Kúpil som si iPad mini

Dvojtýždňové skúsenosti s tenkým 7,9'' XGA tabletom s iOS 6, prekvapivou kvalitou oboch kamier a perfektnou výdržou (+ skúsenosti s Logitech Ultrathin Keyboard Mini).

Skupina článkov s prívlastkom "plus/mínus", resp. po novom "skúsenosti", je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím Fony.sk.

ZÁKLADNÉ INFO: Apple iPad mini

Prečítajte si skúsenosti Richarda Hombauera.

Už dlhší čas som uvažoval nad kúpou čo najlacnejšieho zariadenia s iOS do redakcie. Keď píšeme tipy na zaujímavé aplikácie, radi overujeme ich dostupnosť aj ku iným operačným systémom. Akcia predajne SWP, ktorá sa spolu s ďalšími premenovala na iStores, ma napokon presvedčila. iPad mini 16GB za 299 eur bol dostatočný dôvod na prelomenie bariéry. Používam ho už viac než týždeň, už som k nemu dokonca vyskúšal aj špeciálnu klávesnicu Logitech Ultrathin Keyboard Mini. Tá tvorí aj magnetický kryt, aj klávesnicu. Mimochodom, na Logitech Ultrathin Keyboard píšem aj tento článok, akurát na jej väčšej verzii pripojenej ku desaťpalcovému iPadu tretej generácie.

Na jeden záber: Logitech Ultrathin Keyboard mini

Mám bohaté skúsenosti s množstvom androidových tabletov. Najprv som používal HTC Flyer s dotykovým perom a nabíjaním cez microUSB, neskôr som si kúpil fajnový Asus Transformer Prime s pripojiteľnou klávesnicou. V danej dobe to bolo najlepšie zariadenie na písanie článkov za približne 600 eur. Po roku som ho v januári 2013 posunul bratovi, aby som si kúpil plnohodnotný ultrabook na všetko. Matný displej, normálny Windows, Full HD obrazovka, hmotnosť 1,3 kg, malá nabíjačka, výdrž vyše 4 hodiny a hlavne plnohodnotné využitie. Tablet mi nechýbal, veď mám high-end mobil roka 2012, na ktorom robím všetko. A potom prišiel on...

iPad mini nie je papierovo nijaký zázrak. Neponúka univerzálny microUSB konektor, takže musím všade nosiť vlastnú nabíjačku alebo aspoň káblik. Navyše sú oba kúsky biele a iPad čierny, čo považujem za riadny prešľap. K čiernemu iPadu som čakal čiernu nabíjačku aj káblik. Zabudnúť musím na podporu pamäťových kariet, blesk fotoaparátu, HD rozlíšenie displeja, widgety, hornú rolovaciu lištu (tá je len čiastočná) a množstvo ďalších užitočných vlastností androidových konkurentov. Ale čert to ber.

Stačil jeden dotyk a iPadu mini som odpustil všetky nedostatky. Je to krásny, výborne spracovaný, tenký a ľahký tablet, ktorý sa naživo nedá porovnávať so žiadnym značkovým androidovým konkurentom. A dať za tak prémiové zariadenie tristo eur považujem za adekvátne. Denne sa totiž stretávam s tabletmi za 200 - 300 eur, ktoré stále pôsobia neohrabane a síce sa snažia hrať na luxusnú nôtu, kvôli väčšej hrúbke to stále nejde. Mimochodom, iPad mini neradno hodnotiť na základe párminútovej skúsenosti. Ak si na ňom nevyskúšate svoje obľúbené aplikácie, ak si na malom či veľkom iPade neskúsite listovanie fotografiami či trebárs hranie hier, nemáte právo ho zatracovať. Samozrejme, že vyššie spomínané hardvérové nedostatky môžu byť vážnym dôvodov pre uprednostnenie napríklad nejakého Asusu či Samsungu pred Applom, no pocit z ovládania či celkového prístroja určite dôvodom na kúpu konkurencie byť nemôže.

Nepoznám nikoho, kto používa tablet na prácu. Na tú je podstatne lepší notebook, resp. ultrabook. Nepočítam listovanie webovými prezentáciami alebo fotografiami pred klientom. Myslím prácu s tabuľkami, dokumentmi, úpravu desiatok fotografií do finálnej podoby, a tak podobne. Takže drvivá väčšina používateľov má tablet ako obývačkové internetové zariadenie, prípadne ako internetový a e-mailový nástroj na cestách. Tam môžem svoj smartfón ľahko premeniť na wi-fi router (hotspot), preto som aj zvolil lacnejší iPad mini bez SIM karty a GPS. No, a keďže všetky moje zariadenia mám prepojené s Dropboxom a podobnými službami (iCloud, Picasa...), viac než 16 GB (reálne 13 GB) zatiaľ nepotrebujem.

Po dvoch týždňoch mi najviac miesta v iPade mini zaberá úžasná aplikácia GarageBand (730 MB), Navigon + offline mapa SR (300 MB), Chrome (aktuálne 130 MB), Facebook (aktuálne 110 MB), AccuWeather (90 MB), Booking.com (61 MB), Stánok 7 Plus (57 MB), iBooks (60 MB), Evernote (47 MB), Ikea katalóg (45 MB), Snapseed (33 MB), Gmail (26 MB), YouTube (26 MB), Dropbox (25 MB), Skitch (23 MB), TA3 HD (22 MB)... Aplikácií pod 10 MB je len zopár, takže sa pripravte na to, že pre ne musíte vyčleniť aspoň 2 GB priestoru, ideálne tak 5 GB. Pretože iPad je hlavne o aplikáciách, pochopiteľne. Napríklad taký český Autosalon televízie Prima je dostupný v slušnej kvalite jedine pre iOS. A je jasné, že to aj bola jedna z prvých nainštalovaných aplikácií v nedávno testovanom iPhone 5 či mojom novom iPade mini. Navyše, zaberá len 1 MB priestoru a televízny obsah čisto streamuje. V roamingu si ju tak nepozriete, ale doma na rýchlej Wi-Fi linke bez akýchkoľvek problémov.

iPad mini teda využívam hlavne na zábavu, tak, ako používa väčšina ľudí svoje placky s dotykovými obrazovkami. Televízor doma nemáme, ani nám nechýba, v čom nás utvrdzujú aj pribúdajúce TV a video aplikácie pre tablety. Najviac času som však zabil pri GarageBande. Ak máte trochu hudobný sluch a chceli by ste si vyskúšať komponovanie hudby alebo aspoň brnkanie akordov, lepšie využitých päť eur nepoznám. Reakcie displeja aj samotnej aplikácie sú úchvatné. Ak všeobecne platí, že žiadny androidový tablet neponúka ten ajpedovský pocit okamžitých a presných reakcií na dotyk, GarageBand pošle každý androidový tablet do kúta hanby. Ťuknem do struny a tá brnkne, jemne potiahnem a ona zahrá, potiahnem silnejšie a zahrá hlasnejšie. Kúpu digitálneho piána doma odkladáme na neurčito.

60 minút po kúpe

Namiesto e-mailu som nainštaloval aplikáciu Gmail, ktorá notifikáciami na nové správy upozorňuje aj na uzamknutej obrazovke. Funguje vďaka technológii Push, takže e-maily chodia do iPadu okamžite. Klasický e-mailový klient som nastavil ako Gmail najmä kvôli synchronizácii kontaktov a kalendára. V Samsungu Galaxy S III a iPade mini mám tak úplne rovnaké informácie. Automaticky. AccuWeather dokonca môže do jednotlivých dní v kalendári pridávať informáciu o predpovedanej teplote, ktorá sa potom zobrazí aj v spomínanom Samsungu. Paráda. Hneď som si stiahol aj chýbajúcu aplikáciu YouTube, tiež Chrome, Facebook, Dropbox, Evernote... Všetky aplikácie sú buď rovnako dobré ako pre Android, alebo lepšie. Objektívne. Nikto mi za chválu iOS neplatí, ani by som nemal záujem. Večerné pozeranie YouTube videí nemá na mojich ostatných zariadeniach konkurenciu.

Obísť nemôžem ani samotné nastavenia prístroja. Ako iste viete, tu sa nachádzajú nielen nastavenia iPadu, ale aj jednotlivých (tiež doinštalovaných) aplikácií. Treba si na to zvyknúť. Tu ma potešili možnosti ako:

- nerušiť - vypnutie zvukov v nastavenom čase s možnosťou udelenia výnimiek

- bočný prepínač - ten môže stíšiť zvuky alebo blokovať otáčanie displeja (čo som hneď využil)

- gestá multitaskingu - pomocou štyroch prstov môžete skočiť na plochu alebo listovať aplikáciami

- iCloud - 5 GB priestoru na automatickú zálohu e-mailov, kontaktov, kalendára, poznámok, fotografií, dokumentov, skladieb v rámci GarageBand aj možnosť Nájsť môj iPad.

Kritika

Nemôžem predsa iba chváliť. Napríklad málokto vie, že iPady bez slotu pre SIM nepodporujú GPS. Je to tak. Takže ako navigáciu využijete len iPad mini vo verzii "cellular", drahší asi o 130 eur. Uff. Chýba mi tu LED dióda, ktorá by upozorňovala na e-maily. Veľmi som si zvykol na integrovaný Gtalk, ale ten mi stačí našťastie v smartfóne, na ktorom sa mi aj lepšie píšu texty. iPad má svoju striktnú klávesnicu, pričom androidy ponúkajú možnosť nainštalovať vlastnú, lepšiu. Keby niečo, Gtalk môžete rozbehať pomocou aplikácií typu IM+ alebo Viber.

Mrzí ma tiež cenový rozdiel medzi 16 GB a 32 GB verziami. Tých 32 GB (reálne tipujem tak 26 GB) by bolo lepších, ale sto eur za 16 GB navyše nedám. Bluetooth klávesnica Logitech Ultrathing Keyboard Mini mohla byť kvalitnejšia a s Apple konektorom. Hoci vydrží aj mesiac na jedno nabitie, musím k nej používať microUSB nabíjačku. Mne to vôbec neprekáža, veď mám doma viacero zariadení s microUSB, no už z princípu je to čudný ťah Logitechu. Som tiež trochu sklamaný z kvality tlačidiel veľkej aj malej verzie Ultrathin Keyboard Cover, ktoré považujem za najlepšie príslušenstvo k iPadu, resp. iPadu mini.

Návrhom na zlepšenie je určite zhodné rozlíšenie obrazovky s veľkým iPadom a umiestnenie reproduktorov na oboch stranách. Poslednú výhradu mám k čiernej verzii. Nielen, že k nej dostanete biele príslušenstvo, ale každé poškodenie znamená striebornú ryhu, keďže tmavý je len povrch zadného krytu, nie samotný materiál. Dnes by som si určite kúpil bielu verziu.

A to je asi tak všetko, čo mi na iPade mini prekáža. Pretože je to tenké, veľmi elegantné zariadenie s bohovskou výdržou na jedno nabitie, ktorú mu môže zavidieť každý androidový tablet podobných rozmerov. Má krásne pozorovacie uhly a výbornú reguláciu jasu, taktiež sa mi ani raz nestalo, že by som negatívne hodnotil rozlíšenie 1024 x 768 bodov. Áno, niektoré aplikácie s ním majú problém, ale ja som narazil jedine na Instagram, ktorý primárne používam na smartfóne, nie tablete. Instagram je už navyše prítomný aj na webe. Hlasná reprodukcia zvukov je veľmi príjemná, hoci iba z jednej (spodnej) strany. Konektor Lightning nemá chybu, microUSB malo vyzerať od začiatku takto. Hardvérové tlačidlo pod displejom považujem za povinnú výbavu každého rozumného zariadenia, iPad mini ju spĺňa.

Predná aj zadná kamera patria k najlepším v tabletoch celkovo. Iní výrobcovia na kamerách do tabletov šetria, Apple dal do iPadu mini jednu z najlepších predných kamier na svete a zadná sa takmer vyrovná tým najlepším fotoaparátom v drahých smartfónoch. Hovorím o jej kvalite, nie nastaveniach.

Záver

Určite vidíte, že som z iPadu mini nadšený. A právom. Je to najpríjemnejší tablet na trhu. Nefandím desaťpalcovým hovädám, ani drobcom s mizernou výdržou. Načo mi je super HD rozlíšenie a najmodernejší procesor, keď po dvoch dňoch ležania zhasnutého tabletu na stole vidím 20 % výdrže preč? iPad mini ma neustále upozorňuje na novú poštu, ale ak si ho celý deň nevšímam, privíta ma večer s 98 % stavom batérie. Ako je možné, že konkurenti toto stále nedokážu? Tu nemusím denne vypínať rôzne aplikácie na pozadí, no o multitasking neprichádzam. A reakcie na dotykové ovládanie sú presne také, aké od tabletu očakávam. Občas sa aj iPad mini zasekne, ale tomu nepripisujem žiadnu dôležitosť. Občas znamená skutočne len občas a možno na pol sekundy. A to poznám aj zo smartfónov za 600 eur.

Základom dobrého tabletu sú: čo najpríjemnejšie (najtenšie) rozmery, čo najdlhšia výdrž na jedno nabitie, čo najpresnejšie a najrýchlejšie reakcie na dotykové ovládanie. Toto všetko iPad mini dokonale spĺňa a pridáva k tomu magické hardvérové tlačidlo, ktorým sa za každých okolností dostanete na domácu obrazovku alebo ním rozsvietite displej. A konkurencia? Nepíše sa mi to ľahko, ale ani jeden androidový tablet neponúka takúto používateľskú skúsenosť. Najviac som sa obával zrnitého displeja, no musím povedať, že mi ani to HD rozlíšenie Nexusu 7 nechýba. Pretože s ním by som istotne toľko spokojných chvíľ nestrávil.

iPad mini je skrátka dokonalá wi-fi hračka. A nič iné som od neho ani nečakal.

Na spríjemnenie chvíľ s tabletom vám odporúčame inšpiratívny magazín Riview, ktorého nové číslo nájdete každý mesiac zadarmo na www.riview.sk. Odtiaľ si stačí vybrané PDF vydanie (s veľkoťou len 6 MB) stiahnuť a užívať si praktické testy, užitočné porovnania, zaujímavé cestovateľské tipy či jednoduché inšpirácie z kuchyne. Pre pohodlné prezeranie odporúčame otvárať ho v aplikácii Adobe Reader.

Diskusia k článku:

martian 05.04.2013 - 18:40

Ked som cital o Navigone, uz som zacal dufat, ze sa iPad da nejako oklamat, aby navigoval aj bez gps. Nejako forwardovat signal/data zo smartfonu, trebars cez wifi. Je to take nerealne? Bola by to parada mat taku velku navigaciu. :)

Kibus05.04.2013 - 19:52 Trvalý odkaz

Ozaj a navigácia nekomunikuje ani z externým GPS príjmačom?

habik1105.04.2013 - 20:27 Trvalý odkaz

to Kibus: Ak sa robí wifi hotspot cez iPhone resp. nejaký iPad s dátmi tak vtdy zdieľa aj polohu iPadu bez GPS. Ale iPad by sa mal vedieť aj lokalizovať cez databázu Wifi sietí a AGPS no len tá presnosť bude otázna.

Inak aj natívna aplikácia na email dokáže upozorňovať na zamknutej obrazovke (treba nastaviť v nastaveniach) a samozrejme podporuje push.

Richard Hombauer05.04.2013 - 20:38 Trvalý odkaz

habik, nativny email mi zle oznacuje neprecitane/precitane emaily. :-(

aston14705.04.2013 - 20:40 Trvalý odkaz

A mas sync cez exchange? Gmailu myslim.

Celá diskusia 39 príspevkov