Porovnanie fotoaparátov: iPhone SE vs. iPhone 6S

Súboj 12 Mpix konkurentov! Jednému trčí fotoaparát zo zadnej steny, druhému nie. Jeden vyhráva v detailoch, druhý môžete položiť na stôl.

Snažíme sa robiť najpodrobnejšie súboje fotoaparátov mobilných telefónov na Slovensku. Či sa nám to darí sa môžete presvedčiť v rubrike Porovnania. Do nej dnes pribudol aj tento článok.

Rozdielov medzi novým iPhone SE a starším iPhone 6S je viac. Cenovo atraktívna novinka používa menší displej s menším rozlíšením, ktorý nereaguje na silnejšie stlačenie. 3D Touch na iPhone 6S je mimoriadne návykový, a po 24 hodinách s iPhonom SE mi už tak trochu chýba. Na domácej obrazovke štvorpalcového iPhonu SE vidíte o jeden riadok menej ikon než na 6S, a odlišná je aj klávesnica v polohe na ležato - na 4,7-palcovom iPhone vidíte o šesť tlačidiel viac.

ikona

Základné info: Apple iPhone SENový 4-palcový iPhone s dizajnom 5S, HD displejom, procesorom Apple A9, 12 Mpix fotoaparátom s nahrávaním 4K videí, iOS 9.3 a snímačom odtlačkov prstov.

ikona

Základné info: Apple iPhone 6SFaceliftovaný iPhone zostal verný minuloročnému dizajnu, ponúka však odolnejšie telo a 12-megapixelový zadný či 5 Mpix predný fotoaparát. Zachovaná šikovná čítačka odtlačkov, pamäťové verzie so 16 GB základom i NFC pre Apple Pay.

iPhone 6S si môžete kúpiť aj v 128 GB verzii, iPhone SE maximálne so 64 GB pamäťou. Pre mňa je to napríklad zásadný rozdiel. Na väčšom displeji sa tiež lepšie pracuje s fotografiami (teraz už počujem tichý chichot majiteľov iPhonu 6S Plus s 5,5'' Full HD obrazovkou). Tak či onak, 4,7'' displej iPhonu 6S ponúka o 37 % viac pixelov než 4'' iPhone SE (1 Mpix vs. 0,727 Mpix). S tým sa však v jednej ruke lepšie pracuje, v akomkoľvek obale i bez neho sa lepšie drží, čo je dôležité nielen pri každodennom používaní, ale aj fotografovaní.

Displej iPhonu SE má rozmery 50 x 89 mm, t.j. 44,5 cm2. Displej iPhonu 6S je o 42 % väčší (58 x 109 mm, t.j. 63,2 cm2). Lenže to sa neprejaví len na pohodlnejšom listovaní fotografiami, ale aj na vyššej spotrebe energie. A tá je uložená len v trochu väčšej batérii (1715 mAh oproti 1642 mAh). Pokiaľ teda hľadáte iPhone s lepšou výdržou, vďaka podstatne menšiemu displeju a len mierne menšej batérii ním bude iPhone SE.

Obrovskou výhodou iPhonu SE je paleta príslušenstva kompatibilného so staršími modelmi iPhone 5 a 5S. Aj teraz mám na iPhone SE obal pre 5S a každý jeho detail pasuje aj na model SE (vypínač, prepínač tichého režimu, ovládače hlasitosti, kryty konektorov, otvor pre reproduktor, atď.).

Poďme však na rozdiely vo fotoaparátoch týchto dvoch súperov. Najprv skočíme do nastavení telefónu - Fotky a kamera. Tam zistíme, že oba ponúkajú presne to isté! Aj iCloud Fotoknižnicu, aj Fotostream, aj Zdieľanie fotiek, aj zhŕňanie. Toto všetko mám vypnuté, automatický upload fotografií a hlavne mojich videí by mi batériu vyšťavil ešte rýchlejšie, než teraz. Zapnutú mám však mriežku (nech mi horizont nepadá, dvere nech sú rovno, atď.) aj zachovanie oboch snímok pri použítí HDR.

S obomi môžem nahrávať HD video, Full HD video (30 aj 60 fps), a tiež 4K video s 30 snímkami za sekundu. A pri spomalenom videu si môžem na oboch vybrať, či to bude HD 240 fps alebo Full HD 120 fps. Pri týchto malých displejoch volím prvú možnosť.

V nastaveniach stále chýba možnosť voľby iného pomeru strán než 4:3. To kritizujem už od príchodu iPhonu 5 s úzkym displejom. Ak chcete silou mocou spraviť snímku s pomerom strán 16:9, musíte ju spraviť počas záznamu videa.

Rozlíšenie, ohnisková vzdialenosť a pomer strán

Oba fotoaparáty sú takmer rovnaké. Ponúkajú zhodné rozlíšenie, ohniskovú vzdialenosť (4,15 mm, resp. 29 mm po prepočte na kinofilm), clonu (F2.2) aj pevný pomer strán (4:3).

Zásadný rozdiel je len pri prednej kamere. iPhone SE sa spolieha na 1,2 Mpix snímač, iPhone 6S ponúka 5 Mpix senzor. Oba však obmedzujú záznam videa prednou kamerou na HD rozlíšenie.

Pohodlie držania

Mne sa podstatne lepšie drží iPhone SE. Je menší a hranatý. A vďaka vypínaču v hornej stene a prísnym tvarom ho môžete položiť aj na stôl.

Rýchly štart

Nič také k dispozícii nie je. Jedine rýchle spustenie z odomykacej obrazovky alebo zo spodnej lišty. Rýchlosť spustenia aj zaostrovania je príkladná a na oboch zariadeniach podobná.

Prostredie fotoaparátu

Nič nové pod slnkom. Chlapci z Applu by si už mohli konečne kúpiť nejaký nový Samsung a pozrieť sa, ako sa to má robiť. Prepínanie na prednú kameru na druhej strane, HDR si nepamätá poslednú voľbu, na záznam videa musíte najprv prepnúť... Poďme na pozitíva. Úžasné schopnosti spájania desiatok záberov do panorámy dokáže nahradiť aj širokouhlý objektív kvalitného kompaktného fotoaparátu. Pohodlné a rýchle je aj uzamykanie expozície a jej doladenie (podexponovanie, preexponovanie záberu). Používam to aj pri fotografovaní, aj pri zázname videí. Nechýba ani časozberné video, akurát bez možnosti nastavenia. Z režimov fotoaparátu by som uvítal možnosť vyhodiť Štvorec.

Objektív, ostrosť, makro

Objektívy sú zrejme rovnaké. Aj clona, aj ohnisková vzdialenosť. Z rovnakej pozície snímam obomi mobilmi ten istý záber. Ani k malému objektu sa nepriblížim pri fotografovani makro záberov jedným z testovaných modelov bližšie. Hodinky na zábere nižšie sú nasnímane najbližšie, ako sa len dá. Chválim ostrosť v rohoch a minimálnu deformovanosť snímok.

Predná kamera

Najväčší rozdiel porovnávaných smartfónov. Pri zázname HD videa žiaden rozdiel, ale na fotografiách vidno, že tých 5 Mpix je viac než 1,2 Mpix iPhonu SE.

Čitateľnosť na slnku

Tu nečakajte žiadne rozdiely. Displej iPhonu SE je však teplejší (žltší). Rozdiel vidno oveľa viac pri pohľade zo strany. Obrazovka iPhonu 6S je krásne biela aj pri pohľade zboku.

Kvalita snímok

Snímky z iPhonu 6S sú o trochu detailnejšie. Ide o malý, ale na výrezoch viditeľný rozdiel. Pri bežnom fotografovaní je to jedno, ani večer nie je šum na snímkach z iPhonu SE nijak drastický, no ak hľadáte lepší fotoaparát, berte iPhone 6S.

Večerné zábery a blesk

Vyzerá to tak, že v tomto smere sú oba prístroje vyrovnané.

Stabilizácia

Digitálna stabilizácia, akú predvádza Apple vo svojich smartfónoch je úžasná. Ani jeden z testovaných telefónov neponúka optickú stabilizáciu a mne ako majiteľovi iPhonu 6S nikdy ani nechýbala.

Záznam videa

Na video musíte najprv prepnúť, resp. posunúť prst po obrazovke z režimu Foto. Potom odporúčame užívať si záznam Full HD 60 fps. Len si dajte pozor na to, že vám rýchlejšie zaplní obmedzenú pamäť mobilu.

Spotreba dát

Všetky 12 Mpix snímky majú na oboch porovnávaných smartfónoch zhodnú veľkosť. Rozdiel teda nie je ani v kompresii.

Úložisko

Nuž, bez pamäťových kariet je to ťažké. Ja posielam vybrané snímky na Dropbox, ako fotoalbum využívam Instagram. Samozrejme, že iPhone bez problémov pripojíte k počítaču, kde sa objaví ako externý harddisk s fotografiami a videami. Samozrejme, až po načítaní odtlačku vášho prsta. Tak je to aj na iných smartfónoch s týmto bezpečnostným prvkom.

Prezeranie snímok

Galéria je na oboch porovnávaných iPhonoch úplne zhodná a zhodné sú aj možnosti úprav. Tie nie sú vôbec chudobné. Video môžete tiež pohodlne orezať. Na menšom displeji je s tým viac piplania, no orezávanie videí na iPhonoch je vždy lepšie než na akomkoľvek tabletofóne s Androidom. Nemôžem si pomôcť, ale je to tak. A po nainštalovaní aplikácie iMovie sa môžu ísť pri úprave videí ostatní konkurenti hanbiť do kúta.

Záver

Je to jednoduché. 99 % ľudí by si nevšimli rozdiel medzi snímkami z iPhonu SE a 6S. Ak sa však budeme správať ako detailisti, 6S ponúka o trochu ostrejšie zábery. Vidieť to môžete napríklad na snímke levanduľovej bábiky. Z nej sme spravili až dva výrezy. A rovnaký výsledok bol na viacerých opakovaných záberoch. Celkovo som však z kvalít fotoaparátu iPhonu SE milo prekvapený. Malý drobec schopný zaznamenávať 4K video a snímať veľmi pekné 12 Mpix snímky naplnil moje očakávania. Škoda tej tvrdohlavosti Applu v pomere strán (4:3).

Predná kamera je jednoznačne lepšia na iPhone 6S. Už by to však chcelo aspoň záznam Full HD videa. Takto môžem povedať, že by mi stačila aj predná kamera iPhonu SE.

DETAILY (100 % výrezy)

Tip pre počítače: Obrázky odporúčame zväčšiť (klikom na obrázok). Kliknutím kolieskom myši sa obrázok otvorí v novej karte internetového prehliadača, pravým tlačidlom myši môžete zase snímky uložiť do počítača.

Tip pre smartfóny a tablety: Na jemných dotykových displejoch môžete snímky priamo v článku priblížiť a detaily porovnať bez klikania na obrázky.

FOTOGALÉRIA (pôvodné zábery)

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, otvorenie obrázkov kliknutím prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia.

Apple iPhone 6S

Apple iPhone SE

Apple iPhone 6S

Apple iPhone SE

Apple iPhone 6S

Apple iPhone SE

Apple iPhone 6S

Apple iPhone SE

Apple iPhone 6S

Apple iPhone SE

Apple iPhone 6S

Apple iPhone SE

Apple iPhone 6S

Apple iPhone SE

Diskusia k článku:

ondrakomous 18.04.2016 - 18:30

rikam malej zazrak, hned si bezim jeden objednat.

Nightmare19.04.2016 - 00:51 Trvalý odkaz

fuha ten iphone SE nic moc teda
to radsej 6S

Celá diskusia 2 príspevky