Samsung Galaxy S III (i9300)

Recenzia vlajkovej lode s 4,8’’ HD displejom, kvalitným 8 Mpix fotoaparátom s LED bleskom, výnimočnou kapacitou batérie a zaujímavými vychytávkami. Potešila by nás spúšť fotoaparátu a vyriešenie prehrievania telefónu.

Základné parametre:

OS: Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich + Nature UX TouchWiz

procesor: štvorjadrový 1,4 GHz, Samsung Exynos 4412

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 137 x 71 x 9 mm,

hmotnosť: 130 gramov overenédisplej: Super AMOLED, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 720 x 1 280 b.,rozmery 60 x 106 mm, uhlopriečka 4,8'' (122 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, Full HD záznam (1 920 x 1 080 b., 30 fps)

predná kamera: 1,9 Mpix (HD video, 30 fps)

pamäť: pamäť 1 GB RAM (pre Japonsko 2 GB) + 16 GB ROM (dostupných 11,35 GB; sú aj verzie 32 a 64 GB) + microSD karta (do 64 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB (s funkciou MHL), prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), NFC, USB On-the-Go, DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, GLONASS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 2 100 mAh, EB-L1G6LLU

SAR: 0,342 W/kg hlava, 0,547 W/kg telo (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: od 4.júna 2012 za odporúčaných 599 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.4 + Nature UX TouchWiz

Obsah balenia: telefón, batéria, microUSB kábel, nabíjačka, slúchadla, dokumenty

Samsung dokázal to, čo sa podarí len pár spoločnostiam. Veľký záujem o pripravovanú novinku spôsobil obrovský rozruch a množstvo "uniknutých" fotografií a parametrov sa na nás sypalo z každej strany. Po oficiálnom predstavení prichádza ďalšia zaujímavá správa. Vysoký záujem sa odzrkadlil na počte predobjednávok, ktorých počet presiahol neuveriteľných deväť miliónov. K nám sa táto vlajková loď dostane 4. júla, a ak ju chcete mať medzi prvými, a dokonca zadarmo, zaregistrujte sa na odber dvojtýždenníka Riview do 2. júna 2012. Šťastie sa usmeje len na jedného, no dobré čítanie získava každý. A opäť zadarmo!

Dizajn Galaxy S III čerpá z predchádzajúcich modelov a ponecháva si aj tradičné rozloženie typických prvkov. A to sa nám páči. Pri tlačidlách napájania a ovládania hlasitosti musím pochváliť praktickú polohu, ktorá napomáha pohodlnému používaniu aj pri väčších rozmeroch es-trojky. Samsung zrejme chápe, že naťahovanie sa za tlačidlom napájania v hornej stene pre rozsvietenie displeja nie je práve najpríjemnejšie. A zvlášť pri takýchto rozmeroch. Ďalšou pozitívnou správou je použitie tradičných tlačidiel pod displejom. Jedno hardvérové, ktoré poslúži aj na rozsvietenie obrazovky, a dve dotykové. Mňa potešilo najmä to ľavé, s funkciou vyvolania kontextovej ponuky vo viacerých aplikáciách, keďže v Androide vo verzii ICS je táto ponuka umiestnená pomerne nepohodlne vpravo hore. Zoznam spustených a nedávnych aplikácii sa zobrazí po dlhšom stlačení stredného tlačidla, teda tak ako doteraz. Ďalším prekvapením (hlavne u Samsungu) je prítomnosť informačnej LED diódy nad displejom. Biela verzia je zaujímavá aj v tom, že (zhasnutú) LED diódu nie je vôbec vidieť. Jej umiestnenie zistíte až keď sa rozsvieti.

Pod zadným krytom prekvapí prítomnosť slotu na microSD kartu a batéria s nadštandardnou kapacitou. Práve možnosť rozšírenia es-trojky o pamäťové karty ponúka dosiahnutie pekných čísel kapacity pamäte. Poďme rátať. Telefón sa bude predávať s tromi rôznymi kapacitami internej pamäte (16 / 32 / 64 GB), slot pre microSD si poradí aj so 64 GB pamäťovkou, a aby toho nebolo málo, Samsung vám dá na dva roky zadarmo 50 GB online úložiska na Dropboxe.

Miernym sklamaním je použitie slotu na microSIM karty, no dnešný trend minimalizácie SIM kariet je už raz taký.

Plastová konštrukcia je dvojsečnou zbraňou. Na jednej strane umožňuje dosiahnuť príjemnú hmotnosť (o 14 g vyššia než Galaxy S II, o 2 g nižšia než HTC One X) a na druhej, otázna je odolnosť prístroja. Týka sa to najmä prednej steny, ktorá sa smerom k okrajom mierne znižuje a pri páde obrazovkou nadol ju nič nechráni. V predchádzajúcich S-kách to bol aspoň mierne vysunutý lem.

Displej sme porovnali s displejom jeho najväčšieho konkurenta, HTC One X. Galaxy S III malo lepšie výsledky v citlivosti (displej reaguje aj na pohyb nechtom), pozorovacích uhloch a podaní čiernej farby. HTC One X zvíťazilo pri používaní v exteriéri. Na oboch zariadeniach sme nastavili jas najprv na 40 %, neskôr na 100 % a spustili internetový prehliadač. One X podal oveľa lepšie výsledky a prezeranie webu na slnku bolo naozaj pohodlné, čo sa v prípade Galaxy S III nedá veľmi povedať (čo platí aj pre ostatné prostredie smartfónu). Tu mu nepomohol ani maximálny jas. Subjektívne je na tom Galaxy Note na slnku len o trochu lepšie, ale to je spôsobené skôr väčšou obrazovkou než vyšším jasom, kontrastom, resp. menšími odrazmi ochranného sklíčka. Ďalším nedostatkom je slnečný odraz na displeji, akási modrá čiara, ktorá sa ukáže pri sledovaní pod určitým uhlom.

Samsung Galaxy S III je poháňaný štvorjadrovým procesorom a ponúka 1 GB RAM pamäte. O takýchto parametroch sa nám pred pár rokmi určite ani nesnívalo. Telefón je svižný, softvér vyladený, a tak všetko beží ako má. Počas testovania som sa nestretol so žiadnym pádom aplikácie, zasekávaním alebo zamrznutím telefónu. Rýchlosť je úžasná, podobne ako na HTC One X. Ak sa aj náhodou objaví nezbedný škriatok a telefón sa nebude správať tak ako má, dlhším podržaním tlačidla napájania sa zobrazí okrem iného aj možnosť reštartovať zariadenie.

Nie je to však iba o superlatívoch. Jeden vážnejší nedostatok sme predsa len našli. Pravdepodobne silná výbava spôsobila, že zariadenie sa v spodnej časti citeľne prehrievalo. Stačilo pár minút prezerania webu alebo hrania hier a v spodnej časti prístroja sme registrovali výrazne zvýšenú teplotu. Pri HTC One X sme sa s takýmto problémom nestretli.

Na Samsungu Galaxy S III som si zahral aj pár hier a odporúčam najmä "strieľačku" od spoločnosti Gameloft - Modern Combat 3: Fallen Nation. Veľký displej s vynikajúcim rozlíšením a plynulé hranie..., jednoducho paráda. Škoda len toho prehrievania.

Prostredie Nature UX TouchWiz prichádza s viacerými zaujímavými funkciami založenými na využívaní senzorov polohy a pohybu. Niektoré sú známe aj z iných zariadení, ako napríklad stíšenie zvonenia alebo pozastavenie prehrávania hudby otočením smartfónu, či snímanie obrazovky prechodom boku dlane po displeji (Galaxy Note). Ak ste sledovali predstavenie Samsungu Galaxy S III v Londýne, možno vás zaujala funkcia, ktorá pomocou prednej kamery rozpoznáva, kedy sa pozeráte na displej a nezhasne ho, až kým neodvrátite zrak. Hoci spočiatku táto funkcia nefungovala spoľahlivo, neskôr sa nám zapáčila. Podsvietenie displeja sme nastavili na 15 sekúnd a skúšali. Ak telefón zaznamenal môj pohľad, v hornej lište "preblikla ikona" oka a podsvietenie sa nevyplo. Funguje to aj s používaním telefónu v režime naležato. Údajne má es-trojka brániť otočeniu obrazovky, keď pozeráte na displej v posteli, no až také dokonalé sledovanie očí Samsung Galaxy S III neponúka.

Ďalšie vylepšenie sa týka hovorov. Ak píšete správu alebo máte otvorený kontakt, priblížením telefónu k uchu sa začne vytáčanie daného čísla. Skúšali sme to s krytom, priložením k nohe, no akoby zázrakom fungovalo vytočenie kontaktu len po priblížení k uchu. Záhada.

Na zmeškané udalosti vás neupozorní iba LED dióda, ale aj vibrácia napríklad v momente, keď zdvihnete telefón zo stola. Po vybratí z vrecka nohavíc telefón nevibroval.

Zo všetkých funkcií si ma asi najviac získalo sledovanie videa v prostredí. Zapnete video, v pravom rohu kliknete na možnosť zmenšenia videa a následne sa môžete pohybovať v prostredí, písať správu, prezerať web atď. Na premiestnenie obrazu do inej časti na displeji stačí jeden ťah, a aj v tomto režime vám prehrávač zobrazí titulky. Rýchlosť systému bola aj v tomto prípade blesková. Rýchle prechody v menu, rýchle zoomovanie v prehliadači... Mimochodom, tieto a mnohé ďalšie gestá nájdete v nastaveniach telefónu.

Po rozsvietení displeja sa nám naskytne pohľad na zablokovanú obrazovku so zmeškanými udalosťami, štyrmi skratkami, informáciami o čase a počasí (potrebné nastaviť, rovnako je možné zobraziť aj správy a akcie, no ide iba o zahraničné servery). Skratky aplikácii spustíte potiahnutím prsta z danej ikony smerom nahor a na ich zmenu je potrebné zájsť do nastavení. Nejde teda o skratky z domácich obrazoviek, ako to je v prostredí HTC Sense 4.0.

Cez odblokovanie sa dostávame na domáce obrazovky (max. 7) s rôznymi widgetmi, priečinkami a skratkami. OS Android vo verzii ICS už zobrazuje widgety podobne ako aplikácie. Tento spôsob pridávania na domáce obrazovky v redakcii príliš neobľubujeme. Najmä hľadanie daného widgetu na viacerých stranách je častokrát zdĺhavé. Priamo z domácej obrazovky je to predsa len pohodlnejšie. Neodmysliteľnou súčasťou prostredia v androidoch je aj výsuvná lišta. A v tomto prípade ide o určite najprepracovanejšiu s akou sme sa stretli. Ponúka až desať skratiek do nastavení (aj priamy vstup), poradí si s ovládaním prehrávača hudby a rádia (prepínanie skladieb, staníc a pozastavenie) a vďaka OS 4.0 umožní vymazávanie upozornení po jednom. Nepotrebné oznamy si tak odstránim a ostatné vyriešim neskôr. Výsuvná lišta sa dá stiahnuť aj na zablokovanej obrazovke, podobne ako u HTC One X.

Samsung Galaxy S III si s pripojeniami a zdieľaním dát naozaj rozumie. Ponúka funkciu USB On-the-Go, ktorá umožní pripojenie USB kľúča a prehrávanie obsahu, NFC využijete na spárovanie zariadení a bezkontaktné platby, rozumie si s redukciou MHL – microUSB na HDMI, na stream obsahu môžete použiť DLNA a na prenos údajov aj Wi-Fi Direct.Nechýba ani bezdrôtová správa zariadenia pomocou služby Kies Air. Stačí pripojiť PC a telefón k rovnakej bezdrôtovej sieti a pomocou internetového prehliadača môžete spravovať obsah v telefóne.

Internetový prehliadač je v OS Android dobre spracovaný a výnimkou nie je ani v Galaxy S III. Na súčasné otvorenie viacerých webov ponúkne osem okien, ktoré môžu byť aj v režime inkognito (bez ukladania informácií o prezeraní). Obľúbené stránky si môžete uložiť do záložiek a zaujímavou funkciou je aj uloženie stránky na následné prezeranie v režime offline. V porovnaní s HTC One X mu ale chýba automatické zalamovanie textu pri zoomovaní stránok.

Používatelia s menším alebo obmedzeným množstvom dát nájdu v nastaveniach aj meranie spotreby dát. Nechýba nastavenie limitu, časového úseku a prehľadný graf. Nás ale zaujala možnosť nastaviť limit pre každú aplikáciu zvlášť.

Azda jediným nedostatkom fotoaparátu je chýbajúca spúšť v bočnej stene. Pre rýchle spustenie tak aspoň poslúži skratka na zablokovanej obrazovke. Existuje však ešte jeden spôsob. Po rozsvietení zablokovanej obrazovky je potrebné položiť prst na obrazovku a pretočiť zariadenie do režimu naležato. Ja som preferoval prvý spôsob. Prostredie fotoaparátu tvoria štyri skratky naľavo, vpravo je to spúšť fotoaparátu, prepínanie režimu (video, foto) a vstup do galérie. Z bohatej ponuke spomenieme možnosť zhotovenia HDR snímok a sériové snímanie, ktoré umožní zhotovenie viacerých fotografií a následne si viete vybrať tú najlepšiu. Podobne ako u zariadení HTC One. Samsung ale prekvapil kvalitou HDR snímok, ktoré sú ostré a telefón ukladá ako HDR tak aj klasickú snímku. Výsledok si tak viete rýchlo porovnať. Pri natáčaní videa sme objavili ďalšiu zaujímavú funkciu. Po ručnom zaostrení na ľubovoľný bod sa na obrazovke zobrazí ikona s možnosťou prepnutia na automatické ostrenie. Výborná funkcia, ktorú sme ešte v telefónoch nevideli. Samsung Galaxy S3 ponúka, podobne ako HTC One X, snímanie kvalitných fotografií počas nahrávania videa. Na záznam videa môžete použiť aj prednú kameru s vynikajúcim výsledkom. Pravdepodobne najlepší záznam s akým sme sa stretli (v Galaxy Note táto funkcia chýba).Výsledné fotografie a videa sú na veľmi dobre úrovni a nájdete ich v našej galérii.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 25 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 88 MB / min.)

UKÁŽKA Full HD VIDEA (súbor 35 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 123 MB / min.)

Na zdieľanie dát a previazanie kontaktov so sociálnymi sieťami nadväzuje aj prepracovaná galéria. Po zhotovení snímky sa na nej automaticky rozozná tvár a danú osobu môžete označiť, tým pádom aj prepojiť s telefónnym zoznamom. Sem-tam si každý rád zaspomína, a tak pri prezeraní starších fotografií možno zbadáte priateľa, s ktorým ste dlho neboli v kontakte. Stačí kliknúť na jeho menovku a zobrazia sa všetky spôsoby komunikácie, aké pri kontakte máte uložené. Priamo z galérie tak viete zavolať, napísať správu, e-mail alebo sa pozrieť na facebookový profil. Je tu aj možnosť poslať fotografiu osobám označeným na snímke. Ďalšou zaujímavou funkciou je rozpoznanie zhody práve nasnímanej tváre s tvárou v galérii a návrh mena.

Prehrávači hudby s pekným grafickým prostredím nechýba v porovnaní s konkurenciou skoro nič. Menším nedostatkom môže byť chýbajúce ovládanie na zablokovanej obrazovke, no to je dostupné vo výsuvnej lište. Skladby delí aj podľa priečinkov, čo pomôže pri chýbajúcich tagoch. Bohatý obsah ekvalizéra tvorí 14 prednastavených profilov a jeden vlastný. Samsungu sa 5.1-kanálový režim asi máli, a tak v tomto prípade ponúka rovno 7.1 - zvuk. Niekoho možno poteší, ja som mu však na chuť neprišiel. Audio výbavu dopĺňa FM rádio s RDS (zobrazenie názvu stanice)a RT (názov skladby alebo relácie). Z klasickej funkčnosti vyniká nahrávaním práve prehrávanej stanice (ukladá do formátu .3ga) a automatickým vypnutím po 15 min., 30 min, 1 hod. alebo 2 hod.

Po pripojení akýchkoľvek slúchadiel ich telefón rozpozná a vo výsuvnej lište zobrazí všetky aplikácie, ktoré sa so slúchadlami zvyknú používať. Ide o prehrávač hudby, rádio, prehrávač videa, YouTube a GameHub.

Aplikácia S Voice sa inšpirovala úspešnou Siri z iOS a prináša ovládanie telefónu pomocou hlasu. Po pár minútach sme ale zistili, že Siri je vo funkčnosti oveľa ďalej. Komunikácia so Siri je podobná komunikácii s osobou, môžete sa jej opýtať ako sa má a pod. V Galaxy S III je to iba o príkazoch (počasie budík) a aj tie boli viackrát nerozpoznané. S Voice sme vyskúšali a druhýkrát už ani nezapli. Nebol dôvod. Vyslovenie požiadavky na nastavenie budíka a čakanie na odozvu (ak vôbec bola naša požiadavka rozpoznaná) zabralo viac času ako keby sme to nastavili ručne.

Z organizačných funkcií zaujme kalendár (Plánovač S) a poznámky (Poznámka S). Obe aplikácie ste už mohli vidieť v Samsungu Galaxy Note. Kalendár je pekne graficky spracovaný a ponúka ročný, mesačný, týždenný a denný režim spolu s agendou a zoznamom úloh. Nechýba prepojenie s kalendármi rôznych účtov a informačný riadok v mesačnom prehľade. V poznámkach môžete kresliť, písať a pridať značku alebo obrázok. Škoda, že Galaxy S III neobsahuje vrstvu, ktorá by si rozumela so stylusom aký nájdeme v Galaxy Note. Stylus by umožnil pohodlné ručné písanie poznámok a mohol byť k zariadeniu pripojený pomocou pútka, podobne ako Omnia II.

O rýchle vyhľadanie satelitov a presnú lokalizáciu sa postará GPS spolu s GLONASS-om. Lokalizácia je naozaj presná, o čom sme sa presvedčili aj pri geotagovaní snímok a následným prezretí na Google Mapách.

Výhody:

+ rýchlosť a vyladenie systému

+ výborný fotoaparát s viacerými funkciami

+ ľahko dostupné ovládacie prvky a hardvérové stredné tlačidlo

+ LED upozornenie

+ displej s peknými farbami a dobrými pozorovacími uhlami

+ slot na microSD + 50 GB na Dropboxe

+ obsahovo bohatá výsuvná lišta

+ vychytávky v prostredí

+ viacero možností prepojenia a zdieľania dát s inými zariadeniami

Nevýhody:

- prehrievanie

- čitateľnosť displeja v exteriéri

- chýba hardvérová spúšť fotoaparátu

- plastová konštrukcia

- prehliadaču chýba automatické zalamovanie textu

Orientačná cena: 599 €

Záver

Samsung Galaxy S III splnil očakávania. Ponúka veľký HD displej s peknými farbami, štedrú kapacitu batérie, výborný fotoaparát a prostredie s viacerými zaujímavými funkciami. Nedostatkom je prehrievanie telefónu, plastové zhotovenie a slabšia čitateľnosť displeja v exteriéri. Tam ho HTC One X hravo tromfol. Galaxy S III ale vyhráva v iných smeroch. Batéria má väčšiu kapacitu, okrem internej pamäte ponúka aj slot na microSD karty a čierna farba na displeji je naozaj čiernou.

Dlhodobé skúsenosti: Leto so Samsungom Galaxy S III

Pri výbere je len na vás, aké mínusy dokážete odpustiť týmto dvom telefónom...

Na spríjemnenie chvíľ so špičkovým smartfónom vám odporúčame inšpiratívny magazín Riview, ktorý nájdete zadarmo na www.riview.sk alebo v rámci rovnomennej Android aplikácie. Na jej fungovanie potrebujete Wi-Fi alebo iné dátové pripojenie; čítanie digitálneho mesačníka Riview je naopak nezávislé od všetkého - stačí si len stiahnuť vybrané PDF vydanie a užívať si novinky, praktické testy, užitočné porovnania, zaujímavé cestovateľské tipy či jednoduché inšpirácie z kuchyne.

Diskusia k článku:

Thim 23.05.2012 - 08:49

Konečne ďalší iPhone killer

Denis23.05.2012 - 09:01 Trvalý odkaz

Nebol by som si tým istý...

aston14723.05.2012 - 11:49 Trvalý odkaz

Mat tvoje starosti a svoj plat, tak sa dozijem 150 rokov...

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan23.05.2012 - 14:18 Trvalý odkaz

One X sa mi páči oveľa viacej

japoj23.05.2012 - 15:28 Trvalý odkaz

bolo by fajn keby ste testli tu stedru vydrz baterky - teda ci fon ma celkovo vydrz ako SGS2 s standart 1600 alebo sa to viac priblizuje k SGS2 s 2000kou...

Celá diskusia 147 príspevkov