Aféra s Note 7 zníži zisk Samsungu v Q3 o dve miliardy eur

Problém vybuchujúcich tabletofónov Note 7 si vyberie svoju daň a prejaví sa poklesom zisku. Samsung prehodnotil svoje hospodárske výsledky a očakáva, že sa mu v aktuálnom štvrťroku zníži prevádzkový zisk o viac než dve miliardy eur.

Prvé informácie o vznietení Samsungu Galaxy Note 7 počas nabíjania vyzerali len na ojedinelé prípady, ktoré mohli byť spôsobené použitím neoriginálnej nabíjačky. Neskôr sa však ukázalo, že problém je oveľa závažnejší a Samsung spustil po celom svete výmenný program. Už vtedy bolo jasné, že sa problém odrazí na finančných výsledkoch výrobcu.

Ani tým sa však problémy neskončili, a objavili sa nové správy o vznietení aj vymenených kusov Note 7, čo vyústilo do definitívneho ukončenia výroby Note 7.

Najväčšia kríza Samsungu sa prejaví v znížení prevádzkového zisku o 2,089 milardy eur. Údaj vychádza po prepočítaní očakávaných hospodárskych výsledkov za tretí tohtoročný kvartál. Zisk by mal dosiahnuť 5,2 bilióna kórejských wonov (4,176 mld. EUR), namiesto pôvodne očakávaných 7,8 bilióna KRW (6,265 mld. EUR).

Akcie spoločnosti sa za posledné dni prepadli o 10 % a jej trhová hodnota klesla o 21 miliárd amerických dolárov. Samsung prišiel nielen o zisk, ale v stávke je aj jeho meno a dôvera zákazníkov. A to je pre firmu možno dôležitejšie než finančné výsledky.

Pozn.: Juhokórejský won prepočítaný na eurá kurzom 1 EUR = 1245,11 KRW (kurz NBS k 12. 10. 2016)

Zdroj: news.samsung.com

Diskusia k článku:

shaggy 12.10.2016 - 21:56

Zisk vo vyske 4,176 EUR? To ako styri-cele-stosedemdesiatsest-tisicin eura?? Alebo tu niekto neovlada ani zakladne matematicke vypocty?

Lenka Ivančíková12.10.2016 - 22:05 Trvalý odkaz

v zatvorke chybala skratka pre miliardu. ospravedlnujem sa za chybu, no verim, ze vacsina citatelov nemala problem s pochopenim sumy, kedze v clanku sa pisalo o ziskoch v miliardach eur. :-)

shaggy12.10.2016 - 22:54 Trvalý odkaz

Pri financnych alebo matematickych ukazovateloch je ci uz desatinna ciarka (prip. bodka), alebo uvedenie jednotiek, jednym z najpodstatnejsich faktorov. ;-)

Pokles zisku je zapricineny vytvorenim uctovnej rezervy, nie realnymi nakladmi za dany uctovny stvrtrok. Otazne je, aky scenar pri jej vytvarani pouzili. Aby to nakoniec neboli este dalsie 2-15 mld eur :-D

Kedy maju byt zverejnene konecne vysledky? Nejak som to nenasiel..

Ray Ben13.10.2016 - 11:18 Trvalý odkaz

V Samsungu budú padať hlavy

Celá diskusia 4 príspevky