Tri mesiace s Apple iPad Air - 16 GB mi už nestačí

Skúsenosti s najvydarenejším tabletom súčasnosti. Nie je vodeodolný, nenabijete ho cez microUSB, neponúka stereo reproduktory, ale aj tak by som ho nemenil.

Spokojným majiteľom iPadu mini prvej generácie som už pekných pár mesiacov. A za tie peniaze naň nedám dopustiť, čo platí odo dňa kúpy až doteraz. Ani po kúpe iPadu Air sme sa ho doma nedokázali vzdať, a tak ho zdedila moja polovička. Veď tak už to v rodinách foňákov chodí.

ikona

Kúpil som si iPad miniDvojtýždňové skúsenosti s tenkým 7,9'' XGA tabletom s iOS 6, prekvapivou kvalitou oboch kamier a perfektnou výdržou (+ skúsenosti s Logitech Ultrathin Keyboard Mini).

Dnes má, podľa mňa, záujemca o iPad len tri alternatívy; môže si kúpiť mimoriadne výhodný iPad mini (nový konektor, bleskové reakcie, šikovné rozmery), úžasný iPad mini s Retina displejom (ak chcete čo najmenšie rozmery a čo najjemnejšiu obrazovku) alebo rozumný iPad Air. Ten, ako jediný, ponúka veľmi prijateľné rozmery i hmotnosť, no zachováva si desaťpalcovú uhlopriečku vhodnú na lepšiu prácu s fotografiami, strihom videa, tvorbou hudby v Garage Bande, atď. Aj písanie na klávesnici (či už virtuálnej, alebo vo forme nejakého krytu napríklad od Logitechu) je vďaka väčším rozmerom pohodlnejšie. Viem, o čom hovorím. Rešpektujem však rozdiely v cenách aj nároky každého používateľa.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Vždy som si myslel, že malý iPad mini budem nosiť stále so sebou, ale nakoniec aj tak skončil v mojom štandardnom ruksaku, do ktorého bez obáv vopchám aj desaťpalcový iPad s klávesnicou. Veď stále pri sebe, konkrétne vo vrecku, mám smartfón, ktorý dokáže všetko dôležité. Tak načo sa premáhať a snažiť sa tablet vyťahovať pri každej príležitosti v MHD, v čakárni, na pracovnom stretnutí...? Z ruksaku ho vyťahujem len tam, kde je to potrebné. Je to skrátka môj dobrý pomocník, ale nie pán. Tým je v mojom prípade môj mobil.

ikona

Základné info: Apple iPad AirĽahučký, 469 gramový tablet dostal nový názov. Nezmenil sa však 9,7-palcový Retina displej s rozlíšením 2 048 x 1 536 b. Nájdeme tu 5 Mpix iSight fotoaparát, processor Apple A7 s 64-bitovou architektúrou a Wi-Fi s technológiou MIMO.

Genéza: od mini-čka ku air-ku

Novému iPadu mini s Retina displejom som ako používateľ jeho predchodcu dlho odolával. Každodenné sledovanie YouTube videí očami mojej dcérky (už sme s tým aj tak prestali) nijak nevzbudzovalo potrebu jemnejšieho rozlíšenia. A kým som bol hlavným pánom rodinného tabletíku ja, tiež mi XGA rozlíšenie akosi stačilo. O desaťpalcový iPad s hrubým rámom po všetkých stranách displeja som nejavil záujem nikdy, a tak som aj po predstavení noviniek z jesene 2013 ostával spokojným majiteľom relatívne starého tabletu s podľa mňa doteraz najlepším pomerom cena / výkon.

Pre úplnosť uvediem moju výbavu. Vo vrecku mám vždy high-endový smartfón s Androidom alebo iOS či Windows Phone, s ktorým vybavujem e-maily, sledujem web, fotografujem...skrátka, robím s ním desiatky operácií denne. Pri práci mi pomáha tenký a ľahký ultrabook Asus Zenbook a fotoaparát NEX-5R od Sony. Tablet teda nepotrebujem, a ak by som sa mal vzdať niektorého z týchto zariadení, určite by to bol práve iPad, lebo bez ostatných sa už zaobísť nedokážem.

Lenže svet nie je len o najnutnejších prioritách a cena prevratného tabletu podliezajúca tristoeurovú hranicu ma presvedčila, že už bolo dosť všetkých tých pokusov s androidovými plackami. Nepotrebujem widgety ani podrobnú hornú lištu. To vyžadujem na smarfóne (čo už aj na iPhone rieši iOS 7). Ak však chcem priniesť do našej malej domácnosti univerzálne zariadenie, ktoré bude využívať celá rodina, musí nám poskytnúť hlavne čo najlepšiu odozvu, čo najrýchlejšie reakcie, čo najmenšie rozmery pri zachovaní rozumnej veľkosti displeja a hlavne intuitívne prostredie. K tomu sa pridala bohovská výdrž na jedno nabitie, ktorú som od tak tenkého a ľahkého zariadenia ani len nečakal. A platí to o všetkých iPadoch, ktoré mi kedy prešli rukami. Nepoužívam ho týždeň? Tak stav batérie klesne o 10 %.

Po niekoľkých mesiacoch sa používanie iPadu mini okresalo na:

- sledovanie internetových stránok všetkými členmi rodiny. Keď sa manželke pokazil notebook, než sa vrátil zo servisu, naučila sa na malom iPade prakticky plnohodnotne pracovať s internetom. Už žiadne zdĺhavé zapínanie starého notebooku, teraz si nové vzory pre háčkovanie vyhľadáva výhradne na tablete.

- sledovanie YouTube videí. Rozlíšenie obrazovky 1024 x 768 je v tomto smere úplne dostatočné; aj tak sledujeme väčšinou 360p alebo 480p kvalitu (t.j. 640 x 360 alebo 853 x 480 pixelov).

- počúvanie hudby. Dokonca som si obľúbil nákup albumov na iTunes (nikdy predtým by som to na seba nepovedal). Keby boli lacnejšie aj filmy na iTunes, bez obáv nakupujem aj tie. Pochvalu si zaslúži aj kvalitný hlasný reproduktor, ktorému dokáže konkurovať len málo tabletov iných značiek. A keď bola aktuálna appka iTunes Festival, tak u nás bežali koncerty cez iPad každý večer.

- videohovory - keď nie je poruke notebook, Hangouts funguje výborne aj tu. Na Facetime sme si ešte nezvykli. Kvalita prednej aj zadnej kamery nemá medzi tabletmi do 300 eur konkurenta. A platí to na všetkých posledných tabletoch. Papierové hodnoty, nie sú všetko.

- ostatné funkcie ako Garage Band, hry, písanie textov na Logitech Ultrathin Keyboard Cover. E-maily riešime každý na mobilnom telefóne, fejsbúky tiež, na torrenty a sledovanie seriálov lepšie poslúži androidový smartfón alebo notebook pripojený k veľkému monitoru.

Absencia pamäťových kariet mi snáď nikdy neprekážala, a keďže som s iPadom mini spravil dokopy asi desať fotografií a kvôli absencii GPS som doň nikdy neťahal ani navigáciu, tých 16 GB nám vždy akosi stačilo.

Akonáhle by som však začal viac využívať iCloud alebo synchronizáciu fotografií vytvorených iPhonom do všetkých zariadení, 16 GB by mi určite nestačilo. Vlastne, dnes už môžem povedať, že aj iPhone, aj iPad by som si kúpil aspoň v 32 GB verzii.

Ak by som z androidového smartfónu kompletne presedlal na jablkový, resp. Zenbook vymenil za MacBook Air, iCloud by som určite využíval oveľa viac. Naďalej však ostávam fanúšikom Dropboxu a netrpezlivo očakávam, kedy sa konečne dočkám plnohodnotnej implementácie tejto cloudovej služby do iOS. Zatiaľ sa to s aplikáciou a možnosťami Dropboxu pre Android nedá ani len porovnať. Ale asi všetci tušíme, že problém nebude vo vývojároch Dropboxu, že?

5 GB iCloud prakticky nestačí na žiadne veľkolepé zálohovanie, a aj taký skromný používateľ iPadu, akým som ja, sa často stretáva s upozornením: "This iPad cannot be backed up because there is not enough iCloud storage available."

Lightning konektor som si časom tak obľúbil, že som Applu dávno odpustil, že nevyužil potenciál microUSB. Dnes používam záložný zdroj PQI, ktorý obsahuje aj microUSB, aj Apple Lightning konektor a mám pokoj.

ikona

PQI i-Power 5200M - pre iPhone aj androidyRecenzia záložného zdroja s Apple Lightning koncovkou aj microUSB káblom. Ide o najšikovnejšiu externú batériu posledných mesiacov.

Prečo nie iPad mini s Retina displejom

Apple iPad mini s Retina displejom neponúka pre spokojného majiteľa staršieho iPadu mini okrem jemnejšieho displeja žiadnu výraznejšiu pridanú hodnotu. Je hrubší, ťažší, kamery ostali nezmenené, navyše iOS 6 som odmietal vymeniť za iOS 7 (čo by sa na novinke už nedalo) a 64-bitový procesor ma pri bežnom používaní iPadu nezaujímal. Nakoniec som mu úplne odolal. Mohla za to aj ponuka môjho kamaráta, ktorý začiatkom januára predával dvojmesačný iPad Air za cenu nižšiu, než bola cenovka nového iPadu mini Retina. A bolo rozhodnuté...

Tip: Viete o tom, že množstvo hodnotných aplikácií, najmä priamo od Applu, dnes už nenainštalujete na iOS 6, resp. nemôžete so staršou verziou iOS uskutočniť ich aktualizáciu?

Využitá príležitosť

Keď som v Apple Store porovnával vedľa seba iPad mini verziu s desaťpalcovým bračekom, postrehol som lepšie využitie jemného rozlíšenia. Na osempalcovej obrazovke je tých 2 048 x 1 536 pixelov až zbytočne veľa. Fotoaparáty (kamery) sú zhodné, no hlasný reproduktor je na iPade Air jednoznačne hlasnejší a kvalitou pritom nijak nezaostáva. Škoda len, že na druhej strane nie je ďalší reproduktor - pre sledovanie videí a filmov na ležato.

Pozícia všetkých prvkov po stranách ostala už roky nezmenená. Vypínač používam len pri zhasínaní displeja, rozsvietenie uskutočním tradičným mechanickým tlačidlom pod displejom. Ovládanie hlasitosti si môžete dôkladne prispôsobiť v nastaveniach tabletu. Na iPadoch je možné zmeniť funkciu tlačidla pre tichý režim na blokovanie otáčania obrazovky. Potom sa blokovanie orientácie v spodnej lište premení na tichý režim. Ten je tak dokonalý, že nepovolí ani hlasnú reprodukciu vami spustených videí. Keď ticho, tak ticho.

Prístroj je to tenký, ľahký, konečne s tenkým rámom na dvoch stranách po vzore iPadu mini. Akokoľvek iPad Air otočíte, obrazovka sa vám prispôsobí. iOS 7 bielemu iPadu svedčí. Na čiernom iPade mini si túto hipisácku verziu nedokážem predstaviť. Horná lišta ma absolútne nezaujala. Spodná, na rozdiel od iPhonu, neobsahuje napríklad rýchle spustenie svietidla (logicky, iPadom chýba LED blesk) alebo kalkulačky, ktorú tiež v novom iPade nenájdete. Zvláštne.

Nastavenia sú opäť o niečo bohatšie, perfektné je centrum hlásení. Len od vás závisí, ktorá funkcia, resp. aplikácia vás bude upozorňovať v hornej lište alebo vyskakovacím oknom uprostred obrazovky. Druhú možnosť som využíval napríklad pri Hangouts správach či e-mailoch. Hlásenia sa môžu objavovať aj na uzamknutej ploche, tzv. lockscreene.

Aj na iPade Air môžete využiť prepínanie medzi aplikáciami posunom štyroch prstov do strany, spustenie multitaskingu pohybom dohora či návrat na domácu obrazovku ich zoštipnutím.

Klávesnici v iOS vyčítam prepínanie veľkých znakov rozpoznateľné len podľa jedného tlačidla (SHIFT / CAPS LOCK). Je to nepohodlné a nevidím na to dôvod. Zvykol som si však na skratky. Keďže klávesnica ponúka zdĺhavé prepínanie na symboly a číslice, smajlíka :-) napíšem po zadaní "hh" a veľký úsmev :-D zase po napísaní "hhh".

To je len jeden tip na využitie tejto funkcie, ktorú nájdete v nastaveniach iPadu v sekcii Všeobecné - Klávesnica. A ešte jeden tip: keď podržíte prst na tlačidle .?123 a bez opustenia obrazovky prst presuniete na nejaký znak, po jeho zadaní sa klávesnica hneď prepne do režimu bežných písmen ABC.

Aktuálnu hodnotu automatického jasu obrazovky vždy môžete skontrolovať i zmeniť v spodnej lište zvanej Ovládacie centrum.

Keďže aktuálne používam okrem HTC One aj iPhone 5S, viem si predstaviť aj zdieľanie fotografií medzi iOS zariadeniami vďaka Fotostreamu. Ale to nie je možné so 16 GB verziami, kde mám vždy voľných len pár GB potrebných na bežné aktualizácie aplikácií alebo softvéru. A tak ostávam verný Dropboxu a iCloud ma zatiaľ necháva chladným. iPhone raz za čas pripojím k počítaču, snímky pretriedim a je to.

Práca s Gmailom aj ďalšími Google službami sa vyrovná iným operačným systémom. Stačí zadať základné údaje a potvrdiť synchronizáciu e-mailov, kontatov, kalendára či poznámok. Kalendár plní moje požiadavky na výbornú. Takýto mesačný náhľad udalostí si predstavujem.

Pre iPad, žiaľ, chýbajú viaceré aplikácie bežné na iPhonoch. Napríklad Instagram (náhradou je Padgram) či Zlacnené.sk alebo SME.sk. To je škoda.

Aplikácia Night Sky 2 nemá na konkurentoch s Androidom obdoby. Pozorovanie nočnej oblohy s iPadom v ruke je úžasný zážitok. Pozorovať Mars, Jupiter, nové súhviezdia... Kedysi som behal s papierovou rotačnou mapou nočnej oblohy, ktorú som vždy prispôsoboval danému mesiacu a hodine, dnes vytiahnem iPhone alebo iPad.

Fotoaparáty, predný aj zadný, sú - ako som už spomínal - veľmi slušnej kvality. Možno aj najlepšie zo všetkých tabletov na svete. Zatiaľ som lepšie nevidel, tohtoročné novinky však môžu prekvapiť. Škoda len, že snímky sú tmavšie než by som si prial a korekcia expozície tu úplne chýba. HDR je, podobne ako v iPhone, príliš jemné. Auto HDR sa spúšťa veľmi zriedkavo. Skúšobné snímky nájdete pod článkom.

Posledný problém fotoaparátu je, že keď máte hlavné tlačidlo napravo od displeja, snímky aj videá z prednej kamery budú v počítači dolu hlavou. Niektoré programy si s tým poradia ihneď, v iných musíte otáčať ručne. YouTube s tým, našťastie, problém nemá a VLC player v počítači tiež ponúka jednoduché otočenie (geometria) o 180°. Pri snímaní zadnou kamerou zase musíte dbať, aby boli ovládače hlasitosti hore (t.j. hlavné tlačidlo napravo od displeja).

Nedostatky iPadu Air oproti androidovým tabletom

Zabudnite na pamäťové karty. Aj na torrenty. Aj na USB on the go, teda pripojenie USB zariadení cez redukciu do microUSB. Správca súborov je v nedohľadne, prepojenie s Dropboxom je slabé. Záchranou je aplikácia VLC: Potrebujete dostať video či film do iPadu alebo iPhonu? Máme dve riešenia. Lenže toto všetko mám na smartfóne s androidom a na tablete mi to akosi nechýba.

Odolnosť voči ošplechnutiu vodou tu nie je garantovaná, s tabletmi od Sony si môžete aj zaplávať v bazéne. Virtuálnu klávesnicu nevymeníte za inú a mapy by som mal tiež radšej priamo od Googlu. O SHMU aplikácií si môžem nechať zdať, riešením je jedine odkaz na www.shmu.sk ako ikona na domácej obrazovke. Ale tam si viacero obľúbených lokalít neuložíte. Hlasný reproduktor je síce špičkový, ale niektoré androidové placky ponúkajú už stereo reproduktory. A treba tiež spomenúť, že aktuálne konkurenčné tablety takmer vždy bez problémov nabijete univerzálnou microUSB nabíjačkou, čo pri iPade nehrozí. Ten je v tomto smere značne vyberavý. Riešenia sú dve: nosiť si so sebou Apple nabíjačku (káblik nemusí stačiť), pričom iPad nabijete aj s tou k iPhonu, i keď podstatne pomalšie, alebo si zaobstarať už vyššie spomínaný záložný zdroj ako PQI i-Power 5200M, ktorým nabíjam aj moje HTC One, aj iPhone 5S, aj iPad Air, aj Bluetooth klávesnicu Logitech.

Zhrnutie

Je to hračka. Drahá hračka. V istých prípadoch však veľmi dobre poslúži nielen na zábavu, ale i na prácu. Ja prednou kamerou iPadu Air natáčam videá na jeden záber. Na jemnom displeji ich aj pohodlne orežem. Upload na YouTube je nepohodlný, ten riešim radšej cez notebook. 3G verzia mi nechýba, zdieľanie internetu zvláda každý mobil a o úžasnej výdrži by som v takom prípade mohol určite iba snívať.

iPad Air som si kúpil hlavne z dôvodu dôkladného otestovania pre Fony.sk. Ale istotne sa ho už nevzdám. Spolu s vodeodolnou klávesnicou je to výborný pomocník v kuchyni. Môžem na ňom písať testy áut. Pri nečinnosti sa takmer nevybíja a jeho výdrž na jedno nabitie je aj pri bežnom používaní bohovská. Oceňujem krásny displej, na ktorom sa výborne prezerá web alebo čítajú PDF magazíny, ako napríklad Riview. Hlasný reproduktor snáď ani nemá konkurenta. Dizajn, rozmery a hmotnosť tiež hrajú svoju rolu. Skrátka, ja nepotrebujem vodeodolnosť. Nechodím s tabletom k vode. Jednu nabíjačku s Lightning konektorom mám doma, druhú v práci, v aute záložný zdroj. Ak si chcem v lietadle pozrieť nejaký film, využijem VLC s niekoľkými importovanými súbormi z počítača. Nie je to nič zložité. Práca s fotografiami importovanými cez Wi-Fi priamo z môjho fotoaparátu Sony cez aplikáciu PlayMemories Mobile je pohodlné, takže mi nechýba ani SD slot. Skúšal som si kúpiť neznačkovú redukciu USB+SD / Lightning a mal som radšej investovať do originálu. A to je asi moja posledná výhrada. Ceny Apple príslušenstva sú fakt prehnané. Ale to sa už asi nikdy nezmení. Aspoň, že tá kvalita je v tomto prípade ako tak garantovaná.

Aký obal na iPad Air?

Apple Smart Cover je super. Ale drahý ako šľak. Čistí displej, poslúži ako stojan (oveľa pevnejšie než na iPade mini), chráni tablet z jednej strany, ale nakoniec u mňa vyhrali riešenia od Logitechu. Teraz dlhodobo používam Logitech FabricSkin Keyboard Folio i5. V žltej verzii ponúka oveľa lepší povrchový materiál, v bielej (s čiernym povrchom obalu) sa viac hodí k iPadu dizajnovo. Ak by som si mal vybrať dnes, po skúsenostiach s čierno-bielou verziou, ktorá je priam lapačom prachu, by som si vybral žltú klávesnicu s textilným obalom, ktorý je mimoriadne odolný voči poškodeniu aj zašpineniu. Treba si len uvedomiť, že Bluetooth klávesnice ku iPadom nabijete len pomocou microUSB konektora. Pravidlá Applu nepustia. A jedna pikoška, spomínaná vodeodolná klávesnica vhodná napríklad do kuchyne sa k tabletu pripojí, až keď sa spoja magnetické sily. Takže žiadne zbytočné vypínače (samozrejme, ani ten tu nechýba) - v jednej polohe môžete pekne písať na virtuálnej klávesnici a v druhej, po spojení magnetickej sily v presne danom bode, zase na hardvérovej. Je to mimoriadne návykové.

foto s HDR

original

Diskusia k článku:

Tomáš 06.04.2014 - 20:41

niesom zastancom APPLE, ale po videni obrazku zlato/bieleho iphonu 5s, si nan asi našetrim a kupim

janesbond107.04.2014 - 09:38 Trvalý odkaz

Nič v zlom, ale kupovať fon, len kvoli vzhľadu, nie je šťastné riešenie :-)

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn07.04.2014 - 11:28 Trvalý odkaz

super napisany clanok, mna tablet ako zariadenie nepresvedcil zatial. Vsetko potrebne zvladne aj smartfon s mensimi rozmermi. S kupou smart tv este klesla potreba tabletu. Ale vsetci naokolo co maju deti tablety jednoducho musia byt, co chapem.

Me_Gusta07.04.2014 - 12:14 Trvalý odkaz

Ide o to, že na tablete všetko spravíš s väčším luxusom, je to prehľadnejšie, väčšie. Mám tablet a doma fón nechytím do ruky, keď niečo potrebujem pozrieť. Notebook je odložený od kúpy tabletu ani neviem kde je. K PC chodím raz za čas. Čiže ja tablety mám naozaj rád a iPad by som chcel vyskúšať, keďže ho na tejto stránke tak vychvaľujú. Hádam neolutujem :)

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne07.04.2014 - 12:58 Trvalý odkaz

Tablet je ako konzumne zariadenie ovela skladnejsie a prenosnejsie ako PC. Mam iPad mini a na browsenie netu alebo prehlad youtube videi je to parada. Taktiez, ak sledujes nejake feedy cez Instapaper, alebo Flipboard, je to ovela pohodnejsie ako na mobile, alebo na PC.

A hry, co si budeme klamat :) Narychlo zabit nejaky cas vtipnou a zabavnou hrou je zabavnejsie na vacsej obrazovke :)

Celá diskusia 15 príspevkov