Sony: dizajn OmniBalance sa osvedčil

Manažér dizajnu v Sony rozprával na Campus Party Europe o tom, čo bolo inšpiráciou pri návrhu ich najnovšej vlajkovej lode, Xperie Z1. Prezradil tiež, že nasledujúce smartfóny a príslušenstvo prídu s podobným vzhľadom.

Švéd Henrik Jensfelt do vzhľadu smartfónov a príslušenstva hovorí už od roku 1997. Začínal ešte v spoločnosti Ericsson a po jeho následnej fúzii so Sony zakotvil na pozícii manažéra dizajnu, ktorý stojí pri návrhu dnešných Xperií. Na Campus Party rozprával o tom, čo bolo pre Sony dôležité pri návrhu posledného ťažiskového modelu značky - Xperie Z1.

Prečítajte si: Stretnutie mladých IT nádejí na Campus Party v Londýne (8. 9. 2013)

Z1-tka sa drží dizajnového jazyka OmniBalance, ktorý Sony po prvýkrát prezentoval pri premiére revolučnej Xperie Z. Tá, hoci nebola prvým Full HD smartfónom na trhu, prakticky otvorila dvere 5-palcovým modelom s plným HD rozlíšením. Za krátko sa pridalo HTC One a Samsung Galaxy S4. Pre Sony to taktiež znamenalo štart éry vodeodolných zariadení.

OmniBalance podľa Jensfelta stojí na štyroch základných kameňoch - produkt musí byť pripravený pre každodenné používanie, čo v prípade Xperií znamená aj vode a prachu odolnosť, ochranu displeja tvrdeným sklom, či pri najnovšej Z1 aj prítomnosť hliníkového rámu. Úspornosť by mala priniesť minimum rušivých prvkov, čo vysvetľuje jednoduchý kvádrový vzhľad.

Produkt by však podľa neho mal byť niečím ikonický, respektíve niesť prvok, ktorý je charakteristický naprieč modelmi a príslušenstvom jednej značky. V prípade Sony je to napríklad kruhové vypínacie tlačidlo, objavujúce sa aj na SmartWatch 2. Prezradil tiež, že spoločnosť sa nechystá meniť dizajn, ktorý nastolila v Xperii Z a neskôr preniesla napríklad do Tabletu Z, alebo najnovšej Xperie Z1. On a jeho kolegovia totiž veria, že si tak budujú vzťah so zákazníkom, ktorý si vďaka konzistentnému vzhľadu kúpi aj ďalšie generácie ich produktov. Podobnú schému môžeme odsledovať napríklad pri produktoch Apple.

Základné info: Sony Xperia Z1 (C6906)

Práve Xperiu Z1 Sony prinieslo do svojho londýnskeho stánku, a to dokonca v deň, kedy ju oficiálne predstavilo v Berlíne. Dostali sme teda možnosť si čerstvú novinku osobne vyskúšať. Oproti predchádzajúcej Xperii Z je najväčšou zmenou rám, ktorý prešiel dvojnásobnou anodizáciou povrchu a je vyhotovený z jedného neprerušeného kusu hliníka. Tu sa nemožno vyhnúť otázkam, či sa Sony neinšpirovalo riešením použitým už pri iPhone 4 - Jensfelt pochopiteľne uštipačnú poznámku prešiel, snažil sa však uistiť, že celý rám funguje ako veľká anténa, nehrozí teda takzvaný "dead grip".

Z krátkeho zoznámenia môžeme potvrdiť, že vďaka nemu Xperia Z1 pôsobí omnoho robustnejším a hodnotnejším dojmom ako jej predchodkyňa. Hlavným lákadlom však bude pravdepodobne 20,7 Mpix fotoaparát. Ten prináša štvoricu špeciálnych režimov, napríklad on-line streamovanie nahrávaného videa priamo na váš profil na Facebooku cez Social Live, funkciu Timeshift, pri ktorej telefón konštantne ukladá snímky v burst režime ešte predtým, než stlačíte spúšť, alebo zábavné Augmented Reality efekty, pridávajúce objekty do vašich fotografií. InfoEye by malo dokázať rozpoznávať odfotografovaný text, nasnímané pamiatky, knihy a iné objekty podobne, ako to dokáže napríklad Google Goggles. Oceňujeme taktiež to, že 3,5 mm jack pre slúchadlá už nie je neprakticky schovaný pod ochrannou krytkou.

Jedna z otázok po dizajnérovej keynote padla aj na súčasný trend veľkých 5-palcových modelov a nástup takzvaných tabletofónov s ešte väčšími uhlopriečkami. Podľa Sony je to preto, lebo niektoré technológie nie je možné zapracovať do menšieho tela (napríklad Full HD displej, alebo nový fotoaparát, kde bolo technicky náročné vyhotoviť ho tak, aby šošovka nevytŕčala z tela von). Koncový používateľ by však mal vždy dostať na výber aj z modelov menších uhlopriečok, ktoré by podobne ako hodinky SmartWatch 2 mali prísť v podobnom dizajne. Mimochodom, pre tie by malo byť pripravených vyše 200 špeciálnych aplikácií.

Za zabezpečenie cesty a ubytovania na Campus Party Europe ďakujeme spoločnosti O2 Slovakia.

Diskusia k článku:

Pavol 10.09.2013 - 14:16

L

Pavol10.09.2013 - 14:17 Trvalý odkaz

Len dufam, ze uspech OmniBalance nebude viest k rovnakemu vzhladu vsetkych modelov, ako je to u Samsungu.

Matej Krajčovič10.09.2013 - 15:25 Trvalý odkaz

sargis: Jensfelt nás práve na to pripravoval.

Celá diskusia 6 príspevkov