Xiaomi Huami AmazFit - lákavý kompromis na každý deň

Recenzia inteligentných hodiniek s transflektívnym LCD displejom, pevnou konštrukciou, týždňovou výdržou, snímačom tepu a GPS.

Rukami mi prešli asi najlepšie smarthodinky na trhu - Samsung Gear S3 Frontier a Vector Luna. Po pol roku používania hodiniek Xiaomi Huami AmazFit by som si ich vybral znova, aj po skúsenostiach s vyššie spomenutou dvojicou. Výrobca Huami má za sebou úspešný náramok Xiaomi Mi Band 2 a AmazFit sú ďalším výsledkom spolupráce Xiaomi a Huami.

Základné parametre:

Rozmery 46 x 46 x 13 mm, hmotnosť 33 g (telo) 55 g (s remienkom), 1,34'' always-on transflektívny farebný dotykový LCD 320 x 300 bodov, dvojjadrový 1,2 GHz procesor, 512 MB RAM, 4 GB ROM, 280 mAh batéria, výdrž 5 - 11 dní, odolnosť voči vode a prachu (IP67), senzor tepu, GPS, Glonass, Bluetooth 4.0

Obsah balenia:

Huami AmazFit, plochý microUSB kábel, nabíjacia kolíska, dokumenty.

Zo vzhľadu Huami AmazFit môžete mať zmiešané pocity. Elegantné telo s keramickým lemom dopĺňajú krikľavo oranžový remienok. Tie sa hodia viac na športovanie než do spoločnosti. Našťastie sa dajú jednoducho vymeniť za ľubovoľné so šírkou 22 mm. Gumený remienok v balení je príjemný na dotyk podobne, ako tomu bolo pri náramku Mi Band 2. Aj po niekoľkých mesiacoch používania nenesú žiadne známky používania. V predaji môžete naraziť aj na modely s čiernym náramkom, ktorý nie je tak nápadný ako oranžový.

Za pozornosť stojí lesklý tmavosivý keramický lem okolo displeja. Ide o rovnaký materiál, aký používa Xiaomi pri najdrahších verziách svojich vlajkových lodí, tzv. keramických edíciách. Nespornou výhodou tohto materiálu je jeho odolnosť voči škrabancom. To môžem len potvrdiť, keďže na hodinkách nemám ani jeden škrabanec, a to napriek niekoľkomesačnému používaniu. Keramika je tiež použitá na nožičkách, ktoré držia remienky, tlačidle napájania a spone remienku. Hodinky sú odolné voči vode a prachu s certifikáciou IP67. Nemusíte sa preto báť dažďa či umývania riadu s hodinkami na ruke.

Na pravom boku sa nachádza jediné tlačidlo, ktoré slúži na vypnutie a zapnutie. Zadná strana ukrýva nabíjacie piny a senzor tepu. Hodinky s hmotnosťou 55 gramov patria medzi tie ľahšie, rozmerom ani pohodliu nosenia nemám čo vyčítať.

AmazFit sa od konkurencie odlišujú predovšetkým displejom, ktorý má hneď niekoľko zaujímavých vlastností. Ide o 1,34-palcový LCD displej s rozlíšením 320 x 300 pixelov. Spodná strana je teda zrezaná podobne ako pri smarthodinkách Moto 360 a aj čierny rámik po celom obvode by mohol byť menší. Nejde však o bežný LCD displej. V prvom rade je always-on, čo znamená, že sa nikdy nevypína, a stále tak vidíte zobrazené údaje.

Ešte zaujímavejšie však je, že ide o transflektívny displej, čo znamená, že odráža slnečné lúče. Na priamom slnku je tak výborne čitateľný, čo je oproti bežným LCD s podsvietním a OLED displejom veľké plus. Tie mávajú zvyčajne s čitateľnosťou na slnku problémy, Huami AmazFit práve naopak. V čom však bežné displeje majú výhodu, je zobrazenie v noci. Transflektívny displej na AmazFit v noci nemá aké svetlo odrážať, musí sa preto tiež spoľahnúť na podsvietenie. To sa môže zapnúť aj automaticky po pohybe rukou alebo až po stlačení tlačidla či poklepaní po displeji.

V režime podsvietenia kvalita obrazu rozhodne neexceluje a výrazne zaostáva za klasickými LCD a OLED displejmi. Pri bežnom režime by rozlíšenie aj podanie farieb mohlo byť lepšie, jednotlivé pixely sú pri pozorovaní z blízka ľahko rozlíšiteľné a obraz tak vyzerá ako množstvo farebných bodiek. Pri nosení na ruke a pohľade na hodinky z bežnej vzdialenosti je však kvalita obrazu dostatočná. Displej Huami AmazFit je kvalitou od Samsung Gear S3 na míle vzdialený, no boduje výbornou čitateľnosťou na slnku a v porovnaní s Vector Luna je farebný, čo tiež pokladám za výhodu.

Huami AmazFit využívajú vlastnú nadstavbu operačného systému Android 5.1. Ten v závislosti či kúpite Huami AmazFit (čínska verzia) alebo Huami AmazFit Pace (anglická verzia) bude v čínštine alebo angličtine. Prvý model je označený A1602, druhý A1612. Laikom a bežnej verejnosti, ktorá vie po anglicky, odporúčam siahnuť po druhej verzii, teda Xiaomi AmazFit Pace. Nebudete mať starosti so zmenou jazyka a inštaláciou alternatívnej verzie systému. Ak však už máte nejaké skúsenosti s flashovaním ROM a ADB, odporúčam siahnuť po modeli Huami AmazFit A1602. Z čínskeho prostredia na anglické sa dostanete jednoducho prepísaním súboru build.prop. Tam to však nekončí.

Vďaka skvelej komunite a vývojárom na XDA developers sa dá do hodiniek nainštalovať upravený systém, ktorý má dokonca podporu slovenského jazyka. Ja som sa vybral touto cestou a hodinky mám v slovenčine. Preklad nie je stopercentný, no drvivá väčšina textov je preložená. Na moje prekvapenie je systém neustále vylepšovaný a v čase písania článku je už jeho 16. verzia na stiahnutie. Nájdete ho tu. Ak sa chcete vydať touto cestou, hodinky musia mať staršiu verziu systému než 1.2.13 na Huami AmazFit a 1.3.2b na Xiaomi AmazFit Pace. Tieto a všetky novšie verzie už majú zamknutý bootloader a nepovoľujú tak akékoľvek úpravy systému. Ja som hodinky kupoval koncom roka 2016, takže s týmto som problém nemal, no známy, ktorý kúpil AmazFit Pace len nedávno, už bootloader zamknutý mal.

Ovládanie hodiniek je jednoduché a intuitívne. Rozsvietiť sa dajú stlačením tlačidla alebo dvojitým poklepaním po displeji. Vtedy sa aktivuje odozva na dotyky a pohybom prsta vertikálne a horizontálne prechádzate ponukou okien a kariet.

Aj keď je ovládanie rýchle a jednoduché, má aj svoje nevýhody. Niekedy nie je gesto dobre zaznamenané a namiesto prechodu na inú obrazovku sa potvrdí tá aktuálna. Problémom je tiež neustále špinenie displeja odtlačkami. V tomto majú Gear S3 výhodu, pretože sa dajú ovládať pomocou prstenca.

Jedným z lákadiel Huami AmazFit je prítomnosť GPS. Vďaka tomu si môžete zaznamenať vašu trasu behu, prechádzky či inej športovej aktivity. Vyhľadanie satelitov by mohlo byť trošku rýchlejšie, hlavne v blízkosti budov, no na voľnom priestranstve je dostatočne rýchle. Presnosti záznamu nemám čo vyčítať, na informatívny charakter maximálne postačuje. Ak to však so športom myslíte vážne a hľadáte profesionálne hodinky, AmazFit vaše požiadavky neuspokoja.

Hodinky dokážu vďaka vnútornej pamäti a možnosti pripojenia k Bluetooth slúchadlám a poslúžiť ako MP3 prehrávač. Počas behu si tak nemusíte brať so sebou telefón. SIM kartu ale do hodiniek nevložíte. V prípade, že zabudnete, kam ste odložili telefón, zíde sa funkcia Nájsť telefón, ktorá na ňom spustí vyzváňanie. Musí byť však v dosahu hodiniek.

Jednou z hlavných úloh inteligentných hodiniek je zobrazovanie notifikácií zo smartfónu. Ten môžete potom úplne stíšiť, aby vás alebo okolie nevyrušoval. Problém nastáva vtedy, keď vám hodinky začnú vibrovať počas noci. Našťastie sa dá nastaviť časovač stíšenia, čo je vlastne známy režim nerušiť. Nastavíte si časové rozpätie, kedy budú hodinky v tichom režime. Nechýba ani kompas s meraním nadmorskej výšky a tlaku vzduchu, budík, predpoveď počasia či snímač tepu srdca.

Na pripojenie hodiniek k telefónu slúži aplikácia AmazFit Watch, ktorá je dostupná pre Android a iOS. V nej si môžete nastaviť ciferník, synchronizovať údaje, zmeniť jednotky či usporiadať položky menu. Športové aktivity je možné synchronizovať s aplikáciou Mi Fit, kde uvidíte prehľad krokov a detail behu vrátane presného záznamu GPS trasy. V prípade hodiniek AmazFit Pace je možné dáta synchronizovať s aplikáciou Strava, no ja som bol s Mi Fit viac než spokojný.

Huami AmazFit excelujú vo výdrži na batériu. Samsung Gear S3 som nabíjal každé dva dni, Vector Luna mi vydržali viac než mesiac. Jedno aj druhé je svojim spôsobom extrém. AmazFit idú zlatou strednou cestou. Vďaka úspornejšiemu displeju vydržia týždeň na jedno nabitie, čo je výrazne viac ako Gear S3, no samozrejme menej než pri Luna. Osobne mi však táto dĺžka výdrže prišla ako rozumný kompromis medzi kvalitou displeja, funkciami a nevyhnutnosťou častého nabíjania hodiniek. Hodinky nabíjam vždy v nedeľu a stále vydržali týždeň do ďalšieho nabíjania.

Na nabíjanie slúži kolíska, ktorá sa pripevní k hodinkám zo zadnej strany. Treba si dávať pozor na orientáciu, pripojiť ide iba jedným smerom. Dôležité je, aby sa pozlátené piny dotýkali zlatých plôšok na hodinkách. Rovnakým spôsobom sa nabíja aj inteligentný náramok Xiaomi Mi Band 2. Následne treba ku kolíske pripojiť microUSB kábel z balenia a ten pripojiť ku klasickej nabíjačke, ktorú však v balení nenájdete.

Oproti Gear S3 a Luna ide o najzložitejší spôsob nabíjania, keďže Gear S3 sa nabíjajú cez kolísku bezdrôtovo a Vector cez magnetický konektor. Mne osobne mierne komplikovanejší spôsob nabíjania AmazFit neprekážal, keďže nabíjanie nie je také časté ako pri Gear S3. Samotné nabíjanie trvá presne dve hodiny.

Výhody:

+ cena

+ keramická obruba

+ výdrž batérie

+ GPS

+ pohodlný remienok

+ výborná čitateľnosť na slnku

Nevýhody:

- problematický preklad do slovenčiny

- menej kvalitný displej

- rýchle špinenie pri ovládaní

- oranžový remienok je vhodný iba na šport

Záver

Xiaomi Huami AmazFit považujem pri výbere inteligentných hodiniek za zlatú strednú cestu. Samsung Gear S3 aj Vector Luna majú svoje plusy a mínusy, z ktorých práve AmazFit ťažia. Vo všetkých oblastiach predstavujú kompromis medzi špičkovo vybavenými Gear S3, ale s krátkou výdržou a elegantnými Vector Luna, ktoré pre extrémne dlhú výdrž batérie obmedzujú funkcionalitu.

Za najväčšiu výhodu Huami AmazFit pokladám ich cenu. Z Číny sa dajú kúpiť za 130 €, niekedy aj lacnejšie, a to vrátane poštovného a colných poplatkov. Napríklad Gearbest.com ich aktuálne ponúka za 79 € vrátane dopravy EU Express pri použití kupónu LENNY58. Na Slovensku ich v poctivých e-shopoch kúpite za 179 €, čo je stále výrazne menej než 300 €, ktoré zaplatíte za Vector Luna, alebo 400 € za Gear S3.

Diskusia k článku:

Peter Beňko 03.06.2017 - 13:35

Keď vymáknete akciu tak sa dajú kúpiť za 95€ ang verzia. Hodinky používam od januára a neviem si ich vynachváliť, čitateľnosť na slnku je fakt skvelá, kvalita displeja mi vôbec nevadí. Ak nerobíte vrcholový šport alebo netrénujete na budúcu olympiádu tak sú plnohodnotný športový pomocník. Čo sa týka oranžového/červeného náramku tak, ja som si kúpil jeden kovový (niečo ako je u Apple watch) a jeden kožený. V aplikácii zmeníte ciferník na ručickovy a olala môžte si dať hodinky aj k obleku a vyzerajú elegantne ;-) . Hodinky rozhodne odporúčam.

M0f007.06.2017 - 22:35 Trvalý odkaz

Prave som ich nasiel za 93€ na GB, otazne je co na to colnica.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy08.06.2017 - 08:55 Trvalý odkaz

yangy dat si taketo hodinky k obleku moze len predavac na mileticke alebo kolotocar

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy08.06.2017 - 22:58 Trvalý odkaz

Do spoločnosti kolotocarov?

Celá diskusia 33 príspevkov