Vector Luna - hodinky, na ktoré som čakal

Recenzia inteligentných hodiniek, ktoré ponúkajú 30-dňovú výdrž na jedno nabitie a všetky očakávané funkcie.

Začnem hneď tým, čo od týchto hodiniek nemôžete očakávať: dotykový displej, prezeranie fotografií, počúvanie hudby, telefonovanie, Wi-Fi, GPS, meranie tepu srdca. Že nič z toho od hodiniek nechcete? Niektorí výrobcovia smart watch si očividne myslia niečo iné.

Vector Luna (aj druhý model Meridian) ponúkajú výborne čitateľný displej za každých podmienok, pohodlné ovládanie pomocou trojice tlačidiel, celodenné počítanie krokov či odhad prejdených kilometrov, analýzu spálenej energie aj monitoring spánku. Sú neustále pripojené k vášmu telefónu a pri prichádzajúcom hovore vibrujú aj zobrazujú meno volajúceho. Hovor môžete jedným tlačidlom odmietnuť, druhým prijať (a následne utekať k telefónu). Prijatú SMS aj messengerovú správu si prečítate aj bez stláčania tlačidiel, stačí po zavibrovaní otočiť zápästím.

Základné parametre:

priemer 44 mm, puzdro z nehrdzavejúcej ocele 316L v štyroch farbách, remienok z kovu / kože / silikónu, minerálne sklíčko, odolnosť voči vode 5 ATM, e-ink displej, výdrž 30 dní na jedno nabitie pomocou USB kábla, krokomer, monitoring spánku, podpora iOS 8 / OS Android 4.4 Windows 8.1 a vyšších

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Vďaka aplikácii Vector (Android, iOS, Windows) si môžete do hodiniek doinštalovať stopky, odpočítavanie času, budík, meranie behu či iné aplikácie, ako aj viacero ciferníkov (watch faces). Do nich môžete z mobilu streamovať údaje ako čas západu slnka či vonkajšiu teplotu. Prispôsobenie niektorých watch faces je priam neuveriteľné. Na jednom ciferníku môžem naraz vidieť okrem aktuálneho času až deväť údajov: dátum, počet dnešných krokov, kilometrov, kalórií, dátum v mnou vybranom tvare, čas východu / západu slnka, atď.

Remienok môžete bez problémov vymeniť za iný v akomkoľvek hodinárstve alebo aj doma. Telo hodiniek s priemerom 44 mm síce neponúka meranie tepu, ale inak je odolné a nič podstatné mu nechýba. Čitateľnosť údajov je výborná za každých okolností, a keď to treba, údaje sa rozsvietia.

Vector sú vďaka týmto vlastnostiam najlepšie smart watch, aké som mal kedy na ruke. Jediným nedostatkom je, že po zobrazení a prečítaní notifikácie na nich mi táto informácia zmizne aj z displeja iPhonu. Môže sa to zdať ako logické a moja výhrada ako nepochopiteľná, ale mne to niekedy prekážalo.

Najväčším nedostatkom je odvážna cenovka. Štyristo eur by som za ne asi nebol ochotný zaplatiť. Polovica by mi v rámci dnešnej konkurencie dávala zmysel. Tak či onak, komu som tieto hodinky ukázal a popísal, tomu sa páčili. Je mi jasné, že väčšina bežných ľudí nič také nepotrebuje. Ale ja osobne si už neviem predstaviť mať mobil so zapnutými zvoneniami.

Denne prijmem asi 50 e-mailov a niekoľkonásobne viac messengerových správ. Ak by všetky tieto správy mali rušiť ľudí okolo mňa, bolo by to neúnosné. No ako byť v tichom režime neustále informovaný o pracovných veciach, ktoré sa dejú v redakcii. Práve takéto univerzálne hodinky môžu byť dobrým kompromisom.

Dobre vyzerajú, spoľahlivo zobrazujú aktuálny čas, dokonca sa prepli automaticky z letného na zimný, nabíjať ich treba reálne raz za 3 - 4 týždne (hoci pomocou špeciálnej nabíjačky), monitorujú kroky aj spánok, každý týždeň mi vyhodnocujú aktivitu v posledných siedmich dňoch prostredníctvom e-mailu a namerané údaje tiež započítajú do aplikácie Zdravie v mojom iPhone. Čo si viac môžem priať?

Viac sa už dozviete z videorecenzie:

Hodinky Vector Luna nám zapožičal Orange. Ten ich aj ako jediný predajca na Slovensku oficiálne predáva.

Diskusia k článku:

Lukas 04.11.2016 - 21:27

to akoze stoja 400e? to iste skoro mam na xiaomi mi band 2 za 30e +meranie tepu toto by som vobec neporovnaval dobra blbost

Daor3204.11.2016 - 22:42 Trvalý odkaz

Xiaomi mi band 2... je presne na tieto tieto účely... prečo by som mal platiť 10x viac... Ako by sa dalo ospravedlniť aj tých 200€???

Richard Hombauer05.11.2016 - 02:13 Trvalý odkaz

Nehnevajte sa, ale hentaký plastový náramok si ku košeli aj slušnému tričku odmietam dať. Je to stále iba náramok s maličkým displejom. Nepochybujem, že cenovo lákavý, no dizajnovo aj funkčne veľmi obmedzený.

Patrik05.11.2016 - 08:31 Trvalý odkaz

Ja som ich kupil a nelutujem ;)

Tibor05.11.2016 - 14:15 Trvalý odkaz

Riso, moja rec, hodinky su hodinky a naramok je naramok. Inak svojimi vlastnostami su presne to, co od smart hodin ocakavam (moja osobna preferencia). Otazka - ako je na tom synchronizacia? Nepadaju? Ak ano, su schopne po znovusparovani ukazat aj notifikacie, ktore prisli ked boli odpojene? A k samotnym notifikaciam - Daju sa napriklad spravy z viberu precitat cele? Je mozne spravou listovat smerom dole? Dik za info :)

Celá diskusia 24 príspevkov