Sony Xperia Z (C6603)

Recenzia vlajkovej lode odolnej voči vode s OS Android Jelly Bean, 5'' Full HD displejom, štvorjadrovým 1,5 GHz procesorom, 13 Mpix fotoaparátom a plnou výbavou.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1.2

chipset: Qualcomm APQ8064 Snapdragon S4 Pro

procesor: 1,5 Quad-core Krait, 28 nm

grafický procesor: Adreno 320

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 139 x 71 x 8 mm,

hmotnosť: 146 gramov overenédisplej: TFT HD Reality, Mobile Bravia Engine 2, dotykový (kapacitný), 16 777 216 farieb, 1 080 x 1 920 b., rozmery 62 x 110 mm, uhlopriečka 5'' (126 mm), sklo odolné proti poškriabaniu a vrstva proti roztriešteniu,

fotoaparát: fotoaparát 13 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videa (1 920 x 1 080 b., 30 fps), nahrávanie HDR videa

predná kamera: 2,2 Mpix s nahrávaním Full HD a HDR videa

pamäť: pamäť 2 GB RAM (po spustení 1,86 GB) + 16 GB ROM (dostupných 11,73 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 42 Mbps), HSUPA (do 5,8 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), HDMI HDMI (cez MHL), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, GLONASS, akcelerometer, informačná dióda, odolnosť IP55 a IP57

batéria: Li-Ion batéria 2 330 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 629 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.1.2 (10.1.A.1.350)

Obsah balenia: mobil so vstavanou batériou, nabíjačka, microUSB kábel, slúchadlá, dokumenty

Xperia Z si už nestihla zahrať v najnovšej bondovke ako jej predchodkyňa Xperia T, no rozruch spravila určite väčší. Novinka predstavená na tohtoročnej výstave CES v Las Vegas prekvapila neopozeraným dizajnom a výbornou výbavou. Súčasné vlajkové lode sa už pomaly približujú cenám vybavených telefónov spred pár rokov. Zvyknú si používatelia opäť na cenovky prekračujúce 600 €?

Xperia Z ponúkne výbavu aká sa na vlajkovú loď patrí. Prvý dojem však stále zanechá dizajn. Xperia S mi dizajnovo a konštrukčne nesadla, Xperia T ma už zaujala prehnutou zadnou časťou ale toto, toto je gól do brány z polovice ihriska. A pritom je jej konštrukcia viac menej hranatá. Dizajn so zaujímavým názvom OmniBalance prináša zaoblené hrany s reflexnými prvkami po bokoch. Plastové lemovanie bočných hrán je určite lepším riešením ako napríklad ostré hrany na jablkovom smartfóne. Rozmery však nepustia a ovládanie tohto prerasteného smartfónu pomocou jednej ruky dá naozaj zabrať. Ak som mal telefón usadený v dlani, na ovládanie vrchnej štvrtiny obrazovky pomocou jednej ruky som mohol zabudnúť. Na Xperii Z ale oceňujem hrúbku iba 8 mm a príjemných 146 gramov. Konštrukcia je mimoriadne pevná a o akomkoľvek škrípaní tu nemôže byť reč.

Predná a zadná stena je z tvrdeného skla, ktoré by malo lepšie zvládnuť nechcené pády. Z oboch strán ešte nájdeme ochrannú vrstvu známu z predošlých Xperii. Ja týmto ochranným fóliám príliš neverím a potvrdilo sa mi to aj tentokrát. Po viac než dvojtýždňovom používaní som našiel malé škrabance ako na prednej tak aj na zadnej stene. A pritom telefón nosím vo vrecku výhradne bez iných vecí. Veľké hladké plochy si priam pýtajú pozornosť odtlačkov a viacnásobné čistenie počas dňa vás určite neminie. Elegantnosť jej rozhodne nechýba, momentálne ide o jeden z najzaujímavejších telefónov na trhu ale drsnejšiu zadnú stenu akú má len nedávno predstavený Xperia Tablet Z by som tu videl radšej.

Xperia Z je živým dôkazom toho, že odolný smartfón nemusí vyzerať ako pneumatika ťažkého mechanizmu ale vie byť aj ozajstným elegánom. Vlajková loď si dokáže vychutnať polhodinový kúpeľ v hĺbke do jedného metra a pokojne ju môžete požičať aj vášmu dieťaťu do pieskoviska. Ochrana pred vodou si vyžiadala dobré utesnenie všetkých konektorov. Aj keď nie som veľkým fanúšikom týchto krytov na tenkej stonke, ktorá sa môže časom opotrebovať, musím povedať, že dizajnéri zvládli aj túto kapitolu a jednotlivé kryty vôbec nekazia elegantný dojem z telefónu. Práve naopak. Počas prvých zoznamovacích minút si možno niektoré ani nevšimnete.

V ľavej stene sa nachádza krytý microUSB konektor, slot na microSD kartu a konektor na prepojenie s kolískou. V poslednej dobe sa na microSD karty akosi zabúda, a tak si Xperia Z určite zaslúži plusový bodík. V slote sa už nachádzala 2 GB microSD karta ale treba podotknúť, že nešlo o predajné balenie. V hornej stene sa usadil iba krytý 3,5 mm audio konektor. Tu som s krytom nebol až tak spokojný a pri zapojených slúchadlách mi niekedy naozaj prekážal. Áno, chápem. Je tu kvôli odolnosti ale počuli ste o nekrytom 3,5 mm audio konektore na odolnom smartfóne Panasonic Eluga?

V najbohatšej pravej stene by ste márne hľadali spúšť fotoaparátu. A pritom je Sony ešte jedným z mála výrobcov, ktorý na ňu nezabúda. Škoda. Spúšť môže pripomínať pomerne veľké tlačidlo napájania, ktoré je spolu s tlačidlom ovládania hlasitosti umiestnené v strede. Podobným riešením prekvapila Xperia T a ja si to neviem vynachváliť. Všetky ovládacie prvky sú tak pohodlne dostupné. Bez problémov som ich obsluhoval v pravej aj ľavej ruke. Nad nimi sa nachádza krytý slot microSIM karty. Tá sa pod krytom ukladá do šuplíka. Druhým sklamaním pravej steny je hlasný reproduktor umiestnený takmer úplne dole. Pri držaní v pravej ruke je zakrytý a vy nepočujete nič. Pokojne mohli jeho výstup nasmerovať do prázdnej spodnej steny a pri vlajkovej lodi by som očakával už aj dvojicu stereo reproduktorov. Príjemným prekvapením v pravom dolnom rohu je otvor pre pútko. Na krku ho asi nosiť nebudete ale pri lyžovačke určite oceníte takéto upevnenie telefónu k bunde alebo nohaviciam.

Na hladkej zadnej stene nájdete okrem množstva odtlačkov aj sekundárny mikrofón a fotoaparát s LED bleskom. Fotoaparát je mierne zapustený, čím sa znižuje riziko poškriabania. V strednej časti sa vyníma logo Xperia a dolný priestor vypĺňajú údaje, ktoré sú v telefónoch s odnímateľným zadným krytom väčšinou pod batériou. Pod zadným krytom sa nachádza aj NFC anténa. Prostredníctvom NFC môžete s inými zariadeniami podporujúcimi túto funkciu zdieľať web adresy, videa YouTube a podobne. Ďalším využitím NFC sú bezkontaktné platby. Dúfajme, že sa táto služba v budúcnosti výraznejšie rozšíri a v obchodoch budeme pohodlne platiť pomocou našich smartfónov. A nezabúdajme ani na príslušenstvo, ktoré cez NFC rýchlo spárujete. Napríklad Bluetooth slúchadlá Sony MDR-1RBT, ktoré si náš vedúci nevie vynachváliť.

Na prednej stene ma zaujala dvojica otvorov rovnakého vzhľadu v hornej a dolnej časti. Pri pohľade na prvé fotografie som si najprv myslel, že pôjde o dvojicu stereo reproduktorov. V skutočnosti ide o mikrofón a slúchadlo. Posledným jasne viditeľným prvkom je predná kamera so slušným rozlíšením 2,2 Mpix a možnosťou nahrávania Full HD videa. Ďalej tu ešte nájdeme senzor automatickej regulácie jasu, senzor priblíženia a informačnú LED diódu. Tá upozorní rôznymi farbami na prijaté e-maily, správy, zmeškané hovory a podobne. V nastaveniach by som privítal možnosť prispôsobiť si udalosti, na ktoré má upozorní.

Fenoménom tohtoročných vlajkových lodí bude určite displej s Full HD rozlíšením. Xperia Z ako prvá prináša Full HD rozlíšenie a vychutnáte si ho na 5-palcovom TFT HD Reality displeji s technológiou Mobile BRAVIA Engine 2. Výsledok je pochopiteľne perfektný. Jemnučké zobrazenie, neskutočné pohodlné čítanie textu, prehliadanie webu, sledovanie Full HD videí a prezeranie obrázkov v galérii. Je tu však jedno veľké ale. Neustále súperenie a predbiehanie sa medzi výrobcami nás doviedlo k tomu, že vo vrecku nosíme zariadenie s rovnakým rozlíšením aké má váš niekoľkonásobne väčší televízor v obývačke. O výdrži si povieme neskôr, no už teraz prezradím, že slušná výdrž a Full HD rozlíšenie si asi nesadnú. Napokon, po dvojtýždňovom používaní môžem konštatovať, že na moje nároky mi momentálne bohato postačí HD rozlíšenie. Názov TFT HD Reality znie pekné ale v reáli nejde o nič prevratné. Farby sú verné až na tú čiernu a displej v porovnaní so Super LCD od HTC a Super AMOLED od Samsungu značne zaostáva v pozorovacích uhloch. Tento nedostatok som pocítil keď som telefón položil na stôl a na displej sa pozeralo viacero ľudí. Sklamala ma aj čitateľnosť v exteriéri. Môže za to aj neustále zababraná predná stena. Počas slnečných dní som musel jas manuálne nastaviť na maximum, no aj tak nemôžem hovoriť o bezproblémovom pozeraní na displej.

Výkon hodný vlajkovej lode zabezpečuje chipset od Qualcommu s kódovým označením APQ8064. Ten pozostáva zo štvorjadrového procesora Krait taktovaného na 1,5 GHz a grafického procesora Adreno 320. V benchmarku Quadrant Standard dosiahol 8 176 bodov a v AnTuTu Benchmark 20 284 bodov. Takýto výkon v tenkom tele má však aj jednu nevýhodu, s ktorou sme sa stretli aj pri iných štvorjadrových telefónoch. Stačí pár minút prezerania webu alebo hrania hier a pri zadnom fotoaparáte určite zaregistrujete zvýšenú teplotu. V bežiacich aplikáciách dokonca nájdete aplikáciu Kontrola prehriatia, ktorá má na starosti kontrolu teploty. Full HD v smartfónoch je pomerne čerstvou záležitosťou a to môže byť príčinou nekompatibility niektorých aplikácií, ktoré som sa pokúšal nainštalovať. Z mojich zakúpených aplikácií som neuspel pri hre Need for Speed Most Wanted a napríklad aj pekne spracovanom počasí Weather Live. Známe hry od Gameloftu som v obchode Google Play našiel. S výkonnejšími procesormi ide ruka v ruke aj zväčšovanie operačnej RAM pamäte. Xperia Z sa môže pochváliť až dvomi gigabajtmi. K dispozícií je približne 1,8 GB a z nej voľných väčšinou 1,1 GB. To je určite slušná hodnota. Interný priestor ponúkne z papierových 16 GB slušných 11,73 GB a vďaka slotu na microSD si viete úložisko zväčšiť o ďalších 32 GB. Tu by som možno čakal už podporu 64 GB microSDXC kariet, akou sa môže pochváliť napríklad Galaxy Note 2. Pri zaplnení interného priestoru na 75 % sa zobrazí ponuka preniesť dáta (fotografie, videá) na microSD kartu. Android (bez rootu) si neporadí so súbormi väčšími než 4 GB a práve v tomto smere mi akosi uniká zmysel Full HD displeja. Pozriete si tak na ňom iba Full HD videá nasnímané telefónom, keďže kapacita filmov v tomto rozlíšení sa pohybuje v dvojciferných hodnotách. A rovnako tak nie sú podporované ani iné NTFS úložiska, ktoré viete pripojiť cez USB OTG.

Operačný systém Android vo verzii 4.1.2 je doplnený o nadstavbu od Sony. Je vidieť, že opäť na nej popracovali a zmeny si všimnete už na zablokovanej obrazovke. Na odblokovanie stačí vertikálne potiahnuť prstov hocikde na obrazovke. V hornej časti vedľa hodín sa nachádzajú dve skratky. Prvá zobrazí rýchly panel prehrávača hudby aj ak je práve vypnutý a druhá slúži na spustenie fotoaparátu. Pri porovnaní s Xperiou T však zisťujem že spúšť je predsa len spúšť. Nehovoriac o rýchlom spustení v zablokovanom stave. Zablokovaná obrazovka u iných výrobcov zvykne ponúknuť skratky aplikácií v spodnej časti a zišli by sa aj tu. Android vo verzii 4.0 už umožňuje vysunúť lištu na zablokovanej obrazovke. Sony sa pochlapilo a nájdeme tu vstup do nastavení a štyri skratky (zvuk, Bluetooth, Wi-Fi, mobilné dáta). Ale opäť treba pripomenúť, že konkurencia je ďalej a okrem bohatšej nádielky skratiek nájdeme v niektorých prostrediach možnosť meniť ich počet a organizovať rozmiestnenie (napríklad LG). Počet domácich obrazoviek si už viem konečne prispôsobiť. Cyklického prechodu z poslednej na prvú a naopak som sa však nedočkal. Známou súčasťou prostredia od Sony sú témy, ktoré v Xperii Z zmenia tapetu zablokovanej obrazovky a farebný motív v prostredí. Opäť skôr jednoduché úpravy. Bohatšie prispôsobenia ponúkne HTC Sense alebo šikovná nadstavba od LG. Ak chcete mať väčšinu potrebných skratiek aplikácií na jednej obrazovke, určite oceníte jednoduché vytváranie priečinkov. Tie môžu byť aj v spodnej lište so skratkami a vstupom do ponuky aplikácií. Zoznam aplikácií si viete zoradiť podľa abecedy, najpoužívanejších, nedávno inštalovaných alebo vlastného rozmiestnenia. Pri väčšom počte nainštalovaných aplikácií sa zíde funkcia vyhľadávania.

Špecialitkou prostredia sú miniaplikácie a musím povedať, že som si ich veľmi obľúbil už na Xperii T. Dostanete sa k ním stlačením pravého softvérového tlačidla. Miniaplikácie zaberajú malú časť displeja a viete si ich pohodlne premiestniť alebo skryť. V ponuke sa nachádza časovač, kalkulačka, poznámky, diktafón, zrkadlo, prevodník jednotiek a kurzová kalkulačka, ktorá si automaticky sťahuje aktuálne kurzy a používal som ju naozaj často. Napríklad pri prezeraní českých a zahraničných eshopov. Zrkadlo zasa ocení nežnejšie pohlavie. Touto ponukou to ale nekončí a ďalšie miniaplikácie si jednoducho doinštalujete z obchodu Google Play. Momentálne sa tam nachádza približne dvadsiatka ďalších. Android 4.0 už ponúka softvérové tlačidla a výrobcovia sa k takémuto riešeniu uchyľujú čoraz viac. Umožní im to použiť displej s väčšími rozmermi. Má to však aj svoje nevýhody. Softvérové tlačidlá sa niekedy schovajú, poprípade sa pri otočení telefónu otáčajú s ním. Prostredie je naozaj svižné a všetko sa deje okamžite. Pri porovnaní s lacným androidom je rozdiel viac než jasný.

Číselník hravo zvláda inteligentné vytáčanie a prehľadáva v menách, priezviskách a dokonca aj oboch naraz. Počas hovoru nechýba odmietnutie správou s už pripravenými alebo vašimi vlastnými, ktoré si pridáte v nastaveniach hovorov. V telefónnom zozname súčasných smartfónov je už samozrejmosťou pridanie kontaktov z viacerých účtov a ich automatické prepojenie pri zhode názvov. V danom kontakte nájdete iba základné kontaktné údaje, narodeniny, poprípade odkaz na facebook profil. Funkciami nabitejšie telefónne zoznamy zvyknú zobraziť aj históriu hovorov, správ, e-mailov a fotogalériu zo sociálnych sietí.

SMS a MMS správy sú zobrazené vo forme konverzácií. Okrem funkcie vyhľadávania v správach treba pochváliť aj bohaté možnosti príloh MMS správ, ktoré ma prekvapili už na Xperii T. Prílohou môže byť napríklad poznámka alebo vaša aktuálna poloha. Ak z prílohy odstránite mapu, MMS sa zmení na SMS s textom Som tu: adresa, link na Google Mapy. Ponuka aplikácií na Android je neskutočne bohatá a v Google Play nájdete množstvo zaujímavých klávesníc. Ani tá v telefóne sa nedá zahanbiť a prekvapila ponukou prispôsobení. Nájdete tu tri skiny a prispôsobenie znakov, ktoré sa majú na klávesnici zobraziť ako samostatné tlačidlo (bodka, čiarka). Klávesnica od Sony poteší aj priaznivcov písania jedným ťahom. Samozrejme so slovenským slovníkom.

Na e-maily sú pripravené dve aplikácie Gmail a E-mail. Prvá sa nastavuje automaticky po pridaní vášho Google účtu, ktorý je prepojený s viacerými aplikáciami od Google. Druhá slúži na pridanie účtov rôznych služieb. Pre väčšinu účtov môžete nakonfigurovať schránku v niekoľkých krokoch. Zložité nastavenia vyplní za vás. Po pridaní si môžete prispôsobiť interval kontroly prijatej správy, nastaviť upozornenie a ďalšie nastavenia synchronizácie. V oboch aplikáciách si viete zobraziť priečinky. Rýchlejší prístup ku schránke a prehľadné informácie o posledných e-mailoch sprostredkujú widgety na domácich obrazovkách s možnosťou prispôsobenia ich veľkosti. Na zobrazenie dokumentov z príloh je k dispozícii aplikácia OfficeSuite. Škoda však, že v základnej verzii, ktorá dokumenty iba zobrazí. Plná si vypýta 15 eur. Aplikácia zvláda aj zobrazenie vašich dokumentov v cloude a rozumie si so službami Drive od Google, Dropbox, Box, SugarSync a SkyDrive.

Na prezeranie webu je pripravený dobre spracovaný Chrome od Google a ponúka množstvo funkcií. Po pridaní Google účtu si viete otvorené okná synchronizovať medzi telefónom a prehliadačom v počítači. Z nedostatkov spomeniem chýbajúce automatické zalamovanie textu pri zoomovaní, ktoré je výsadou prehliadačov v smartfónoch od HTC.

Fotoaparát ponúka množstvo funkcií a kvalita výsledných fotografií je porovnateľná s osem megapixlovými high-endmi. Škoda chýbajúcej spúšte pravej stene, ktorá by značne pridala na pohodlí. Pravá strana v prostredí patrí softvérovej spúšti fotoaparátu, videa, prepnutiu na predný fotoaparát a vstupu do galérie. V ľavej strane nájdete rôzne nastavenia v závislosti od režimu. Dlhším podržaním si skratky viete meniť. Prvý s názvom Superior Auto je určený menej skúseným používateľom. Automaticky rozpozná snímaný objekt a zvolí scénu. Napríklad snímanie dokumentu, protisvetlo, zahmlenie, makro režim, tlmené svetlo, krajina, nočný režim atď. Tu vyzdvihnem režim protisvetlo kedy fotoaparát odvádza naozaj slušnú prácu, makro a nočný režim s dobrou kvalitou fotografií. Ak radi experimentujete, určite vyskúšajte efekty obrázka. Mne sa páčilo rybie oko, skica a čiastočne farebný efekt. Nechýba ani HDR, dokonca aj na prednom fotoaparáte a snímanie panorámy. Pri panoráme si môžete zvoliť smer snímania a zapnúť prisvetlenie. Ak zhotovíte fotografiu s a bez HDR, rozdiel si všimnete, no HDR-ko v Samsungu alebo HTC nám príde kvalitnejšie. Xperia Z ponúkne túto funkciu aj pri nahrávaní videa. Výsledok nás však príliš neprekvapil a rozdiel je minimálny. Kvalita Full HD a HD videa je slušnej kvality a počas nahrávania kamera automaticky preostruje. Testové fotografie spolu s videami nájdete ako je už zvykom v našej galérii.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 50 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 130 MB / min.)

UKÁŽKA HDR VIDEA (súbor 19 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 129 MB / min.)

UKÁŽKA HDR VIDEA (súbor 21 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 141 MB / min.)

UKÁŽKA HDR VIDEA PREDNEJ KAMERY (súbor 54 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 130 MB / min.)

Videá a fotografie nájdete pokope v Albume. Páči sa mi, že zoomovaním si môžem zmeniť veľkosť mriežky a tým pádom aj počet zobrazených položiek. Obsah galérie som si vďaka funkcii Throw bezdrôtovo prezrel na SMART televízore značky Samsung. Stačilo byť pripojený k rovnakej sieti a celá rodina sledovala obrázky a videa z telefónu. Full HD rozlíšenie v telefóne som si vychutnal pri sledovaní dvoch dokumentov. Aplikácia Filmy nechcela prehrať zvuk, a tak som opäť siahol po osvedčenej klasike MX Player, ktorý nájdete v Google Play zadarmo.

Hudobný prehrávač Walkman v zariadeniach Sony patrí medzi tie prepracovanejšie. Okrem klasického triedenia skladieb je tu aj inteligentné rozdelenie podľa nálady v SensMe channels a výbornou funkciou je prevzatie obalu albumu a informácií pre hudobné skladby. Prostredníctvom tlačidla Infinity na obrazovke prehrávania môžete vyhľadať text skladby, videá na YouTube alebo si doinštalovať ďalšie rozšírenia z obchodu Google Play. V nastaveniach sa nachádzajú naozaj bohaté prispôsobenia zvuku. Buď to všetko necháte na profil ClearAudio+, ktorý ma vraj dodať zvuku väčšiu kvalitu alebo sa vyšantíte s ekvalizérom, nastavením priestorového zvuku a ďalšími fičúrkami. Ovládanie prehrávača nájdete na zablokovanej obrazovke a taktiež vo výsuvnej lište. FM rádio s RDS je už tradične prepojené s aplikáciou TrackID , ktorá prostredníctvom dátového pripojenia rozpozná názov skladby. Po rozpoznaní ju môžete zdieľať na Facebook.

Pripojením slúchadiel, nabíjačky a ďalšieho príslušenstva sa môžu aktivovať vami nadefinované profily, ktoré nájdete v aplikácii Smart Connect. Napríklad režim Noc po pripojení nabíjačky medzi 22:00 – 7:00 automaticky spustí aplikáciu Budík a vypne zvonenie. Po pripojení slúchadiel sa môže automaticky otvoriť prehrávač hudby a tak podobne.

V telefóne sa už nachádza aj navigácia Wisepilot for XPERIA. Licenciu si však musíte zakúpiť, konkrétne 1,49 €/deň, 2,95 €/týždeň, 5,95 €/mesiac a 29,95 €/neobmedzene. Rýchlosť vyhľadania satelitu sme tak otestovali v aplikácii Google Mapy s vypnutou lokalizáciou prostredníctvom bezdrôtových sietí iba pomocou GPS a GLONASS. Spojenie sa nadviazalo zvyčajne do siedmich, maximálne desiatich sekúnd. Pri pohybe, napríklad v aute, to bude trvať pochopiteľne dlhšie. Vo výbave Xperie Z nechýba ani digitálny kompas.

Pri tomto hardvérovo nabitom telefóne som bol zvedavý najmä na výdrž. Po viac než dvojtýždňovom používaní musím konštatovať, že obavy z výdrže sa potvrdili. Počas celej doby som sa nedostal cez hranicu jedného dňa. Vlastne, bol som rád ak to batéria s kapacitou 2 330 mAh potiahla aspoň ten jeden. V náročnejších dňoch nebolo žiadnym prekvapením ak som telefón nabíjal už podvečer. Vyskúšal som aj režim STAMINA, ktorý pri vypnutej obrazovke vypne prenos mobilných dát. Do výnimiek som si ale pridal Google Talk, aby mi nič dôležité neušlo. Ani tento režim nespravil dieru do sveta. Dokonca som si všimol, že ak je zapnutý, informačná dióda je neaktívna. A toto ja veru nechcem. Telefón používam v 3G sieti so zapnutou automatickou synchronizáciou, počas dňa strávim v priemere polhodinu až hodinu na webe, komunikujem cez Google Talk, uskutočním asi 15 – 20 minút hovorov a nasnímam pár fotografií. Sony už nejaký ten čas hovorí o rýchlom nabíjaní. Nie je to moje prvé Sony s touto technológiou ale doposiaľ som na žiadnom telefóne výrazne rýchlejšie nabíjanie nespozoroval. Napríklad telefón som zapojil do nabíjačky o 21:04 s 12 %. O 21:52 bol stav batérie 51 %.

Výhody:

+ dizajn

+ odolnosť

+ slot na microSD

+ výkonný hardvér

+ NFC

+ miniaplikácie v prostredí

Nevýhody:

- lesklá konštrukcia priťahuje odtlačky a škrabance

- pre niekoho už veľké rozmery

- slabé pozorovacie uhly

- reproduktor v spodnej časti pravej steny

- výdrž

Orientačná cena: 699 € (sonymobileshop.sk)

Záver

Sony Xperia Z je naozaj veľkým prekvapením. Okrem výbornej hardvérovej výbavy prekvapila aj neopozeraným dizajnom a odolnosťou voči vode a prachu. Tú by sme radi videli už vo všetkých telefónoch. Daňou za krásny vzhľad sú veľké lesklé plochy plné odtlačkov. Diskutabilné sú aj ochranné fólie. Po dvojtýždňovom používaní sme už našli aj pár škrabancov. Sklamaním je určite výdrž batérie. O dvojdňovom používaní môžete len snívať.

Tento odsek bude skôr všeobecný a týka sa už predstavených ale aj budúcich vlajkových lodí. Po skúsenosti s Xperiou Z musím konštatovať, že nemám pochopenie pre Full HD rozlíšenie v telefóne. Vychutnáte si ho pri jemnom zobrazení textu v prehliadači alebo v galérii. To je asi tak všetko. Na Full HD nie je momentálne pripravený ani samotný Android, ktorý nepodporuje súborový systém NTFS (bez rootu), teda si neporadí so súbormi väčšími než 4 GB, a vy tak môžete zabudnúť na sledovanie Full HD filmov vo vašom telefóne. Ak sa chcú výrobcovia v niečom predbiehať tak nech to je napríklad výdrž.

Diskusia k článku:

JaroB 08.01.2013 - 12:00

LENKA: opravte si prednú kameru v špecifikáciách. Xperia Z má prednú kameru 2,2Mpx a nahrávaním FULL HD. VGA prednú kameru má Xperia ZL s nahrávaním 720p. A hrúbka telefónu je 7,9mm a nie 8mm. U fotoaparátu by sa hodilo doplniť, že ako prvý a jediný telefón dokáže nahrávať FULL HD HDR video pri 30fps a režim rýchleho snímania Fast Capture sníma 10 snímkov/s v kvalite 9Mpx. :)

Lenka Ivančíková08.01.2013 - 12:27 Trvalý odkaz

Rozmery v tabulke vzdy uvadzame zaokruhlene. Preto 7,9 mm je uvadzane ako 8 mm sirka. Myslim, ze normalny clovek realne nepostrehne ci ma v ruke telefon s 7,9 mm alebo 8 mm hrubkou. :) To je iba PR vyrobcov. Aj rozlisenie kamery uvadzame v celych cislach, ale aby bolo jasne, opravim na 2,2. Info o funkcii kamery doplnene. Vdaka. :)

Richard Hombauer08.01.2013 - 13:50 Trvalý odkaz

Konečne pod dlhej dobe zaujímavý high-end od Sony. Dúfam, že čierna farba bude na displeji naozaj čierna (aj keď neverím), že sa bude menej lesknúť (mám obavy), že vydrží na jedno nabitie poriadne dlho (pochybujem), a že fotoaparát prekoná konkurenciu (už minimálne dva roky sa to Sony (Ericssonu) nedarí). Ale aj tak je to špičkový stroj. Na HDR video čakám už nejaký ten čas, predná kamera snáď konečne prekoná kvalitou konkurenciu. A posledná otázka: kde do kelu je mechanická spúšť fotoaparátu?

Pavol08.01.2013 - 14:01 Trvalý odkaz

VGA kamera nenahrava HD video :-)) Naopak ano :)

viperman08.01.2013 - 14:34 Trvalý odkaz

tak cierna nebude taka jak na IPS-ku , lebo sony dava Twisted nematic panely, ale zase tie najspickovejsie ake sa daju zohnat :)

Celá diskusia 106 príspevkov