Windows Phone: Microsoft predstavil novinky v GDR 3

Vývojári Microsoftu na blogu oficiálne potvrdili, aké funkcie prinesie v poradí už tretia väčšia aktualizácia operačného systému Windows Phone 8. Tá sa bude volať GDR 3 a príde s podporou Full HD displejov, módom jazdy v aute či s možnosťou zvoliť si vlastné zvuky notifikácií. Aplikácie sa budú dať ukončiť priamo z okna multitaskingu.

Microsoft sa od uvedenia Windows Phone 8 na trh stále snaží dopĺňať nové funkcie, ktoré v jeho jadre zatiaľ chýbajú. V novembri 2012 priniesol update Portico, ktorý však prišiel iba s drobnými opravami. Júlový GDR 2 zas priniesol FM rádio (pre niektoré modely), podporu HTML5 pre vstavaný Internet Explorer a utilitu na kontrolu prenesených dát Data Sense.

Ďalšia aktualizácia bude dostupná pre všetky súčasné Windows Phone 8 telefóny a podľa Microsoftu by mala byť uvoľnená v nasledujúcich mesiacoch. Ponesie názov GDR 3 a už poznáme novinky, ktoré prinesie.

Prvou bude podpora pre väčšie obrazovky s vyšším rozlíšením. Tá by mala platformu pripraviť pre budúce smartfóny, tablety a tabletofóny s päť až šesťpalcovými uhlopriečkami. Displeje nových zariadení s aktualizáciou už budú môcť mať Full HD rozlíšenie.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Domácej obrazovke tak pribudne celý ďalší rad pre živé dlaždice. V horizontálnom smere sa zmestia tri veľké, vo vertikálnom ich bude môcť byť až šesť (namiesto súčasných štyroch). Úpravou prejdú aj dlaždice vstavaných aplikácií Pošta, Ľudia a Hudba a Videá.

General Distribution Release 3 tiež bude podporovať výkonnejší hardvér, konkrétne sa spomína procesor Qualcomm Snapdragon 800, momentálne známy aj z najnovších androidov (Sony Xperia Z1 a Z Ultra, LG G2 či Samsung Galaxy Note 3).

ikona

Microsoft zaujíma, čo vám vo Windows Phone chýbaOddelená hlasitosť vyzváňania a médií, chýbajúce notifikačné centrum alebo nevyhovujúca klávesnica. Na špeciálnej podstránke podpory môže verejnosť hlasovať a navrhovať nové vylepšenia.

Operačný systém dostane špeciálny Driving Mode (mód jazdy autom). V ňom sa telefón s Windows Phone 8 automaticky spáruje s predvoleným Bluetooth príslušenstvom a obmedzí niektoré z notifikácií. Pozdržať bude možné aj prichádzajúce hovory a SMS správy tak, aby sa vodič mohol naplno sústrediť. Systém zatiaľ na všetky odpovie predvolenou SMS-kou.

Nový mód prístupnosti pridá komplexný balík aplikácií, ktoré by mali uľahčovať používanie Windows Phone ľudom s určitými typmi hendikepov. Čítačka obrazovky bude môcť prečítať obsah displeja a uľahčí posielanie e-mailov, správ a uskutočňovanie hovorov. Upraviť sa budú dať aj upozornenia na udalosti v kalendári či budíky.

Hoci systém už podporuje zdieľanie mobilného pripojenia z telefónu do ďalších zariadení cez Wi-Fi, GDR 3 prinesie zjednodušenie celého procesu, pokiaľ budete na notebooku či tablete používať nový desktopový Windows 8.1. V tom prípade postačí zariadenia spárovať s Windows Phone smartfónom prostredníctvom technológie Bluetooth a používateľovi odpadne nutnosť zadávať rôzne heslá navyše a pripájať zariadenia každý raz ručne.

Používatelia sa konečne dočkajú aj možnosti priradiť vlastné zvuky vyzváňania aj k upozorneniam na SMS, e-mailom a notifikáciám kalendára. Vlastný tón bude môcť mať aj každý jeden kontakt z aplikácie Ľudia.

Z ďalších noviniek môžeme spomenúť zámok otáčania obrazovky, viac možností pri uvoľňovaní prebytočných súborov z internej pamäte, ukončovanie aplikácií z okna multitaskingu, nastavenie domácej Wi-Fi siete už pri prvom štarte nového telefónu a vylepšenia Bluetooth pripojenia.

K novému GDR 3 updatu budú mať už v týchto dňoch prístup registrovaní vývojári s developerským účtom vo Windows Phone Dev Center alebo Windows Phone App Studio.

Zdroj: Windows Phone Blog

Diskusia k článku:

marek 16.10.2013 - 09:02

?

Celá diskusia 1 príspevok