Ďalší operátor čoskoro vypne 3G sieť na celom Slovensku

Mobilná dátová sieť tretej generácie bude čoskoro minulosťou aj v Orangei. Po vyše 17-tich rokoch je už zbytočná, nahradilo ju 4G a 5G pripojenie.

Po tom, čo sa 3G siete vzdal Telekom, ktorý vypínal sieť tretej generácie v niekoľkých vlnách, ohlásil jej ukončenie aj Orange. Plnohodnotnú funkčnosť garantuje iba do 31. 12. 2023

"Uvoľnené frekvenčné pásma 3G siete plánujeme využiť pre vysokorýchlostné 4G a 5G siete, vďaka čomu budú tieto siete ešte silnejšie, robustnejšie aj kvalitnejšie." vysvetľuje Eric Maintenay, riaditeľ úseku informačných systémov a sietí spoločnosti Orange Slovensko.

5G sieťou pokrýva Orange aktuálne už 65,6 % populácie Slovenska v 584 mestách a obciach a pokračuje v jej rozširovaní aj naďalej. Objem prenesených dát zákazníkom z roka na rok rastie, a tak je modernizácia a rozširovanie pokrytia nevyhnutnosťou. 

Väčšina zákazníkov Orangeu vypnutie 3G siete nepocíti, pretože používajú moderné zariadenia s podporou 4G. Pokiaľ niekto vlastní starší typ zariadenia s 2G/3G a plánuje využívať aj na pripojenie do internetu, operátor mu odporúča vymeniť ho za novší typ a zároveň si overiť, či nepotrebuje vymeniť aj SIM kartu, ktorá umožňuje prístup aj do 4G siete. Výmena SIM karty je bezplatná. 

S technickým vypínaním 3G siete začne Orange v januári 2024, vypínanie bude prebiehať postupne po jednotlivých lokalitách a definitívne ukončeniu tohto procesu je naplánované na koniec februára 2024. Viac informácií je dostupných na webe orange.sk.

Pozn. redakcie: Do 3G siete Orangeu sa cez národný roaming pripájajú aj zákazníci 4ky, vypnutie 3G sa tak dotkne aj ich. Už je ale isté, že Orange „pustí“ zákazníkov 4ky do svojej 4G siete, o rýchly internet neprídu. Naopak, polepšia si. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu