Moto 360: tretie hodinky s Android Wear

Na Google I/O boli oficiálne predstavené hodinky od Samsungu i LG, väčšina odborníkov sa však teší najmä na Moto 360 od Motoroly. Ich základnú obrazovku bude môcť tvoriť niekoľko motívov, jeden z nich si dokonca odhlasovali fanúšikovia priamo na internete.

Od operačného systému pre nositeľné príslušenstvo (takzvané wearables) s názvom Android Wear sa očakáva skutočne mnoho. Práve on by mal byť impulzom, ktorý z inteligentných hodiniek spraví masovo rozšírené zariadenia.

Oficiálna dostupnosť takýchto zariadení na Slovensku je zatiaľ otázna, no v niektorých krajinách si už prostredníctvom Google Play môžete objednať prvé dve zariadenia s týmto OS - LG G Watch a Samsung Gear Live. Hodinky od LG budú stáť 229,99 dolárov (približne 170 eur), Samsung bude lacnejší, za 199,99 dolárov (cca 147 eur).

Dá sa však povedať, že oba kúsky naďalej trpia tým, čím väčšina inteligentných wearables súčasnosti - nevyzerajú práve diskrétne a vaše okolie bude už z diaľky vedieť, že vlastníte nejaký netradičný kus high-tech príslušenstva. Prívrženci klasického dizajnu teda čakajú najmä na Motorolu a jej Moto 360.

Tak ako LG a Samsung, aj Motorola využila konferenciu Google I/O na ich bližšie predstavenie verejnosti. Budú vyhotovené z nehrdzavejúcej ocele a dostanú aj kožený remienok. Narozdiel od konkurencie však budú okrúhle a najmä pri zobrazení akutálneho času (displej aktivujete buď dotykom alebo stlačením jediného tlačidla na boku) na nerozoznanie od klasických analógových hodiniek.

Pravdepodobne budú najdrahšie (špekuluje sa o cenovke na úrovni 250 dolárov, teda okolo 185 eur), no pri pohľade na ich dizajn určite uznáte, že Motorola môže byť popri LG G Watch a Samsung Gear Live výrazne sebavedomejšia.

obr: Engadget.com - LG G Watch, Motorola Moto 360 a Samsung Gear Live

Hodinky by mali prísť v dvoch farbách, čiernej a striebornej. Ich OLED displej (pravdepodobne s rozlíšením 320 x 320 pixelov, keďže práve to je hodnota, ktorú Android Wear vyžaduje pri kruhovom grafickom rozhraní) by mal zabezpečiť o niečo lepšiu výdrž, kedže pri zobrazovaní čiernych pixelov nespotrebováva žiadnu energiu. Výrazne efektívnejší by mal byť aj Super AMOLED displej Samsungu Gear Live, naopak, LG G Watch dostali IPS displej, ktorý výdrži až tak nepomôže. Povšimnite si preto, že Samsung aj Motorola v prostredí používajú čo najviac čiernej.

Podobný je aj víťazný návrh Davida Pascuala, ktorý si podľa sľubu vývojárov bude možné zvoliť ako jeden z motívov základnej obrazovky. Motorola totiž vyhlásila dizajnérsku súťaž, do ktorej sa zapojilo až 1 300 záujemcov a hodnotiť ju mohla aj verejnosť. Okrem presného času zobrazovaného na analógovom ciferníku ponúkne aj prehľad o zostávajúcej energii v batérii smartfónu, nastavenom budíku alebo iných prvkoch, ktoré budete môcť použiť v priestore pre štyri widgety. K víťazovi poputuje aj jeden exemplár nových Moto 360, aby sa na svoje dielo mohol pozerať každý deň. Pokiaľ si teda na základnej obrazovke radšej nenastaví niektorý z návrhov priamo od Motoroly.

V prehľade nižšie si môžete pozrieť aj návrhy, ktoré sa dostali do užšieho okruhu finalistov, no nakoniec neuspeli. Za čitateľský tip ďakujeme.

Zdroj: Android Beat, Engadget, Motorola

Diskusia k článku:

nerd 30.06.2014 - 10:26

"mast hev" :) uz nech su v predaji

cimo1930.06.2014 - 12:43 Trvalý odkaz

Samsung uz urcite pracuje na kopií mota 360 :D

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease30.06.2014 - 13:20 Trvalý odkaz

povráva sa, že Moto 360 budú disponovať bezdrôtovým nabíjaním štandardu QI. To by bolo fajn, tu vidím zmysel..

Paul05.07.2014 - 20:52 Trvalý odkaz

185 € za niečo také :-/ ale inak sú krásne

Celá diskusia 4 príspevky