QWERTY klávesnica - najobľúbenejší spôsob písania

Začiatkom augusta tohto roka spustil oficiálny blog Nokie anketu o preferovanej vstupnej metóde pri písaní na mobilnom telefóne. Z výsledkov hlasovania vyplýva, že väčšina respondentov uprednostňuje QWERTY klávesnicu.

Anketa bola stručná. Na otázku: "Aká je vaša preferovaná metóda vstupu?" bolo na výber zo štyroch odpovedí - QWERTY klávesnica, dotykový displej, alfanumerická klávesnica alebo hlasové ovládanie.

Mnohým z nás, za roky používania mobilného telefónu, prešli rukami rôzne modely a obľúbenosť vstupov písania sa časom zmenila. Niektorí používatelia dodnes nedajú dopustiť na prediktívne písanie pomocou T9, ktoré bolo naozaj rýchle. Výsledky aktuálneho prieskumu pravdepodobne nikoho neprekvapia.

Napriek až nepochopiteľnej ignorácii plnohodnotnej hardvérovej klávesnice dnešnými výrobcami, česť výnimkám, takmer polovica oslovených (48,64 %) preferuje pri písaní textov v mobilnom telefóne práve QWERTY klávesnicu.

Graf písaniegraf: conversations.nokia.com

No aj softvérová klávesnica v dotykových telefónoch má svojich spokojných fanúšikov. Až 34,69 % hlasujúcich označilo práve písanie na dotykovej klávesnici ako metódu, ktorá im vyhovuje. Alfanumerickú klávesnicu uprednostňuje 8,91 % oslovených používateľov a iba 7,75 % hlasujúcich preferuje písanie textu pomocou hlasových príkazov.

Práve posledná metóda má v budúcnosti šancu stať sa viac obľúbenou. Aj keď je hlasové ovládanie v telefónoch známe už niekoľko rokov, až posledné novinky, hlavne Apple iPhone 4S so svojou asistentkou Siri a konkurent Samsung Galaxy S III s vylepšeným hlasovým ovládaním S Voice, ponúkajú svojim majiteľom vyšší komfort v používaní. Nadchádzajúce roky sa dá očakávať zlepšovanie hlasových asistentov a preto je pravdepodobné, že sa táto metóda stane oveľa viac obľúbenejšou.

Zaujímavo vyznievajú výsledky hlasovania aj podľa krajín. Európske krajiny ako Nemecko, Švédsko, Fínsko a Veľká Británia hlasovali jasnou väčšinou pre QWERTY klávesnicu. Naproti tomu používatelia v USA majú viac v obľube dotykové ovládanie. Na Filipínach, ktoré patria medzi najrýchlejšie rastúci trh so smartfónmi v Ázii, uprednostňujú, podobne ako v Európe, plnohodnotnú hárdvérovú klávesnicu.

Aký je váš obľúbený spôsob písania na mobilnom telefóne?

Za čitateľský tip ďakujeme.

Zdroj: conversations.nokia.com

Diskusia k článku:

huje® 13.08.2012 - 17:03

HW klávesnica - je mi jedno, či je to alfanumerická, alebo qwerty. Asi som stará konzerva :-D

paul13.08.2012 - 20:31 Trvalý odkaz

preto nokia stale vyraba tie "dumbfony" s qwerty klavesnicou

Pavol Pavučko13.08.2012 - 23:51 Trvalý odkaz

dufam ze nokia spravi wp telefon podobny z dell vemue pro tam ta klavesnica dokonca sa vysuvala dospodu vyzerala celkom luxusne ;)

taskar14.08.2012 - 12:57 Trvalý odkaz

nie je qwerty ako qwerty,celkovo telefón a jeho ovládanie musí "sadnúť". veľkosť,pevnosť,... aparátu, rozmiestnenie a prístupnosť ovl. prvkov, atď.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease14.08.2012 - 15:05 Trvalý odkaz

mal som qwerty výsuvné HTC MDA Vario, HTC TyTN, HTC Touch pro. mám E72 do jednej ruky.

Napriek tomu dávam prednosť dotykovej qwerty, či už na výšku, alebo šírku.
Je to sila zvyku..

Celá diskusia 7 príspevkov