Dilema: Apple iPhone SE vs. iPhone 6

Cena iPhonu 6 v posledných dňoch klesla pod hranicu 400 eur. Oplatí sa mu dať prednosť pred doteraz najlacnejším modelom SE?

Hľadáte nový mobil a už máte dvoch favoritov, no stále sa neviete rozhodnúť len pre jedného z nich? Potom by vám mohla pomôcť naša rubrika Dilema. V nej každú nedeľu vyberieme jeden e-mail od našich čitateľov s podobným problémom a spracujeme ho formou takéhoto článku.

Ak chcete, aby sme pomohli aj vám, napíšte na redakcia@fony.sk.

Tomáš rieši zaujímavú a pre mnohých určite aktuálnu dilemu: "Zdravím, som verným fanúšikom webu fony.sk a tak som sa rozhodol, že možno vy by ste mi v rubrike "Dilema" vedeli poradiť. Rozhodujem sa medzi dvoma modelmi od Applu, iPhone SE alebo iPhone 6. Stále neviem, pre ktorý sa rozhodnúť. Cenovky za 32 GB verzie sú skoro totožné.

Teraz používam Huawei P9 Lite, no rád by som vyskúšal nejaké to "jablko". Pre šestku hrá do karát hlavne väčší displej, no zas má starší hardvér. SE-čko má menší displej, no lepší hardvér. Vlastnil som dávnejšie aj Xperiu M so 4" displejom a vyhovovalo mi to, len teraz neviem, či to nebude veľký skok z 5,2" na 4". Tak isto aj podpora pri SE-čku bude dlhšia a lepšia ako pri šestke. Vďaka za prípadné uverejnenie na webe. S pozdravom verný čitateľ Tomáš."

Rozhodovanie medzi dvomi rôzne veľkými iPhonmi sa v posledných dňoch stalo zložitejšie. Model SE si množstvo zákazníkov kupovalo aj z dôvodu, že bol v ponuke Applu najlacnejší. Mohli tak získať svižný iOS s istotou dvojročnej záruky.

Lenže už o pár týždňov očakávame predstavenie novej osmičky, a to stlačilo cenu 4,7-palcového modelu iPhone 6 pod magických 400 eur. V niektorých e-shopoch je dostupný za 379 eur, čo je prakticky rovnako ako 4-palcový iPhone SE. Hovoríme samozrejme o verziách s 32 GB vnútorným úložiskom, ktoré je podľa nás nevyhnutným minimom. Aspoň, ak chcete naplno využívať fotoaparát a možnosti sťahovania aplikácií.

Pokiaľ netrváte na maximálne kompaktných rozmeroch, iPhone 6 bude jednoznačne pohodlnejší pri zadávaní textu i surfovaní na internete. Jeho 1810 mAh batéria vo väčšom tele musí napájať väčší displej, takže výdrž 1624 mAh súrodenca by mala byť veľmi podobná. Praktický 3D Touch neponúka ešte ani jeden.

Recenzia: Apple iPhone 6 - zbohom jablkovým mobilom do jednej ruky

Recenzia: Apple iPhone SE - najmenší výkonný smartfón na trhu

Rozdielov v prospech menšieho, no novšieho je trochu viac než objavil Tomáš. iPhone SE má čipset a procesor Apple A9 z predchádzajúcej vlajkovej lode 6S, s ktorou zdieľa aj 2 GB operačnú pamäť. iPhone 6 má len polovičnú.

Bavil by nás aj novší 12-megapixelový fotoaparát, kým šestka sa musí uspokojiť s osemmegapixelovým. Vďaka nemu môžete nakrúcať lákavé Full HD videá so 60 snímkami za sekundu, alebo prepnúť aj na 4K rozlíšenie. To už tri roky starý model neponúkne, hoci sme si istí, že okrem nadchádzajúceho iOS 11 dostane ešte minimálne jeden alebo dva veľké updaty. Koniec-koncov, tento rok sa dočká aj ešte starší iPhone 5S.

Porovnanie fotoaparátov: iPhone SE vs. iPhone 6S

Vďaka rýchlejšiemu hardvéru, porovnateľnej výdrži a lepšiemu fotoaparátu by sme sa pravdepodobne rozhodli pre iPhone SE, hoci väčší displej iPhonu 6 by nám zrejme chýbal.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Manobb 27.08.2017 - 13:21

Oplatí sa mu (pozn. iP6) dať prednosť pred doteraz najlacnejším modelom iPSE? Jednoznačne neoplatí !!!, pretože slabší procesor a hlavne - polovičná RAM !!! Ak si chce robiť aktualizácie iOS, tak by som už do 1GB RAM nešiel, keďže už sa očakáva iP8 s 3GB RAM, t.j. postupne aj iOS bude náročnejší, čo bude staršie MT spomaľovať. .... takto som si postupne "odpálil" iP4s i iPad. Od tejto skúsenosti už na nových iPhonoch a iPadoch zásadne iOS neaktualizujem, hoci Apple ma spamuje s otázkami, či tak urobiť chcem. No nechcem. ;-), pretože si chcem zachovať rýchlosť telefónu na úrovni, ako bol v deň kúpy. P.S.: Teória postupného zastarávania podľa mňa nie je teóriou ani u Apple produktoch, kde cez "náročnosť" iOS postupne odpisujú staršie prístroje, ktoré im rýchlostne už nestíhajú. A zákazník Apple nemá rád pomalé prístroje, t.j. kúpi si nový - modernejší, aj keď inak by ho nepotreboval, keby mu ho výrobca nespomaľoval.

Tomas27.08.2017 - 14:15 Trvalý odkaz

Kup iP SE. Päťka je uz prilis stara, nad tou by som vobec neuvazoval.

ondrakomous27.08.2017 - 14:36 Trvalý odkaz

Manobb: podle me je teda lepsi iphone 6, vetsi display, lepsi vydrz. iphone 6 je pomalejsi, ale zy by byl nejak extreme pomaly, tak to ani nahodou, porad je to "zatracene dobrej mobil", kdyby nebyl zajem, tak by apple nevratil do prodeje iphone 6-32gb. Iphone SE bych rozhodne nekoupil, strasne se cenove propadl, kdyz apple zacal prodavat stejnou 32gb verzi za cenu 16gb verze, bazarovy uz se da koupit kolem 250 niz. 6 ma dalsi vyhody, neni na nem force touch, takze v pripade rozbiti displaye sezenes relativne levny nahradni dily, na 6s je force touch, displaye jsou strasidelne drahy. U iphonu je nejdulezitejsi display,vsechno ostatni se da prezit. cim vetsi display tim lepsi a drazsi. pokud mobil pouzivas na "vsechno", tak 4 palce nejsou zrovna dvakrat prijemny, dost rychle si znicis zrak. kolem 5 palcu je idealka. na digimanii je odborna recenze iphonu se, co tyka kamery, nedopadlo to zrovna dobre, od 400 iso vejs totalni sumitko. taky sem fanda applu, ale dneska za stejne penize koupis honor 8,9, ktery jsou ve vsem lepsi. honor 8 se mi dokonce libil vic jak iphone 7. huawei p10, samsung s7, lg g6, vsechno o tridu lepsi telefony jak iphone 6, iphone SE. navic ted je nejmin vhodny obdobi na nakup iphonu, proze az predstavi iphone 8 upravi i ceniky a vse slevni o stovky euro, delaji to kazdy rok.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne27.08.2017 - 19:32 Trvalý odkaz

Ak maly iPhone, tiez som za SE, cokolvek starsie, je uz pristare.

Ak vacsi iPhone, 6 je najtensi z tych 4.7" doteraz, aj najlahsi, no aj sa najlahsie ohne. Radsej by som si doplatil za 6S, je pevnejsi, 3D touch ma vyuzitie, ked si nan zvyknes...

Ak 5S vs 6, tak 6.
Ak SE vs 6, tak SE.
Inac 6S.

Peter Fejfar28.08.2017 - 10:42 Trvalý odkaz

Ja neviem. Pre mňa je už čokoľvek s displejom pod 5 palcov dosť malé. SE je už veľmi malý prístroj. Na prečítanie novín pri káve alebo na časté písanie čohokoľvek to už musí byť utrpenie. Má ho mama, je super, nesťažuje sa, ale keď ho vezmem do ruky, je to už také divné. Šestka je zase už slabá. Len kvôli iOS by som do nej nešiel. Ak iPhone, tak len verzie od 6s.

Celá diskusia 7 príspevkov