruk?
Moje hodinky maju v papieroch napisane 5bar a su urcene aj na plavanie

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease26.07.2016 - 12:33 Trvalý odkaz

Vidím, že opakovanie je matka múdrosti..

Písal som to už viac krát:
WATER RESISTANT 50M/ 5ATM/ 5BAR/ 160 Feet, vo všeobecnosti znamená ochranu pred dažďom, umývanie rúk, sprchovanie. Možno nejaké povrchové ponorenie v stojatej vode. Určite nie plávať, skákať do vody, kúpať sa (v teplej vode nad 40°C).

Aj to iba za predpokladu, že hodinky spĺňajú certifikát ISO 2281. A to máloktoré spĺňajú, pretože nie je povinný a samozrejme sa zaň platí. Takže sa môžete "spolahnúť" iba na garanciu výrobcu.
Takéto testy sa robia pri ponorení hodiniek do 10cm hĺbky po dobu 1h, so simuláciou STATICKÉHO tlaku (3ATM/5ATM/10ATM)

Hodinky nosím celoročne. T. J. počas spánku, sprchovania , kúpania, skákania, plávania.. Takže viem čo znesú. Aktuálne mám troje. S 100M/ 10ATM som plával iba raz - zarosili sa. Záleží ssamozrejme aj od výrobcu. Je zopár kúskov 10 BAR s ktorými sa dá plávať.
Ide hlavne o náhlu zmenu tlaku a teploty pri skoku do vody. Rýchlosť pohybu pri plávaní prekračuje 10 a viac násobne tlak bez pohybu v "laboratórnych" podmienkach.

Piatro27.07.2016 - 14:29 Trvalý odkaz

Ja čo som sa dočítal všade, tak 5ATM by mali vydržať plávanie, ale nie potápanie, ani šnorchlovanie. cez víkend idem na kúpalisko a dám vedieť či moje nové hodinky s WR 5ATM vydržali, ja si myslím, že sa im nič nestane, ale zatiaľ som ich netestoval.

Celá diskusia 8 príspevkov