Vyskúšali sme 4ku. Problémom môžu byť dáta a slabé pokrytie

Včera začal na Slovensku ponúkať svoje služby štvrtý mobilný operátor. Bezkonkurenčná cena za minútu hovoru aj do sietí EÚ a lacné dáta, sú pre zákazníka veľkým lákadlom. No práve dáta sú zrejme najväčším kameňom úrazu 4ky.

Netradičné spojenie štátneho podniku (Slovenskej pošty) a súkromnej firmy (Swan) má priniesť na Slovensko niečo, čo sme nečakali. Aspoň tak to hlása slogan operátora na dobíjacom kupóne, ktorý sme dostali na tlačovej konferencii v nedeľu 4. októbra.

ikona

Štvrtý mobilný operátor sa volá 4ka! Láka na nízke ceny, odrádza malým pokrytímSlovenská pošta a telekomunikačná spoločnosť SWAN dnes predstavili novú značku, pod ktorou bude ponúkať svoje služby štvrtý mobilný operátor.

A tak, aby sme mohli služby 4ky otestovať, museli sme sa v pondelok vybrať na poštu a kúpiť novú SIM kartu za 4 eurá. V rovnakej výške sa na karte nachádza aj štartovací kredit. Na prvej pošte, ktorú sme v bratislavskej Petržalke navštívili, sme úspešní neboli. Neprišli im potrebné tlačivá na registráciu, máme prísť zajtra.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Nechceli sme drať podrážky nadarmo od pošty k pošte, a tak sme skúsili zavolať na infolinku operátora, aby sme si overili, ktorá pošta v blízkom okolí nové SIM karty už predáva. Po krátkom privítaní a niekoľkosekundovej pauze sa z reproduktora ozvalo nečakané zakašlanie, ktoré súviselo s upozornením, že nový operátor nás svojimi cenami nezaskočí. Po asi 40-minútovom čakaní (nezabúdajte, že aj pri volaní z vlastnej siete zaplatíte 4 centy za minútu), kedy sme boli dookola ubezpečovaní, že čakáme preto, že je o nové služby veľký záujem a všetci operátori sú obsadení, sme hovor vzdali a riskli cestu na ďalšiu poštu. Tentoraz sme boli úspešní.

Zamestnankyňa pošty (teraz už aj mobilného operátora, na ktorého fungovanie sa cez odvedené dane skladáme my všetci) síce bola mierne nesvoja a nemala istotu, či robí všetko tak ako má, ale to sa dalo očakávať. Boli sme trpezliví. K povinnostiam preberať zásielky, predávať žreby, pohľadnice, pracie prášky a iný doplnkový tovar, im teraz pribudol predaj telekomunikačných služieb. Po predložení občianskeho preukazu a zaplatení štyroch eur sme držali v ruke obálku s vydarenou grafikou. Hneď sme si aj aktivovali dátový balík 1 GB dát za 1 euro (keďže zatiaľ sa inde aktivovať nedá) a testovanie mohlo začať.

SIM karta je použiteľná vo všetkých troch veľkostiach, aj micro a nanoSIM, takže s ňou nebudete mať problém v žiadnom mobile. Po zapnutí telefónu a zadaní PIN kódu prišla uvítacia SMS-ka s oznámením o výške kreditu. Pokiaľ sa nachádzate v pokrytí 4ky, na displeji nájdete meno operátora (4KA SK), keď sa ocitnete v národnom roamingu, upozorní vás na to zmena názvu operátora, objaví sa Telekom. Takže veľké tajnosti okolo roamingového partnera, kedy ani na tlačovke zástupcovia 4ky nechceli prezradiť, či to bude Telekom alebo nebude, je to už jasné. No netreba zabúdať ani na poznámku, ktorú sme tam počuli, že stále rokujú so všetkými operátormi a nevylučujú spoluprácu so žiadnym z nich. Dočkáme sa tak ďalšieho poskytovateľa národného roamingu? Uvidíme. Aj keď sa chcú sústrediť na budovanie 4G siete, ani 3G národný roaming by nebol na zahodenie.

Nastavenia internetu sme museli zadávať ručne, napriek tomu, že SIM karta bola vložená do telefónu s Androidom. Stačí však ísť do nastavení mobilných sietí a pridať nový prístupový bod. V tomto prípade si ho pomenujte kľudne 4ka, dôležité je APN, tu napíšete slovo “internet”, všetko malým písmenom. A dáte uložiť. Potom by už s mobilným pripojením nemal byť problém.

Telefonovanie so 4kou bolo bezproblémové, ani v miestach, kde nebolo dostupné kompletné pokrytie vlastnou sieťou hovor pri prechode medzi sieťami nepadal. V poriadku bolo aj účtovanie. Pozor si však treba dávať pri využívaní mobilných dát. Aktivovaný 1 GB balík je použiteľný len vo vlastnej 2G a 4G sieti, keď sa ocitnete mimo jej pokrytia, zaplatíte za každý 1 MB dát 4 centy. Pokiaľ nechcete platiť nič navyše, brániť sa musíte aktívne vy. Operátor vám to vôbec neuľahčí. Neexistuje žiadna možnosť zablokovať si cez operátora používanie dát v národnom roamingu, ako to napríklad ponúka O2, ale sami si musíte v mobilnom telefóne roamingové dáta vypnúť. Kto má starší typ telefónu, bez tejto možnosti, má smolu. Musí si strážiť meno operátora na displeji. Podľa vyjadrení 4ky je to dostatočné.

Takisto operátor nebude nič meniť (aspoň zatiaľ) na mape pokrytia. Jednu síce na svojej stránke má, no nedozviete sa z nej, ktoré lokality, ulice a mestské časti sú pokryté, vidíte tam len označenie miest, kde sa LTE sieť nachádza. Napríklad v Bratislave je podľa mapy pokrytia len čiastočná dostupnosť. No kde presne, to sa nedozviete. A podľa operátora to je v poriadku, informácie sú vraj dostatočné a transparentné. A podľa ohlasov zákazníkov to stačí. Aspoň taká bola odpoveď na našu otázku na tlačovke pri štarte 4ky.

Iná mapa pokrytia zatiaľ uverejnená nie je, “keďže dodržujeme obchodnú dohodu medzi nami a obchodným partnerom, ktorý si to neželá. Vzhľadom na celoplošnosť pokrytia je malý dôvod na detailné zobrazovanie mapy.” odkázal operátor.

Či ste v pokrytí 2G siete operátora 4ky alebo 2G národnom roamingu Telekomu sa z mapy nedozviete. A práve táto informácia je pre používateľov internetu kľúčová, pretože predsa len, aj keď sa operátor chváli 40 % pokrytím populácie a do konca tohto roka má vzrásť na 50 %, reálna dostupnosť je slabá. Stačí prejsť mestom z jednej mestskej časti do druhej, mať zapnuté dáta bez blokovaného roamingu a váš kredit sa zníži bez toho, aby ste čo len zapli obrazovku telefónu. Veď poznáte dnešné smartfóny.

Takže naše poznanie môžeme zhrnúť nasledovne: na volanie a SMS-kovanie je cena 4 centy výborná, hlavne keď platí aj na hovory a správy nielen do všetkých sietí na Slovensku, ale aj v Európskej únii. Záleží však od preferencií. Niekomu môžu napríklad chýbať bezplatné volania vo vlastnej sieti. Pri dátach však treba byť opatrný. Cena 1 euro za 1 GB je bezkonkurenčná a veľmi lákavá, no môže sa vám predražiť. Kto sa pohybuje v miestach, kde nie je len signál 4ky, ale musí využívať aj národný roaming, tomu odporúčame blokovať používanie mobilných dát v roamingu. Niektoré telefóny dokonca rozlišujú národný a medzinárodný roaming.

Tak ako každý nováčik, aj 4ka bude musieť vychytať “muchy”, ktoré sa objavia a snáď sa ponuka časom rozrastie o nové služby a balíčky. Koncom októbra má byť spustený aj e-shop, zákazníci by určite ocenili aj dobíjanie kreditu cez internet. Teraz to musia riešiť na pošte. Aké sú vaše skúsenosti s novým operátorom? Budeme radi, ak sa o ne podelíte v diskusii pod článkom.

Diskusia k článku:

funboy 06.10.2015 - 17:10

Takže štvorka zatiaľ na štvorku Lenka? :-) http://bit.ly/1KXM4xI

galaxi06.10.2015 - 17:18 Trvalý odkaz

Testovať budem až po prenose zatiaľ na novej nahradnej simke som len skúšal ako to strha kredit. Data som aktivoval ale nejako chyba signal swan a tak ich budem využivať len v práci. Tam totiž swan signal je.Rád by som bol keby ten signal v telekome umožnili aj v 3G sieti aspoň jednomegovej rychlosti bez obmadzenia množstva dat.

galaxi06.10.2015 - 17:20 Trvalý odkaz

V sove5 mam prakticky za 3€ neobmedzeny internet.

Lenka Ivančíková06.10.2015 - 17:26 Trvalý odkaz

Tak 3-. Skor by som vycitala slabu komunikaciu, zbytocne tajnosti, neuplne odpovede na polozene otazky a podobne. To ale Swan sprevadza od zaciatku. :-)

Nightmare06.10.2015 - 17:48 Trvalý odkaz

trocha mi to pripada akoby oni sami nevedeli (alebo nechceli?)

viete co mi povedala na Poste?ze pokrytie by mali mat uz na 90% :D a este nieco mi tam splietala s T-Mobile a nie s Telekomom...takze maju z toho miesung

Celá diskusia 27 príspevkov