Aj O2 vypne 3G sieť. Postupne v priebehu dvoch rokov

Dnes už zastaralú sieť tretej generácie nahradila modernejšia 4G a 5G technológia. Zákazníci O2 majú ešte dostatok času na prípravu a prípadnú výmenu starého zariadenia za novšie s podporou 4G.

Najskôr sa 3G siete vzdal Telekom, ktorý ju vypínal v niekoľkých vlnách a nedávno ohlásil ukončenie využívania siete tretej generácie aj Orange. Plnohodnotnú funkčnosť garantuje iba do 31. 12. 2023. Ako posledný sa k nim pridáva O2. 4ka svoju vlastnú 3G sieť nemá. 

Dôvod je rovnaký ako pri predchádzajúcej dvojici operátorov: staršiu technológiu nahradila modernejšia 4G a 5G, ktorá je dostupná pre takmer celú populáciu Slovenska. Ku koncu septembra využívalo 4G sieť O2 97,6 % obyvateľov a 5G sieť 69,3 % populácie. 

O2 odštartuje vypínanie 3G siete na konci januára 2024 v okresoch Žarnovica a Zlaté Moravce. Spolu s plánovanou modernizáciou siete v priebehu dvoch rokov postupne vypne 3G na celom území Slovenska. Termíny vypínania v ďalších oblastiach bude O2 komunikovať priebežne a zákazníci dostanú informáciu o presnom termíne s predstihom, aby mali čas na výmenu zariadenia alebo SIM karty.  

Ak už dnes využívate 4G smartfón, zmena sa vás nedotkne. Pokiaľ máte stále iba 3G telefón a nechcete prísť o rýchly internet, odporúčame výmenu za modernejšie zariadenie. Zároveň si skontrolujte, či máte 4G SIM kartu. Ak nie, bezplatne ju vymeníte v ktorejkoľvek predajni O2. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu