Sony Xperia Z1 (C6906)

Špičkový, vode i prachu odolný smartfón s 5'' Full HD displejom, štvorjadrovým 2,2 GHz procesorom, OS Android 4.2 Jelly Bean a 20,7 Mpix fotoaparátom s objektívom Sony G, 3 000 mAh batériou a kompletnou dátovou výbavou. (doplnené o živé fotografie)

Základné parametre:

OS:Android Android 4.2.2 Jelly Bean

chipset: Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974

procesor: štvorjadrový 2,2 GHz

grafický procesor: Adreno 330

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz + LTE

rozmery: 144 x 74 x 9 mm,

hmotnosť: 172 gramov overenédisplej: TFT, X-Reality, TRILUMINOS, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 080 x 1 920 b., rozmery 62 x 111 mm, uhlopriečka 5'' (127 mm),

fotoaparát: fotoaparát 20,7 Mpix, LED blesk, autofókus, Sony Exmor RS, tlačidlo spúšte, objektív Sony G, HDR, clona F2.0,

predná kamera: 2 Mpix s nahrávaním Full HD videa

pamäť: pamäť 2 GB RAM + 16 GB ROM (dostupných 11,72 GB) + microSD karta (do 64 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 42 Mbps), HSUPA (do 5,8 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), HDMI HDMI (cez MHL), DLNA, NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out, Clear Audio,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, odolnosť s certifikáciou IP55/58

batéria: Li-Ion batéria 3 000 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: neuvedená / Q4 2013

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.2.2 Jelly Bean (14.1.G.1.518)

Obsah balenia: neznáme

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Sony na berlínskej výstave IFA 2013 predstavilo to najlepšie, čo zatiaľ svojim zákazníkom v rade Xperia ponúklo. Špičková výbava sa snúbi s odolnosťou proti vode i prachu a hlavným lákadlom bude prémiový fotoaparát.

Sony Xperia Z1 dostala známy dizajn, hrúbku 9 mm a hmotnosť 169 gramov. Vo vnútri smartfónu pracuje výkonný štvorjadrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 taktovaný na 2,2 GHz, ktorý dopĺňa 2 GB operačná pamäť RAM a 16 GB vnútorný priestor s možnosťou rozšírenia microSD kartami do veľkosti 64 GB. Operačný systém Android pobeží vo verzii 4.2.2 Jelly Bean.

Päťpalcový displej dostal technológiu TRILUMINOS a Full HD rozlíšenie 1 080 x 1 920 bodov a je odolný proti poškriabaniu. Pod displejom sa nachádzajú tri senzozové tlačidlá. Po bokoch sú umiestnené kryté konektory a sloty na microSIM a microSD kartu. V hornej stene je nekrytý 3,5 mm jack. V strede pravej steny je známy kovový vypínač, pod ním klávesy ovládania hlasitosti. Nechýba ani hardvérová spúšť fotoaparátu. Nebude preto problém fotografovať alebo nahrávať videá aj pod vodou. Podľa zverejnených špecifikácií smartfón spĺňa normu odolnosti proti vode IP58, ktorá by mala dovoliť pobyt vo vode až 30 minút, v maximálnej hĺbke 1,5 metra.

Novinka sa pýši 20,7-megapixelovým fotoaparátom automatickým zaostrovaním a prisvetľovacou diódou, s vlastným G objektívom, s ktorým sa môžeme stretnúť v špičkových fotoaparátoch Sony. Videá zhotovíte vo Full HD kvalite. Vďaka prítomnosti NFC technológie môžete k smartfónu pripojiť voliteľné príslušenstvo, napríklad objektív Camera DSC-QX100. Ako hľadáčik poslúži displej smartfónu. Na autoportréty využijete prednú 2 Mpix kameru s nahrávaním videí v rozlíšení 1 920 x 1 080 bodov.

Konektivitu zabezpečuje technológia HSPA+ s prenosovou rýchlosťou do 42 Mbps, LTE, Bluetooth 4.0, NFC, DLNA, GPS a microUSB konektor s funkciou MHL, ktorá dovolí pripojiť cez HDMI kábel externé zariadenia. Batéria poteší kapacitou 3 000 mAh.

Sony Xperia Z1 bude dostupná v troch farbách - bielej, čiernej a fialovej. Cena a štart predaja budú oznámené neskôr.

Živé fotografie:

Za zabezpečenie cesty a ubytovania na výstave IFA 2013 ďakujeme spoločnosti Samsung.

Diskusia k článku:

Michal 04.09.2013 - 21:37

Na to aké majú Japonci malé telíčka, majú dost veľke ruky. Trend zvačšovania rozmerov pokračuje, výrobcovia si nedajú s tým pokoj a na ovladanie jednou rukou a zároveň slušným HW v tejto dobe možme asi zabudnut. Začínam prudko a čoraz viac favorizovat Xiaomi. Povedzme si na rovinu, toto je pádlo ako sa patrí, jeho multifunkčnost a odolnost voči vode spočíva v tom, že ho možte pri vodnej rekreacii použit ako nahradné veslo. Mam rad SONY, vždy som mal rád SONYERICSSON a stale beriem tuto značku ako vývojara nových technologii s najvačsím potencialom spomedzi značiek telefonov/smartfonov a s najvačším množstvom patentov. Ale Z1 je pre mna sklamanie. Pri 14,5cm a 70gramoch, dakujem neprosim (i ked mi ho samozrejme nikto zatial neponuka :). Predbežne informacie, a to som sledoval progres neoficialnych informacii niekolko mesiacov, slubovali naozaj niečo nove, revolučne, pokrokove, nieco comu sa hovori posuvanie hranic. Narozdiel toho však vidim len posuvanie rozmerov a hmotnosti. Bez ohladu na prakticke využitie ci realnu potrebu Honami slubovalo 4k video, stereo reproduktory, infraport na ovladanie domacich spotrebičov, xenon blesk či 3gb ramky. Ano boli to neoficialne dedukcie avšak pri tomto by som si povedat, že OK. ten telefon je fakt nabuchaný a prinesie všetko najlepsie co momentalne trh ponuka. Pre mna sklamanie, skutočne som očakaval viac. Vacsia kapacita baterie potesi, rovnako tak ako kvalitnejsi fotoaparat, význam 2,2ghz procesora so 4rmi jadrami akosi na telefone nechapem. Taký výkon nema ani moj PC, vzhladom ku aplikaciam ktore android ponuka, zostava tento procesor skutocne nevyužitý a pride mi to viac ako marketingový tah. Dizajn je však pekný, uhladený, len to sklo na zadnom kryte je neprakticke, lebo telefon ako je elegantný tak je uťapkaný od odtlačkov 2x5palca. Uprimne co ma tesi asi najviac je hardwerova spušt fotaku a reproduktor s vývodom na spodnej hrane, takže si ako v pripade Z-tka človek reprak nezakryje pri bežnom držaní dlanou. Horlivo čakam na zmenšenú verziu. I ked pri tých obrovských okrajoch sa obavam, že aj zmenšena verzia, ak vobec bude, s 4,3 palca obrazovkou bude dost velka. Neviem si zatial predstavit co znamena X-reality na displayi ale Triluminous (ktoreho zobrazenie som mal možnost vidiet) to asi nebude. Tak len dufam, že SONY opat nesklame svojim displayom s velmi nevyraznou bielou i čiernou farbou, i ked som zastanca radsej takýchchto TFTčiek ako prepalených, presvietených omalovavanik s menom Amoled.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease04.09.2013 - 22:41 Trvalý odkaz

Revolúciu sotva kto mohol čakať, informácie a parametre boli známe takmer pred mesiacom. Menšiu či väčšiu evoluciu ponúkajú aj ostatní vyrobcovia. Sony sa rozhodlo inovovať top model 2x do roka. Takže vylepšenia vyzerajú byť v pohode. Zetku bola v prvom rade vyčítaná výdrž, kvalita fotoapratu (+ absencia spúšte), displej, reproduktor. Ako tak pozerám, nedostatky odstránené.

Narásť síce nemusel, ale asi je to daň za bateriu a väčší snímač.

Michal04.09.2013 - 23:18 Trvalý odkaz

Autor clanku medzitym doplnil udaj o displayi Triluminous, takze moj predosly prispevok zacina byt uz teraz odveci. Ano Sony sa posnazilo odstranit to co mu bolo vycitane, urcite je plus lepsi display, bateria, fotak a audio. I ked nazivo som to ja ani ty a asi zatial nikto co cita tento web overit nemohol. Dufajme, ze to neostane len na papieri. Co sa tyka tych predbeznych info, narazal som skor na velmi neoficialne udaje este z pred leta a dufal, ze tie oficialnejsie udaje zname par tyzdnov budu kacica.. Celkom najivne, priznavam. Nedostatky su sice papierovo doladene a asi prave to mi vadi, ze Z1 namiesto yvoju priniesla akurat podarenejsi, nazvyme to bugfix Zetka. I ked treba vsakzohladnit fakt, ako si napisal, ze Sony vyraba vlajko e lode s vacsou kadenciou ako ostatni vyrobcovia. Avsak neviem sa prekusnit cez tie rozmery a za najlepsiu xperiu stale pokladam V, pripadne ZR.

Lenka Ivančíková05.09.2013 - 00:06 Trvalý odkaz

V texte bola technologia Triluminos spomenuta od zaciatku, kedze su vsak citatelia, co prebehnu len tabulku so specifikaciami a podrobnosti v texte prehliadnu, radsej som to doplnila aj hore. :-)

A prave kvoli spekulaciam a domnienkam, ktore sa neskor nepotvrdia, sa novinkam venujeme zvycajne az po oficialnom predstaveni. Neradi zavadzame citatelov nespravnymi informaciami.

Nightmare05.09.2013 - 00:19 Trvalý odkaz

a cenu bude cez 700€ nie?

Celá diskusia 22 príspevkov