Poradňa: Apple iPhone SE alebo 4-palcová konkurencia s Androidom?

Aký smartfón odporučiť záujemcovi o čo najmenšiu uhlopriečku displeja? Priaznivci iOS môžu siahnuť po 4'' iPhone SE. Na poli androidov už nič podobné nevidíme.

V tohtotýždňovej poradni sa snažíme nájsť okruh telefónov vhodných pre Andreu. Pre tú je dôležitá kvalita fotoaparátu a čo najskladnejšie rozmery. Skrátka: čím menší mobil, tým lepšie.

Zaujalo ju zatiaľ posledné vydanie štvorpalcového iPhonu, naozaj výborný model SE. Ten sme chválili aj v našej recenzii. Výborne sa drží, pohodlne ovláda jednou rukou a ponúka najnovší iOS 10 s garanciou ďalších aktualizácií. Vďaka vnútornostiam zhodným s vlaňajším iPhonom 6S tiež zmetie zo stola akékoľvek pochybnosti o nedostatočnom výkone. Procesor Apple A9 a 2 GB RAM dobre odladenému operačnému systému s rezervou postačia.

Menší iPhone SE nemá technológiu Force Touch, ale silnejšie zatlačenie pri prehrávaní Live Photos nahradí dlhšie podržanie prsta. Notifikácie zas ponúknu viac možností po posunutí do strany. Má čítačku odtlačkov, starý dobrý 3,5 mm audio jack a rozmery, ktoré sedia do snáď najširšej palety príslušenstva a ochranných krytov na svete.

Ak zabudneme na starší predný fotoaparát s nízkym 1,2 Mpix rozlíšením a schopnosťou nahrávať len HD video, znesie aj všetky nároky na kvalitné snímky. Naše Porovnanie foroaparátov iPhone SE vs. iPhone 6S dokázalo, že obe hlavné optiky vytvárajú takmer rovnaké 12-megapixelové fotografie a nahrávajú výborné 4K alebo Full HD video aj pri 60 fps. K fotoaparátom od Apple sme nikdy nemali výhrady. Možno až na snímky v noci a výrazne tmavých priestoroch.

Realistickí musíme byť aj pri hodnotení výdrže. Malé iPhony boli, na rozdiel od pluskových modelov, vždy maximálne jednodenné smartfóny. iPhone SE disponuje 1642 mAh batériou.

Pre Andreu je jediným problémom cena. Základný 16 GB model je bez možnosti rozšírenia microSD príliš malý. Verzia s 32 GB úložiskom neexistuje a 64 GB variant už stojí 539 eur. Na našom Facebooku sme sa preto obrátili na vás, našich čitateľov. Hľadali sme podobnú alternatívu s Androidom.

A výsledok? Prakticky neexistuje! Výkonný android so štvorpalcovou uhlopriečkou, ktorý by dobre fotil ste nájsť nedokázali. Vlastne ani akýkoľvek iný 4-palcový android. Môžeme sa teda baviť iba o smartfónoch s čo najmenšími uhlopriečkami.

Špičkový výkon v "malom" tele dlhodobo ponúkajú kompaktné Xperie od Sony. Posledné vydanie, Xperia X Compact, prišlo so zmeneným dizajnom, ktorý sa nemusí páčiť kažému. Ponúka 3 GB RAM, podporu pre microSD karty a 23-megapixelový fotoaparát, ktorý je konečne o krok ďalej než pri predchodcoch. Uhlopriečka displeja má ale až 4,6''. Vo vrecku tak počítajte s 65 mm šírkou a 130 mm výškou. V serióznych obchodoch je za cenu od 430 eur.

Samsung sa týmto rozmerom so schopným fotomobilom blíži 4,7-palcovým Galaxy A3 (2016) (65 x 135 mm). Ide o krásny smartfón s dizajnom okopírovaným od vlajkových lodí značky, výborným 13 Mpix snímačom a 2700 mAh batériou.

Mrzela by nás absencia čítačky odtlačkov prstov a na zamyslenie je aj 1,5 GB RAM. Galaxy A3 2016 (v e-shopoch pozor na minulú generáciu) naopak vyhráva cenou. Za 200 eur si môžete kúpiť rovno dva. V peňaženke vám stále zostane viac peňazí, než pri kúpe jednej Xperie X Compact či jedného iPhonu SE.

Andrea si teda pravdepodobne bude musieť ospravedlniť vyššiu investíciu do drahšej 64-gigabajtovej verzie iPhonu SE. Alebo v prípade androidov prehodnotiť svoje požiadavky na minimálne rozmery. Na jeseň sme si pre kompakty do jednej ruky stanovili rovno limit päť palcov. Starší iPhone 5S už neodporúčame, začína mu chýbať dych, funkcie i kvalitnejší fotoaparát.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil (napríklad Dual SIM s uhlopriečkou do päť palcov či odolný mobil s čo najlepším fotoaparátom), napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme formou takéhoto článku.

Diskusia k článku:

ondrakomous 26.11.2016 - 15:45

poradi malych doporucenych telefonu: 1-xperia z5compact, 2-iphone se, 3-xperia x compact, 4-samsung a3 2016, s xperii x compact sem si hral, moc peknej mobil. iphone SE pouzivam jako primarni mobil 3-4 mesice a rikam na rovinu! je to zbytecne maly. je to tak strasne maly, ze se modlim za upgrade na iphone 6s,7. kazdej telefon ma svy plus/minus, ale na rovinu iphone SE je totalne prumerny mobil, je znat, ze je proste "stary" jde to videt treba na display, baterce. lepsi jsou telefony jako honor 8, samsung s6, nejsou velky ani pro zenskou a cenove jsou aktualne bezkonkurencni treba samsung s6/320euro. rozdil ve velikosti jestli je jeden cm, tak to je uplne nepodstatny s6 ma podstatne vetsi rozliseni a to uz znat je.

Peter Fejfar27.11.2016 - 00:34 Trvalý odkaz

Naprostý súhlas.

michalb30.11.2016 - 22:55 Trvalý odkaz

pokial sa ma jednat naozaj o 4 placovy telefon, iphone SE je jasna volba. Momentalne som kupil pre priatelku a nelutujem. Len ta cena. Cenovo najvyhodnejsie telefony su v uhloprieckach 5 palcov, takze ak je potrebne znizit cenu na rozumnu uroven, treba sa zmerit o palec s vacsou obrazovkou, ale portofolio moznosti sa rozsiri o celkom slusny pocet telfonov v roznej cenovej kategorii

HORMON28.12.2016 - 14:28 Trvalý odkaz

a čo stary xiaomi mi2s,nebol by celom fajn???

ondrakomous28.12.2016 - 15:04 Trvalý odkaz

jedinej konkurencni telefon je xperia z5c, xperia x compakt, jenze treba samsung prestal kompaktni radu uplne dalat, protoze tu "klasickou radu" ma fakt vychytanou velikostne a3,a5/2016, s6,s7 to nejsou velky telefony do ruky. delaji se uzsi ramecky, zaobleny skla, zaobleny konstrukce to driv nikdo neresil, ani klasicky xperie x, x performance nejsou velky. klasickej iphone SE ma strasne tlusty ramecky a domovsky tlacitko, plus malej display chce to tak 4,5-5 na pohodlnejsi cteni. ctyri je malo. xiaomi mi2s to se vubec neda srovnavat vykonem, nebo fotakem s iphonem SE, je to dneska uz uplne jinde, na iphone SE se nechyta ani samsung s6, iphone 6, 6plus je tam obrovskej skok ve fotaku a vykon taky ten je brutalni, jde to strasne znat v rychlosti celyho telefonu, nejvetsi nevyhoda je baterka a slaba predni kamera, dizajn a cela konstrukce je u iphonu SE silene zastarala, ale to me az tolik netrapi, zase je to prijemny na noseni v kapse, telefon se dobre drzi. je to takova prijemna nostalgia.

Celá diskusia 5 príspevkov