Skončí 4ka? Swan o legitimite licencie nepochybuje

Štvrtý mobilný operátor môže mať veľký problém, na konci ktorého môže byť až odobratie licencie a zákaz poskytovať služby. Najvyšší súd dnes totiž jeho licenciu spochybnil.

Najvyšší súd totiž prikázal Úradu pre reguláciu elektornických komunikácií a poštových služieb, aby ešte raz preskúmal, či má Swan nárok na licenciu alebo nie. Podľa Krajskej prokuratúry v Bratislave, ktorá podala žalobu, regulačný úrad dostatočne nepreveril, či Swan splnil všetky podmienky, ktoré po získaní licencie splniť mal a že kontrola nebola dôsledná. O tom, že Swan podmienky splnil, informoval RÚ v novembri 2014.

ikona

Štvrtý mobilný operátor sa volá 4ka! Láka na nízke ceny, odrádza malým pokrytímSlovenská pošta a telekomunikačná spoločnosť SWAN dnes predstavili novú značku, pod ktorou bude ponúkať svoje služby štvrtý mobilný operátor.

Podľa zákona mal totiž Swan do pol roka od nadobudnutia licencie sprístupniť svoje služby bežnému zákazníkovi, čo sa podľa prokuratúry nestalo. Svoju sieť síce Swan na niektoých miestach spustil, no nepustil do nej bežných ľudí a jeho služby sa nedali kúpiť. Netačí mať len zapnuté vysielače, ale služba musí byť verejne dostupná. Čo sa podľa medializovaných informácií nestalo. Prvý produkt mobilných služieb - LTE internet za 5 eur mesačne ponúkol zákazíkom až v marci tohto roka.

Na dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu zareagoval aj Swan, ktorý médiám poskytol svoje vyjadrenie Martina Mosného, výkonného riaditeľa spoločnosti.

”Spoločnosť SWAN zatiaľ nemá k dispozícii rozhodnutie Najvyššieho súdu, avšak maximálne víta fakt, že súd v tejto veci koná. Sme presvedčení, že toto umožní definitívne ukončiť akékoľvek pochybnosti o legitimite našej licencie.

Spoločnosť SWAN získala licenciu v plnom súlade so zákonom a je presvedčená, že Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb nemôže urobiť nič iné, ako opätovne potvrdiť svoje pôvodné rozhodnutie.“

ikona

Vyskúšali sme 4ku. Problémom môžu byť dáta a slabé pokrytieVčera začal na Slovensku ponúkať svoje služby štvrtý mobilný operátor. Bezkonkurenčná cena za minútu hovoru aj do sietí EÚ a lacné dáta, sú pre zákazníka veľkým lákadlom. No práve dáta sú zrejme najväčším kameňom úrazu 4ky.

Pochybnosti o výsledku žaloby a jeho dopadu na fungovanie 4ky rezonovali už na tlačovej konferencii 4. 10. 2015, v deň oficiálneho oznámena štartu komerčnej prevádzky. Predstavitelia operátora si vtedy žiadne problémy nepripúšťali a k téme sa odmietali podrobnejšie vyjadriť. Podľa nich išlo o hypotetické otázky, na ktoré je predčasné odpovedať.

Ani zlý výsledok však pre Swan nemusí byť katastrofou. Keďže spustil svoje komerčné služby na základe osvedčenia a odobrenia od regulačného úradu, môže sa stať, že si od štátu bude žiadať náhradu za ušlý zisk. Veď mal súhlas RÚ, podľa ktorého bolo všetko v súlade so zákonom, a tak v dobrej viere začal Swan podnikať. Prípadný súdny spor o platnosť licencie sa môže navyše ťahať dlhé roky.

Doplnené 29. 10. 10:35 hod.

Regulačný úrad zaslal k vzniknutej situácii svoje stanovisko, ktoré uverejňujeme v plnom znení:

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) nemá oficiálnu informáciu o tom, ako Najvyšší súd SR rozhodol. RÚ sa po doručení uznesenia Najvyššieho súdu SR oboznámi s jeho obsahom a bude konať v súlade so zákonom. RÚ len v piatok doručil na Najvyšší súd SR svoje 14 stranové vyjadrenie k veci a dostal vyjadrenie od súdu, že môže nahliadnuť do spisu v termíne od 9. – 13.11.2015. O tom, že Najvyšší súd SR rozhodol v tejto veci sa RÚ dozvedel len dnes od novinárov a nepozná obsah uznesenia súdu. RÚ nepovažuje spôsob komunikácie Najvyššieho súdu SR za korektný, lebo o rozhodnutí sa účastníci konania dozvedajú len od novinárov. RÚ (a ostatné korektne komunikujúce inštitúcie) najskôr doručí svoje rozhodnutie účastníkom konania a až potom o rozhodnutí informuje médiá.

Diskusia k článku:

Martin 28.10.2015 - 19:49

Niekto uz pustil do gati a uvedomil si, ze ten slovensky trh nie je az taký "špecifický" a ze vernost sa nie vzdy oplati :D

Juraj28.10.2015 - 20:32 Trvalý odkaz

Kokurencia urobila svoje. Operarori sa boja, že prídu o zisk. Tak podkopavajú nohy im. Bola za, že budú mať nízky zisk.

galaxi28.10.2015 - 20:55 Trvalý odkaz

4 centi do eu a po celej eu a giga dat za euro im orange a v o2 nevonia lebo malý zisk.

markos928.10.2015 - 22:51 Trvalý odkaz

orange a tcom zacali hladat sposob ako stvorku zastavit, nenazranost nasich doterajsich operatorov nepozna hranic

Celá diskusia 9 príspevkov