Xiaomi Redmi 4A - seriózny smartfón do stopäťdesiat eur

Recenzia lacného dual SIM androidu s 5" HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom, FM rádiom, infraportom a šikovnou nadstavbou MIUI 8.

Xiaomi Redmi 4A je novým zástupcom radu Redmi, ktorým výrobca označuje svoje lacné modely. 4A je historicky najlacnejší smartfón, aký kedy Xiaomi vyrobilo. Nízka cenovka rozhodne zaujme, no je na zariadení cítiť. Má kúpa takéhoto lacného smartfónu vôbec význam?

Balenie obsahuje iba to najzákladnejšie, čo je u Xiaomi štandardom. Najdrahšie modely Mi 5s Plus, Mi Note 2 a Mi Mix obsahujú v balení aj ochranné kryty. Redmi 4A ako najlacnejší model kryt v balení nemá, no nechýba microUSB kábel, nabíjačka a dokumentácia.

ikona

Základné info: Xiaomi Redmi 4ALacný dual SIM android s kovovým telom, 5'' HD displejom, 13 Mpix fotoaparátom, štvorjadrovým procesorom a 3120 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Nízka cena sa odráža predovšetkým na vzhľade. U modelov Redmi sme si už zvykli na kovové telá, pri Redmi 4A sme o kov prišli. Plastové telo je však dobre spracované, nikde nevŕzga a dobre lícuje s prednou stranou. Netradičná je ponuka farebných kombinácii, kedy je predná strana vždy biela a zadná strana buď v zlatej alebo ružovo-zlatej farbe. Ja som siahol po zlatej verzii, ktorá je predsa len trošku konzervatívnejšia.

Ovládacie prvky nezmenili pozíciu, a tak ich nájdeme na rovnakých miestach ako u ostatných modeloch Xiaomi. Ovládač hlasitosti a tlačidlo napájania sú vpravo, hybridný slot na SIM karty a microSD kartu vľavo. Hlasný reproduktor sa nachádza vzadu, podobne ako tomu bolo pri Xiaomi Redmi 3S. Ani tu nechýba mierne vystupujúci prvok, ktorý zabráni tlmeniu reproduktora pri položení na rovnú podložku. Na zadnej strane vľavo hore je jednofarebná LED dióda a nezvyčajne malý objektív fotoaparátu. Tlačidlá pod displejom žiaľ nie sú podsvietené, no ani drahšie modely z radu Redmi túto funkciu nemajú. Pod domácim tlačidlom sa nachádza viacfarebná notifikačná dióda.

Nad displejom je už štandardne umiestnený predný fotoaparát a senzory okolitého svetla a priblíženia. Horná stena je prekvapivo bohatá, nájdeme tu 3,5 mm konektor pre slúchadlá, sekundárny mikrofón a infraport. Pre porovnanie: Coolpad Torino S, ktorý som dávnejšie testoval, nemal sekundárny mikrofón a telefonovanie v rušnom prostredí bolo preto veľmi obtiažne. Nedá mi nespomenúť ani Xiaomi Mi 5s, ktorý ako jediný z aktuálne ponúkaných Xiaomi smartfónov nemá infraport. Spodná strana obsahuje microUSB port a hlavný mikrofón.

Na konštrukcii a dizajne je jednoznačne vidieť ústupky oproti iným modelom z radu Redmi. Napriek tomu nemám čo Redmi 4A vytknúť. Spracovanie je dobré a bez závad, no prémiové materiály musíte hľadať inde.

Jedným z prekvapení tohto smartfónu je displej. S 5" uhlopriečkou sa v dnešnej dobe radí už medzi tie menšie, no pre niekoho môžu byť menšie rozmery výhoda. Rozlíšenie 720 x 1280 pixelov je pri tejto uhlopriečke dostatočné, displej je jemný a dobre sa naň pozerá. Redmi 4A neprekvapí podaním farieb, vysokým jasom či OLED displejom, no napriek nízkej cene je displej veľmi solídny a nemôžem naň povedať krivé slovo.

Redmi 4A poháňa nový Snapdragon 425, ktorý nájdeme napríklad aj v novinke LG X300, ktorá je zatiaľ určená len pre čínsky trh. Ide o štvorjadrový čipset s grafikou Adreno 308, ktorá podporuje iba HD displeje. V AnTuTu dosiahol smartfón 36581 bodov, čím prekonáva konkurenciu v podobe Coolpad Torino S aj Xperia E5. Odskúšal som aj niekoľko hier, Real Racing 3 bežal plynulo, no na nižších nastaveniach. Telefón je svižný, za čo vďačí aj 2 GB operačnej pamäti. Najlacnejší smartfón Xiaomi si môžete zadovážiť iba v jednom variante, a to s 16 GB vnútornou pamäťou. Tá sa dá rozšíriť pomocou microSD karty, ktorú môžete vložiť do hybridného SIM slotu, no prídete o funkciu dual SIM.

Konektivita je vzhľadom na cenovku veľmi dobrá. Nájdeme tu bežné funkcie ako Bluetooth 4.1, GPS a 2,4 GHz Wi-Fi. Nechýba ani FM rádio, LTE pripojenie či už spomínaný infraport. Opäť však chýba LTE 800 MHz a dostupne sú iba B1 (2100), B3 (1800), B7 (2600) frekvencie.

Napriek tomu, že je hlasný reproduktor umiestnený vzadu, bola jeho hlasitosť dostatočná. Nameral som 103,8 dB v tesnej blízkosti smartfónu a 90,2 dB vo vzdialenosti 10 cm. Ide tak zatiaľ o najhoršie namerané výsledky, no rozdiel v hlasitosti oproti Mi 5s Plus je minimálny. To sa však nedá povedať o kvalite zvuku, ktorá bola na Mi 5s Plus výrazne lepšia.

Podobne ako všetky ostatné smartfóny Xiaomi aj Redmi 4A má nainštalovanú nadstavbu MIUI. Tejto nadstavbe sme sa venovali v samostatnom článku a v predchádzajúcich recenziách smartfónov Xiaomi.

Lacné smartfóny mávajú často veľmi slabé fotoaparáty. Redmi 4A ma však príjemne prekvapil. Hlavný 13-megapixelový snímač dokáže vytvoriť pekné fotografie s dostatočným počtom detailov a solídnou reprezentáciou farieb. Dobre funguje aj HDR režim, nočné fotografie sú akceptovateľné. Nemôžeme Redmi 4A porovnávať s vlakovými loďami, ale keď výsledky porovnám s Coolpad Torino S a Xperia E5, čo sú tiež low-endové smartfóny, Redmi 4A ich bez problémov poráža.

Záznam videa je možný v rozlíšení 1920 x 1080 pixelov pri 30 snímkach za sekundu. Automatické zaostrovanie pracuje trošku chaoticky, no nakoniec zaostrí. Keďže chýba akákoľvek stabilizácia, obraz nie je veľmi stabilný, čo je vidieť predovšetkým pri priblížení.

Predná kamera podáva lepšie výsledky ako tá v Coolpade Torino S. Fotografie majú menej šumu, no stále je ho viac, než je optimálne. Nahrávanie videa vo vstavanej aplikácii je možné tiež vo Full HD rozlíšení. Nechýbajú ani možnosti úpravy fotografií a videí, ktoré sú súčasťou nadstavby MIUI.

Obe kamery Redmi 4A hodnotím pozitívne. V tejto cenovej kategórii nemôžeme očakávať zázraky, no Redmi 4A príjemne prekvapil. Kvalita fotografii a videí je lepšia než u výrazne drahšej konkurencie. Druhý pohľad kolegu Richarda nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Redmi 4A + videá z mobilu.

Batérie o veľkosti 3120 mAh je najmenšia zo súčasnej ponuky XIaomi smartfónov. V balení nájdeme nabíjačku s výstupným prúdom 5 V pri 1 A, čo je tiež nezvyčajné. V oboch prípadoch je podľa mňa na vine minimalizovanie nákladov. Pri nabíjaní som nameral tieto hodnoty:

- 5 min = 6 %

- 10 min = 9 %

- 15 min = 14 %

- 30 min = 25 %

- 60 min = 46 %

- 90 min = 62 %

- 120 min = 78 %

- 150 min = 94 %

- 164 min = 100 %

Rýchlosť nabíjania pokladám za jednu z najväčších slabín tohto modelu. Iné modely Xiaomi s batériou aj o tretinu väčšou sa dokážu nabiť rýchlejšie. Výdrž batérie bola mierne nadpriemerná, dosahovala päť až šesť hodín zapnutého displeja. To pri mojom používaní znamená deň a pol výdrže. Pri menej náročnom používaní sú podľa mňa dva dni výdrže reálne.

Výhody:

+ nízka cenovka

+ dobrý HD displej

+ dual SIM (ale hybridný slot)

+ infraport a FM rádio

+ výborná nadstavba MIUI 8

Nevýhody:

- hybridný slot na druhú SIM / microSD

- pomalé nabíjanie

- bez čítačky odtlačkov

Orientačná cena: 149 eur

Záver

Hlavnou prednosťou Xiaomi Redmi 4A je cena. Produkt ktorý za túto cenu dostanete, je prekvapivo dobrý, no šetrenie použitím lacných komponentov na ňom spozorujete ľahko. Testovaná verzia bola zakúpená v Číne, v slovenských obchodoch je možné kúpiť aj model s podporou našich a českých LTE sietí - 800 a 850 MHz. Samozrejme, za výrazne vyššiu cenu. Tá by však mala priniesť aj jednoduchšie uplatňovanie záruky. Ak však chcete ušetriť, Gearbest.com ponúka Redmi 4A častokrát aj pod 100 € a to aj pri medzinárodnej verzii. Ak použijete kupón harvest128 dostanete sa na cenu pod 80 €.

Videorecenzia:

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Xiaomi Redmi 4A + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Brano 24.01.2017 - 10:33

v predaji aj na SK je uz aj verzia Global, ktora ma 800 MHz LTE pasmo EDIT: spominate to na konci clanku, moja chyba, nevsimol som si ;)

aesace24.01.2017 - 11:01 Trvalý odkaz

V porovnani s Redmi 3S je to skor cesta spat a 3S doposial vychadza lepsie (okrem rozlisenia displeja).

Brano24.01.2017 - 12:00 Trvalý odkaz

treba kupit Redmi 4 Pro, to vyzera ako best kauf, resp pockat na nejaku Global verziu s podporou LTE aj pre nas kraj. Ak uhadnu cenu a za Redmi 4 Pro Global vypytaju tak do 220 eur tak je to best buy

Vseved28.01.2017 - 23:21 Trvalý odkaz

Ja som pred 2 týždňami vyberal medzi lacnejšími Xiaomi fonmi, a rozhodol som sa pre Redmi Note 3 Pro Global 3GB/32GB za 185€ z mall.sk, má najlepší pomer cena/výkon.

Celá diskusia 8 príspevkov