Apple Watch - ani po roku a zlacnení mi nedávajú zmysel

Skúsenosti s rok starými, no stále aktuálnymi inteligentnými hodinkami k iPhonom. Sú ľahučké a podporujú ich už mnohé aplikácie.

Nedávne zníženie ceny Apple Watch na základných tristo, resp. tristošesťdesiat eur spôsobilo ďalší záujem o tieto ľahučké inteligentné hodinky k iPhonom. Tie stále patria k najľahším na svete.

Prečítajte si: Apple Watch zlacňujú. Vybrať si 38 alebo 42 mm? (30. 3. 2016)

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Pri kúpe inteligentných hodiniek (smart watch) dnes máte tri možnosti:

- s vlastným OS spolupracujúcim cez Bluetooth s aplikáciou pre iOS, Android, prípadne ďalšie operačné systémy smartfónov (napr. Samsung Gear S2 alebo Alcatel Go Watch),

- s OS Android Wear, ktoré pripojíte k Androidu a so zopár obmedzeniami aj k iOS (napr. Huawei Watch),

- s Watch OS pripojiteľným len k iPhonom (zatiaľ jedine Apple Watch).

Základné info: Apple Watch (10. 9. 2014)

Denne používam Alcatel Go Watch. Vyzerajú detsky, ale nabíjam ich raz za dva až tri dni pomocou univerzálneho microUSB, sú vodotesné, lacné, odolné, so silnými vibráciami a s iPhonom 6S (a aplikáciou Onetouch Move) fungujú neuveriteľne spoľahlivo. Ten mám neustále v tichom režime a hodinky ma silnou vibráciou aj notifikáciami na displeji upozornia na všetko, čo si prajem.

Prečítam si správy z Messengera, esemesky, vidím, kto mi volá, a či sa mi oplatí utekať k mobilu na druhej strane bytu. Navyše dokážu prekvapivo presne merať tep srdca a prebehnutú či prejdenú vzdialenosť iba pomocou senzorov (nie GPS). Používam ich preto nielen na notifikácie, zobrazovanie času či diskrétne budenie, ale aj na meranie rekreačných aktivít. A viete koľko stoja? Menej než stovku!

Apple Watch mi v porovnaní s nimi prinášajú podstatne ľahšie telo, ktoré na ruke ani necítim. K tomu pridajte elegantnejší dizajn, prepojenie s množstvom aplikácií v iPhone, možnosť telefonovania či prispôsobiteľnú domácu obrazovku s informáciou o aktuálnom čase, východe / západe slnka, spálenej energii, stave batérie, udalostiach v kalendári a rýchlemu spusteniu odpočítavania času. Aspoň tak mám homescreen nastavený ja.

Možnosti, ktoré Apple Watch prinášajú sú občas až neuveriteľné. Stabilita spojenia s iPhonom je absolútne bezchybná. Meranie aktivít počas celého dňa tiež. Čítanie e-mailov nemá chybu, na odpisovanie si musíte vystačiť s pripravenými textami alebo smajlíkmi. Diktovanie textu mi akosi nefungovalo, hoci Watch OS 2.2 prináša už aj slovenskú lokalizáciu hodiniek.

Dnes sú možnosti Apple Watch veľké aj vďaka podpore mnohými aplikáciami. Shazam, Endomondo, Instagram, Sme.sk, Tatra banka a ďalšie mi spríjemňujú každý deň. Lenže po dvoch týždňoch zisťujem, že mi nič z toho nechýba. A za trojnásobok ceny oproti hodinkám od Alcatelu už vôbec nie.

Po zlacnení Apple Watch som vážne uvažoval, že si kúpim základnú pánsku verziu (42 mm). Po niekoľkých dňoch s 38 mm verziou na mojej ruke jednoznačne tvrdím, že je určená len pre ženy s tenkými prstami. Ale tých 360 eur za hodinky, ktoré treba denne nabíjať pomocou špeciálnej nabíjačky, považujem za prehnane veľa. Ale váš názor môže byť iný. To nepopieram.

Bohovské je zaheslovanie hodiniek pomocou číselného kódu. Kým sú na ruke, stačí ho zadať len raz, ale po odňatí sa hneď zaheslujú. Páči sa mi aj úprava domácej obrazovky. Stačí poriadne stlačiť displej.

Viac než tisíc slov povie a ukáže jedno video, v našom prípade video Na jeden záber:

Apple Watch (recenzia hodiniek)

Výhody

+ neuveriteľne nízka hmotnosť a pohodlie nosenia

+ možnosti domácej obrazovky

+ podpora množstvom aplikácií

+ mikrofón aj reproduktor

+ spoľahlivé reakcie na gesto otočenia ruky

+ screenshot po stlačení oboch tlačidiel

Nevýhody

- hranatý dizajn

- gumený remienok pri cene 300 / 360 eur

- výdrž len jeden deň

- nabíjanie len cez špeciálnu magnetickú kolísku

- slabé vibrácie

- občas pomalé reakcie

- displej iPhonu sa po prijatí správy nerozsvieti

Orientačná cena: 38 mm verzia 300 eur, 42 mm 370 eur

Záver

Dva týždne som sa trápil s týmto zázrakom. Vo vrecku iPhone 6S a na ruke Apple Watch. Alebo na nabíjačke. K tej boli priťahované magnetickou silou dosť často. Páči sa mi množstvo informácií, ktoré môžete vidieť na domácej obrazovke. Páči sa mi dvojica tlačidiel. Páči sa mi prepojenie s množstvom aplikácií aj spoľahlivé pripojenie k iPhonu. Ale toľko nedostatkov som naozaj nečakal. Je rok 2016 a tieto hodinky sú už skrátka zastarané. Ale je pravda, že by som si nevedel vybrať ani z ponuky konkurenčných hodiniek.

Aby sme však neboli len prísne skeptickí, poprosil som kolegyňu Lenku, ktorá hodinky Apple Watch používa už niekoľko mesiacov, o názor spokojného používateľa:

Kúpe Apple Watch som odolávala dlho. Odrádzali ma negatívne skúsenosti recenzistov, slabá výdrž a pomalé reakcie. Dokonca samotní predajcovia v Apple predajniach ma od kúpy prvej generácie odhovárali a tvrdili, že bude rozumnejšie počkať na ich nástupcu. Ja som však tvrdohlavá a keď ma niečo láka, musím to mať. A až na základe vlastných skúseností neskôr zistím, či som spravila hlúposť, alebo som spokojná. Mala som už aj vybranú farebnú verziu, no kombinácia konštrukcie vo farbe Pink Gold s jemne fialkovým Lavender pásikom nebolo také jednoduché kúpiť. Keď som ich však zbadala v decembri na letisku v Amsterdame, presne v tejto kombinácii a navyše k nim bola pribalená externá nabíjačka pre Apple Watch ako darček, rozhodla som sa, že to s nimi predsa len skúsim.

Hlavným dôvodom, prečo som chcela práve tieto hodinky, a nie napríklad Huawei Watch bol, že disponujú mikrofónom i reproduktorom, takže s nimi môžem bez problémov telefonovať v aute. Alebo hocikde inde, keď práve nemám po ruke svoj telefón, ale leží mi napríklad v druhej izbe na opačnom konci bytu. Aj s rukami na volante ma druhá strana zreteľne počuje. Rozpozná síce, že nevolám cez telefón, ale vždy mi bolo rozumieť a i ja som dobre počula druhú stranu. Používam ich hlavne mimo domu ako predĺženú ruku svojho iPhonu, vždy ma jemná vibrácia upozorní na doručenú SMS-ku, e-mail či správu z Messengera. Počítadlo krokov nie je pre mňa v hodinkách podstatné, ale občas ma prekvapí, koľko krokov za deň nachodím. Na hodinkách často využívam fitnes aplikáciu Cvičenie, ktorá mi meria čas strávený cvičením, spálené kalórie, priebežne mi sníma tep srdca a kontrolujem si na nich čas odpočinku medzi jednotlivými sériami cvikov. Z množstva rôznych variácií ciferníkov som si obľúbila ten, ktorý okrem času a dátumu ukazuje západ a východ slnka, kapacitu batérie a moju aktivitu.

Ich kúpu neľutujem, sú ľahké, na ruke ich, na rozdiel od cenovo porovnateľných Huawei Watch ani necítim. Slúžia mi presne na to, na čo som si ich kupovala a jednodňová výdrž pre mňa nie je sklamaním, vedela som, do čoho idem. V noci aj tak nespím s hodinkami na ruke, prekážajú mi, takže ich kľudne nechám na nabíjačke. Ešte sa mi nestalo, aby mi batéria nevydržala od rána až do neskorého večera. Po prvom spárovaní s iPhonom sa automaticky preniesli všetky kompatibilné aplikácie z telefónu do hodiniek bez toho, aby som ich musela v App Store každú osobitne vyhľadávať a inštalovať. Vytkla by som im občas spomalené reakcie a načítavanie informácií z telefónu zobrazovaných na displeji hodiniek niekedy trvá veľmi dlho. Napriek tomu som spokojným používateľom a na rozdiel od kolegu Richarda mi dávajú zmysel.

Diskusia k článku:

Michal 10.04.2016 - 01:26

poznamka k huawei watch - da sa cez ne telefonovat,pocuvat hudba, diktovane odpovede na emali,spravy a poznamky funguje velmi dobre.

Lenka Ivančíková10.04.2016 - 10:52 Trvalý odkaz

Telefonovat cez Huawei Watch? Ako s Apple Watch? Neviem o tom. Zatial to nevedia.

Michal10.04.2016 - 11:36 Trvalý odkaz

Mam ich takze, to viem a myslim ze co nevidiet to bude mozne aj so sony smartwatch 3.

Lenka Ivančíková10.04.2016 - 13:24 Trvalý odkaz

prislo to s tou novou aktualizaciou? Kedy bola? Lebo ked sme ich testovali, nebol reproduktor aktivny.

Michal10.04.2016 - 16:17 Trvalý odkaz

Myslím že to aktualizovali asi 3 týždne do zadu.už si presné nepamätám ale fungujú veľmi dobre len ta vydrž ale až tak mi to nevadí každý deň nosím nejaké iné.najlepšiu vydrž moju garmini fénix 3 ale ovládanie je obmedzenejšie viac menej mi to slúži ako notifikačne centrum pri športe.

Celá diskusia 5 príspevkov