Redakčný výber smartfónov nad 800 eur

Redakcia Fony.sk sa pre vás snaží zostaviť výber tých najlepších smartfónov, ktoré si aktuálne môžete kúpiť v slovenských e-shopoch.

Rozčlenili sme ho na štyri časti. Doteraz sme vyberali mobily v cene do 250 eur, do 450 eur a zariadenia za maximálne osem stoviek. Dnešný zoznam bude posledný a hoci pravdepodobne nie je jedno, či za mobil dáte 849 € alebo 1319 €, všetky prémiové high-endy vám ponúkame pekne spolu.

Je zaujímavé sledovať, ako sa niektorí výrobcovia snažia ohúriť jemným QHD displejom a iní naopak zostávajú pri zemi s Full HD rozlíšením. V praxi zrejme oceníte vyššiu výdrž na jedno nabitie než o trochu jemnejší text v internetovom prehliadači.

Najdrahšie androidy siahajú k hranici 6 GB RAM, úplným minimom by malo byť 64 GB vnútorné úložisko a jeden z najnovších procesorov. Vybrali by sme si mobil s ochranou voči vode, ktorú oceníte pri náhodných pádoch do vody, ale aj pri prudkom letnom daždi.

USB-C konektor by malo dopĺňať rýchle a podľa možností aj bezdrôtové nabíjanie, ktoré už býva súčasťou najnovších automobilov.

Najdôležitejšou požiadavkou väčšiny používateľov budú kvalitné fotoaparáty bez kompromisov. Rozostrovanie pozadia už ponúkajú aj smartfóny nižšej kategórie, takže jeden z objektívov zariadenia za tisíc eur by mohol fotografovi ponúkať radšej optické priblíženie, širokouhlý objektív alebo iný netradičný benefit. A video? Tie najlepšie čipy už zvládnu 4K pri 60 snímkach za sekundu.

Uvedené orientačné ceny sú aktuálne ceny v obchodoch s oficiálnou distribúciou, prípadne overených e-shopoch. Najlacnejšie obchody zväčša ignorujeme. Prečo, to sa dočítate v článku Na Slovensku je to tak: Lacné mobilné telefóny.

HTC U12+

Orientačná cena: 819 eur

HTC má nepochybne viacero problémov a nejasnú budúcnosť, no jeho U12+ do nášho výberu stopercentne patrí. Veľa zákazníkov naláka najnižšia cena, 6-palcový natiahnutý QHD displej a možno aj polo-priesvitná zadná stena odhaľujúca zvyšok komponentov vo vnútri.

Zamerať sa môžete na rýchly Snapdragon 845, 6 GB RAM a 64 či 128 GB vnútorné úložisko. Energiu bude tomuto všetkému dodávať 3500 mAh batéria s rýchlym nabíjaním QuickCharge 3.0.

Zadný fotoaparát je duálny. Kombinuje 12-megapixelový snímač s optickou stabilizáciou a nahrávaním 4K videí pri 60 fps, spolu s doplnkovým 16-megapixelovým čipom pre portréty, podobne ako na väčších iPhonoch. Ten používateľovi ponúkne 2-násobné priblíženie.

Aplikáciu fotoaparátu dokážete spustiť aj silnejším stlačením bočných stien. Vďaka senzorom v ráme poslúžia ako samostatné programovateľné tlačidlo pre rôzne skratky. Kompletnú recenziu nájdete v článku HTC U12+ - edge sense na druhú.

Huawei P20 Pro

Orientačná cena: 849 eur

Najväčšia 6,1-palcová verzia Pro zo série P20 od Huaweiu ponúka nekompromisnú výbavu v podobe 6 GB RAM a 128 GB vnútorného úložiska. Hlavnou témou však nebude lákavé lakovanie pod sklenenou zadnou stenou, 4000 mAh batéria, infraport ani odolnosť voči vode.

Všetku pozornosť na seba strhne trojica objektívov vzadu. Jeden má až 40 megapixelov, druhý mu s 20 Mpix čierno-bielym čipom pomáha najmä v noci a teleobjektív s 83 mm ohniskovou vzdialenosťou láka na približne 3-násobné optické zväčšenie. Podobný extrém sa dostal dopredu, hoci 24-megapixelové selfie vám spraví už aj Samsung Galaxy A6+ za menej než polovicu ceny.

Naše skúsenosti s vlajkovou loďou Huaweiu sme vám priniesli v recenzii Huawei P20 Pro - útok na prvú ligu.

Samsung Galaxy S9

Orientačná cena: 849 eur

Teoreticky 5,8-palcový konkurent iPhonu X z radov androidov, v domácej stajni má ale ešte vybavenejšieho súpera v podobe série Galaxy Note.

Často si želáme, aby Samsung tak tvrdošijne netrval na zahnutých rohoch displejov na svojich najdrahších modeloch. Vyzerá to dobre a obliny príjemne pristanú v rukách, ale okraje dokážu hádzať nepríjemné odlesky a zbytočne ukrajujú z naplno využiteľnej šírky displeja. Nehovoriac o komplikáciách pri nasadzovaní fólií, krycích skiel a veľmi drahej výmene rozbitej obrazovky.

Aj menší 5,8-palcový základný model s QHD+ displejom ponúkne mimoriadne výkonný procesor Exynos vlastnej výroby, 4 GB RAM a minimálne 64 GB úložisko rozšíriteľné microSD kartou. Je vodeodolný, dokáže snímať tep, skenovať očnú dúhovku, rýchlo i bezdrôtovo sa nabíjať, hrá cez stereo reproduktory a patrí k najlepším fotomobilom na trhu.

Objektív pred 12-megapixelovým snímačom dokáže mechanicky prepínať clonu medzi hodnotami f/1.5 a f/2.4. S týmto mobilom uspejete pri záberoch vo dne i v noci a zaznamenáte maximálne 4K videá pri 60 fps. Len sa vám nesmie máliť iba 3000 mAh batéria. Našu recenziu nájdete v článku Samsung Galaxy S9 - opäť na špici.

CAT S61

Orientačná cena: 889 eur

Tohto robotníka by ste zrejme medzi záplavou iPhonov a Samsungov nečakali. Má silnú 4500 mAh batériu, 4 GB operačnú pamäť a 64 GB úložisko. Snapdragon 630 však dáva tušiť, že tu niečo nehrá a výkonu nebude práve na rozdávanie.

Vysvetlenie ponúkne pohľad na drahú polo-profesionálnu termokameru FLIR. Tá dokáže zvýrazniť objekty generujúce teplo, tepelné úniky z budov či osoby a zvieratá ukrývajúce sa v úplnej tme. Možno oceníte aj interiérový snímač kvality vzduchu a laserový merač vzdialenosti. Obyčajný fotoaparát potom ponúkne 16 Mpix.

CAT S61 má všetky vlastnosti a použiteľnosť bežného 5,2'' Full HD smartfónu strednej triedy, no ukrýva ich hrubšom a ťažšom tele než je bežné. Pre cieľovú skupinu tohto mobilu je to pochvala, keďže im dve samostatné zariadenia nahradí jedno.

Apple iPhone 8 Plus

Orientačná cena: od 909 eur

iPhone 8 Plus vyhlasujeme za najrozumnejšiu voľbu z celej modelovej palety Apple. Nestojí totiž toľko čo iPhone X, no ponúkne rovnaký procesor A11 a kvalitný fotoaparát, vďaka ktorým vám vo vrecku s prehľadom vydrží ďalšie dva či tri roky. Dokáže dokonca nahrávať 4K videá pri 60 fps. Fanúšikovia značky navyše dobre vedia, že na vydávanie budúcich aktualizácií operačného systému iOS pre staršie modely sa môžu stopercentne spoľahnúť.

iPhone 8 Plus je zároveň príjemne konzervatívnou voľbou. Má Displej s pomerom strán 16:9 bez rohov a výrezu, čítačka odtlačkov Touch ID je na svojom mieste a overený duálny fotoaparát s 2-násobným priblížením neprekvapia, ale ani nesklamú zbytočnými experimentami. Väčší model k tomu všetkému dáva zabudnúť na problémy s výdržou základných iPhonov. Ak sa energia predsa len minie, doplniť ju môže bezdrôtové nabíjanie. Richard svoje skúsenosti spísal v recenzii Apple iPhone 8 Plus - len, aby sa nepovedalo.

Samsung Galaxy S9+

Orientačná cena: 949 eur

Niektoré z nedostatkov základnej Galaxy S9-tky úspešne odstráni drahší model S9+. Väčší 6,2-palcový displej s rovnakým QHD+ rozlíšením umožnil dovnútra vložiť až 6 GB RAM, silnejšiu 3500 mAh batériu a o jeden objektív fotoaparátu navyše.

K 12 Mpix snímaču s meniteľnou clonou (f/1.5 alebo f/2.4) pribudol opticky stabilizovaný teleobjektív s rovnakým rozlíšením a svetelnosťou f/2.4. Okrem zoomovania ho využijete aj pri rozostrovaní pozadia v režime Dynamické zaostrenie.

S9+ bude o rovných 100 eur drahší. O koľko dlhšiu výdrž ponúkne, sa dočítate v Tomášovej recenzii Samsung Galaxy S9+ - evolúcia po tretíkrát.

Samsung Galaxy Note 9

Orientačná cena: od 999 eur

Uvádzacia cena horúcej novinky je rovnaká, ako oficiálna cena vlaňajšieho Note 8. Deviatku už dostanete so 128-gigabajtovým úložiskom, takže kto nechce objednávať z neoverených zdrojov, má o dilemu menej.

Note 9 je samozrejme vo všetkých smeroch lepší. Displej má až 6,4-palcovú uhlopriečku, hardvér poháňa rýchlejší Exynos 9810 a operačná pamäť síce začína na 6 GB, no vo verzii s 512 GB úložiskom môže mať až 8 GB. Ak si za ňu zaplatíte.

Na produktových fotografiách najviac žiari verzia so zlatým perom, ktoré dostalo viac funkcií - napríklad poslúži ako spúšť alebo tlačidlo pre prerušenie prehrávania videí. Zrejme najpoužívanejšie však zostane písanie rýchlych poznámok na displej aj bez jeho odblokovania.

Batéria toho na jedno nabitie vydrží viac. Jej kapacita totiž poskočila na 4000 mAh. Bezdrôtové a rýchle nabíjanie spolu s odolnosťou voči vode zostalo zachované a to isté síce platí pre technické špecifikácie oboch zadných fotoaparátov s 12 Mpix rozlíšením, pri ktorých jeden obstará štandardné zábery a druhý 2-násobné priblíženie, ale kolega Richard vďaka nim tento smartfón označil v článku Takto fotí Samsung Galaxy Note 9 za fotomobil konca leta 2018.

Apple iPhone X

Orientačná cena: od 1149 eur

Jablčnú firmu nemusíte mať radi, ale to, že sa iPhonom X inšpirovali modely od Huaweiu, cez Xiaomi až po Motorolu, poprieť nemožno. Práve tento mobill s výrezom v displeji a masovo spopularizoval odomykanie tvárou.

Vo vnútri sa od iPhonu 8 Plus až tak nelíši, prinesie však natiahnutý displej, stabilizovaný teleobjektív a kompaktnejšie rozmery vhodnejšie pre ovládanie v jednej ruke. Ikonické domáce tlačidlo pre návrat na základnú obrazovku nahradili návykové gestá.

iPhone X podporuje bezdrôtové i rýchle nabíjanie a odolá kontaktu s vodou podľa normy iP67. Základná verzia dostala 64 GB vnútorné úložisko, väčšia až 256 GB. Na tú si ale pripravte 1319 eur. Všetky podstatné vlastnosti sme zhrnuli v teste Apple iPhone X - technologický skvost.

Vyberať z množstva smartfónov na trhu nie je jednoduché. Pokúsili sme sa nájsť to najlepšie už v predchádzajúcich článkoch, keď sme hľadali telefóny v cene do 250 eur, 450 eur a 800 eur. Všetci vhodní kandidáti sa však do článkov nezmestili, a inak tomu nie je ani tentoraz. Pokiaľ máte svojho favorita, ktorého ste tu nenašli, upozornite naň v diskusii pod článkom.

Diskusia k článku:

korps 18.08.2018 - 11:09

AZ na to, ze HTC U12+ mal byt v predchadzajucom diely, kedze sa da kupit pod 800€, vid napr nay a takisto aj oficialny htc shop. Tam tusim stale plati aj 10%zlava pre cleonv htc club

Tomas18.08.2018 - 13:03 Trvalý odkaz

Tiez by som vam vytkol, ze nezohladnujete pokles cien. HTC U12+, S9, S9+ aj P20 pro sa daju kupit pod 800€ (v eshopoch). Alebo by ste aspon orientačne mohli vedla oficiálnej ceny uviest aj ceny v nejakych overených eshopoch a pod.

aston14722.08.2018 - 00:46 Trvalý odkaz

Mal som 8 plus a vymenil som za X a uz by som sa nevratil z5. Ani touch ID mi nechyba prekvapivo. Najpodstatnejsi je rozdiel vo velkosti, 8 plus je uz celkom velky telefon.

XiaomiManiac23.08.2018 - 00:35 Trvalý odkaz

Za 800 € jednoznacne 3xPocophone :D (ako to ze o zabijaku zabijaka vlajkovych lodi nepadlo este ani slovo?) ,ale kto by sa nevedel dockat, tak neni o com ... S9 ci Note 9, minimalne stylus velke plus ... este X ko aj ked ta cena je uz poriadne prestrelena, ale tie iPhony Sx su naodpis, STB ako moj 3 rocny Redmi Note 2 :)

Knoxville23.08.2018 - 00:54 Trvalý odkaz

O "zabijakovi" bude zrejme clanok zajtra.
Ale uprimne,prve Xiaomi ktore by som si asi kupil,nemat ineho "zabijaka"... :D

Celá diskusia 6 príspevkov