Apple iPhone 8 Plus - len, aby sa nepovedalo

Recenzia výkonnejšej verzie minuloročného modelu iPhone 7 Plus, ktorá prináša zopár vylepšení.

Táto recenzia bude trochu netradičná. iPhone 8 Plus som si totiž zabezpečil skôr zo zvedavosti, než z rozumu. A tak sa na ten telefón aj budeme pozerať.

Už názvoslovie naznačuje, že v Appli nie je všetko v úplnom poriadku. Asi sú tak zaneprázdnení výstavbou novej jablkovej centrály, že na komplexnú analýzu iných nápadov neostal čas. Predstavujem si to ako piatkový brainstorming troch chlapov po desiatich pohárikoch Whiskey: "Počúvaj ma, Timotej, a teraz skús vysloviť: iPhone 7S Plus! Veď to nikto z nás nedá!"

Nebyť tohto rozhovoru, mohol sa menší iPhone 8 nazývať iPhone 7S a iPhone 8 Plus...veď vy viete ako. Ešte aj obaly a kryty naň pasujú z modelu 7 Plus. Fakt nerozumiem, prečo sa takáto veľká technologická firma správa tak nekonzistentne. Nehovoriac o uvedení iPhonu X, ktorý sa nenazýva ani "iks", ani "eks", ale "iPhone ten", resp. na Slovensku "ajfón desať". Takže, polovica vašich známych bude hovoriť o "ajfóne iks", druhá o "desiatke", tretia o tom "najnovšom ajfóne" (ups, to mi nevychádza) a ja dúfam, že Jobsa už definitívne zhltli červy, lebo inak sa v hrobe obracia jedna radosť. Mňa z toho triafa šľak, a to som v Appli nikdy nepracoval.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Takže, v ruke mám iPhone 8 Plus. Ale keďže si v zámorí robia, čo chcú, budeme si aj my. A v tejto netradičnej recenzii sa na iPhone 8 Plus pozrieme tak trochu inak. Začneme predchodcom.

Porovnanie s iPhone 7 Plus

Máte doma iPhone 7 Plus? Ja ho vidím každý deň na stole kolegu Mateja. Ak nepotrebujete vyšší výkon kvôli nejakej vybranej aplikácii a nesnívate ani o nakrúcaní 4K videí so 60 snímkami za sekundu, ani nemusíte čítať ďalej. Buďte radi, že máte ľahší mobil so silnejšou batériou pri zachovaní väčšiny podstatných parametrov. A s matnou zadnou stenou bez odtlačkov.

No dobre - aby som nepôsobil nedôsledne, priznávam, že hlasná reprodukcia zvukov, napríklad pri sledovaní toho istého videa, je z iPhonu 8 Plus čistejšia, bez rezonácií, mierne hlasnejšia a celkovo bohatšia. Skrátka, aj obyčajná videorecenzia znie z novinky tak nejak lepšie.

True tone vyváženie farieb displeja na základe analýzy okolitého svetla môže zase priniesť príjemnejšie pocity pre vaše oči, no ja mám túto vymoženosť z pracovných dôvodov vypnutú. Displej sa mi celkovo páči, nie som fanúšikom AMOLEDov.

To isté platí aj o fotoaparáte. Porovnal som niekoľko rovnakých fotografií vytvorených 7 Plus a 8 Plus. HDR je na novinke o čosi citlivejšie, farby o čosi živšie, ale aj teplejšie, dynamický rozsah o čosi väčší. Ale to by ste museli porovnávať každú fotografiu, aby ste to cítili. Na dvojnásobnom priblížení sa nič nezmenilo, druhý objektív stále nie je opticky stabilizovaný a pokiaľ chcete najlepší fotomobil, obzrite sa po Galaxy Note 8 od Samsungu: Porovnanie fotoaparátov: iPhone 8 Plus vs. Galaxy Note 8.

Ak som vás stále nepresvedčil, že iPhone 8 Plus nie je nič pre vás, rozmyslite si odpovede na ďalšie otázky. Napríklad, či vážne snívate o bezdrôtovom nabíjaní. V práci ani v aute si ho ja osobne neviem ani len predstaviť. Naozaj chcete prerušovať nabíjanie pri každej SMS či telefonáte? Uvedomujete si, o koľko nabíjacích cyklov spravíte viac, keď mobil v práci či aute pri každej činnosti oddialite od bezdrôtovej nabíjačky? A stojí vám elegantné nabíjacie riešenie za tých 8 % hmotnosti (t.j. 15 g) navyše? Nehovoriac o nevyhnutnej sklenenej zadnej stene, na ktorej odtlačky nevidno snáď len na svetlej verzii.

Aby som to zhrnul, tak iPhone 8 Plus prináša oproti predchodcovi o 7 % slabšiu batériu, o 8 % vyššiu hmotnosť, o 3 % väčšiu hrúbku (+0,2 mm), mierne vylepšený fotoaparát, mierne vylepšené stereo repro, bezdrôtové nabíjanie a vyšší výkon, ktorý som reálne nepocítil ani pri exporte videí. Skrátka, silnejší procesor priniesol hlavne záznam Full HD videa s 240 fps (ktoré na mňa aj tak pôsobí len ako roztiahnuté HD) alebo 4K so 60 snímkami za sekundu (to už mi dáva väčší zmysel, hlavne, ak máte doma kvalitnú 4K telku).

Nový procesor dokáže tiež lepšie manažovať spotrebu energie, čím sa 7-percentná strata kapacity pravdepodobne aj dorovná. Lenže, keby existovala kovová verzia iPhonu 8 Plus s 2900 mAh batériou a bez zbytočného bezdrôtového nabíjania, bral by som ju všetkými desiatimi. A to je aj dôvod, prečo som ku iPhonu 8 Plus taký kritický.

Prechod z iPhonu 7

Už niekoľkokrát som si od známych vypočul, že som blázon, že som si minulý rok na točenie a strih videí nekúpil iPhone 7 Plus. Stále som argumentoval, že plusko je pre mňa zbytočne veľké. Po dvoch týždňoch aktívneho používania iPhonu 8 Plus som prišiel na tieto závery:

- Ak vám vyhovuje veľkosť iPhonu 7, tak na dvojicu 7 Plus / 8 Plus pokojne zabudnite. Zadná sklenená stena je na novinke navyše klzká a hmotnosť 203 gramov ma trápi aj po dvoch týždňoch. Akonáhle si predstavím, že idem niečo s 8 Plus robiť, začne ma bolieť ruka. Fakt.

- Jedinou výhodou je, že sa s mobilom každú chvíľu nehrám; napríklad v aute - nie som totiž ochotný, a vlastne ani schopný spraviť v jednej ruke všetko podstatné. Ani gesto pre stiahnutie obrazu nie je vždy dostatočným pomocníkom. A vôbec, mobil odteraz chytám, až keď je to naozaj dôležité. Smart hodinky dostali s "pluskom" nový význam.

- Do všetkých držiakov, v ktorých sa cíti iPhone 8 dobre aj v akomkoľvek obale som iPhone 8 Plus ledva napchal. Na používanie seriózneho obalu môžem v aute či vo všetkých statívoch zabudnúť. Tak to riskujem bez puzdra. Je to celkom adrenalín.

- Hlasná reprodukcia hudby je bohovská. Aj na iPhone 7 si užívam sem-tam nejaký videoklip, no s novým 8 Plus je to ešte lepší zážitok - oproti väčšine smartfónov prekvapivo vyvážený a bohatý. Deťom môžete ráno v posteli pustiť internetové Rádio Junior, vy si zas naplno užijete video z nedávnej dovolenky či test nejakého auta alebo telefónu. Lepšie znie až iPad Pro. Ale to už je iná liga...aj keď cenovo ani tak nie. Zvláštne, že?

- Full HD displej už občas prizná aj kompresiu instagramových fotografií, ktoré som si pri nižšom rozlíšení "sedmičky" neuvedomoval. Vyššie rozlíšenie mi naozaj nikdy nechýbalo, ale sťažovať sa naň tiež nemôžem. Teraz, keď sa pozriem na displej "sedmičky", je to celkom zvláštny pocit.

- Pracovne často používam screenshoty, s ktorými sa navyše v iOS 11 pracuje na jednotku. A Full HD snímka obrazovky (2,07 Mpix) je oveľa lepšie použiteľná než 1-megapixelový screenshot na menších iPhonoch. Pomocou screenshotov môžem napríklad veľmi ľahko a rýchlo robiť 2 Mpix zmenšeniny fotografií s pomerom 16:9.

- Obrovský rozdiel pozorujem vo výdrži na jedno nabitie. Ani raz sa mi nestalo, že by ma iPhone 8 Plus sklamal. Aj keď kapacita batérie klesla z 2900 na približne 2700 mAh, nový procesor si robí svoju prácu výborne. Ak som musel byť k menšiemu iPhonu 7 pre výdrž na jedno nabitie tolerantný, iPhone 8 Plus je v tomto smere výborný pomocník. Samozrejme, musím sa naučiť nabíjať ho najmä v noci, lebo mu to dlhšie trvá, nehovoriac o 1 A / 5V nabíjačke v balení, no počas dňa nemusím využívať každú príležitosť na jeho nabitie. Pri krátkych presunoch v aute napríklad nabíjačku ignorujem - znížením počtu nabíjacích cyklov vlastne predlžujem životnosť batérie.

- Aj keď som fanúšikom širokouhlých fotoaparátov (napr. riešenia na LG G6), už niekoľkokrát som vďačne využil druhý fotoaparát s dvojnásobným priblížením aj režim Portrét. Hoci večer je na snímkach z druhého fotoaparátu bez optickej stabilizácie šialený šum a detailmi sa vyrovná digitálnemu priblíženiu základného foťáku, cez deň je to dobrý pomocník. Na záberoch z druhého fotoaparátu je menej rušivého pozadia a treba uznať, že občas sa k objektu nemám ako priblížiť.

- Nikdy by som neveril, ale cítim aj väčšiu RAM-ku typickú pre pluskové verzie, a to pri prepínaní posledných aplikácií. Napríklad, keď strihám video a odskočím si len odpísať na nejakú messengerovú správu, po návrate sa projekt v iMovie nezatvorí, ale pokračuje pekne ďalej. To sa mi páči.

Čo teraz? Sám neviem, či sa vrátiť k podstatne praktickejšiemu rozmeru iPhonu 7 / 8, alebo ostať pri veľkom a ťažkom iPhone 8 Plus s výbornou výdržou, perfektnými hlasnými reproduktormi, veľkým Full HD displejom a druhým fotoaparátom navyše, ktorý okrem priblíženia ponúka aj efektné rozmazávanie pozadia. Pokiaľ však ide o prácu, vyhráva 8 Plus s najlepším fotoaparátom, displejom aj výdržou spomedzi všetkých iPhonov historicky. Samozrejme, na iPhone X ešte len čakáme.

Samotná recenzia

A teraz sa na iPhone 8 Plus pozriem triezvymi očami bez toho, aby som mal vedľa položený iPhone 7 Plus či menší iPhone 7.

V bielej verzii sa mi páči. Nevidno na nej odtlačky, zachovaný ostal starý dobrý Lightning konektor aj prepínač tichého režimu. Škoda, že sa občas, pri rôznej manipulácii s prístrojom, nechtiac prepne do druhej polohy. Chcelo by to puzdro.

Za zvláštny považujem prístup Applu k pamäťovým verziám. Základom je 64 GB. Ten bude väčšine nenáročných používateľov stačiť. Ale keď počujem o nenáročnom používateľovi mobilu za deväťsto eur, chytám sa za hlavu. Nevadí, veď čo ma do toho. Zaujímavé však je, že sa vytratila 128 GB verzia a za 1079 eur (teda príplatok 170 eur) je k dispozícii až 256 GB. Ja osobne to využijem, no myslím si, že aj týmto krokom dostáva význam iPhone 7 Plus 128 GB za 879 eur, čo je menej než cena lesklejšieho a ťažšieho iPhonu 8 Plus s polovičnou pamäťou.

Keď sa na iPhone 8 Plus pozrieme všeobecne, ide o smartfón štandardnej konštrukcie so spoľahlivou čítačkou odtlačkov prstov pod solídnym 5,5'' Full HD displejom, ktorý je odolný voči vode a ponúka asi najlepšiu hlasnú reprodukciu zvukov na trhu. Neponúka FM rádio, infraport ani pamäťové karty a dvojitý fotoaparát zo zadnej steny výrazne vystupuje. Preto vždy sledujem, na aký povrch a materiál telefón pokladám. Chce to puzdro. To hovorím už druhý raz. Lenže, s ním bude iPhone 8 Plus ešte väčší a hrubší. A ťažší. A tých 203 gramov je už tak-či-tak v prípade 5,5'' smartfónu dosť nešťastných.

Displej má plochu 83 cm2 s pomerom strán 16:9. Fotografiu s pomerom strán 4:3 (inú ani štandardnou fotoaplikáciou nespravíte) vidíte na ploche 9,1 x 6,8 = 62 cm2. Pre zaujímavosť: displej Samsungu Galaxy Note 8, podobne veľkého smartfónu (šírka -3 mm, výška +5 mm) má plochu 101,5 cm2 (+22 %). Paradoxom je, že hoci ide o užší mobil, aj fotografia s pomerom strán 4:3, ktorá najmenej využíva plochu úzkeho displeja, má na ňom rozmer 9,4 x 7,0 = 66 cm2, čo je o 6 % viac. Skrátka, iPhone 8 Plus je oproti Galaxy Note 8 síce tenší, ale inak ide o podobne veľký mobil, ktorého displej využíva na rok 2017 tak málo miesta, až je to smiešne. Tie rámy okolo možno prinášajú zvýšenú odolnosť displeja pri páde, ale tam výhoda nemoderného orámovania obrazovky končí. Ak by mal Samsung Galaxy Note 8 displej s pomerom strán 16:9 a pod ním čítačku odtlačkov prstov, nemali by sme dôvod hardvérovo uprednostňovať iPhone 8 Plus. Takto je, aj napriek mojej kritike, veľkou výhodou práve klasická konštrukcia so stereo reproduktormi. Skrátka, žiadne výstrelky.

Fotoaparát patrí k špičke. Síce by som uvítal druhý objektív s menšou ohniskovou vzdialenosťou, aj dvojnásobné ohnisko má niečo do seba. Režim Portrét prináša ďalšie možnosti (štúdiové svetlo, obrysové svetlo, pódiové svetlo a čiernobiele pódiové svetlo), no ja by som radšej uvítal možnosť znížiť jeho intenzitu, ako to ponúka konkurenčný Galaxy Note 8. Predný fotoaparát neprináša nič nové. Jeho kvalita je výborná, zaostrený je na vás, nie na pozadie, čo väčšine používateľov vyhovuje a bez autofókusu sa aspoň môžete spoľahnúť na rýchle reakcie. No potešil by ma aspoň nejaký progres oproti 7 Plus. Tak snáď o rok.

Ak vás fotoaparát iPhonu 8 Plus zaujíma, určite si prečítajte článok Apple iPhone 8 Plus: slnečná bratislavská nedeľa. A pokiaľ chcete vedieť, či táto americká novinka dokáže konkurovať tomu najlepšiemu z Kórey, čítajte: Porovnanie fotoaparátov: iPhone 8 Plus vs. Galaxy Note 8.

iOS 11

Na poslednú verziu iOS som čakal celé leto. Mám rád vyladené veci, nechcelo sa mi riskovať beta verziu, keď mám plný mobil rôznych vecí na spracovanie. Teraz môžem povedať, že ide o šikovnú verziu operačného systému s praktickou spodnou lištou (ovládacím centrom), ktoré reaguje aj na 3D Touch (teda silné stlačenie). Lenže, iOS 11 je rovnaký aj na iPhone 8 Plus, aj na 7 Plus, preto ním nebudeme strácať čas a odkážem vás na článok: Apple sprístupnil aktualizáciu iOS 11, v ktorom nájdete odkazy na ďalšie dva veľmi užitočné.

Výhody

+ klasická konštrukcia = žiadne výstrelky ani obmedzenia

+ zachovanie všetkých základných vlastností predchodcov

+ veľmi dobrý duálny fotoaparát, režim Portrét dokáže očariť

+ bezdrôtové nabíjanie na nočnom stolíku vyzerá lepšie než kábel

+ nový procesor vie byť aj výkonný, aj prekvapivo úsporný

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ hlasná stereo reprodukcia zvukov

Nevýhody

- hmotnosť 203 gramov

- fotoaparát stále sníma len s pomerom strán 4:3

- zábery z druhého fotoaparátu vyžadujú dostatok svetla

- malý pomer plochy displeja k prednej stene

- málo vylepšení oproti iPhonu 7 Plus

- bezdrôtové nabíjanie vyžaduje rozvahu

- len 64 alebo 256 GB verzia

Orientačná cena: 909 eur za 64 GB a 1079 eur za 256 GB verziu

Záver

Keby si iPhone 8 Plus zachoval hrúbku, kapacitu batérie a hmotnosť iPhonu 7 Plus, boli by moje pocity úplne iné. Takto mám v ruke zbytočne ťažký mobil len kvôli tomu, že spoločnosť vraj túži po bezdrôtovom nabíjaní, ktoré si vyžaduje oveľa viac rozvahy a prináša možno aj viac obmedzení než nevinný káblik s vydareným Lightning konektorom. Ale nevadí. Ak si odmyslíme hmotnosť, tak je to nepochybne výborný stroj s niekoľkými reálnymi vylepšeniami oproti iPhonu 7 Plus, ktoré som aj v článku vymenoval. Ale nemôžem si pomôcť, dvojica iPhone 8 a iPhone 8 Plus na mňa pôsobí tak trochu zbytočne. Aj po roku vám teda odporúčam zamerať sa na vydarenú dvojicu iPhone 7 / 7 plus a za ušetrené peniaze ísť niekam na víkend. Aj tak je dôležité skôr to, čo fotíte než čím fotíte.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Apple iPhone 8 Plus: slnečná bratislavská nedeľa.

Diskusia k článku:

Peter Fejfar 15.10.2017 - 02:40

Veľmi dobré a trefné zhodnotenie. BTW, do auta sa dá zaobstarať držiak s bezdrôtovým nabíjaním. V práci bezdrôtové nabíjanie využívam. Správy, či už sms alebo z rôznych messenegerov odpisujem z notebooku, preto nemusím mobil zdvíhať z nabíjacej podložky. Ak sa mobil nabíja, používam BT slúchadlá. Prečo rôzne Apple zariadenia používajú rôzne konektory? Macbooky majú usb-c, iPhone a iPad majú lightning konektor. Veľkosť a hmotnosť iPhone 8 už ani nekomentujem. Doma používam iPad Air 2 a nedám na neho dopustiť. Ako mobil som používal dosť dlho BlackBerry s OS10 a potom som prešiel na Samsung S6 edge. Teraz som riešil výmenu a dosť dlho som uvažoval nad iPhonom 7 plus, resp. aj nad touto 8 pluskou. Nakoniec som vzal Samsung S8. Rozhodla dobrá koexistencia s Samsung gear 3, ktoré som dostal pred pol rokom. A v celku neľutujem.

miromiro8015.10.2017 - 10:32 Trvalý odkaz

>Uvedomujete si, o koľko nabíjacích cyklov spravíte viac, keď mobil v práci či aute pri každej činnosti oddialite od bezdrôtovej nabíjačky?

ani o jeden. 100 nabiti po 1 precente je stale jeden nabijaci cyklus.

ondrakomous15.10.2017 - 12:06 Trvalý odkaz

taky bych pravdepodobne vzal samsung s8, protoze se fantasticky drzi a uhlopricka je prakticky stejna, neli vetsi, ios11 neni odladeny, porad mi to spousti blt. po restartu, chybi manialni regulace jasu atd..., to sou zasadni veci, ktery apple nepochopitelne predelal, nejvetsi fail je chybejici jack konektor a silene mastne redukce a sluchatka a prislusenstvi.iphonu plus je silene zaostaly mobil ve srovnani napr. se samsungem s8, lg g6, ale ted uz i telefony ze stredni tridy napr. honorem 7x

Juraj 050615.10.2017 - 13:04 Trvalý odkaz

Mal som iPhone 6s,ktorý som kupoval pred dvomi rokmi.Neskôr prišiel na to,že som mal kúpiť iPhone 6s Plus.Po dvoch rokoch som plánoval výmenu hlavne kvôli 5,5 palcovému displeju.Čakal som na 7s Plus (no prišla hneď 8 plus).V podstate preskočili číslovanie...Keď som zistil,že bude zo skla

Juraj 050615.10.2017 - 13:07 Trvalý odkaz

Takže som kúpil iPhone 7 plus 256 GB.

Celá diskusia 28 príspevkov