Apple iPhone 4S

RECENZIA smartfónu + VIDEOKultový dotykový smartfón s iOS 5, vylepšeným 8 Mpix fotoaparátom s prekvapivo kvalitným záznamom Full HD videí a pár ďalšími funkciami navyše.

Základné parametre:

konštrukcia: pevná s dotykovým displejom

OS: vlastný, iOS 5

procesor: dvojjadrový 1 GHz Apple A5 chipset, taktovaný na 800 MHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA + CDMA

rozmery: 115 x 59 x 9 mm,

hmotnosť: 140 gramov (zistená: 140 g),

displej: IPS TFT, Retina, dotykový (kapacitný), 640 x 960 b., 50 x 75 mm, 16 mil. farieb, uhlopriečka 3,5'' (90 mm)

fotoaparát: 8 Mpix (3 264 x 2 448), LED blesk, autofókus, záznam Full HD videí (1 920 x 1 080 b.), spúšť fotoaparátu (tlačidlo hlasitosti),

predná kamera: VGA (640 x 480 b.),

pamäť: 16 / 32 / 64 GB celková, RAM 512 MB

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: Li-Pol 1 420 mAh

výdrž: do 14 h hovoru / do 200 h pohotovosti / do 10 h videa / do 40 h hudby

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: október 2011, od 690 eur (16 GB)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, podpora pamäťových kariet, HDMI, FM rádio, microUSB.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

iOS 5,

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, slúchadlá, dokumenty

Táto recenzia je venovaná telefónu aj novej verzii operačného systému, ktorú prináša. iOS 5 si však môžete nainštalovať aj do starších "ajfónov", a tak sa poďme najprv pozrieť na ten nový hardvér.

Porovnanie so Sony Ericssonom Arc S a Samsungom Galaxy S II

Oproti iPhonu 4 sa toho veľa nezmenilo. Žiadny nápis vpredu, vzadu... iPhone tak patrí k zariadeniam, ktorými sa už nemôžete len tak vychvaľovať na stole v kaviarni. Kto vám uverí, že nemáte telefón z minuloročnej akcie operátora? Mobil by nemal byť prostriedkom k budovaniu vlastného ega a iPhone 4S ním nebude určite. A to je dobre.

Takže, čo tu máme nové? O desať gramov nižšiu reálnu hmotnosť a rovnaké rozmery. Koľko použitých krokodílých puzdier nájde uplatnenie aj na tejto novinke a koľko zachránených hadích životov 4S prinedie, netušíme. Ale vďaka za každý ušetrený život nemej tváre. A vy si môžete kľudne prehodiť aj ten gumený bumper zo štvorky na štyri-es. Hoci, treba pripomenúť, že prepínač tichého režimu klesol o nejaký ten milimeter nižšie, a tak záleží na presnosti vykrojenia ovládacích prvkov v bočnej stene na vašom aktuálnom obale.

Zmenil sa aj štýl obruby okolo telefónu. Aby vám už "nespadol" signál, keď telefón uchytíte záhadne tradičným spôsobom.

Veľkou novinkou je nový dvojjadrový procesor A5, ktorý spolu s novou grafikou robí z iPhonu 4S najrýchlejší mobil na svete, hoci je jeho procesor údajne podtaktovaný na 800 MHz. Na tom však nezáleží. Výhodou 4 S je, že to bude vďaka rozlíšeniu displeja a mimoriadne rýchlemu procesoru solídny mobil aj o rok - dva. Procesor zvládne ďalšie a ďalšie aktualizácie operačného systému, náročné hry, strih videa a iné náročné zábavné funkcie či aplikácie.

Oproti vlajkovým lodiam konkurentov je iPhone 4S drobec, ktorý celkom dobre padne do ruky. Kto nepotrebuje štvor- a viacpalcové displeje, príde si na svoje. Na úpravy fotografií (instagram a pod.) však podľa môjho názoru už treba väčší displej, aspoň 4,3'' s poriadnym rozlíšením. Ale to je vec názoru.

Čo sa týka hardvéru, stále mi tu chýba slot na pamäťové karty a univerzálny konektor microUSB pre pohodlné nabíjanie. A keďže si za väčšiu internú pamäť musíte priplatiť nehoráznu sumu a druhý problém musíte riešiť redukciou (za deväť eur) navyše, šance iPhonu 4S na pobyt v mojom vrecku práve klesli na minimálnu úroveň.

Ale niekomu to neprekáža, a tak poďme na ďalšie novinky. Vynovený fotoaparát ponúka krajšie fotografie a záznam úžasného Full HD videa. Keď som ho videl v mojom PC, začal som nad 4S zase uvažovať. Lenže, v nastaveniach úplne chýba možnosť záznamu videa s menším (HD) rozlíšením. Šesť minút videí tak zaberie 1 GB priestoru v mobile. Ak mienite nahrávať videá, zabudnite na 16 GB verziu a radšej pokukujte po tej 64-gigovej. Osemmegapixelové fotografie sú oproti predchodcovi menej "zašumené". Vylepšenie fotoaparátu (objektív, snímač) je naozaj cítiť. Výrobca tiež výrazne zrýchlil štart fotoaparátu. Samotné fotografovanie je bleskové.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 62 MB, MOV; obraz: 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 180 MB / min.)

A naopokon tu máme hlasové ovládanie Siri. To vám jasne predvediem vo videu v závere článku. Je to jednoznačne najlepšie hlasové ovládanie mobilu, ale čo ma po tom, keď som takú funkciu nikdy nepotreboval. Vy sa snáď rozprávate s mobilom? Nastavenie budíka na ôsmu ráno je síce efektné, ale pár ťahmi a dotykmi to máte raz dva aj bez hlasového ovládania. Siri aktivujete aj tlačidlom na dodávaných slúchadlách. To je ideálnou situáciou pre využitie Siri: počúvate hudbu, mobil v ruksaku, zrazu telefonát, po ktorom si chcete uložiť pripomienku na večer. Lenže, tie dodávané slúchadlá stoja za starú belú a vy si aj tak k iPhonu určite kúpite nejaké kvalitnejšie. Ak už máte na iPhone, snáď máte aj na poriadne slúchadlá, keď už tej hudbe tak holdujete.

Niektorí recenzenti a priaznivci značky sa nechali počuť (čítať), že najnovší iPhone je zo všetkých najhlasnejší a má najintenzívnejšie vibrácie. Ak je to pravda, je to len dobre.

Z dôležitých maličkostí treba spomenúť rýchlejšie teoretické rýchlosti dátových prenosov a podporu systému GLONASS, ktorý sekunduje známemu GPS.

Týmto sme ukončili hodnotenie noviniek iPhonu 4S. Ak nemáte "štvorku", kľudne si 4S kúpte. Ak nad ním čo len uvažujete, nemáte problém zaň zaplatiť, berte. Ak si však uvedomíte, že za podobné peniaze sú tu konkurenti ako Samsung Galaxy S II, HTC Sensation XE, čoskoro aj Galaxy Nexus s ešte lepším displejom, nehovoriac o tom, že plnú cenu najnovšieho iPhonu podlezie snáď aj očakávaný mini-tablet Samsung Galaxy Note... Musíte teda veľmi dobre vedieť, prečo si kupujete práve produkt Applu a nie jedného zo spomínaných konkurentov.

Dôvodom môže byť operačný systém a podpora zo strany výrobcu, aká nemá u konkurentov obdobu. Snáď len majitelia zariadení s názvom Nexus chápu majiteľov iPhonov.

Prečítajte si: Apple predstavil nový iOS 5 (7. 6. 2011)

Nový iOS 5 priniesol množstvo noviniek. Skúsim ich napísať vo forme postrehov, pričom niektoré softvérové funkcie môžu byť charakteristické aj pre staršie OS, no mňa ako používateľa iného OS zaujali:

- rozsvietenie displeja jednoduchým stlačením jediného tlačidla pod displejom,

- dvomi stlačeniami po sebe sa pri zamknutej obrazovke zobrazia skratky k hudobnému prehrávaču a skratka pre rýchle spustenie fotoaparátu,

- tlačidlo pre zvýšenie hlasitosti slúži ako spúšť fotoaparátu,

- dvojitým stlačením tlačidla pod displejom sa zobrazí zoznam spustených aplikácií. Podržaním prsta na niektorej z nich sa zobrazí možnosť ich rýchleho ukončovania.

- podržaním tlačidla pod displejom sa spustí hlasové ovládanie Siri

- e-mailový klient sa už roky nemení a najväčším sklamaním je pre mňa absencia zalamovania riadkov po priblížení zobrazovaného dokumentu.

- kalendár dnes už nevyniká ničím špeciálnym a nároční používatelia budú musieť hľadať lepší kalendár v AppStore.

- klávesnica sa roky nezmenila a stále je jednoduchá až strohá. Android ponúka zmenu klávesnice na akúkoľvek z Marketu; táto možnosť iOS chýba. Chválim stále prítomnú a deaktivovateľnú (to je ale slovo) možnosť zadať bodku a medzeru po stlačení dvoch medzier za sebou. Nechýbajú ani medzinárodné klávesnice a automatické opravy. Aj v slovenčine.

- novinkou je horná rolovacia lišta obsahujúca predpoveď počasia, nasledujúce udalosti v kalendári a ďalšie informácie. Prirovnal by som ju k lište holých androidov, resp. Xperií.

- v menu sú už nejaký ten čas môžu majitelia vytvárať a upravovať nové priečinky so šikovným a efektným roztvorením.

- internetový prehliadač je už roky podobný, a už roky nezobrazuje flash animácie. Okrem toho mu nemáme čo vytknúť. Nová verzia priniesla funkciu Reading List, známu z počítačovej verzie, ktorá umožní uložiť si zaujímavé stránky na neskoršie prečítanie.

- pri odosielaní fotografie e-mailom si môžem vybrať medzi malou, strednou, veľkou a pôvodnou veľkosťou snímky.

- novinkou je prístup k obchodu s hudbou a filmami. Kúpa nového filmu za 14 eur na stálo alebo za 4 eurá na jedno pozretie neznie vôbec zle. Na slovenskú lokalizáciu filmov (titulky, dabing) však zabudnite. Hudobné albumy stoja väčšinou tých desať až pätnásť eur.

- s novým fotoaparátom súvisí funkcia Fotostream, ktorá automaticky po pripojení k Wi-Fi sieti nahodí na virtuálny priestor iCloud všetky nové fotografie. Tie máte potom jednoducho prístupné vo všetkých Apple zariadeniach. iCloud s bezplatnými 5 GB je šikovná vecička, a treba za ňu Apple pochváliť. U Googlu mám 20-gigabajtový virtuálny priestor zaplatený už rok, pričom Android ho stále nedokáže takto prakticky využiť; snáď len s výnimkou albumov v rámci služby Picasa, ale ani v tomto prípade sa nič nedeje automaticky a tak jednoducho.

- Newsstand je akýmsi novinovým stánkom v mobilnom zariadení. Význam všetkych predplatných rôznych časopisov a novín však vidím najmä na iPadoch.

- novinkou je integrácia Twittera do systému.

- služba iMessage posiela cez WI-Fi alebo sieť operátora textové správy, fotografie, videá a kontaktné údaje na iné zariadenia s iOS 5.

- potešila ma synchronizácia s iTunes v počítači prostredníctvom Wi-Fi siete. Šikovné.

- mimochodom, nový iPhone už nevyžaduje pripojenie k počítači pri prvom zapnutí. Hurá!

- ani pri aktualizácii iPhonu na novú verziu iOS nie je potrebné pripojiť zariadenie k počítaču. Update prebieha pomocou funkcie OTA (Over-the-Air) tak, ako to poznáme z iných systémov.

- novinkou sú aj Pripomienky, tie vám pomôžu spravovať úlohy, vytvárať skupiny úloh, nastaviť si čas upozornenia, priority či termín. Pripomienky sa zobrazia v iCal i Outlooku a budú automaticky aktualizované s iCloud.

- od nového OS závisí aj výdrž batérie na jedno nabitie. A keďže s tým boli počiatočné problémy, vyšla opravná verzia iOS 5.0.1. Samozrejme to bolo v čase, keď sme už v redakcii iPhone 4S nemali. Mrzí nás to, a tak veríme, že sa v diskusii pod článkom dočítame, či ste po vydani iOS 5.0.1 postrehli reálne zvýšenie výdrže, alebo nie.

videorecenzia

Výhody:

+ striedmy elegantný dizajn, veľmi solídne spracovanie,

+ čitateľnosť displeja na slnku

+ rýchlosť fotografovania, kvalita fotografií

+ kvalita Full HD videa

Nevýhody:

- absencia podpory pamäťových kariet

- vlastný konektor, nie microUSB

- nie je možné zmeniť rozlíšenie videa, staršie PC ho nemajú šancu plynulo prehrať,

- cena

Orientačná cena:

16 GB približne 700 eur

32 GB približne 800 eur

64 GB približne 900 eur

Záver

Prvý iPhone bol skutočne prelomový, za významný míľnik označujem aj príchod iPhonu 3GS na náš trh, no všetky novšie verzie iPhonu už za veľmi prevratné nepovažujem. Dizajn "štvorky" aj "štyri-es" je nadčasovo striedmy, ale dizajn nie je všetko. Ak hľadáte väčší displej, pohodlnejšie písanie, prispôsobenie klávesnice, podporu pamäťových kariet či univerzálny microUSB konektor, iPhone nie je pre vás. Ak však hľadáte mobil s bleskovými reakciami, jedným z najlepších fotoaparátov na trhu, s obrovským množstvom dodatočných funkcií v AppStore, nemáte sa čoho báť. Ak nad iPhonom 4 S čo len uvažujete, asi nemáte problém so sumou, ktorú zaň napokon zaplatíte. A tak je otázka jasná: Ak po ňom tak túžite, prečo ho ešte nemáte? Všetko je len o peniazoch a iPhone nikdy nebol, a ani nebude lacným telefónom.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.11.2011 - 02:21

Cawte chcela som sa opytat aky mate nazor lebo neviem ci si mam zobrat 16GB alebo 32Gb ak tam chcem mat pesnicky,hry,niaky ten film,fotky a tak dale myslite e mi staci 18 GB ?? Prosim fakt mi poradte

anonymous05.10.2011 - 09:16 Trvalý odkaz

potter1: ... aj ked niesom iFan cakal som viac ... uz len kvoly konkurencii... toto je totiz po 1 a pol roku iFail ani NFC nema.... no co uz tesim sa na 11. oktobra...:)

anonymous05.10.2011 - 09:28 Trvalý odkaz

lac: Steve Jobs len teraz opustil apple a hned sa zacal potapat...? Alebo je to len hra?

anonymous05.10.2011 - 10:08 Trvalý odkaz

niner: v rss ma tento clanok nazov "Recenzia: Apple iPhone 4S" nechapem ako je to mozne ked ste tento fon ani nedzali v ruke..

anonymous05.10.2011 - 10:10 Trvalý odkaz

aaa: nebudes spat teraz?
fony boli spravene ze v pravok okne budu recenzie - si pzori stranku je to tam napsiane, je to ale tak ze sa tam pise vsetko len o telelfonoch - pripadne sa enskor doplni o renecizu a pod. V lavom okne su zase rozne novinky.
Renecia je pri kazdom nie len tomto ale to ti akosi uslo.

Celá diskusia 396 príspevkov