Apple priznáva úmyselné spomaľovanie starších telefónov

Starším iPhonom sa postupom času znižuje kapacita batérie. Nič zvláštne. Jej výdrž sa ale výrobca snaží zachovať úmyselným znížením výkonu procesora. Ten je v niektorých prípadoch slabší až o 50 %.

Apple už dlhší čas čelil podozreniu, že úmyselne spomaľuje staršie iPhony, aby donútil zákazníkov prejsť na nové modely. Firma sa voči tomu najskôr ohradila, že sa nič také nedeje. Najnovšie to potvrdila, no robí to vraj kvôli postupne slabnúcej kapacite batérie u starších modelov.

Po búrlivej diskusii používateľov na sociálnej sieti Reddit sa k téme vyjadril aj odborník John Poole z Geekbench, ktorý zverejnil grafy používateľských meraní výkonu na ich benchmarku. Testovaný bol iPhone 6S a iPhone 7 s rôznymi verziami operačného systému iOS.

Na grafoch môžeme vidieť, že čím je verzia iOS novšia, tým častejšie dochádza k výkyvom vo výkone. Testy ukázali, že veľa podobne starých zariadení malo rovnako znížený výkon. Ten bol niekedy slabší až o 50 %. Z toho by sa dalo usúdiť, že výrobca zapracoval v nových verziách iOS určité algoritmy, ktoré berú do úvahy vek zariadenia a kapacitu batérie. Podľa týchto parametrov potom znižujú maximálny výkon. Týka sa to dokonca aj minuloročného iPhonu 7, ktorý postupne slabnúcou batériou tiež spomaľuje.

Apple sa k celej téme vyjadril a tvrdí, že jeho cieľom je poskytnúť zákazníkom najlepšiu používateľskú skúsenosť. Li-Ion batérie v priebehu času strácajú svoju kapacitu a nedokážu spĺňať maximálne nároky. Následkom toho sa stáva, že sa v chladnom prostredí rýchlejšie vybíjajú a telefón sa môže neočakávane vypnúť. V snahe tomu zabrániť sa firma rozhodla pre kompromis, ktorým je zníženie výkonu. Riešením celého problému je výmena batérie, ktorá spôsobí, že sa váš starší iPhone vráti výkonom na pôvodné hodnoty.

V konečnom dôsledku záleží na preferenciách používateľov. Istej skupine by určite viac vyhovovalo zachovanie výkonu aj pri slabšej výdrži. Iní zas tolerujú aj pomalšie reakcie systému, no hlavne, že nemusia na svojom staršom iPhone nič meniť. V tomto prípade je možno škoda, že Apple na problém neupozornil už na začiatku a nedal používateľom možnosť, aby sa rozhodli sami.

Zdroj: techcrunch.com

Diskusia k článku:

Ato77 22.12.2017 - 08:23

Taká poznámka vzhľadom na túto tému. Mal som 17% batérie v iPhone X a zapol som natáčanie videa. Za 47 sekund natáčania sa mi iPhone X vypol. S inými telefónmi natočím aj pár minut pri takejto úrovni nabitia v pomere s rovnakou celkovou kapacitou batérie (2550-3000 mah) a rovnakom rozlíšení videa. Žeby som na pol ročnom iPhone X si mal vymeniť batériu, lebo už stratila kapacitu? :O LOL (pritom, tie ostatné telefóny, na ktoré narážam, majú 1,2 a 3 roky)

Fuxo22.12.2017 - 09:30 Trvalý odkaz

Ten dovod je tam uplne jasny, kedze procesor ostava podtaktovany aj pocas nabijania. Navyse sa zistilo, ze to Apple aplikuje aj pri macbookoch. A tiez nepomoze, ked sa zapoji sietovy adapter.

Inak bezdrotove nabijanie trochu urychluje "starnutie" baterie. Takze ak chcete, aby vam telefon fungoval co najdlhsie, treba nabijat klasickym sposobom. To je na smiech.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne22.12.2017 - 10:07 Trvalý odkaz

Takže to nespôsobujú aktualizácie ale systém sám podľa napätia batérie?

Chudák Manobb

Michal22.12.2017 - 10:50 Trvalý odkaz

Tak a je to tu! Som zvedavy ako budu toto ovce obhajovat, kedze ta vyhovorka je maximalne trapna. Urcite im zalezi na baterke a preto to robia. Ved na vymene bateriek by trhli tiez slusne peniaze. Ale na predaji novych fonov este viac, ze ano. :)

Celá diskusia 36 príspevkov