TOP 8 smartfónov do 500 eur (leto 2019)

V kategórii do 500 eur, teda ešte pred najnovšími vlajkovými ľoďami výber nie je až taký široký, ako by sa mohlo zdať. Svojich zástupcov tu má Huawei, Honor, Samsung, Xiaomi a aj HTC a BlackBerry, na ktoré sa často zabúda.

Pripravili sme si pre vás ďalšiu časť letného výberu tých najlepších smartfónov, ktoré sa aktuálne na trhu a v ponuke slovenských e-shopov nachádzajú. Po články so zariadniami do 150 eur250 eur a 350 eur pokračujeme päťstoeurovou hranicou. 

Za túto sumu sa dá nájsť takmer všetko. Slušný fotomobil, staršia vlajková loď alebo solídna novinka predstavená len pred pár mesiacmi.

 

Honor View 20 (základné info)

Cena: 389 eur (6 GB RAM / 128 GB), 468 (8 GB RAM, 256 GB)

Model View 20 naplno zasiahli problémy značky Huawei/Honor a americký zákaz spolupráce amerických firiem s ňou. Teraz je však všetko v poriadku a slovenskí zákazníci si môžu tento 6,4-palcový android kúpiť aj v našich obchodoch. Nový čipset Kirin 980 dopĺňa v lacnejšej verzii 6 GB RAM, 128 GB úložisko, v tej drahšej dokonca 8 GB RAM a dvojnásobok priestoru. Všetko poháňa silná 4000 mAh batéria. 

Viac pozornosti sa však bude sústrediť na elegantnú zadnú stranu. Vystupuje z nej totiž 48 Mpix fotoaparát doplnený 3D kamerou s vysielačom infračervených lúčov. Niekto by namiesto nej viac ocenil širokouhlú optiku z drahšieho Honoru 20 za 449 eur, no s výslednými zábermi sme boli v recenzii Honor View 20 - ešte vodeodolnosť a bude to viac než spokojní.   

 

Samsung Galaxy A70 (základné info)

Cena: 399 eur

Galaxy A70 sa môže zdať ako najlepší Samsung, pokiaľ nechcete ísť do špičkovej triedy Galaxy S. Platí to však len v prípade, že vám neprekážajú jeho gigantické rozmery. 6,7-palcový displej sa snaží maskovať pomer strán 20:9, minimálny výrez a integrovaná čítačka odtlačkov, aj tieto moderné riešenia ale majú svoje limity. 

Hmotnosť 183 gramov pri 4500 mAh batérii ani nemôže byť nižšia. Mobil s podporou rýchleho nabíjania, NFC, audio jackom a Always on displejom ale vydrží v prevádzke aj dva dni. 

V recenzii Samsung Galaxy A70 - amoledový obor s lákavou cenovkou spomíname, že 32 Mpix fotoaprát naše očakávania naplnil, no pri tom 8 Mpix širokouhlom to už bolo oveľa horšie. Najmä večer s ním príliš počítať nemôžete. 

 

Xiaomi Mi Mix 3 (základné info)

Cena: 399 eur

Ak chcete využiť celý 500-eurový limit, sesterská Mi 9 bude lepšou voľbou, no aj Mi Mix 3 má čo povedať. Starší Snapdragon 845 má stále dosť sily a mobil u nás tiež nájdete najmä v kombinácii 6 GB RAM / 128 GB úložiska.

Priplácate si však za trochu kontroverzný vysúvací mechanizmus predného 24 Mpix fotoaparátu. Podľa nás to príliš zmysel nemá, no pokiaľ doslova nenávidíte výrezy a chcete plunú plochu 6,39''AMOLED displeja, táto možnosť tu je. 

Duálny 12 Mpix fotoaparát v súboji s konkurenciou obstojí, ale pri len 3200 mAh batérii možno dá zmysel poobzerať sa aj inde. 

 

BlackBerry KEY2 (základné info)

Cena: 399 eur

Toto BlackBerry je poriadny exot. Nie, klasická hardvérová QWERTY klávesnica nie je rýchlejšia ani pohodlnejšia ako tá na displeji, 13 Mpix fotoaparát nepatrí k tým najlepším a 4,5-palcový displej sa musel trochu scvrknúť, takže jeho pomer strán bude v praxi trochu prekážkou.

Elektroniku ale nemusíte kupovať vždy výhradne s rozumom. BlackBerry to pri tomto kúsku spravilo všetko inak, zostáva verné tradíciám, hoci to nie je ani z ďaleka najlepšia voľba, v tomto výbere nesmie chýbať. So Snapdragonom 636 a 3000 mAh batériou by však cena mala byť ešte o niečo nižšie. 

 

Apple iPhone 7 (základné info)

Cena: 449 eur

Nové iPhony sú poriadne drahé a tak oči zákazníkov s chudšími peňaženkami často padajú na staršie generácie. V minulom vydaní nášho prehľadu sme si povedali, prečo nie je dobrou voľbou iPhone SE. Sedmička ešte službu zvládne. Výkon bude dostatočný, fotoaparáty obstoja a s najnovším iOS 13 môžete počítať tak isto. 

Do 500 eur sa však zmestíte len s 32 GB úložiskom a to bude zrejme málo. Skúste si priplatiť za väčšie, alebo ešte lepšie, za iPhone 7 Plus. Alebo dajte prednosť niektorému z novších androidov. Ak si chcete prečítať, čo bolo hitom v roku 2016, kliknite na recenziu Apple iPhone 7 - vitaj stabilizácia, zbohom audio jack

 

Xiaomi Mi 9 (základné info)

Cena: 450 eur

Mi 9 patrí nepochybne k tomu najlepšiemu, čo Xiaomi zatiaľ vyrobilo. Tento telefón sa často pasuje za zabijaka klasických high-endov od Apple či Samsungu. Pomáha mu k tomu nadupaný Snapdragon 855 skombinovaný so 6 GB RAM a 128 GB úložiskom. Chváliť sa dá aj 6,4-palcový Full HD+ displej s minimálnym výrezom a integrovanou čítačkou odtlačkov prstov či kvalitné fotoaparáty.

Hlavný až 48 Mpix snímač dopĺňa 12 Mpix tele a 16 Mpix širokouhlý fotoaparát, tak ako je to už v najvyššej triede takmer povinnosť. Vo výbave je dokonca aj NFC, infraport a rýchle aj bezdrôtové nabíjanie. 

Na pamäťové karty, zvýšenú odolnosť proti vode ani audio jack už priestor nezostal, cena totiž musela zostať čo najnižšie. 

 

HTC U12+ (základné info)

Cena: 450 eur

Áno, HTC ešte stále žije. Nemusí mať ten najlepší imidž, ale HTC U12+ je nadpriemerne podarený mobil. Vlaňajší Snapdragon. 845 skombinovaný so 6 GB operačnou pamäťou mu dáva dostatok výkonu. Možno sa obávate QHD+ displeja v spojení s 3500 mAh batériou. V recenzii HTC U12+ - edge sense na druhú však potvrdzujeme, že vydrží aj náročný pracovný deň.

U12+ má odolnosť voči vode, USB-C, NFC a aj zaujímavú funkciu stĺačateľných okrajov Sense, na ktoré možno naprogramovať ľubovoľnú funkciu. 

Ide o poctivého zástupcu starej školy. Niekto jeho grafickú nadstavbu a displej bez výrezov označí za nudné, iní stávku na konzervatívne a overené riešenia bez experimentov naopak ocenia. V prípade fotoaparátov ale HTC nič nezanedbalo. Snímač s 12 Mpix rozlíšením, optickou stabilizáciou a technológiou Ultra Pixel dostal henď vedľa aj 16 Mpix tele-fotoaparát s rozostrovaním pozadia.

 

Huawei P20 Pro (základné info)

Cena: 489 eur

S trochou šťastia nájdete za menej ako 500 eur aj vlaňajší Huawei P20 Pro. K roku 2018 sa viaže najmä trochu širším výrezom pre predný 24-megapixelový fotoaparát a klasicky umiestnenou čítačkou odtlačkov prstov, to mu ale asi radi odpustíte. 

40-megapixelový hlavný fotoaparát s 10 Mpix tele a 20 Mpix čierno-bielym pomocníkom stále patrí medzi to najlepšie podľa hodnotenia DxOmark, hoci širokouhlý objektívu tu nehľadajte. 

6 GB RAM a 128 GB je nový štandart pre túto triedu. 6,1'' OLED displej sa drží rozumnejších rozmerov a Full HD+ rozlíšenia, ale Kirin 970 a až 4000 mAh batéria robia z P20 Pro seriózneho favorita na víťazstvo v tomto výbere. Kompletnú recenziu na našom webe hľadajte pod názvom Huawei P20 Pro - útok na prvú ligu.

 

 

 

Diskusia k článku:

Železomej09.08.2019 - 15:25 Trvalý odkaz

Pred Huawei P20 Pro by som asi uprednostnil Mate 20 Pro za 479 na *all.sk, predsa sirokáč foťák, batéria 4200 a hadam aj sympatickejšie rozmery.

Celá diskusia 1 príspevok