Lenovo K6 - zadychčaný šuhaj v žiarivej zbroji

Recenzia 5'' dual SIM androidu s kovovou konštrukciou, pekným Full HD displejom, pomalšími reakciami, rýchlou čítačkou a solídnou výdržou.

Dobre vybavený smartfón nižšej strednej triedy v súčasnosti kúpite do 250 €. Viacero výrobcov sa však snaží cenovku zatlačiť ešte nižšie a zákazníkovi naservírovať zaujímavý model, ktorého cenovka sa pohybuje okolo dvoch stoviek. Jedným z týchto výrobcov je aj Lenovo. Novinka K6 prichádza na trh v tom istom roku ako jeho predchodcovia K5 a K5 Plus. Oproti nim prináša hneď niekoľko vylepšení, pomocou ktorých by mala lepšie zvládnuť boj s konkurenciou v predvianočnom období.

ikona

Základné info: Lenovo K6 (K33a48)Cenovo dostupný dual SIM android s kovovým telom, 5'' Full HD displejom, čítačkou odtlačkov, stereo reproduktormi a 3000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Lenovo K6 sa chce zapáčiť už od prvého momentu. Vsádza najmä na príjemnú hmotnosť s hodnotou 140 gramov a kovové unibody telo. S kvalitou prevedenia som spokojný. Jednotlivé časti presne lícujú a telefón pôsobí ako jednoliaty celok. Neodporúčam však testovanie pevnosti pri väčšej sile. Predná časť sa vtedy za sprievodu škrípania trochu vysunie z kovovej vaničky. Pri bežnom používaní sa ale do takejto situácie nedostanete.

Kovové prevedenie zadnej steny vyzerá vkusne. Pochváliť musím aj oblé kontúry, vďaka ktorým sa s telefónom pracuje pohodlne. Povrch je trochu šmykľavý, preto si naň treba chvíľu zvykať. Priehľadný kryt v balení tentokrát chýba, nájdeme tu iba fóliu na displej.

Pri pohľade na bočné steny mám ťažké srdce iba na microUSB konektor umiestnený v hornej stene. Vo väčšine prípadov je mi jedno, kde je umiestnený, no telefón častokrát nabíjam aj v univerzálnej microUSB dokovacej stanici. Pre K6 to znamená, že je dolu hlavou. Rovnako zvláštne bude telefón vyzerať počas nabíjania v držiaku v aute. Aby som len nekritizoval, microUSB konektor pochválim za podporu USB OTG, vďaka ktorej môžete pomocou redukcie k telefónu pripojiť napríklad

USB kľúč, klávesnicu alebo myš.

Tlačidlá nájdeme napravo. Ovládanie hlasitosti vidím najradšej naľavo, no v tomto prípade je dostatočne ďaleko od tlačidla napájania, a tak mylné stláčanie a ich zamieňanie nehrozí. Na rozsvietenie telefónu položeného na stole som aj tak oveľa častejšie používal dvojité poklepanie, ktoré nájdete v nastaveniach. Možnosť zhasnutia obrazovky takýmto spôsobom však prekvapivo chýba.

Pri držaní v ruke som na odblokovanie používal rýchlu čítačku odtlačkov na zadnej stene. Pri cene okolo dvesto eur hodnotím jej prítomnosť ako veľké plus. Navyše, rozpoznanie odtlačkov je rýchle. Stačí len priložiť prst v ľubovoľnom smere a telefón sa okamžite odblokuje. Neponúka žiadne ďalšie pokročilé využitie, ako napríklad čítačka v smartfónoch značky Honor, no mne to nechýbalo. V nastaveniach nájdeme iba samotné pridávanie, kde si môžete uložiť až päť odtlačkov.

Ľavá stena ukrýva šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a druhým hybridným slotom (nanoSIM alebo microSD). Ak plánujete mať v telefóne viac multimediálneho obsahu, zabudnite na dualSIM a siahnite po microSD karte. Veľkosť interného úložiska vám totiž nemusí stačiť. Z papierových 16 GB je k dispozícií len 9,65 GB, čo stačí akurát na základné aplikácie a priestor nevyhnutný na rôzne aktualizácie.

Oba sloty podporujú siete 4G, no v jednom čase môže byť 4G aktívne iba na jednej z nich, tej druhej ostane len 2G. Napríklad niektoré smartfóny zo série Moto ponúkajú kombináciu 4G + 3G, čo využijete napríklad na prenos hlasu vo vysokej kvalite počas telefonovania z oboch SIM kariet u vybraných operátorov.

V nastaveniach nájdete možnosť zvoliť si primárnu SIM kartu pre hovory a SMS, prípadne si nastaviť možnosť vždy sa pýtať na výber z použitej dvojice. Počas hovoru z jednej SIM je druhá neaktívna. Nejde teda o aktívny dual SIM.

Lenovo láka aj na dvojicu stereo reproduktorov. Škoda len, že ich výrobca umiestnil veľmi blízko seba a na zadnú stenu. Pri položení na stôl, prípadne na posteľ, je zvuk úplne utlmený. Z dvojice reproduktorov vyťažíte najviac, ak zapnete režim Dolby, ktorý nájdete ako samostatnú aplikáciu. Bez zapnutého režimu veľmi neohúria. Ani so zapnutým Dolby netreba očakávať zázraky. Kvalitou sú určite ďalej než drvivá väčšina mono reproduktorov, no na kvalitné stereo reproduktory, napríklad tie v posledných Alcateloch radu Idol, nemajú. Kvalite reprodukcie sa potešia skôr poslucháči populárnej hudby. Akonáhle je v piesni viac hudobných nástrojov (rock), tóny sa zlievajú a neznie to najlepšie.

Chýbajúce podsvietenie tlačidiel na prednej stene ma u Lenova v podstate ani neprekvapuje, no určite to neznamená, že to akceptujem. Práve naopak. Počas dňa sa orientujem podľa výrazných piktogramov, ale v noci je triafanie na prvý dotyk občas ťažšie. Nevedel som si zvyknúť ani na dvojité zavibrovanie pri dotyku. Prvýkrát cítite vibráciu pri dotyku na tlačidlo a po zodvihnutí prsta z tlačidla telefón zavibruje druhýkrát. Načo?

Na zmeškané udalosti upozorní notifikačná dióda nad displejom. Nie je najväčšia a svieti iba na bielo, no vďaka výraznému blikaniu som si ju všimol aj počas slnečného dňa.

Pri cenovke pohybujúcej sa okolo dvesto eur určite poteší jemné Full HD rozlíšenie displeja. A dobre sú na tom aj ostatné parametre. Farby sú živé a nepôsobia vyblednuto. K dispozícii máte aj dva režimy zobrazenia farieb – živý a normálny. V poslednej dobe sa veľkej obľube teší nočný režim, ktorý eliminuje modré svetlo. Nočný režim ponúka aj K6, no ide skôr o zníženie jasu na nízku hodnotu než posun farieb do žlta. Maximálna hodnota jasu je dostatočná a ponúka dobré predpoklady aj na pohodlné čítanie počas slnečného dňa. S odleskami sa ale výrobca mohol popasovať o čosi lepšie, fotografovanie detí na pláži či kúpalisku veľkou zábavou nebude.

Hardvérová výbava zodpovedá cenovke. Snapdragon 430 bez problémov utiahol aj hru Asphalt 8, pričom ani po dlhšom hraní sa konštrukcia výrazne neprehrievala. V benchmarku AnTuTu dosiahol 43 181 bodov, čo tiež možno označiť ako priemer v tejto cenovej kategórii.

Dva gigabajty RAM možno označiť v nižšej strednej triede ako štandard. Ani to však modelu K6 nestačilo a často som sa stretával s pomalšími reakciami. Skúsenejší používateľ isto postrehne aj opätovné načítavanie aplikácií pri multitaskingu. A pritom ich na pozadí nebežalo vôbec veľa.

Nad operačným systémom Android vo verzii 6.0.1 beží nadstavba od Lenova. Tu musím výrobcu pochváliť za možnosť vybrať si z dvojice laucherov, a to buď Lenovo alebo Android. Vďaka prítomnosti celej ponuky aplikácií som radšej používal launcher Android.

Čo sa týka palety aplikácií, mám z nej zmiešané pocity. Na jednej strane tu nájdeme pokročilý číselník (dialer) s možnosťou nahrávania hovorov a zaujímavé aplikácie SHAREit a SYNCit, no na druhej strane tu chýba tradičná galéria alebo prehrávač hudby. Takisto FM rádio sa dočkalo osekanej podoby bez podpory RDS a RT. Na fotografie odporúčame stiahnuť appku QuickPic, vaše tipy na prehrávač hudby očakávame v diskusii pod recenziou.

V nastaveniach poteší možnosť prispôsobenia horného riadku, v ktorom si môžete aktivovať, prípadne deaktivovať zobrazovanie jednotlivých ikon. Napríklad stav batérie, ikonu budíka a podobne. Túto vymoženosť ponúkajú aj niektoré Xperie od Sony.

V tejto cenovej relácii som od fotoaparátu neočakával žiadne prekvapenia. Počas slnečného dňa sú snímky slušnej kvality a pri prezeraní na displeji vyzerajú naozaj pekne. Na väčšom monitore si však už všímam menšieho počtu detailov a zlievanie plôch, najmä trávnatých povrchov. S ubúdajúcim svetlom rapídne nastupuje šum. Večer sú už snímky veľmi neostré a takmer nepoužiteľné. Tu si neporadil ani smart režim, ktorý vie rozpoznať scénu. Správne vyhodnotil, že je potrebné použiť nočný režim, no výsledky boli aj tak slabé. Fotoaparát na bežné fotenie postačí, ale zázraky od neho nečakajte.

Prostredie je prehľadné, ale priestor na zlepšovanie tu stále je. Napríklad také tlačidlo na prepínanie medzi prednou a zadnou kamerou by si určite zaslúžilo lepšie miesto než v ľavom hornom rohu. Vpravo dole nájdeme ponuku režimov, z ktorých som najčastejšie používal HDR. Na svoje si prídu aj fanúšikovia manuálneho prispôsobenia, aj keď predpokladám, že cieľovka si bohato vystačí s automatickým. Napravo ešte pochválim samostatnú spúšť pre nahrávanie videa. K6 si poradí maximálne s Full HD rozlíšením pri 30 snímkach za sekundu. Kvalita zodpovedá cenovke. Mne chýbalo viac ostrosti.

Aj prednú kameru som používal prevažne počas slnečného dňa. Kvalita je prekvapivo dobrá. Odporúčam v nej vypnúť automatické vyhladzovanie tváre, ktoré robí viac škody než úžitku.

Výdrž smartfónu na jedno nabitie hodnotím ako slušný nadpriemer. Mne K6 bez akýchkoľvek problémov vydržal jeden náročný deň a večer ponúkal ešte približne 40 % kapacity. Nabíjal som ho až nasledujúci deň na obed, prípadne poobede.

Výhody:

+ kovová konštrukcia

+ Full HD rozlíšenie displeja

+ pohotová čítačka odtlačkov prstov

+ podpora dvoch SIM kariet

+ výdrž

Nevýhody:

- hybridný dual SIM slot

- tlačidlám pod displejom chýba podsvietenie

- v režime dual SIM prichádzate o možnosť použiť microSD kartu a vystačiť si musíte s malým interným úložiskom

- pomalé reakcie najmä pri prepínaní aplikácií

- chýbajú niektoré aplikácie (prehrávač hudby, galéria)

Orientačná cena: približne 199 eur

Záver

Lenovo K6 hodnotím komplexne ako celkom vydarený smartfón nižšej strednej triedy. Niektoré vymenované nedostatky sčasti ospravedlňuje cenovka, no pri niektorých nepomôže ani to. Mne chýbalo najmä podsvietenie dotykových tlačidiel a deň čo deň som bojoval aj s pomalšími reakciami. Na druhej strane, K6 musím pochváliť za pekné kovové telo, jemný displej, pohotovú čítačku odtlačkov prstov a v neposlednom rade aj slušnú výdrž. A práve tieto výhody môžu zavážiť u potenciálnych záujemcov.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Lenovo K6 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Peter 14.11.2016 - 19:15

Ten nadpis nema chybu. Recenzia je super ako vzdy.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease18.11.2016 - 02:35 Trvalý odkaz

Že by, primárnená šanca.. :(

Marian11.04.2017 - 14:15 Trvalý odkaz

Pekne ste ho tu vychválili

Celá diskusia 3 príspevky