22. október v znamení noviniek Apple a Nokie

Na tento deň obaja výrobcovia zvolávajú novinárov na opačné konce sveta. Špekuluje sa, že Apple predstaví okrem iného aj nové generácie iPadu a iPadu mini. Nokia by zasa v Abú Zabí mohla ukázať Lumiu s Full HD displejom a nový tablet.

Načasovanie prezentácií oboch firiem na jeden deň určite nie je náhodné. Nokia a Apple si tak navzájom rozdelia pozornosť nadšencov technologických noviniek. Niektoré z ich nových produktov si pravdepodobne budú navzájom konkurovať.

Apple nachystal na 22. októbra prezentáciu v Yerba Buena Center v San Franciscu. Celá akcia začne o 19.00 hod nášho stredoeurópskeho času.

Hoci plagát udalosti hýri farbami, vo všeobecnosti sa očakáva odhalenie nástupcov veľkého iPadu a iPadu mini. Súčasný 7,9-palcový menší tablet disponuje rozlíšením 1024 × 768 pixelov a jemnosťou obrazovky 163 PPI (bodov na palec). V novej generácii sa už počíta s Retina displejom, podľa niektorých správ však dodávatelia Applu možno nestihnú vyrobiť dostatočný počet nových panelov. V tom prípade by sme zrejme videli nové telo a ostatný hardvér, vyššie rozlíšenie by však prišlo v tichosti až budúci rok, ako sme vás už informovali.

ikona

Skúsenosti: Kúpil som si iPad miniDvojtýždňové skúsenosti s tenkým 7,9'' XGA tabletom s iOS 6, prekvapivou kvalitou oboch kamier a perfektnou výdržou (+ skúsenosti s Logitech Ultrathin Keyboard Mini).

Apple tradične dodržuje 12-mesačný rozostup medzi jednotlivými generáciami svojich ťažiskových produktov, no a minulé generácie iPadu (4. generácia) a iPadu mini (1. generácia) boli predstavené takmer presne pred rokom (23. októbra 2012), Okrem nových tabletov by sme mohli v utorok vidieť aj aktualizované MacBooky Pro či počítač Mac Pro, spolu s operačným systémom OS X 10.9 Mavericks.

Apple event

Nokia naopak zvoláva novinárov na opačný koniec sveta, do Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch. Prezentácia v netradičnej lokalite začína skôr, už o 9.00 hod. K dispozícii bude séria live streamov z oznámenia nových produktov, ale aj následných podujatí. Živý prenos môžete sledovať na tomto odkaze.

Od fínskeho výrobcu čakáme Lumiu 1520 s veľkým, možno až 6-palcovým Full HD displejom (Microsoft totiž len pred pár dňami potvrdil podporu Full HD displejov v GDR 3 aktualizácii pre Windows Phone) a pravdepodobne aj veľký tablet.

ikona

Motorola vraj chystá QWERTY slajder, Nokia tablet a Full HD LumiuFínska spoločnosť vraj predstaví 6-palcovú Full HD Lumiu 1520 a 10,1-palcový Windows RT tablet s polykarbonátovým telom. Motorola by si zas mohla zaspomínať na časy, keď bola hardvérová QWERTY klávesnica bežnou súčasťou smartfónov.

Pri ňom sa stretávame s označeniami ako Lumia 2520 alebo Syrius. 10,1-palcový tablet s Windows RT a Full HD displejom by mohol obsahovať čipset Qualcomm 8974 so štvorjadrovým procesorom.

Nokia event

Podrobnosti a základné informácie o všetkých produktoch, ktoré obe firmy predstavia, vám postupne prinesieme aj na našom webe.

Zdroj: iMore, Nokia blog

Diskusia k článku:

Brankooo 22.10.2013 - 10:36

Tablet so 4mi jadrami aby androidakom zavrela hubu o pocte CPU v mobile? :) Nic v zlom samozrejme... skoda ze to je tak daleko... :/

Marianxxx22.10.2013 - 12:03 Trvalý odkaz

abu dhabi..je to aj na obrazku.

Celá diskusia 2 príspevky