Poradňa: Hľadáme smartfón do 135 eur

Za málo peňazí čo najviac muziky. Slušný smartfón so silnou batérou môžete nájsť aj za málo peňazí, no pripravte sa na kompromisy. Pravdepodobne nebude patriť k tým najvýkonnejším.

Seriál Poradňa pripravujeme v spolupráci s čitateľmi Fony.sk. Ak vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Michal chce nový mobil, no pripravený má len obmedzený rozpočet: "Dobrý deň, prosím o radu, neviem si pre seba vybrať telefón. Čo na ňom budem robiť? Telefonovať + posielať SMS, pristupovať na e-mail cez dáta aj cez Wi-Fi, GPS navigácia Sygic, pozerať videá na YouTube, čítať správy, sociálne siete, občas nejaká hra ale nič extra. No a časté fotenie detí, prípadne nakrúcanie nejakých videí.

Doteraz som mal HTC Desire 500 a bol som s ním spokojný 6 rokov, no už doslúžil. Teraz by som mal rád niečo, čo má dlhú výdrž batérie a tiež bude slúžiť ďalších niekoľko rokov. Zvažujem mobily do 135 eur. Napríklad Motorola Moto C Plus (2 GB), Xiaomi Redmi 4A LTE 32 GB, HUAWEI Y6 Pro. Ďakujem za každú dobrú radu, pripadne ak je na trhu niečo lepšie, rád si nechám poradiť."

V tejto cenovej kategórii sa treba pripraviť na niekoľko kompromisov. Platí, že neodporúčame kupovať mobily s menej než 2 GB RAM a menším než 16 GB vnútorným úložiskom. Ich rýchlosť by vám mohla spôsobiť viac starostí než úžitku aj pri nenáročnom používaní. Priestor priamo v telefóne zas potrebujete, aj keď budete väčšinu hudby, fotografií a videí ukladať na dodatočnú microSD kartu.

Určite na trhu nájdete viacero slušných telefónov, no zázraky od ich fotoaparátu nečakajte. Výrobcovia v tejto kategórii využívajú zväčša lacnejšie snímače a optiku. Ich schopnosti sa so zapadajúcim slnkom a v tmavších interiéroch rapídne znižujú.

My by sme do takéhoto výberu zaradili spomínané Xiaomi Redmi 4A za príjemných 120 eur. Siahnite však po Global verzii, ktorá by mala podporovať všetky u nás používané LTE pásma. Ponúkne 5'' HD displej a solídne spracovanie so slušným dizajnom.

Global verzia kombinuje 2 GB operačnú pamäť a až 32 GB vnútorné úložisko. O dostatočnú výdrž sa postará veľká 3120 mAh batéria. Chýbala by nám len čítačka odtlačkov prstov. Namiesto nej je tu netradičný infraport pre ovládanie domácej audio-video techniky. Fotoaparát na papieri ponúkne 13 megapixelov, predná kamera 5 Mpix. V praxi nesklamú, v porovnaní s drahšími modelmi budú, samozrejme, len priemerné.

Recenzia: Xiaomi Redmi 4A - seriózny smartfón do stopäťdesiat eur

Takto fotí Xiaomi Redmi 4A + videá z mobilu

Lenovo Moto C Plus zoženiete aj za 129 eur. Samozrejme, hovoríme už o jeho výkonnejšej verzii so 16 GB vnútorným úložiskom a nevyhnutnými 2 GB RAM. Bude lákať na dizajn požičaný od známejších súrodencov a 4000 mAh batériu.

Jeho hardvér, najmä procesor MediaTek MT6737 však bude slabší a obavy máme aj z 5-palcového TFT displeja. Aj hlavný fotoaparát má iba 8 Mpix a predná kamera dokonca iba 2 Mpix a VGA rozlíšenie pre video.

Z podobných dôvodov by sme sa vyhli aj Huaweiu Y6 Pro. Ten na trh prišiel so starším Androidom 5.1 a staršou verziou grafickej nadstavby EMUI. Poháňa ho MediaTek MT6735, hoci s kombináciou 2GB RAM a 16 GB úložiska.

Na modeli s 5'' HD displejom by nás zaujala iba 4000 mAh batéria.

Z tohto výberu by sme teda pravdepodobne dali prednosť Xiaomi. Ako naše eso do prehľadu ponúkame Lenovo K6. Jeho najväčšou výhodou je 5-palcový displej, ktorý na rozdiel konkurentov dostal oveľa jemnejšie Full HD rozlíšenie. Možno využijete tiež stereo reproduktory a čítačku odtlačkov pre vyššiu bezpečnosť a pohodlie.

Osemjadrový Snapdragon 430 je dokonca rýchlejší než v prípade Redmi 4A. Batéria ponúkne 3000 mAh, vnútorné úložisko 16 GB a operačná pamäť dostala 2 GB.

Najviac sa nám páčili tiež výsledky z 13-megapixelového fotoaparátu. Ukážkové fotografie nájdete ako vždy v našom článku Takto fotí.

Recenzia: Lenovo K6 - zadychčaný šuhaj v žiarivej zbroji

Takto fotí Lenovo K6 + videá z mobilu

Háčik je samozrejme v cene. Single SIM verziu zoženiete len v menej známych e-shopoch. Dá sa to však za cenu okolo 135 eur. Oveľa bežnejší je dual SIM variant, no na ten si už musíte pripraviť až 161 eur.

Ak by sa nášmu čitateľovi podarilo priplatiť ešte pár eur, tak na úrovni 150 eur by sme sa v redakcii rozhodovali medzi Honor 6A, Xiaomi Redmi 4X a Lenovo Moto E4. Honor je dual SIM s kovovým telom, 4X výkonnejší variant nášho favorita so silnejšou batériou a E4-ka ponúkne vymeniteľnú batériu, takže po pár rokoch ľahko kúpite novú aj bez servisného zásahu.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Vseved 28.10.2017 - 13:07

Do tej sumy už radšej Xiaomi Redmi Note 4 3/32 GB. https://shop.fontech.sk/smartfony/xiaomi-redmi-note-4-global-zlaty-3-gb-32-gb

Michal28.10.2017 - 15:13 Trvalý odkaz

Xiaomi Redmi 4X Global verziu, 3/32gb. Nie je co riesit. Ten telefon ma vsetko. Po desire mu bude note pripadat asi velky. Z ciny sa da za 130 euro, u nas z eshopu za 150.

marek28.10.2017 - 17:59 Trvalý odkaz

Redmi Note 4 je asi najlepšia voľba. Ide hlavne o to, že má 32GB. Dnes už začína byť na appky 16GB málo. Pociťujem to na svojej xperii Z3. Ten Redmi som kúpil synovi a je to veľká pohoda. Akceptovateľne fotí aj natáča video, displej je ok a batéria je tiež ok. Mne by nevyhovoval, lebo požadujem NFC - platby mobilom sú výborná vec.
Do pozornosti pre všetkých, ktorí sa neboja bootloop-u by som určite dal možnosť kúpiť si LG G4 z eBay. Dá sa zohnať aj s poštovným už za 130 - 140e úplne nový a bez nutnosti platiť daň alebo clo. Nedávno mi jeden prišiel, krásny v koži a parametrovo je to niekde inde ako všetko o čom sa tu doteraz písalo - len tá záruka no...

suto12328.10.2017 - 18:24 Trvalý odkaz

Súhlasím s Xiaomi Redmi 4X, prípadne Note 4, tam to záleží od veľkosti, akú chce. Z telefónov, čo boli spomenuté c článku, by som išiel do Lenovo Moto E4 alebo Honor 6A.

Nightmare28.10.2017 - 19:12 Trvalý odkaz

Veru 4X mam v rodine a len chvala...ber 4X/Note 4 Global...ak ti nebude ovsem vadim velkost displeja

Celá diskusia 6 príspevkov