HTC U12+ - edge sense na druhú

Recenzia 6'' androidu s QHD+ displejom, modernou konštrukciou, vydareným prostredím, kvalitnými fotoaparátmi a stereo reproduktormi.

Spoločnosť HTC patrila ešte pred pár rokmi k top výrobcom smartfónov s OS Android a bola to práve ona, ktorá vytvorila prvý Google smartfón. Trhom neskôr zarezonoval aj rad One s originálnym dizajnom, hliníkovou konštrukciou a bezkonkurenčnými stereo reproduktormi na prednej stene. Lenže prešlo pár rokov a značka HTC sa dostala do úzadia. Firme sa nedarí a jej meno sa najčastejšie spomína v súvislosti s nevydarenými hospodárskymi výsledkami. Ruku na srdce, ak by ste sa opýtali známych, nad akým novým androidom by rozmýšľali, meno HTC by zaznelo iba minimálne a možno vôbec.

ikona

Základné info: HTC U12+Štýlový dual SIM android s 6'' natiahnutým QHD+ displejom, Snapdragonom 845, dvojicou duálnych fotoaparátov, ovládaním stláčaním bočných stien, odolnosťou voči vode a 3500 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Nám sa do rúk dostala aktuálna vlajková loď U12+ a ja len dúfam, že sa HTC z dlhoročných problémov nakoniec vyhrabe, lebo práve tento model ma presvedčil, že si zaslúži byť medzi najväčšími hráčmi. Problémom možno bude cenovka. V porovnaní s ostatnými high-endmi nešokuje, no konkurencia má v súčasnosti určite zvučnejšie meno.

HTC U12+ neprináša displej s výrezom, napriek tomu vie dizajnovo zaujať. Predná stena pôsobí skôr konzervatívne, nenájdeme tu ani logo výrobcu, a len málokto by tušil, že ide o smartfón značky HTC. Vzadu to je už o inom. My sme mali šťastie na verziu Translucent Blue s polopriesvitnou zadnou stenou. Vidieť tu komponenty fotoaparátu, čítačky odtlačkov a batériu.

Vyzerá to veľmi vkusne, najmä pod dopadajúcimi svetelnými lúčmi, kedy detaily najviac vyniknú. Celkovo na mňa konštrukcia pôsobí veľmi príjemným a vydareným dojmom. Je pevná a výborne sadne do ruky. Napriek hladkej zadnej stene sa v ruke nešmýka. Výbornej manipulácií napomáhajú aj oblé bočné steny. Škoda len vyššej hmotnosti, no ja som si na ňu veľmi rýchlo zvykol.

Menšie mínus dávam povrchu zadnej steny. Je náchylná na odtlačky a za krátku chvíľu používania podľahla aj pár škrabancom. To isté platí pre prednú stenu, a to aj napriek prítomnosti ochranného skla Gorilla Glass 5. V balení určite poteší prítomnosť plastového krytu, no z dizajnového hľadiska si veľmi nepolepšíte. Zrejme by som sa poobzeral po nejakom inom tenkom obale.

Elegantné telo sa nebojí ani prachu a vody. Zvládne polhodinový pobyt vo vode s maximálnou hĺbkou 1,5 metra. Výrobca však veľmi jasne upozorňuje, že pod vodotesnosťou rozumie nechcené ponorenie do čistej vody pri izbovej teplote. Ponorenie a prípadné utopenie telefónu v morskej slanej vode by vám preto pri nárokovaní reklamácie nemuselo prejsť.

Pri letmom pohľade na bočné steny si nejde nevšimnúť chýbajúci audio konektor. Slúchadla tak budete musieť pripájať cez USB C konektor v spodnej stene. Škoda, že výrobca nepribalil aj redukciu z USB C na 3,5 mm audio jack, vďaka ktorej by ste mohli používať aj vlastné slúchadlá. Na jeho obranu však musím povedať, že tie v balení, s názvom HTC USonic, hrajú výborne a subjektívne ich hodnotím ako jedny z najlepších, aké k telefónu môžete dostať. Okrem zvuku pochválim aj funkciu aktívneho potláčania okolitého zvuku, ktorú viete povoliť/zakázať priamo v výsuvnej lište.

Pri zvuku ešte ostaneme. HTC U12+ sa môže pochváliť aj stereo reproduktormi. Jeden nájdeme v dolnej stene vedľa USB C konektora a ten druhý na prednej stene, v mriežke slúchadla. Zvukovo ide o vydarené reproduktory, ktoré ani pri vyššej hlasitosti neskresľujú podanie. Na reproduktory iPhonu 8 Plus však trochu strácali. Najmä pri hĺbkach. Reproduktory ponúknu aj funkciu HTC BoomSound s dvomi režimami – hudba a video. Meniť ich môžete priamo v lište so skratkami.

V ľavej hladkej stene sa nachádza iba šuplík so slotom pre nanoSIM kartu a druhým slotom pre druhú nanoSIM kartu alebo pamäťovú kartu. Po druhej SIM karte sa oplatí siahnuť, ak si vystačíte so 64 GB interným úložiskom. Dostupná pamäť je však o čosi nižšia, necelých 50 GB.

V hornej stene by ma potešil infračervený port na ovládanie techniky v domácnosti, no ten je v dnešnej dobe už skôr raritou. Škoda, lebo práve v minulosti tento port na zariadeniach HTC nechýbal.

Za najväčšiu špecialitu posledných modelov HTC považujem funkciu Edge Sense. Okraje telefónu reagujú na zatlačenie a s týmto gestom sa spája viacero možností využitia. Dokonca aj tlačidlá hlasitosti a napájania v pravej bočnej stene nie sú mechanické, ale reagujú na tlak. Chvíľu som si na to zvykal, a aj po niekoľkých dňoch používania by som radšej uprednostnil klasické fyzické tlačidlá. Reakcie na tlak však nie sú vyladené úplne na sto percent a počas používania som asi viackrát postrehol, že pri bežnom držaní telefónu v ruke sa znížila hlasitosť, pričom palec určite nebol položený na tlačidle.

Nepohodlné je aj vykonanie viacerých stlačení za sebou, napríklad pri regulácií hlasitosti počas počúvania hudby. Ide to ťažšie a určite nie tak rýchlo, ako pri klasických tlačidlách. Ale späť k funkcií Edge Sense. Na tlak reaguje dolná tretina pravej a ľavej bočnej steny. Všetko potrebné si viete prispôsobiť v nastaveniach, v položke Edge Sense. Tu si viete jednoducho túto funkciu aj úplne vypnúť.

Edge Sense ponúka viacero gest, ktorým viete priradiť ľubovoľnú funkciu. Krátke stlačenie bočných stien môže zapnúť svietidlo, nasnímať obrazovku, zapnúť/vypnúť Wi-Fi hotspot, pozastaviť prehrávanie hudby, vykonať krok späť, spustiť ľubovoľnú aplikáciu a mnoho iných. Možností je tu naozaj dosť. Ja som tomuto gestu priradil rýchle spustenie fotoaparátu. Je to veľmi návykové a funguje aj pri zhasnutej obrazovke.

Dlhšie stlačenie bočných stien má rovnako širokú paletu možností, v mojom prípade som mu priradil spustenie aplikácie Spotify. Veľké plus dávam za možnosť využitia gesta stlačenia aj v ľubovoľnej aplikácií. Momentálne je táto funkcia v beta režime, no funguje dobre. V ponuke už nájdete niekoľko prednastavených gest pre pár aplikácií, napríklad stlačenie v aplikácií Google Mapy znamená priblíženie, ďalšie si môžete pridať. Funguje to jednoducho. Po zvolení ľubovoľnej aplikácie si na obrazovke zvolíte bod, na ktorý sa po zatlačení bočných stien ťukne. Oceníte to najmä v aplikáciách, ktorých prvky sú na stálom mieste. Ja som si takto prispôsobil aplikáciu Facebook a stlačením bočných stien som sa vždy vrátil na začiatok steny s novinkami.

Druhým gestom je gesto podržania. Ponúkne dve funkcie a používal som ho iba minimálne. Ak dlaňou zovierate bočné steny a telefón otočíte, obrazovka sa neotočí . Druhá funkcia nezhasne obrazovku, kým telefón budete zovierať v ruke.

Do tretice tu máme funkciu dvojitého klepnutia do pravej alebo ľavej bočnej steny. Možností sú podobné ako pri predchádzajúcich gestách. Ja som si zvolil spúšťanie aplikácie Edge Launcher, ktorá v hornej časti zobrazí kalendár a v spodnej ponúkne skratky na rýchle spustenie aplikácií, funkcií v nastaveniach, alebo priradenie kontaktu, pre rýchle uskutočnenie hovoru alebo vytvorenie SMS správy. Pre všetky gestá si viete nastaviť úroveň tlaku stlačenia. Ak sa chcete vyhnúť nechceným stlačeniam, nastavte si najvyššiu úroveň.

Z bočných stien sa presunieme dozadu. Čítačka odtlačkov je umiestnená v rozumnej výške, a aj vďaka jej miernemu zapusteniu voči zvyšku konštrukcie ju nahmatáte veľmi pohodlne. Reakcie sú bleskové, a ani raz sa mi nestalo, aby som odtlačok musel priložiť druhýkrát. Celkovo si môžete pridať až päť odtlačkov a okrem odblokovania telefónu ju môžete aj využiť na snímanie autoportrétov.

Spolu s čítačkou som na odblokovanie telefónu používal aj funkciu rozpoznávania tváre. Aj tu sa môžete spoľahnúť na rýchle reakcie. Problém jej nerobí ani úplná tma. Vtedy sa jas obrazovky zvýši a osvieti vašu tvár.

Vpredu je to najmä o displeji. Vydarenom displeji. Okraje napravo a naľavo sú minimálne a málo nevyužitého miesta nájdeme aj pod a nad ním. Mne sa to veľmi páči. Výrez v displeji mi tu vôbec nechýba, práve naopak. Na sledovanie videí a multimediálneho obsahu bude klasický displej lepším riešením. Super LCD displej ponúkne moderný pomer strán 18:9 a uhlopriečku 6 palcov. Tešiť sa môžete aj na jemné QHD+ rozlíšenie (1440 x 2880 bodov), ktoré v prípade potreby môžete v nastaveniach znížiť na FHD+ a ušetriť tak nejaké to percento batérie.

Farby sú vynikajúce, oceňujem najmä zobrazenie bielej. V nastaveniach máte k dispozícii dva režimy, DCI-P3 a sRGB, ktoré ponúknu aj možnosť prispôsobiť si teplotu farieb. Chválim aj výborné pozorovacie uhly a čitateľnosť na priamom slnku. Displej podporuje aj HDR10 pre ešte lepší zážitok z obrazu. Medzi funkciami ďalej nájdeme nočný režim s automatickým aktivovaním pri západe slnka, režim rukavice so zvýšenou citlivosťou na dotyk a režim používania v jednej ruke, ktorý spustíte trojitým klepnutím na tlačidlo domov.

Určite odporúčam zavítať aj do nastavení gest, najmä do ponuky Motion Launch. Tu si môžete aktivovať rozsvietenie a zhasnutie displeja dvojitým poklepaním. Funguje to však iba na zablokovanej obrazovke, čo je trochu škoda. Ďalším známym gestom je spustenie fotoaparátu dvojitým stlačením tlačidla napájania. Ako som už ale vyššie spomínal, tlačidla v bočnej stene reagujú na tlak a práve pri tomto geste to nie je najpohodlnejšie.

Medzi funkciami displeja nájdeme aj Always on zobrazenie, ktoré HTC nazvalo Inteligentný displej. Na zhasnutej obrazovke vám zobrazí ikony zmeškaných udalostí, čas, dátum a stav batérie.

V nastaveniach máte na výber z niekoľkých štýlov hodín a taktiež si viete zvoliť časový plán, kedy sa má inteligentný displej zobrazovať. Ja som ho využíval iba cez deň. Dôvod je jednoduchý. Keďže sa nejedná o AMOLED displej, v noci si všimnete, že okrem zobrazených informácií svieti trochu aj zvyšná plocha displeja, čo môže rušiť.

Navigačné tlačidlá v spodnej časti obrazovky si viete usporiadať podľa seba a k dispozícii je aj druhý panel tlačidiel, ku ktorému sa dostanete potiahnutím doľava. Celkovo si na oba panely viete umiestniť až desať skratiek. Z bohatej ponuky som si najviac pochvaľoval šikovné tlačidlo rýchle vytváranie snímok obrazovky a skratku na zhasnutie obrazovky.

Nad displejom sa nezabudlo ani na notifikačnú diódu. Je dostatočné veľká a jej blikanie si určite všimnete.

Hardvérová výbava je presne taká, akú by ste pri vlajkovej lodi očakávali. Vo vnútri beží najvýkonnejší čipset od Qualcommu, Snapdragon 845, ktorý nájdeme u väčšiny súčasných high-endov. Výkonu je tu teda viac než dosť, o čom sme sa presvedčili aj v benchmarku AnTuTu, v ktorom U12 + dosiahlo 250 856 bodov. Telo dobre zvláda túto dávku výkonu a ani pri intenzívnejšom používaní sa zadná časť výrazne neprehrieva.

Reakcie systému hodnotím na jednotku. RAM pamäť s kapacitou 6 GB hravo utiahne svižný chod systému a spustenie viacerých aplikácií na pozadí. Všetko je tu okamžité, bez zasekávania. Nad operačným systémom Android vo verzii 8.0.0 beží prostredie Sense. Veľkou výhodou je, že prostredie vystupuje ako samostatná aplikácia, ktorú možno aktualizovať cez Obchod Play.

Okrem klasických domácich obrazoviek tu nájdeme aj známu BlinkFeed obrazovku, ktorá zobrazí obsah zo sociálnych sietí a iných aplikácií. Výsuvná lišta ponúkne až dvadsať skratiek a šikovnú reguláciu jasu. Vzhľad prostredia si môžete meniť prostredníctvom motívov, ikon, či viacerých typov písma. Množstvo zaujímavého obsahu hľadajte v aplikácii Motívy.

K samostatnej ponuke aplikácií sa dostávam potiahnutím nahor. Opačný smer vyroluje lištu so skratkami. V ponuke aplikácií oceňujem možnosť zmeniť si veľkosť mriežky a ihneď nastavujem najhustejšie zobrazenie 5 x 6.

Medzi aplikáciami by som privítal galériu od HTC. Fotky od Googlu mi akosi nesedia. Inak je ponuka dobrá a nič dôležité tu nechýba. Niektoré aplikácie si môžete dodatočne nainštalovať z Obchodu Play, napríklad Kalendár od HTC. Za zaujímavý kúsok považujem aplikáciu HTC Sense Companion, ktorá na základe používania telefónu zobrazuje viaceré užitočné funkcie. V každodennom prehľade sa dozviete počet prejdených krokov, počasie a pri nízkej kapacite batérie aj odporúčania na predĺženie výdrže.

HTC U12+ ponúkne dokopy až štyri fotoaparáty, dva vpredu a dva vzadu. Častejšie bude využívaný zadný tandem, ktorý pozostáva z hlavného 12 Mpix fotoaparátu s clonou f/1.75, laserovým zaostrovaním a optickou stabilizáciou a 16 Mpix portrétového fotoaparátu s clonou f/2.0, ktorý umožní vytvárať fotografie so zaujímavým bokehom. Ide teda o rovnaké riešenie, ako ponúka napríklad iPhone 8 Plus.

Snímky s rozmazaným pozadím sú kvalitné a objekt vpredu je dobre odlíšený od pozadia. Intenzitu rozmazania si môžete nastaviť ručne, alebo ju zveriť do rúk automatiky. Spolu s portrétovým fotoaparátom sa spája aj možnosť snímania pri dvojnásobnom priblížení, ale nie vždy je snímka zhotovená práve ním. Pri horších svetelných podmienkach je výsledná fotografia výrezom fotografie zhotovenej hlavným fotoaparátom.

Hlavný 12 Mpix fotoaparát zhotovuje kvalitné fotografie plné detailov a verných farieb. Dobré výsledky dosiahnete aj v noci. Páči sa mi aj samotné prostredie fotoaparátu. Nie je zbytočne preplnené funkciami a všetko potrebné mám poruke. Telefón držím v pravej ruke a práve v tejto časti obrazovky nájdem dôležité skratky – ovládanie rozmazania pozadia, prepínanie medzi videom, prepínanie medzi predným a zadným fotoaparátom a vstup do galérie. Výborná je aj lišta naľavo. V nej som si pochvaľoval najmä ovládanie blesku, HDR režimu a šikovné prepínanie rozlíšenia. V plnom, 12 Mpix rozlíšení sníma fotoaparát snímky v pomere strán 4:3. Na výber je aj 9 Mpix s pomerom strán 16:9 alebo 1:1 a 8 Mpix s pomerom strán displeja, teda 18:9.

Aj dvojica fotoaparátov na prednej stene je pripravená na zhotovovanie snímok s rozmazaným pozadím. Odlíšenie tváre od pozadia tu však už nie je také presné a často sa mi stávalo, že okuliare a časť vlasov už softvér vyhodnotil ako pozadie. Najčastejšie som využíval iba hlavný 8 Mpix fotoaparát. Kvalita snímok je dobrá. Opäť však odporúčam vypnúť všetky skrášľovacie filtre, ktoré výsledok aj tak väčšinou iba zhoršia. Pri deťoch sa určite osvedčí aj režim dodávajúci tvári rôzne zvieracie masky.

HTC U12+ si poradí aj s 4K videom pri 60 snímkach za sekundu. Pri dobrých svetelných podmienkach je kvalita veľmi slušná a poteší aj pokročilé nahrávanie zvuku, ktoré spolupracuje so štvoricou mikrofónov na tele telefónu. V ponuke nájdete zvukový zoom, 3D audio a tiež nahrávanie zvuku vo vysokom rozlíšení (Hi-Res). Pochvaľoval som si aj pohodlné približovanie pomocou lišty napravo. Druhý pohľad kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí HTC U12+.

Batéria s kapacitou 3500 mAh vás nenechá v štichu ani počas náročnejšieho dňa. HTC U12+ hodnotím ako poctivý jednodňový telefón, ktorý nebude lapať po dychu už podvečer, no zároveň si netrúfne potiahnuť ďalší pracovný deň. Menším sklamaním je funkcia rýchleho nabíjania, ktoré až tak rýchle nie je. Po polhodinovom pobyte pod nabíjačkou stúpol stav na 37 %, po hodine to bolo 68 %. Nie je to zlé, ale konkurencia je na tom lepšie, najmä čo sa týka výsledkov po krátkom polhodinovom nabíjaní. Mínus dávam aj za chýbajúcu podporu bezdrôtového nabíjania. Pri vlajkovej lodi to už považujem za samozrejmosť.

Výhody:

+ vydarené spojenie konzervatívneho (predná stena) a moderného (zadná stena) vzhľadu

+ výborný displej

+ rýchle a spoľahlivé odblokovanie telefónu pomocou čítačky a rozpoznávania tváre

+ funkcia Edge Sense (nemusí však sadnúť každému)

+ kvalitné fotoaparáty

+ svižné reakcie a vydarené prostredie HTC Sense

+ stereo reproduktory

Nevýhody:

- chýba audio konektor

- chýba podpora bezdrôtového nabíjania

- tlačidlá napájania a hlasitosti nie sú mechanické, náhodné stláčania

Orientačná cena: 799 eur / 719 eur (členovia klubu HTC)

Záver

HTC U12+ je pre mňa príjemným prekvapením. Vyzerá dobre, najmä vo verzii s priesvitnou zadnou stenou, ponúkne výborný displej, svižné reakcie a dobré fotoaparáty. Od konkurencie sa chce odlíšiť bočnými stenami reagujúcimi na tlak, no neviem, či by to bola práve tá funkcia, ktorou by si ma získal. Možno naopak.

Ťažšie srdce mám na tlačidlá v bočnej stene, ktoré tiež reagujú na zatlačenie, a ak by som ich mohol vymeniť za klasické mechanické, neváhal by som ani sekundu. Za mínus považujem aj chýbajúcu podporu bezdrôtového nabíjania a dnes už moderné vynechanie audio konektora. Na obranu HTC však musím povedať, že slúchadlá v balení sa fakt vydarili.

Celkovo sa mi HTC U12+ páči a dúfam, že aj napriek nie najpozitívnejším hospodárskym výsledkom bude fanúšikovská základňa tohto modelu naozaj veľká.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí HTC U12+.

Diskusia k článku:

Martin 20.08.2018 - 09:03

Pri fotke telefonu "Odomknutie tvarou" ma byt zrejme slovo "alebo" miesto sucasneho "ale"

Richard Hombauer20.08.2018 - 15:27 Trvalý odkaz

Veru tak. Vďaka za upozornenie, opravil som to. :)

Matej20.08.2018 - 20:00 Trvalý odkaz

Paci sa mi ten pozitivny pocit z recenzie. Mam pocit ze niektore velke zahranicne weby vypustili von zbyutocne negativne recenzie (hlavne este pred updatom kt. opravoval citlivost tlacidiel), a dovolim si povedat ze ten telefon pochovali.
HTC si uz kupi iba skalny fanusik...

Inak by ma zaujimalo, ci zase HTC nelaboruje s 2 dodavatelmi displejov, vela recenzii poukazuje na velmi nizky jas a slabu viditelnost na slnku, pritom Matus tu hovori ze to je OK. Podobnu skusenost som mal aj s HTC 10.
Obrovske negativum je absencia 3,5mm jacku, hlavne po tom co som si nastudoval info o DAC v HTC 10 - Qualcomm aqstic audio. Tato technologia by mala byt pouzita aj v HTC U12+, avsak celkom nechapem jej fungovanie/vyuzitie, kedze pri posluchu cez sluchadla s 3,5mm konektorom je treba pouzit redukciu, a prave DAC prevodnik ktory sa nachadza v tejto redukcii by mal mat znacny vplyv na (ne)kvalitu reprodukcie - aspon taka je doterajsia moja teoria.

A posledna vec, kt. HTC strasne brzdi je prostredie Sense. Sice je relativne ciste, rychle a prehladne, ale ten dizajn je hroozne stary, je vidno ze je robeny podla standartov starsich verzii androidu a jednoducho na ostatnych vyrobcov uz nestaci. Ak by HTC pouzilo program Android One, verim ze by sa im vysledky o cosi zlepsili

Tomas21.08.2018 - 02:18 Trvalý odkaz

Uplne suhlasim s Maximom, co sa tyka prostredia Sense. Po dizajnovej stranke na mna posobi velmi zastaralo, ako HTC, co som mal pred 5 rokmi.
A tiez nie som fanusik tych "tlacidiel".

david hulák21.08.2018 - 17:34 Trvalý odkaz

To boli časi keď kamoš mal Sony xperiu X10 ako best fon a teraz je kde ptm mal HTC desire HD ,alebo aj Z s klávesnicou bolo krásne.Jeho brat mal HTC Sensation XE zo sony extra bass alebo beats sluchadlami a či akými a celý hudobný to boli časi. Síce som nemal nikdy HTC ale boli dobrý napríklad M7 a M8 tá konštrukcia a tie repráky podĽa mňa ani terajšie vlajkové lode ala iphone a samsung nemajú takú dobru reprodukciu sony už duplom a aj terajšie HTC majú horšiu. Jedine možno veľké Iphony z veľkými Stereoreprákmi sú možno lepšie ala plus iphone.Kam skončila tá firma HTC aj zo sony no škoda .

Celá diskusia 6 príspevkov