Dilema: Samsung Gear S3 Frontier vs. Apple Watch Series 3

Cena najlepších inteligentných hodiniek od Samsungu a Apple je veľmi podobná. Jedny budú odolnejšie a určené najmä na šport, druhé viac využijete pri každodennom nosení a využívaní obľúbených aplikácií.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu či príslušenstva a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Miroslav hľadá tie správne inteligentné hodinky: "Zdravím. Plánujem si kúpiť smart watch. Som športovo zameraný a používam aplikáciu Strava. Chcem si nechať poradiť, či ísť do Apple Watch (keďže mám iPhone 8), alebo môžem kľudne zobrať hodinky Gear S3 od Samsungu. Tie sa mi pozdávajú viac. Sú Gear S3 plne kompatibilné s iOS, alebo radšej sa držať Applu?"

Apple Watch Series 3 pripojíte len k iOS, no kedže Miro používa iPhone 8, trápiť ho to nemusí. So Samsung Gear S3 to budete mať jednoduchšie, sú totiž kompatibilné s oboma najrozšírenejšími operačnými systémami pre mobilné telefóny, Androidom aj iOS.

Z App Store si pohodlne stiahnete párovaciu aplikáciu Samsung Gear S pre ich nastavenie aj Samsung Health pre analýzu nameraných fitness údajov, spánku, krokov a cvičení. Nebude to však tak pohodlné, ako s hodinkami Apple Watch.

Náš kolega Richard sa pri dlhodobom testovaní Gear S3 Frontier sťažoval na náhodné odpájanie Bluetooth spojenia a následné prerušenie doručovania notifikácií priamo na svoje zápästie. V našej recenzii nájdete aj názory ďalších troch redaktorov. Apple Watch budú fungovať spoľahlivejšie, kedže aplikácia Zdravie, do ktorej sa údaje z jablčných hodiniek prenášajú, je prehľadnejšia a integrovaná priamo v iOS. Zoskupí teda údaje z Mirovej aplikácie Strava, no tiež všetkých ostatných fitness trackerov a krokomeru vstavaného v iPhone 8.

Operačný systém watchOS je pre softvér tretích strán prispôsobený oveľa viac. Aplikácie nainštalované v iPhone a na hodinkách spolu navzájom komunikujú. Strava bude na malom displeji vyzerať približne takto. Používať však môžete tiež konkurenčné Endomondo, Nike+, RSS čítačky, predpovede počasia alebo dokonca zmenšenú verziu Instagramu.

S Tizenom v Gear S3 pravdepodobne zostanete verní len funkciám, ktoré hodinky majú už pri prvom vybalení z krabice. Meranie bežeckých tréningov síce bude fungovať spoľahlivo, no len s natívnymi stopkami a údajmi prenesenými do aplikácie S Health. Ten síce dokáže dáta následne uploadnúť do vášho profilu Strava, no všetko treba najprv nastaviť.

A ak sa vám v budúcnosti zapáči napríklad aplikácia s pohodlným zapisovaním vzpieračských sérií v posilňovni, je veľmi pravdepodobné, že ponúkne aj verziu pre Apple Watch. Do Gear S3 ju nedostanete, kdeže ponuka pre Tizen je veľmi chabá.

Veľmi rozdielny je tiež dizajn. Gear S3 sú oveľa masívnejšie, takže sa síce nehodia pre jemnejšie ženské ruky, no robustná luneta okolo displeja ich dôsledne chráni pred poškodením aj pri tých najnáročnejších športových aktivitách. Naše skúsenosti hovoria o výdrži dva až tri dni na jedno nabitie. Po obmedzení notifikácií a počítania krokov počas dňa sa dostanete aj na dvojnásobok.

Apple Watch budú elegantnejšie na každodenné nosenie, s prakticky nekonečnou ponukou farebných verzií a alternatívnych náramkov, no vypuklé sklo nebude najvhodnejšie pre lozenie po horách a kontaktné športy. Ich výdrž bude kratšia, vo väčšine prípadov len o niečo viac než 24 hodín. Menšiu 38 mm verziu predchádzajúcej generácie Watch 2 sme testovali tu.

V tohtotýždňovej Dileme proti sebe stojí dvojica najlepších inteligentných hodiniek na trhu. Samsung Gear S3 budú bezkonkurenčne najlepšou voľbou pre majiteľov androidov so záujmom o masívne a poriadne odolné športové hodinky na každú príležitosť. Za oficiálnu cenu 379 eur.

S iPhonom sa však stále natíska možnosť dať prednosť poslednej verzii Apple Watch (Series 3). Každodenná elegancia a ponuka farebných verzií dostali prednosť pred odolnosťou, no v App Store zas čaká množstvo rozlične využiteľných aplikácií, vrátane pre zápästie prispôsobenej Stravy. Štvorcové hodinky začínajú na 369 eurách (38 mm telo), muži by však zrejme mali dať prednosť väčšej 42 mm verzii za 399 eur.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Peter 11.03.2018 - 11:21

Vydrz baterie je u obidvoch zalostna.

Lenka Ivančíková11.03.2018 - 14:12 Trvalý odkaz

Pouzivam dlhodobo Apple Watch 3 a nabijam kazdy druhy den.

markos911.03.2018 - 15:55 Trvalý odkaz

apple watch3 su urcite lepsie,odporucam

radka11.03.2018 - 15:58 Trvalý odkaz

Pouzivam Samsung Gear S2 s iPhone X a neodpajaju sa mi, zatial som neprisla o ziadne upozornenie, po tejto stranke som spokojna. Aj aplikacia GearS funguje ako ma, ponuka slusny pocet apiek aj hier na stiahnutie a pomerne velke mnozstvo cifernikov co som az prekvapena.
No mam aj nejake vyhrady. Samotna aplikacia Samsung Healt sice v AppStore je k stiahnutiu, ale...na iPhoneX /aspon u mna/ nie je funkcna! Nastastie je priamo integrovana v samotnej apl. GearS, tam sice pracuje a zaznamenava kroky, kalorie, spanok, vzdialenost aj meranie tepu tak ako ma, ale len zaznamenava co nameraju hodinky. Je to uplne obmedzene, neda sa prisposobit trening ani vyber sportov tak ako v SHealt, viem o com hovorim, lebo som ho pouzivala s GearS2 na Huawei P9 a to bol iny level, nastavila som si co som potrebovala. No a aj zobrazovanie upozorneni je na Apple watch prepracovanejsie, ponuka vsetky spravy a cele, co na GearS2 az tak super nefunguje, ale inak ano, Samsung to prepracoval na iOS naozaj vcelku dobre, ja som cakala väcsie obmedzenia a to sa nastastie nepotvrdilo. No aj tak sa chystam prejst na Apple Watch, na ne sa Gear hodinky nechytaju, teda pokial je niekto pouzivatelom iPhonu. Je jasne, ze na Samsungu su viac ako super, dokonca ani pri Huawei neboli aplikacie do vsetkych detailov pristupne a plne funkcne, ale na to predsa vyrobca upozornoval, ze plna funkcionalita sa da dosiahnut len na MT Samsung.

radka11.03.2018 - 16:05 Trvalý odkaz

Lenka - vdaka za skusenost s nabijanim, potesilo ze nabijas kazdy druhy den, tak nabijam aj Gear S2. Ak sa smiem spytat, ktoru velkost hodiniek pouzivas? Ja zvazujem 42 mm, no neviem ci nie su uz dost velke, zas naopak na ich pouzivanie sa mi vidia 38 mm male co do displeja. Mozem poprosit o tvoju skusenost a nazor? Dakujem a prajem pekny den.

Celá diskusia 12 príspevkov