Apple iPhone SE - najmenší výkonný smartfón na trhu

Recenzia 4-palcového drobca s 12 Mpix fotoaparátom a serióznou výbavou. Škoda absencie 3D Touch.

Vyzerá rovnako ako iPhone 5S, ktorý som spokojne používal ešte relatívne nedávno. Keďže som začal natáčať viac a viac videí, lákal ma väčší a lepší displej modelu 6. Neskôr som zatúžil po ešte lepšom fotoaparáte, a ešte väčšej pamäti, tak som skončil s iPhonom 6S 128 GB vo vrecku. Čo myslíte, bol pre mňa prechod na iPhone SE 64 GB krokom späť? Čítajte ďalej...

ikona

Základné info: Apple iPhone SENový 4-palcový iPhone s dizajnom 5S, HD displejom, procesorom Apple A9, 12 Mpix fotoaparátom s nahrávaním 4K videí, iOS 9.3 a snímačom odtlačkov prstov.

iPhone SE v 64 GB verzii sme kúpili za príjemných 579 eur. O 16 GB verzii nech uvažujú len nenároční používatelia, my od nej každého odhovárame. Fotografie, videá, Facebook, Deezer, Spotify, e-maily, aktualizácie...všetko si pýta svoj priestor, a preto jedinou rozumnou alternatívou ostáva práve 64-gigabajtová verzia s reálne dostupným priestorom 56 GB.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Oproti iPhonu 6 / 6S to môže byť málo. Ten sa totiž predáva aj v 128 GB verzii (reálne dostupných 113 GB), ktorá v ponuke modelu SE chýba. A to je len prvý zo zásadných rozdielov. Túto tému sme už načrtli v porovnaní 12 Mpix fotoaparátov iPhonu SE a iPhonu 6S. Určite si ho otvorte a prečítajte.

Fotoaparát iPhonu SE nevystupuje zo zadnej steny. To sa môže javiť ako výhoda, ale pri vložení smartfónu do puzdra veľmi rýchlo zistíte, že do otvoru pre objektív ochotne sadá prach. Na iPhone 6 / 6S vystupujúci objektív puzdro dorovnáva a ostáva tak čistejší, aj sa ľahšie ošetruje. Ak puzdrá nepoužívate, bude sa vám viac páčiť práve štýl iPhonu SE. Ten je navyše menší, lepšie sa (nielen pri fotografovaní) drží. A môžete ho tiež postaviť či položiť na stôl a časovanú samospúšť využiť aj bez statívu. To na zaoblenej "šestke" nehrozí.

Fotoaparáty modelov 6S a SE sú kvalitou veľmi podobné. V prostredí fotoaparátu nenájdete jedinú zmenu, ani v nastaveniach sme nenašli čo len najmenší rozdiel. Oba zaznamenávajú aj Full HD video (30 alebo 60 fps), aj záznam so 4K rozlíšením. Ani jeden neponúka optickú stabilizáciu, a ani na jednom vám vďaka úžasnej digitálnej stabilizácii tento prvok nebude chýbať. Keď si dôkladne preštudujete Porovnanie fotoaparátov: iPhone SE vs. iPhone 6S, zistíte, že SE je v detailoch trochu slabšie, ale neradno ho podceňovať. Ak prehráva, tak len s malinkým náskokom drahšieho súrodenca.

ikona

Porovnanie fotoaparátov: Huawei P9 vs. iPhone SEDvojica 12 Mpix fotoaparátov v Huawei P9 bola vyvinutá s firmou Leica. Porazí čínsko-nemecká spolupráca imperialistickú novinku od Applu s rovnakým rozlíšením?

Malé rozmery modelov 5, 5S a SE sú veľmi návykové. Ako hovorí kolega Matej: Ako si za dva dni zvyknete na 5,5-palcovú lopatu, tak si za dva dni zase zvyknete na drobca so štvorpalcovou uhlopriečkou. Ja som na tom inak. Čím menší, tým lepší. A preto dávam Applu za model SE desať bodov navyše.

A keď si pozriete naše nedávne porovnanie smartfónov s malou uhlopriečkou, zistíte, že výkonných zariadení tohto druhu máme na trhu len zopár a s uhlopriečkou pod 4,5'' si môžete kúpiť len smartfóny s jablkovým logom: Smartfóny do jednej ruky: 11x displej do päť palcov

Menší displej modelu SE je oproti 6S žltší. Očiam to prekážať nebude, ale fotografie aj webové stránky vyzerajú podstatne lepšie na modeli 6S. A pri pohľade zo strany je rozdiel ešte výraznejší.

4,7-palcová obrazovka iPhonu 6 / 6S ponúka o 37 % viac pixelov než 4-palcový iPhone 5 / 5S / SE (1 Mpix vs. 0,727 Mpix). Displej iPhonu 6 / 6S je navyše o 42 % väčší (58 x 109 mm, t.j. 63,2 cm2) než displej iPhonu SE s rozmermi 50 x 89 mm, t.j. 44,5 cm2 . To všetko sa prejaví aj na vyššej spotrebe energie z 1715 mAh, resp. 1810 mAh batérie oproti 1642 mAh. Pokiaľ teda hľadáte iPhone s lepšou výdržou, vďaka podstatne menšiemu displeju a len mierne menšej batérii ním bude iPhone SE.

Tri faktické rozdiely iPhone 6 / 6S oproti iPhone SE:

- o 37 % viac pixelov na 4,7'' displeji

- o 42 % väčšia plocha displeja

- len o 4 % (iPhone 6S), resp. o 10 % (iPhone 6) silnejšia batéria

Menší displej modelu SE ponúka menej ikon na domácej obrazovke. A menej upozornení na odomykacej. Vidíte naraz menší počet e-mailov aj obľúbených kontaktov (9 namiesto 11). Zdá sa to nepodstatné, ale v praxi si tento rozdiel uvedomujete každú chvíľu a snáď v každej aplikácii. No dá sa na to časom zvyknúť.

Mne ako majiteľovi modelu 6S 128 GB však okrem väčšieho priestoru najviac chýba 3D Touch. Funkcia, ktorej som najprv nevedel prísť na chuť, ale dnes na ňu nedám dopustiť. Spomínam ju aj vo videorecenzii iPhonu 6S. Silnejšie stlačím ikonu navigácie Waze a potvrdzujem "Ísť domov", alebo poriadne stlačím funkciu Kamera a vyberám Video. Po stlačení Nastavení zas môžem rýchlo spustiť režim slabej batérie či skočiť rovno do Wi-Fi. Nie je to nič, bez čoho by som nevedel žiť, ale 3D Touch jednoznačne zachraňuje zastarané možnosti iOS.Teraz len márne stláčam kontakt v posledných hovoroch, aby som mu rýchlo odoslal SMS a čudujem sa, kam zmizla tá šikovná ponuka tri-dé-taču.

Avšak malé rozmery modelu SE mi spríjemňujú ovládanie telefónu v jednej ruke natoľko, že som ochotný spustiť Waze, kliknúť kam treba a tú trasu Domov vybrať aj dvomi klikmi navyše. Tá šikovnosť používania v jednej ruke, pohodlnejšie nosenie vo vrecku (114 g vs. 143 g) či bežeckom opasku, do ktorého šestku už vopchám len tak-tak, spôsobujú, že keď mám na sedačke vedľa seba 6S a SE, vždy radšej chytím do ruky menší kúsok.

Uznávam, že klávesnica modelu SE už môže byť pre hrubšie prsty problémová, ale mne sa na nej píše dobre. A keby nie, vždy ju môžem otočiť na ležato. Keď potrebujem písať jednou rukou, iPhone SE mi to umožňuje ako snáď jediný dotykový smartfón na trhu. A keď chcem ťukať dvomi palcami do displeja, stačí mobil otočiť. Jedným dychom však musím povedať, že ponuka virtuálnych tlačidiel modelov 6 / 6S je v polohe na ležato bohatšia o niekoľko prvkov (krok späť, čiarka, šípka vpravo, šípka vľavo a skrytie klávesnice).

Obrovskou výhodou iPhonu SE je ponuka obalov, krytov a iného príslušenstva kompatibilného so staršími modelmi iPhone 5 a 5S. Aj teraz mám na iPhone SE obal pre 5S, a každý jeho detail pasuje aj na model SE (vypínač, prepínač tichého režimu, ovládače hlasitosti, kryty konektorov, otvor pre reproduktor, atď.).

Čítačka odtlačkov prstov na tradičnom tlačidle pod displejom funguje spoľahlivo, asi ako na modeloch 5S a 6. Nový iPhone 6S ponúka najrýchlejšiu čítačku prstov, čo je však často problém. Odomykacia obrazovka iOS totiž ponúka parádny chronologický zoznam prijatých správ, zmeškaných hovorov, messengerových oznamov. Napríklad, veľmi rád označujem e-maily ako prečítané už na odomykacej obrazovke. iPhone 6S však reaguje na stlačenie tlačidla pod displejom (a teda rozsvietenie obrazovky) tak rýchlo, že ho aj okamžite odomkne a ja musím následne otvárať Messenger, e-maily, SMS-ky, len aby som si prečítal, čo všetko mi za poslednú hodinu prišlo. Na iPhone SE je teda pomalšia čítačka výhodou a nemusím tak displej rozsvecovať vypínačom, alebo prstom, ktorý nemám zaregistrovaný v nastaveniach telefónu. iPhone SE tak používam intuitívnejšie.

Okrem lepšej výdrže na jedno nabitie som si všimol aj porovnateľný, a možno aj trochu lepší príjem Wi-Fi než na modeli 6S. S Bluetooth je to však už horšie. Množia sa hlasy, že v aute sa iPhone SE niektorým používateľom samovoľne odpája. Neviem, čo je na tom pravdy. Mne v mojom Renaulte funguje všetko, ako na predchádzajúcich iPhonoch, pričom s androidmi tam mám často problém (najmä so Samsungmi). iPhone SE denne pripájam k autorádiu cez Bluetooth aj na streaming hudby, aj na upozornenia Waze, aj na telefonovanie. Navyše ho mám stále pripojený k hodinkám Alcatel Go Watch. Ak by som časom narazil na poruchy Bluetooth spojenia, určite ich popíšem v diskusii pod touto recenziou. O to prosím aj vás, majiteľov iPhonu SE, ktorí ste takýto problém v aute či s nejakým Bluetooth reproduktorom už zaznamenali. Za mňa zatiaľ hovorím, že Bluetooth funguje tak, ako má.

Kedysi som vypínač v hornej stene na smartfónoch kritizoval, ale v prípade iPhonu SE má svoje opodstatnenie. Poprvé, displej rozsvietim tlačidlom pod displejom, takže na tento účel vypínač nepoužívam. Ďalej, vypínač v bočnej stene dokáže prekážať v rôznych držiakoch, napríklad v aute. Tiež občas pri stláčaní vypínača v pravej bočnej stene stláčam aj tlačidlo hlasitosti v ľavej bočnej stene, keďže sú umiestnené presne oproti. A v konečnom dôsledku, vypínač v hornej stene nahmatám vždy ľahšie než v bočnej. Samozrejme, všetky výhody vypínačov v horných stenách končia pri väčších rozmeroch smartfónov, ale to sa nemôže týkať štvorpalcového ajfóniku.

Môže sa zdať, že iPhone SE iba chválim. Nie je tomu tak. Mrzí ma nažltnutý displej a hlavne absencia 3D Touch. Možno by som čakal menšie rámy okolo displeja a rozlíšenie obrazovky ako na iPhone 6 / 6S. Aj hlasný reproduktor je na modeli 6S lepší než na menšom iPhone SE. Lenže ešte lepší je na staršej šestke! Aj batéria je v nej silnejšia. A tak za hlavných súperov by som označil iPhone 6 a SE. Bol by som ale ochotný zaplatiť o sto eur viac za väčší displej s (o tretinu) väčším rozlíšením a iba o 10 % väčšiu batériu? Asi nie. Ale ak vidím teraz v akcii iPhone 6 128 GB za 699 eur a iPhone SE 64 GB za 579 eur, asi by mi tých 120 eur stálo za väčšiu pamäť, obrazovku, tým pádom aj pohodlnejšiu klávesnicu, strih videí z dovolenky a celkové využitie možností iOS. A aj dorovnanie objektívu so zadnou stenou puzdra na "šestku" považujem za výhodu.

Ak sa vám zdá, že som sa málo venoval samotnému operačnému systému, tak si, prosím, prečítajte všetky mnou pozorované výhody a nevýhody iOS v článkoch:

22 vecí, ktoré mi chýbajú na Samsungu Galaxy S6 po iPhone 5S (4. 1. 2016)

18 radostí majiteľa androidu po prechode z iOS (5. 1. 2016)

Mimochodom, iOS 9.3 v iPhone 6, 6S aj SE je navlas rovnaké. Rozdielny je len počet položiek naraz na displeji. Ale aj odomykacia obrazovka, aj horná lišta, aj spodná lišta, aj nastavenia sú úplne zhodné. Lacný model SE tak neponúka v iOS 9.3 žiadne obmedzenia. Počas týždňového testovania som si nevšimol ani jedno zaváhanie systému či menší výkon zariadenia. Všetko funguje spoľahlivo, a to ho v žiadnom prípade nešetrím. Akurát nehrám hry, to sa musím priznať. Prehrievanie označujem za primerané vyťaženiu telefónu.

Výhody

+ bezkonkurenčné rozmery (šírka 59 mm) a hmotnosť (114 g)

+ praktický výkon na úrovni androidových high-endov (všetko ide hneď)

+ sympatická cenovka od 479 eur

+ starý dobrý hranatý dizajn

+ lepšia výdrž na jedno nabitie oproti 6 / 6S

+ obrovská ponuka príslušenstva (ako pre iPhone 5 / 5S)

Nevýhody

- nažltnutý displej

- obrazovka s iba 640 x 1136 pixelmi (80 % z HD rozlíšenia)

- slabší reproduktor než na iPhone 6 aj 6S

- stále bez podpory pamäťových kariet

- zarovnaný objektív v puzdre vytvára priestor pre prach

- pomalšia čítačka prstov než na 6S (pre niekoho výhodou)

- základom mala byť 32 GB verzia, nie 16 GB

- chýba pamäťová verzia 128 GB

- žiadne výraznejšie inovácie (3D touch, infraport, odolnosť, stereo repro...)

Orientačná cena: od 479 eur (mobilonline.sk)

Záver

Pri porovnaní iPhonu SE s nejakým Androidom narážam vždy na veľkostnú bariériu. Včera som mal vedľa seba Huawei P9 a malý iPhone. Prakticky dve novinky s podobnou cenovkou, obe so slušným fotoaparátom i výkonom, jednu s prednosťami Androidu, druhú s výhodami iOS, no nedokážem sa na ne pozerať ako na priamych konkurentov. iPhone SE má (rovnako ako iPhone 5 a 5S) šírku 59 mm. Najbližší konkurenti Sony Xperia Z5 Compact (recenzia) a Samsung Galaxy A3 2016 (recenzia) sú širokí 65 mm! To už rozmermi konkurujú iPhonu 6 a 6S, nie drobnej sérii 5 / 5S / SE.

Preto aj to moje nadšenie. Kto hľadá normálny alebo väčší mobil, toho iPhone SE zaujímať nebude. Ale ľudia ako ja, ktorí chcú výkonné zariadenie na každý deň, ktorí ráno v posteli vybavia zopár e-mailov a skontrolujú mobilnú verziu Fony.sk, v aute používajú Waze aj Spotify, cez deň vyžadujú mobil do jednej ruky s čo najlepším fotoaparátom, ktorí celý deň lietajú po meste a vybavujú správy rôzneho druhu, ktorí si rovno na dovolenke nastrihajú spomienkové video vďaka appke iMovie, ktorí vyžadujú rýchle nabíjanie (malý displej s malou spotrebou nepotrebuje veľkú batériu a malú batériu nabijem rýchlo aj bez quick charge nabíjačky), ktorí behajú s mobilom na bežeckom opasku a vyžadujú operačný systém či nadstavbu bez zamŕzania, reštartov alebo akýchkoľvek zaváhaní, čakali presne na toto. Vylepšený model 5S. Ja len nerozumiem, prečo sa namiesto SE nenazýva iPhone 5SE. To by mi dávalo oveľa väčší zmysel.

V marci 2017 sa začal predávať aj v ďalších pamäťových verziách. Viac informácií v článku Apple iPhone SE prichádza v 32 GB a 128 GB verzii.

Videorecenzia

Ukážkové snímky z mobilu

foto s HDR

foto s HDR

panorama

foto z prednej kamery

foto s HDR

Diskusia k článku:

Brano21.04.2016 - 11:59 Trvalý odkaz

Dakujem za rychlu recenziu, telefon je na trhu par dni/ max 2 tyzdne a uz je recenzovany, chvalim :) Vidim to na moj dalsi telefon

jardo.suster@g…21.04.2016 - 14:31 Trvalý odkaz

Pre mna zatiaľ fon roka 2016. Inak dobrá práca, kiežby ste aj šestkové kusy zrecenzovali tesne po uvedení :)

Tomas21.04.2016 - 15:34 Trvalý odkaz

Neberte to tak, ze som hejter, proti iPhonom nic nemam, dokonca si myslim, ze su to dobre telefony, ale fakt nechapem zmysel tohoto modelu, konkretne toho malickeho displeju (a obrovskych ramcekov). V dnesnej multimedialnej dobe je to podla mna prilis malo. A ak niekto vravi, ze mu maly displej vyhovuje, lebo len telefonuje a na web nechodi a hry nehra, tak naco si potom kupuje fon za 500 - 600 € ? Komu nerobi problem dat 600€ za tento mobil, nema problem ani doplatit si a kupit 6s, ktory je vo vsetkom lepsi. A hlavne ten telefon neprinasa vobec nic nove...

ondrakomous21.04.2016 - 15:52 Trvalý odkaz

bezne pouzivam iphone 5 na prohlizeni webu, zadny problem, 6s neni ve vsem lepsi, je to katastrofalni padlo, prave duvod proc bych si ho nekoupil, kluzky a zaobleny telo, neda se ovladat jednou rukou, porad musis prehmatavat, me display na 6s prisel dost katastrofa oproti samsungu, plocha nebyla ani rovnomerne podsvicena, mistama jsem videl sedy plochy, foxconn hadra. dalsi katastrofa je 4,7 palce na 1700 baterku, maly iphone ma podstatne lepsi vydrz. dalsi nesmysl force touch, pridava hmotnost zarizeni a zere baterku, potrebuju "tlacit na ikonu" proboha proc? abych si urychlil cas, ve vysledku to cas akorat pridava. nekomu vyhovuje velky telefon a nekomu vyhovuje zase maly. kazdpadne "maly iphone" je telefon, kterej naprosto zboznuju, perfektni zvukovej vystup, skvely fotak, baterka, chipset, proste ma vsechno, je dokonalej!

Celá diskusia 55 príspevkov