Sony Xperia X Compact - opäť jediná svojho druhu

Recenzia 4,6'' androidu s HD displejom, 23 Mpix fotoaparátom s laserovým zaostrovaním, 3 GB RAM, stereo reproduktormi a čítačkou odtlačkov.

Dlho sme volali po dizajnovej obmene Xperií, až sme sa konečne dočkali. Bude však len na zákazníkoch Sony, či nový vzhľad vyhodnotia ako krajší. Pre kompaktné verzie smartfónov značky vždy platilo, že ponúknu výbornú výdrž, mierne bacuľaté telo a hardvérové parametre či fotoaparáty takmer zhodné s veľkými modelmi, z ktorých vychádzajú. Z tohto zoznamu novej Xperii X Compact nič nechýba.

Z1 Compact, Z3 Compact a Z5 Compact zaujali skleneným chrbtom a výrazným odolným rámom z jedného kusu hliníka. V rade X je všetko preč. Márne v ponuke hľadám aj sviežejšie farebné varianty než testovanú čiernu, bielu a sivomodrú.

ikona

Základné info: Sony Xperia X Compact (F5321)Kompaktný model radu X s 4,6'' HD displejom, šesťjadrovým procesorom, 3 GB RAM, 23 Mpix fotoaparátom, USB-C, čítačkou odtlačkov a 2700 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Na našom kuse sú všetky odtlačky najviditeľnejšie. Nie je ich vôbec málo, no zdá sa, že lesklý povrch bude škrabancom odolávať dobre. X Compact je šmykľavejšia než jej predchodcovia, ale celkové rozmery sú stále úplným ideálom do jednej ruky.

Po pár minútach nenamietam ani proti väčšiemu miestu pod (stále) 4,6-palcovým displejom s HD rozlíšením. Palec by som len ťažko ohýbal viac, než pri ovládaní trojice dotykových tlačidiel na spodnom okraji obrazovky.

Ľavá časť rámu skrýva slot na nanoSIM a microSD kartu. Len nechápem, prečo sa Xperia pri každej manipulácii s ním musí automaticky reštartovať. Oproti nájdeme výbornú čítačku odtlačkov prstov, našťastie stále zachovanú hardvérovú spúšť fotoaparátu aj s možnosťou zaostrenia pri polovičnom stlačení a dvojtlačidlo regulácie hlasitosti. Pri používaní v držiaku v aute zistíte, že mala byť radšej umiestnená v hornej polovici.

V nastaveniach dostanete na výber medzi tromi režimami softvérovej úpravy zobrazovaných farieb. Nastaviť si ich môžete podľa vlastného vkusu, podobne ako vyváženie bieleho bodu. Výborný displej s dostatočnou jemnosťou zobrazenia a naozaj širokými pozorovacími uhlami si užijete pri všetkých režimoch, no X-Reality Engine výrazne spomaľuje vykresľovanie obrázkov v Albume.

Xperia X Compact veľmi dobre využíva celý obsah displeja. Domáca obrazovka ponúkne mriežku až 6 x 4 ikon a pri nastavení písma na malé sa zobrazí viac riadkov v SMS-kách či Nastaveniach. Zmenší sa síce aj klávesnica, no vývojári zo SwiftKey vám dali možnosť opätovného zväčšenia a dôkladného prispôsobenia snáď všetkých jej parametrov. SwiftKey dokonca sleduje mapu vášho písania a po čase budete robiť menej preklepov, aj keď sa na správne políčko bruškom prsta netrafíte.

Vo svojej grafickej nadstavbe robí Sony zmeny snáď ešte pomalšie než na vonkajšom vzhľade svojich smartfónov. V tomto Androide 6.0.1 však upravíte všetko potrebné. Na rozdiel od Motoroly vidíte percentá zostávajúcej energie v batérii bez lovenia položiek v tajnom menu a na rozdiel od HTC dokážete usporiadať rýchle prepínače pre Baterku, letový režim či Wi-Fi hotspot v hornej lište. Hoci je tu aj posuvník pre reguláciu intenzity podsvietenia, automatický senzor ovládate až hlbšie v nastaveniach displeja.

Uzamykacia obrazovka ponúka na výber dva režimy práce s notifikačnými kartami. Tie môžu zmiznúť po každom odblokovaní displeja alebo vyčkať až na vaše ručné odstránenie. Ak sa vám bude zdať, že vypínač s integrovanou čítačkou po rozsvietení displeja uzamykaciu obrazovku so zmeškanými udalosťami rovno preskočí, môžete ho rozsvietiť neuloženým prstom alebo dvojitým zaťukaním na panel. To ale v mojom prípade fungovalo veľmi nespoľahlivo a registrovalo až skutočne dôrazné klepanie.

Z uzamykacej obrazovky sa môžete dostať k fotoaparátu aj dvojitým stlačením vypínača alebo potiahnutím jej pravého okraja. Ľavý aktivuje asistenta Google Now. K nemu som však oveľa radšej pristupoval cez základnú obrazovku, kde okupuje panel úplne vľavo. Šikovne zobrazí aj náhľad počasia v aktuálnej lokalite či novinky na naposledy navštívených weboch.

Zo systému a okna multitaskingu sú už preč miniaplikácie a naopak pribudlo rýchle fulltextové vyhľadávanie v zozname nainštalovaného softvéru a po potiahnutí obrazovky nadol. Ak sa aplikácia nenájde v úložisku pamäti, vyhľadá sa priamo cez Google Play.

Sony Xperia X Compact prichádza na náš trh rovno v 32 GB verzii, ktorá vám po prvom spustení nechá k dispozícii viac než 20 GB pre vaše fotografie, videá, aplikácie a hry.

Výrobca patrí k značkám, ktoré do systému pridávajú viac svojich vopred nainštalovaných aplikácií. Niektoré sú užitočné, iné menej. V Xperii X Compact nájdete napríklad známy hudobný prehrávač, Kalkulačku, rozpoznávanie názvu skladby hranej okolo vás TrackID (obdoba Shazamu) či FM rádio s RDS. Tu chýba čítanie názvu skladby cez Radio Text, ale použiť dokážete práve spomenuté TrackID.

Zvyšok síce nedokážete odinštalovať, ale systém ponúkne aspoň akúsi obdobu - ich "vypnutie". Ikona zmizne z domácej obrazovky a minimalizuje sa aj objem dát okupujúcich internú pamäť. Opätovné zapnutie obslúži položka hlbšie v Nastaveniach.

O pohon Xperie X Compact sa stará šesťjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 650 spolu s 3 GB operačnej pamäte, teda rovnaká zostava ako v prípade Xperie X. Smartfón preto väčšinou zvláda aj všetky náročné operácie, drobných zaváhaní som sa dočkal iba pri úvodnom nastavovaní a sťahovaní všetkých aplikácií z Google Play.

Sony vsadilo na dobre známy optický snímač s maximálnym rozlíšením 23 megapixelov (vo formáte 4:3). Jeho objektív z hrubšieho tela nijako nevytŕča. Aplikácia fotoaparátu v Sony už pred časom prešla výrazným zjednodušením, niektoré drobnosti by si však zmeny ešte žiadali.

Režim Superior Auto napríklad rozhoduje vo všetkom za vás. Sám zapína scénické režimy i makro. Ak však budete chcieť spustiť ručne napríklad HDR, budete musieť prepnúť na Manuálny režim. Ten ale scénické režimy pre krajinky, nočný portrét, šport, dokument, či ohňostroj ponúkne len po prepnutí na výrazne nižšie 8 Mpix rozlíšenie.

V manuálnom režime smartfón ponúkne aspoň ručné zaostrovanie krok po kroku a voľbu rýchlosti uzávierky. Maximálny čas uzávierky je ale len jedna sekunda.

Krásne plynulý videozáznam s možnosťou pauzy dokáže Xperia zachytiť maximálne vo Full HD rozlíšení pri 60 fps. Scénické režimy ale opäť povolí iba pri 30 fps. Nastavenia sú proste vďaka množstvu kombinácií, pri ktorých niečo použiť môžete a niečo už nie, zbytočne zložité a chaotické.

Smartfón ponúka digitálnu stabilizáciu obrazu, ktorá vyreže časť záznamu ďalej od okrajov snímača. Pri vypnutej stabilizácii teda máte k dispozícii síce roztrasený, ale širší záber než pri jej nastavení na "Štandardnú" stabilizáciu či "Inteligentný aktívny režim".

Xperia X Compact robí ale výrazne lepšie snímky než jej predchodcovia. Vďaka svetelnejšiemu objektívu s clonovým číslom f/2.0 ponúkne oveľa jasnejšie zábery v tmavom prostredí a bleskové laserové zaostrovanie, ktorého snímače vidno vedľa prisvetľovacej LED diódy. Movie Creator sa potom postará o vytvorenie krátkych automatických zostrihov s hudbou a efektami.

O reprodukciu hudby sa stará dvojica pomerne hlasných a dobre umiestnených, dopredu smerujúcich stereo repoduktorov. Po pripojení slúchadiel (v balení sme žiadne nenašli, ale zvyčajne sa tam nachádzajú) dostanete možnosť využiť ekvalizér a niekoľko vopred nastavených efektov.

Energiu smartfónu dodáva batéria s veľmi slušnou kapacitou 2 700 mAh. Výdrž dokáže natiahnuť na jedno nabitie až k hranici dvoch dní a v zálohe si necháva aj šetriaci režim STAMINA. Ten vo vyváženom režime nebadane obmedzí výkon procesora a pridá približne 3 hodiny života. V agresívnejšom nastavení získate až 9 hodín navyše, no len za cenu vypínania dát spolu s displejom a obmedzenej synchronizácii údajov na pozadí.

Pravidlom v Xperii je tiež extrémny režim Ultra STAMINA, ktorý povolí iba telefonovanie, posielanie SMS správ, fotografovanie a iné systémové aplikácie. Jeho aktivácia a deaktivácia je, bohužiaľ, opäť sprevádzaná otravnými reštartami.

Výhody:

+ kompaktné rozmery

+ výrazne vylepšený fotoaparát a rýchle laserové zaostrovanie

+ informačná LED nad displejom

+ stereo reproduktory

+ výborná výdrž batérie

Nevýhody:

- chaotické nastavenia fotoaparátu

- oproti predchodcom strata vodeodolnosti

- subjektívne menej pútavý dizajn

- softvérová úprava obrazu X-Reality spomaľuje načítanie v Albume

Orientačná cena: 430 eur mobilonline.sk

Záver

Sony Xperia X Compact je nástupcom populárnych kompaktných modelov radu Z. Prináša vylepšený fotoaparát, rýchle laserové zaostrovanie, USB-C konektor pre nabíjanie a stereo reproduktory nad a pod kvalitným displejom. Stále zostáva ideálnou alternatívou do jednej ruky pre každého, kto nechce robiť kompromisy a zľavovať s nárokov na špičkové hardvérové parametre.

Novinka však definitívne stratila vodeodolnosť, nový dizajn nemusí sadnúť každému a nastavenia fotoaparátu či zbytočné reštarty pri aktivácii ultra šetriaceho režimu a manipulácii so SIM či microSD kartou zbytočne zdržujú.

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Sony Xperia X Compact (F5321) + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Fedor 27.10.2016 - 07:54

Dolný ramik je nekonecne siroky !!! otrasne !

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne27.10.2016 - 11:29 Trvalý odkaz

Po vybrati suflika sa mobil automaticky restartuje? To fakt? Dnes ked uz maju mobily hotswap. Snad len Windows Pohone nevie hotswap, androidy, vsekty ktore som mal za posledne 3 roky a nemali simku pod baterkou nemali ziaden problem s prehodenim operatorov a nacitanim nastaveni.

JozaCmar dal na YT video kde X compact prirovnava k z3 compact. Prave Z3C je to, co by clovek od premioveho kompaktneho telefonu cakal, vratane vodeodolnosti...

Ako ma kedysi seria Z*C lakala, tak ma teraz nechava chladnym..

shaggy27.10.2016 - 15:51 Trvalý odkaz

No som sklamany...

O par tyzdnov budem mozno menit Z3C za daco ine... a tento novy kus okrem citacky prstov neprinasa nic navyse (moc nefotim takze ani laser by mi nechybal). A citacka je uz snad v kazdom aparate aj strednej triedy.
Prisiel ale o par podstatnych veci ako pekny design a vodeodolnost. Tiez nema 4k video.
A je vacsi a (nepodstatne o 6g) tazsi! Preco?!
A vydrz na baterku podstatne nizsia. Podla gsm areny endurance test 73h vs 101h! 25% horsia vydrz v telefone o 2 roky novsom?! Katastrofa!

ondrakomous27.10.2016 - 16:31 Trvalý odkaz

odkaz na konci me presmeruje zpatky na hlavni stranku.

viperman27.10.2016 - 18:27 Trvalý odkaz

vodeodolna verzia by mala byt iba ta ruzova (oficialne) co sa predava v japonsku, ale bohvie ako to je, ten mobil ma presne rovnake rozmery, a aj vahu... s tymi "nevodotesnymi" napr velke X-ko tiez oficialne vodotesne nie je ale pod vodou prezilo http://news.softpedia.com/news/sony-xperia-x-works-after-water-test-des… a nieco podobne som cital aj nedavno o tejto mensej:) ale samozrejme do vody by som to neponaral umyselne :D

Celá diskusia 23 príspevkov