Štvrtý mobilný operátor sa volá 4ka! Láka na nízke ceny, odrádza malým pokrytím

Slovenská pošta a telekomunikačná spoločnosť SWAN dnes predstavili novú značku, pod ktorou bude ponúkať svoje služby štvrtý mobilný operátor.

Na Slovensko dnes prišiel ďalší mobilný operátor. Po dlhých mesiacoch špekulácií sme sa konečne dozvedeli podrobnosti. Poštatel? Swan mobile? Nový operátor sa volá 4ka. Už niekoľko dní môžete po Slovensku vidieť bilboardy, ktoré pozývajú do štvorky, alebo tvrdia, že byť štvorkárom sa oplatí.

Tieto slogany budú aj súčasťou mediálnej kampane, ktorá bude uvedenie 4ky sprevádzať. Spojenie Swanu a Slovenskej pošty (SP) má priniesť zákazníkom lacné volania i dáta. Svoje predplatené mobilné služby začne ponúkať prostredníctvom vyše 1 500 pobočiek Slovenskej pošty od pondelka 5. 10. 2015. SIM karta s názvom Moja 4ka bude obsahovať kredit vo výške 4 eurá. Následne si budete môť kartu dobiť kreditom v hodnote 4, 8, 12, a 16 eur.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Kredit si dobijete na všetkých pobočkách SP v hotovosti, ak vlastníte Poštovú kartu alebo platobnú kartu Poštovej banky, tak aj bezhotovostne. Na vybraných 570 pobočkách SP bude možné si zakúpiť aj dobíjacie kupóny určené na dobíjanie doma i v zahraničí.

Poteší, že dobitý kredit neprepadne a navyše je možné ho bezplatne prenášať so službou Prenos kreditu na iné čísla v rámci siete 4ky, a to prostredníctvom SMS alebo zavolaním na krátky sieťový kód. Platnosť SIM karty je 16 mesiacov odo dňa posledného dobitia.

Pre 4ku bude typické jednotné účtovanie, to znamená, že za minútu hovoru, odoslanú SMS správu a 1 MB dát zaplatíte 4 centy. Platiť bude sekundová tarifikácia.

Veľkým lákadlo bude možnosť zakúpiť si 1 GB dát za 1 euro. Platnosť balíčka bude 30 dní a po vyčerpaní predplateného objemu dát si môžete dokúpiť ďalší balíček. V tlačovej správe operátora sa píše, že dáta využijete v sieti 4ky (4G a 2G), no objavili sa informácie, že dáta nebudú v sieti národného roamingu použiteľné dáta v národnom roamingu budú spoplatnené sumou 4 centy za 1 MB. Obrátili sme sa s otázkou na operátora, po obdržaní odpovede článok doplníme. Swan aktuálne pokrýva LTE sieťou 40 % populácie, koncom tohto roka chce pokrývať 50 % obyvateľstva Slovenska.

Národný roaming mu s veľkou pravdepodobnosťou poskytne Telekom, no zatiaľ nie je nič oficiálne a nie je dohodnutá ani cena za prenájom. Napriek tomu 4ka tvrdí, že ceny za poskytované služby (4 centy) sú dlhodobo udržateľné a ziskové.

O tom, či sa nachádzate v pokrytí 4G alebo 2G sa z mapky pokrytia nedozviete. 4ka takú mapku, ako ju poznáme zo stránok konkurencie, ani neplánuje. Na stránke www.4ka.sk nájdete síce mapu, no to, ktoré územie je pokryté a akým signálom sa nedozviete. Sú tam vlastne len označené mestá, ktoré sú buď úplne alebo čiastočne pokryté. Na stránke môžete zadať mesto, ktoré vás zaujíma a dozviete, či sa tam 4G signál nachádza alebo nie. Podľa slov operátora je to pre zákazníkov dostačujúce.

4ka má pridelenú predvoľnu 0950 a na zákaznícku linku sa dovoláte po vytočení čísla 950 z vlastnej siete alebo 0950 950 950 pri volaní z iných sietí. Operátor bude ponúkať aj štyri mobilné telefóny: Samsung E1200, Huawei Y360, Lenovo 2010 a Huawei Y635. Ponuka telefónov sa má postupne rozširovať. E-shop spustí na konci októbra.

Na stránke www.4ka.sk máte možnosť rezervácie telefónneho čísla 4ky za výhodných podmienok. Celý výnos z poplatkov za túto rezerváciu operátor venuje na dobročinné účely. Najdrahšie VIP číslo (napríklad zlaté, strieborné) vás bude stáť 44 eur, za narodeninové, poskladané z dátumu vášho narodenia, zaplatíte 14 eur.

V prvej etape sa chce operátor zamerať na súčasných zákazníko Slovenskej pošty, denne ju navštívi 200-tisíc klientov. Potenciál vidia aj u madých ľudí, ktorých by mohli osloviť práve cenovo dostupné dáta.

Diskusia k článku:

Maxpayne 04.10.2015 - 19:47

Az na to pokrytie nesklamali,pre mna ako tak vyhodne aj lokalita plne pokryta,len by ma zaujimalo ked miniem ten 1g net ci si mozem zase aktivovat este v ten mesiac dalsi 1g alebo budem uz platit nad ramec alebo len znizia rychlost

Milenec04.10.2015 - 20:21 Trvalý odkaz

No neviem bratu, ale v písme stojí, že, citujem: "Platnosť dátového balíka 4G GIGA je 30 kalendárnych dní a počet aktivovaných balíkov nie je obmedzený.".

Milenec04.10.2015 - 20:30 Trvalý odkaz

Riško, bratu, a stále sa nevie, kto bude poskytovať národný roaming? Vrabce čvirikajú niečo o Telekome, ja si ale myslím, že to bude O2. Skús dačo o tom doplniť, nech vieme, kto bol bližšie k pravde.

galaxi04.10.2015 - 21:47 Trvalý odkaz

Fakt ako to je stým národným roamingom? Je to tajné?

Lenka Ivančíková04.10.2015 - 21:57 Trvalý odkaz

ano, stale robia s narodnym roamingom tajnosti napriek tomu, ze ho plne vyuzivaju, ako pisu. No sumy o Telekome su s velkou pravdepodobnostou pravdive. Nemozem napisat na 100 % pretoze oficialne info zatial nebolo.

do clanku som doplnila info o narodnom roamingu.

Celá diskusia 51 príspevkov