Honor View 20 - ešte vodeodolnosť a bude to

Recenzia 6,4-palcového androidu so slušnými fotoaparátmi, výdržou aj funkciami. Poteší infraportom, chýba mu zvýšená odolnosť.

V poslednej dobe som vyskúšal viacero modelov sesterských značiek Huawei a Honor. Odlišujú sa hlavne vo foto softvéri, stabilizácii videa, použitých materiáloch či vodeodolnosti. U oboch značiek sa občas vyskytne v hornej stene smartfónov infraport, obe zdieľajú vnútornosti, procesor, batérie aj softvérovú nadstavbu EMUI.

Na najnovších Honoroch sa EMUI 9.0 zmenilo na Magic UI 2.0, ale ide v podstate o to isté. Pri Huawei si v rovnakej kategórii (napríklad P20 vs. Honor 10) väčšinou priplácate za pevnejšie telo, vyššiu odolnosť voči vode a snáď o čosi lepší softvér fotoaparátu, hlavne pri stabilizácii videa, výkonnejšiu grafiku či nejaký ten prítomný inteligentný co-processor. Skrátka, detaily. Niekomu na nich záleží viac, inému menej.

ikona

Honor View 20 (základné info)Dual SIM android so 6,4'' natiahnutým Full HD+ displejom, čipsetom Kirin 980, až 8 GB RAM, 48 Mpix zadným fotoaparátom, 25 Mpix prednou kamerou, infraportom a 4000 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Honor View 20 sa však akoby posunul bližšie ku (drahšej) materskej značke Huawei. Akoby zo vzoru Renault / Dacia chceli Číňania prejsť na praktiky Hyundai / Kia, kedy sesterské značky súperia v rovnakých kategóriách podobnými modelmi s rovnakými motormi, ale odlišným dizajnom aj prvkami v interiéri.

Novinka, v ktorej mám už dva týždne moju SIM kartu, navyše ponúka veľký 6,4'' displej s výrezom pre kameru s minimálnym obmedzením hornej lišty. Toto riešenie sa mi veľmi páči.

Za necelých 650 eur tak dostanete pokrokový mobil s 256 GB úložiskom, 8 GB RAM, podporou dvoch nanoSIM kariet, silnou batériou s veľmi dobrou výdržou a natiahnutým Full HD+ displejom so 6,4'' uhlopriečkou v stále relatívne kompaktnom tele s hmotnosťou len 191 gramov.

Mimochodom, výrobca všade udáva chybných 180 gramov. Ak môžete, upozornite na to aj obchodníkov, u ktorých budete Honor View 20 kupovať. Ešteže v redakcii hmotnosť každého mobilu overujeme. Ak vám bude stačiť 128 GB úložisko so 6 GB RAM, ušetríte 80 eur.

Priamym konkurentom Honor View 20 je OnePlus 6T. Veľmi podobná cenovka, displej i parametre. Neponúka však audio jack ani infraport, nevyniká ani fotoaparátom, batériou či výkonom. Poteší snáď len odolným sklíčkom Gorilla Glass a optickou stabilizáciou objektívu. Ale tá mi na Honor View 20 ani raz nechýbala. Ale o foťáku až neskôr.

V balení telefónu nájdete okrem rýchlej nabíjačky (až do 5V / 4,5 A) aj priehľadné bezfarebné puzdro. Škoda absencie slúchadiel, vy na ne možno budete mať šťastie. A možno už dávno používate Bluetooth slúchadlá ako ja. Mimochodom, Bluetooth... So slúchadlami som problém nemal, a to som ich používal denne, zato na hodinkách Huawei Watch GT sa na zobrazovanie notifikácií nedalo vždy spoľahnúť, a ani s mojím autorádiom si mobil nerozumel najlepšie. Netuším, prečo. Podobné problémy v aute som zažíval so staršími iPhonmi. Ak by ste zaregistrovali podobné problémy, napíšte to, prosím, do diskusie pod článkom.

Dizajn prístroja je pekný, zadná stena príjemne zaoblená, displej je našťastie rovný. Tak to máme v redakcii radi. Dole USB-C konektor a reproduktor, hore 3,5 mm audio jack, infraport, a ešte jeden podobný prvok, ktorý netuším, na čo slúži. Pri pohľade na štandardný audio konektor sa mi trocha zacnie za chýbajúcim FM rádiom.

V hornej časti, pod nenápadnou mriežkou reproduktora (nad displejom) sa možno potešíte malej informačnej dióde. Takzvaný blikajúci indikátor upozornenia môžete len zapnúť alebo vypnúť.

Stereo reprodukcia zvuku môže niekomu chýbať, spodný reproduktor však splní očakávania a v tejto cenovke nepatrí k najhorším. Práve naopak.

V rovnej ľavej bočnej stene sa ukrýva slot pre dve nanoSIM karty, všetky tlačidlá nájdete napravo. Tak môžem bez obáv sledovať pri raňajkách videá a nič pri tom nestláčam ako na iPhonoch či Samsungoch. A vďaka dodávanému obalu sa telefón ani na stole nekĺže. Skrátka, všetko je, ako má byť. Aspoň podľa mňa.

Čítačka odtlačkov sa nachádza na celkom pohodlnej časti zadnej steny. Nepoužil som ju ani raz, dokonca mi ani za svet nechcela odomknúť appku Masterpass, ktorou si aktuálne lacno kupujem lístky na MHD. Tak som v nej zakaždým vypĺňal šesťmiestny kód. Čo už.

Natiahnutý Full HD+ displej je prvý v mojich rukách s dierou pre objektív prednej kamery. Vyzerá to podľa mňa dobre, pri tmavých témach si to ani nevšimnete, v hornej lište ostalo opäť miesto aj pre stav signálu operátora, Wi-Fi siete, rýchlosť prenosov a ďalšie ikony.

Popri NFC, Bluetooth, vibračnom režime, stave batérie a aktuálnom čase ich môžete vidieť až päť, pri vyššom počte vedľa piatej ikony pribudnú tri bodky. Nepomôže ani vypnutie rýchlosti dát. Keď si uvedomím, koľko informácií vidím okolo výrezu na nových iPhonoch, uznávam, že Huawei a Honor na to idú oveľa lepšie.

Po rozpoznaní tváre môže mobil odomykaciu obrazovku preskočiť, ale ja som si v nastaveniach rozpoznávania tváre zmenil Priame odomknutie na Odomknutie posunutím. Po zodvihnutí mobilu sa tak displej rozsvieti, ja si pozriem upozornenia, prípadne odspodu vyrolujem lištu s rýchlym skokom na kalkulačku alebo svietidlo.

Viete, čo znamená Upozornenia inteligentného uzamknutia obrazovky? Možno by stačilo pomenovať túto položku Inteligentné zobrazenie oznámení. Ide o zobrazenie znenia jednotlivých upozornení na odomykacej obrazovke až po rozpoznaní vašej tváre. Je to celkom praktické, napríklad v práci.

V nastaveniach domovskej obrazovky nájdete nielen zmenu tapety, ale aj témy a fontu písma, čím sa Honor a Huawei priblížili k možnostiam Samsungov. V položke Štýl domovskej obrazovky môžete aktivovať Zásuvku, teda tlačidlo s ponukou aplikácií zoradených podľa abecedy. Ja mám radšej všetky apky na domácej obrazovke, ako na iOS, no páči sa mi, že si tu môže každý vybrať, ktoré riešenie sa mu pozdáva viac.

Odporúčam vám prebehnúť všetky nastavenia, krok po kroku, skúsiť v jednotlivých položkách aj tri bodky vpravo hore. Nadstavba Magic UI 2.0, ktorá na najnovších Honoroch nahradila EMUI 9.0 obsahuje množstvo drobných odlišností a aj ja sám sa tu - zvyknutý na predchádzajúce verzie EMUI - občas cítim stratený. Chce to len trochu času, trpezlivosti a pozornosti.

Vyzdvihnúť musím 8 GB RAM a 256 GB úložisko testovacieho telefónu. To sa pri cenovke 650 eur len tak nevidí. Spoľahnúť sa môžete na Android 9.x a spomínanú nadstavbu Magic UI 2.x.

Natiahnutím displeja na pomer strán 19:9 vidíte o 20 % viac pixelov než na bežnom Full HD. Nad klávesnicou tak pri písaní správ alebo fejsbúkových komentárov toho vidíte oveľa viac.

Od výroby je na obrazovku nanesená ochranná fólia. Z Huaweiu P20 som ju dal po čase dolu, lebo zbytočne zvyšovala odlesky obrazovky a hoci som sa k nemu nikdy nesprával extra zdvorilo, na displeji nevidno jediný škrabanec. Preto verím, že aj napriek absencii Gorilla Glass ponúka Honor View 20 pri tejto cene tvrdý displej, ktorý odolá aj bežným nástrahám.

Maximálny jas obrazovky patrí k slabším. Podľa môjho názoru týmto ťahom Honor s Huaweiom šetria nielen samotné displeje, ale aj batériu a predlžujú tým výdrž na jedno nabitie. Fotografovanie dovolenky pri mori však už nie je taká zábava ako na jasných displejoch konkurencie. To treba priznať. Aj preto uvažujem nad odňatím ochrannej fólie zvyšujúcej nielen ochranu displeja, ale aj odlesky.

Občas sa mi tiež stalo, že displej nereagoval na dotyk. Hlavne na Facebooku. Netuším, prečo. Možno za to môže kapacitná vrstva, možno procesor, možno samotná aplikácia, no stalo sa mi to viackrát. Keď som posunul obsah trochu hore a vrátil sa späť, klik na malý odkaz zrazu fungoval. Ak ste si niečo podobné všimli, dajte mi to, prosím, vedieť v diskusii.

Aj napriek drobným výhradám sa mi Honor View 20 veľmi pozdáva. A všetky, až na nie-úplne-oslňujúci-maximálny-jas, môže vyriešiť aktualizácia softvéru. Napríklad doteraz sa po vytočení hovoru objavil cez tlačidlo hlasného reproduktora / Bluetooth nápis o úspešnom presmerovaní. Strašne ma to otravovalo. EMUI 9.0, resp. Magic UI 2.0 už tento problém vyriešili.

Páči sa mi tiež grafika týchto nadstavieb, aj ich bohaté nastavenia, cez ktoré si telefón dokážem kompletne prispôsobiť. Keď podržím prst na nastaveniach či fotoaparáte, zobrazí sa rýchla ponuka na skok do Bluetooth alebo záznamu videa. Navyše, pri prechode zo staršieho Huaweiu či Honoru dokáže Phone Clone nakopírovať do nového mobilu aj Wi-Fi siete, esemesky či posledné hovory.

Táto čínska dvojka sa až vražedne rýchlo učí od amerického Applu, ako sa to má robiť. Prechod z minuloročného Huaweiu či Honoru na nový model je tak otázkou hodiny, a to aj s prenosom pozadia domácej obrazovky, fotografií, videí a všetkého možného bez jediného kábla.

Jednu výhradu však k nadstavbe predsa len mám, a to voči inteligentnému vyhľadávaniu kontaktov. Zobrazím funkciu telefón s číselníkom. Stlačím 7(PQRS) - 4(GHI) - 2(ABC), aby som našiel RICharda. Prvý vyhľadaný kontakt sa volá Peter HArasti (P + HA), druhý Robert HAvran (R + HA). Vyhľadávanie je teda inteligentné, hľadá v menách i priezviskách, ale nedáva prednosť celému reťazcu, napríklad RIC alebo PIA. Vyhľadané kontakty zoraďuje prísne podľa abecedy bez jasnej logiky. RIChard Hombauer alebo Milan PIAtok by mali mať prednosť pred Robertom HAvranom. Skúsim aj iný príklad. Po zadaní kombinácie 5(JKL) - 6(MNO) - 3(DEF) sa ako prvý zobrazí JOzef Flajs (JO + F), druhý Jozef NEmec (J + NE), a až niekde na šiestom mieste Jaro KMEt (KME) a na siedmom Peter LOFfaj (LOF), ktorí ako prví zodpovedajú celému reťazcu vo vyhľadávanej kombinácii. Jozefa Flajsa by som predsa hľadal ako FLA, teda 3(DEF)-5(JKL)-2(ABC). Vtedy mi však Honor ukáže na prvom mieste Darinu JAvorskú (D+JA) a hľadaného Jozefa FLAjsa až na ďalekom šiestom mieste. Totálne nelogické.

Všimol som si však, že vo vyhľadávaniach postupne dostávajú prioritu mená, s ktorými ste si už volali. Aspoň, že tak.

Takéto chybičky obsahuje EMUI aj po rokoch. Niektoré už výrobca vyladil, iné zatiaľ ostávajú. Napríklad biele symboly vo fotoaparáte. Keď fotíte (ako ja) s pomerom strán 19:9, teda ako hľadáčik využívate celý displej, pri bielom objekte nemáte šancu symboly v ľavej lište vidieť. A pritom ich stačilo orámovať sivou linkou.

Mimochodom, fotoaparát je veľmi slušný. Aj cez deň, aj večer. Neponúka širokouhlý objektív ako Huawei P20 Pro a v nastaveniach mu chýba pomer strán 16:9, no inak mu asi ani nemám čo vyčítať. Hral som sa s rôznymi režimami, rozlíšeniami a stále ma to bavilo.

Ak vám netreba 48 Mpix zábery (s veľmi podarenou AI technológiou doostrenia) a 4K videá, určite odporúčam fotiť do 12 Mpix, resp. 7 Mpix (19:9) a videá natáčať Full HD s veľmi, veľmi solídnou stabilizáciou. A hrať sa s rôznymi režimami. Budete milo prekvapení, čo tento mobil vyššej strednej triedy dokáže. Viac už v článku Takto fotí Honor View 20.

Na konci nastavení telefónu, v časti Systém - Systémová navigácia som si po pár dňoch aktivoval ovládanie gestami. Ťah odspodu nahor ma vráti domov, krok späť uskutočním ťahom palca od okraja obrazovky do strany. A fakt to funguje. Len párkrát sa mi stalo, že som sa namiesto pohybu do strany po webovej stránke či pri listovaní obrázkov vrátil o krok späť. Chce to ešte trochu cviku.

V závere musím pochváliť výdrž na jedno nabitie. Nie nadarmo je tu 4000 mAh batéria a nadstavba, ktorý uspí každú zbytočnú aplikáciu na pozadí. V nastaveniach batérie to však môžete zmeniť, a to v položke Spustenie aplikácie. Zapnutie Spravovania spúšťania povolí nadstavbe aplikáciu zatvoriť. Pri aplikácii IDS BK tak kliknem na danú apku v zozname a nastavím Spravovať ručne, čím povolím automatické spúšťanie, sekundárne spúšťanie inou apkou aj spustenie na pozadí. Pri cestovných lístkoch, navigácii, GPR trackovaní a ďalších podobných službách sa to celkom hodí.

Samotná výdrž na jedno nabitie je ukážková, pričom telefón môžete dodávanou nabíjačkou zase celkom rýchlo nabiť.

Výhody

+ priaznivá cenovka

+ veľké úložisko, 128 alebo 256 GB

+ RAM 6 alebo 8 GB

+ výkonný procesor Kirin 980

+ displej zaberá takmer celú prednú stenu, vykrojenie pre kameru je minimálne

+ ovládanie veľkého displeja gestami

+ šikovný obal priamo v balení

+ zábavný fotoaparát

+ infraport / diaľkový ovládač

+ audio jack

Nevýhody

- chýba zvýšená odolnosť voči vode

- chýba prebudenie poklepaním (len zodvihnutím)

- niekomu môže chýbať Always-on displej

- Bluetooth spojenie s autorádiom nefungovalo zakaždým

- posielanie notifikácií do Huawei Watch GT nebolo spoľahlivé

- zopár softvérových chybičiek

Orientačná cena: 579 eur (128 GB) a 649 eur (256 GB)

Záver

Po zrecenzovaní Honoru View 20 prechádzam na chvíľu na iPhone XR. Skúšam na ňom jednu službu Orangeu. Honor je o milimeter užší, rovnako hrubý, rovnako ťažký a odlišujú sa len v dĺžke, iPhone je o 6 mm nižší. Honor však v o-milimeter-užšom tele ponúka o 5 mm širší a o 7 mm vyšší displej s oveľa, oveľa menším výrezom na objektív prednej kamery ako aj oveľa vyšším rozlíšením. 256 GB iPhone XR stojí 1039 eur, 256 GB Honor View stojí 649 eur. Pri bežnom používaní, od prenosu údajov zo staršieho mobilu rovnakej značky na nový až po každodenné využívanie obrazovky, fotoaparátu a ďalších funkcií nepociťujem s lacnejším Honorom menej úžitku. V niečom je lepší jeden, v niečom druhý. Ale cenovka View 20 je práve v porovnaní s priamym konkurentom podobných rozmerov mimoriadne priaznivá. Už len vydržať v ladení softvéru. Lebo tých malých chybičiek je stále akosi viac než na Samsungoch či iPhonoch.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Honor View 20.

Diskusia k článku:

Daniel 11.02.2019 - 09:03

Niekde som počul že 256GB verzia má byť len v červenej farbe pre EU trh. Ty v recenzii píšeš ze vás model je 256GB no je modrej farby. Ake máš ty o tomto info pripadne napíš kde sa vám podarilo zohnať modrú 256 verziu? Ešte prosím k notifikacnej diode. Je farebná a svieti farebne podľa toho z akej apky prišla notifikácia (tak ako to ma napr. Samsung)?

Lenka Ivančíková11.02.2019 - 10:43 Trvalý odkaz

odpoviem ja, ked nevadi. :) modru 256 GB verziu sme dostali na test v Parizi po uvedeni novinky. Taky isty model predava aj Orange. Povodne sa hovorilo, ze verzia s vyssou kapacitou pride len v cervenej, no vyrobca obcxas svoje prve vyjadrenia neskor meni. :)

Richard Hombauer11.02.2019 - 12:03 Trvalý odkaz

dioda ma jednu farbu, mozes ju len vypnut alebo zapnut.

Nightmare11.02.2019 - 16:47 Trvalý odkaz

Riso podareny fon nie?

Ondro13.02.2019 - 11:53 Trvalý odkaz

Zdravím ako je to s tou vodeodolnosťou. Podľa článku ktorý ste napísali "ako je to s vodeodolnosťou" sa stale neviem rozhodnúť pri kúpe tohoto smartfonu. Znamená to teda keď nemá IP 67,68 resp nikde v recenziach nevidím žiadne ip iba že nie je vodeodolný, a teda vyleje sa mi naň napríklad káva alebo mi naň trochu naprší tak prestane fungovať? ďakujem

Celá diskusia 17 príspevkov