Apple iPhone 7 - vitaj stabilizácia, zbohom audio jack

Recenzia 4,7'' iPhonu, ktorý ponúka vodeodolnosť, optickú stabilizáciu 12 Mpix fotoaparátu a prepracované domáce tlačidlo s čítačkou odtlačkov.

Vyzerá takmer rovnako ako pred rokom, jeho displej stále neponúkne ani Full HD rozlíšenie, okraje okolo sú veľké, je drahý a konkurencia ponúkne lepšiu výdrž či naďalej kvalitnejšie fotografie. Napriek tomu je už desiata generácia iPhonu znova najočakávanejším smartfónom za posledných dvanásť mesiacov.

Nepochybujem, že sa v centrále Apple povaľuje niekoľko 4,7'' IPS displejov s rozlíšením oveľa vyšším než 750 x 1334 bodov a niekoľko cievok pre bezdrôtové nabíjanie. O tom rýchlom, napríklad ako v androidoch s procesormi od Qualcommu, ani nehovorím. Tento rok opäť nič z toho nedostanete.

ikona

Základné info: Apple iPhone 7Vode a prachu odolný nástupca s výkonnejším procesorom, rovnakým 4,7'' HD displejom, novým 12 Mpix fotoaparátom, iOS 10, so stereo reproduktormi, ale bez 3,5 mm audio jacku.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Výrobca namiesto toho pri iPhone 7 podhodil dva nové farebné varianty, ktoré skrývajú redizajnované plastové prúžky antén na chrbte ešte o niečo lepšie. Matná čierna bude voľbou pre konzervatívnych, odvážlivci siahnu po lesklom Jet Black. Jeho povrch však uvidíte perfektný len internete a niekoľko sekúnd po odstránení ochranných fólií. Potom sa stane magnetom na odtlačky (čo je ešte akceptovateľné) a bohužiaľ, aj stovky vlasových škrabancov. Nosiť takto drahé zariadenie poškriabané nechcem a ochranné puzdro skrývajúce unikátny povrch mi zmysel nedáva. Za mňa Jet Black ani omylom.

Ružová, strieborná a zlatá ponúknu kontrastné biele okraje okolo displeja, pri čiernej zas splynú so samotným panelom. Podľa papierových špecifikácií tento rok ponúka IPS obrazovka lepšie a vernejšie zobrazenie celej palety farieb, no oproti predchodcom veľké rozdiely nevidím. Farby sú skvelé, ale to platilo už aj v minulosti.

Čo je teda inak? Zvýšil sa maximálny jas (lepšia čitateľnosť na slnku) a znížila jeho minimálna svietivosť (to poteší vaše oči pri čítaní z postele, aj bez aktivovaného softvérového filtra modrej zložky Night Shift). Displej má tiež teplejšie farby a "žltejšiu" bielu - v redakcii sa nám však viac páči biela na starom modeli 6S.

Ak budete prechádzať zo starších iPhonov, určite si všimnete tuhší a precíznejší chod tlačidiel hlasitosti i geniálneho mechanického prepínača vibračného režimu. Stále platí, že by som ho chcel na všetkých smartfónoch na svete.

O novom domácom tlačidle s integrovanou čítačkou Touch ID sa už popísalo veľa. Vďaka vibračnej odozve máte pocit, že stláčate celú spodnú časť smartónu, no tá sa v skutočnosti nepohne ani o milimeter. Ovládanie je presnejšie (najmä pri dvojkliku pre multitasking) a rovnako, ako pri tlačidlách po bokoch, vyvoláva dojem ešte precíznejšie zoskladaného hardvéru.

Vďaka častému tlaku na spodnú časť s čítačkou je teraz oveľa prirodzenejšie i využívanie tlakových Force Touch gest aj naprieč operačným systémom iOS. Potlačenie ikon niektorých aplikácií (ak to vývojár povolí) ponúkne mini-menu s rýchlymi akciami, ktoré sa vykonajú okamžite, namiesto otvorenia základnej obrazovky aplikácie a nutnosti ďalších dotykov priamo v nej - vyhľadávanie na Facebooku, navigovanie rovno domov cez Waze, nová SMS, posledné kontakty v Telefóne alebo zapnutie prednej kamery.

Ja som Force Touch najčastejšie využíval pri prehrávaní animácií Live photos, na náhľady odkazov či fotografií z Facebooku a pre nazretie do tela mailov bez ich označovania ako prečítaných. Spätnú väzbu domáceho tlačidla som nastavil na strednú a citlivosť Force Touch displeja na maximálnu úroveň.

iOS 10 môžete mať už aj na starších iPhonoch a jeho predstaveniu sme sa na Fony.sk venovali niekoľkokrát. Grafické zmeny sú najvýraznejšie od iOS 7. Aj po niekoľkých mesiacoch používania rôznych betaverzií si myslím, že nové bublinky notifikácií a widgetov, ktoré sa premiestnili na ľavú obrazovku (aj na uzamknutej obrazovke), sú menej prehľadné než tie staré. Stále ma však teší, že po potlačení notifikácií dostanem ďalšie možnosti akcií, napríklad okamžité lajknutie alebo odpoveď na správu priamo v hornej lište.

S nastavením upozornení (hlásení) v iOS sa môže vyhrať skutočne každý. Na úrovni každej aplikácie si môžete nastaviť, či dostane možnosť rozsvietiť aj zhasnutý displej (Zobraziť na zamknutej ploche), prichádzať so zvukom, prípadne používať ikonickú bublinku s číslom pri svojej ikone.

Menej podstatné upozornenia ma nemusia otravovať a nájdem si ich až po stiahnutí hornej lišty na konci dňa. Applu každopádne neodpustím, že zrušil možnosť ich radenia podľa priority. Na iOS 9 môžete mať napríklad správy z Messengera či zmeškané hovory úplne hore, tu sa všetko radí už iba chronologicky.

Systémový kalendár, Mail či prehliadač Safari s plnou synchronizáciou obsahu cez iCloud sú applovskou veľmi dobre fungujúcou klasikou. Vyhľadávanie v kontaktoch sa pred časom konečne naučilo pracovať s diakritikou a výborné sú aj predikcie a písanie na softvérovej klávesnici. Hoci na to na prvý pohľad nevyzerá, patrí k najlepším na trhu a pravdepodobne nesiahnete po žiadnej alternatíve z App Store.

Rovnaké slová hľadám pri opise systémovej galérie. V iOS 10 pribudlo rozpoznávanie tvárí, tvorba automatických zostrihov s hudbou (Spomienky) a fulltextové vyhľadávanie. Mimoriadne praktická je aj položka s poslednými, aj omylom odstránenými snímkami, ktoré tak v prípade núdze dokážete znova oživiť.

Galéria s tisíckami fotografií a množstvom videí bude rovnako pružná aj po mesiacoch používania, čo nakoniec platí pre celý systém. Nový iPhone 7 dostal 2 GB operačnej pamäte a ešte rýchlejší 64-bitový procesor A10. Pohybový koprocesor M10 zabezpečí energeticky nenáročné počítanie krokov a prejdenej vzdialenosti pre aplikáciu Zdravie, ktorej dáta sú otvorené i pre rôzne sports trackery a fitness aplikácie tretích strán.

M10 sa stará aj o veľmi praktické rozsvietenie displeja po uchopení iPhonu do rúk. Pre rýchlu kontrolu času či zmeškaných udalostí postačí telefón vybrať z vrecka. Nepotrebujem stláčať vypínač ani čítačku, ktorá nebude reagovať v rukaviciach. So špeciálnou textíliou pre kapacitné displeje dokážete iPhone odblokovať vyťukaním ochranného kódu, nezvládnete ale návrat z aplikácií na domácu obrazovku.

iOS teraz v časti Prístupnosť dokáže nastaviť, či sa má už rozsvietená uzamykacia obrazovka odblokovať hneď po priložení prsta alebo až po následnom "stlačení" čítačky.

Prihlásenie do vášho konta v iCloude ponúkne núdzové vyhľadanie, prezvonenie a zablokovanie strateného iPhonu či niekoľko lahôdok určených pre majiteľov viacerých Apple zariadení. Funkcia Handoff napríklad rozpozná písanie mailu alebo dokumentov na iPade či MacBooku. Po odchode z domu môžete prácu dokončiť z rovnakého bodu na vašom iPhone. Oveľa častejšie budete z iného zariadenia prijímať hovory alebo posielať SMS a iMessage správy. Postačí, ak bude pripojené v rovnakej Wi-Fi sieti.

Odporúčam zvážiť dokúpenie väčšieho priestoru na iCloude, najmä ak vlastníte viac zariadení alebo platformu využívate na zálohovanie fotografií. Európskeho zákazníka stojí 50 GB priestoru iba 0,99 € mesačne. Zálohu 1:1 využijete aj pri prechode na nový iPhone. Natiahne všetky aplikácie, rozloženie ikon, správy i zvonenia. Konkurencia nič podobne komplexné neponúka.

iOS 10 prišiel s úplne zbytočnými "blbinkami" v iMessages. Posielanie efektov, ohňostrojov a kreslených obrázkov ma baví oveľa menej než klasický text a fotografie. Pre majiteľov iPhonov, iPadov, iPodov a MacBookov pripojených na internet je všetka komunikácia zadarmo. Adresáti na iných platformách dostanú klasickú SMS.

A hoci nová verzia operačného systému výrazne odľahčila zbytočné animácie, určite zaškrtnite "Obmedziť pohyb" v položke prístupnosť. Z nového veľmi svižného iPhonu budete mať ešte lepší pocit.

iPhone 7 síce vyzerá veľmi podobne ako modely 6 a 6S, no tvrdiť, že sa dizajnéri Apple flákajú, by nebolo fér. Vďaka certifikácii IP67 by mal teoreticky vydržať ponorenie do vody s hĺbkou 1 meter až po dobu 30 minút. Pravdepodobne tak prežije náhodné pády do vody, bazéna či piva. Výrobca sa napriek tomu na papieri chráni - na prípadné škody sa záruka nevzťahuje. Dôrazne tiež zakazuje vlhký telefón nabíjať.

Už minulé modely hrali nahlas veľmi dobre a sedmička to so stereo reprodukciou dokáže ešte lepšie, krajšie a hlasnejšie. Pravá zo spodných štrbín ukrýva jeden a širší otvor pre slúchadlo druhý, dopredu smerujúci reproduktor.

Viac z neho budete počuť aj pri telefonovaní na rušnej ulici. Podľa našich testov je kvalitnejší i mikrofón, prípadne aspoň softvér potláčajúci ruchy okolia.

Väčší objektív na zadnej strane prezrádza zmeny v konštrukcii objektívu. iPhone 7 dostáva optickú stabilizáciu, ktorou ešte vlani disponovali len modely Plus. Vyššia je tiež svetelnosť, konkrétne s už znova konkurencie schopnou hodnotou f/1.8. Detailné porovnanie s rivalom od Samsungu nájdete v článku Porovnanie fotoaparátov: iPhone 7 vs. Galaxy S7.

Dvanásťmegapixelový fotoaparát patrí, ako už v iPhonoch takmer odjakživa, k tým najlepším. Vyniká najmä vernými farbami a výborným dynamickým rozsahom. Je rýchly, s výborne ovládateľným prostredím aplikácie, uzamykaním zaostreného bodu podržaním prsta a správne rozmiestnenými tlačidlami vyťahujúcimi HDR, samospúšť, prepínanie na prednú kameru, blesk a prepínač pre záznam niekoľko sekundových Live Photos so zvukom pred stlačením spúšte.

Napriek tomu, naše porovnanie ukazuje, že nefotí tak dobre, ako posledné Samsungy. Otázniky vyvolávajú niekedy tmavšie snímky a nie ideálne HDR. Že by to bolo o niečo horšie než vlani?

Stabilizácia je však jednoznačným prínosom, iPhone už tak zaostruje veľmi rýchlo a väčšina snímok bude bez neželaného rozmazania, aj keď sa s expozíciou príliš nepohráte. To pre bleskové zachytávanie momentiek.

Svoje čaro potom naplno ukáže pri zázname videa. Už softvérová stabilizácia v iPhone 6 a 6S bola výborná a so sedmičkou dostanete do rúk smartfón, ktorý v kvalite videozáznamu neprekoná zrejme nič. Aspoň nie cez deň.

Nočné zábery vždy patrili k slabinám iPhonov. Tento rok je to výrazne lepšie, no stále o level za najlepšími. Nepomôže ani prisvetľovacia LED so štyrmi samostatnými elementami. Video nahráte v 4K alebo Full HD rozlíšení, kde zvládne i záznam pri 60 FPS. Škoda, že medzi oboma formátmi musíte prepínať až hlboko v systémových nastaveniach. Nechápem, že táto možnosť nie je priamo v aplikácii. 4K záznam nie je vždy vhodný, najmä pri obsadenejšom vnútornom úložisku alebo plánoch na úpravu v počítači. Hoci, aplikáciu iMovie pre strih videa priamo v iPhone môžete mať úplne zadarmo.

Predná kamera sa konečne dočkala videozáznamu vo Full HD rozlíšení. Statické 7 Mpix snímky z nej sú výborné, ostré a v tme prisvetlené krátkodobým zvýšením jasu displeja.

iPhone ponúka tiež vyskladanie panorámy, záznam časozberných timelapse videí a spomalených videí pri 120 (Full HD) alebo až 240 FPS (720p).

Nepochybne najväčšou kontroverziou je odstránenie klasického 3,5 mm jacku pre slúchadlá. Apple vám v krabici dodá svoje EarPods, ktoré končia Lightning konektorom. Pre pripojenie vlastných slúchadiel budete musieť použiť pribalenú kratučkú redukciu.

Každý, koho zaujíma detailné porovnanie kvality, si na internete môže nájsť niekoľko slepých testov nových Lightning vs. klasických 3,5 mm EarPods slúchadiel cez pribalenú redukciu. Výsledky zväčša hovoria, že zážitok je nanajvýš podobný, prípadne odhaliteľný iba technikou. Redukcia i pribalené Lightning slúchadlá obsahujú malý DAC prevodník. Z iPhonu 7 teda už podľa všetkého nevychádza žiadny analógový signál. Vlastný DAC bude musieť mať aj všetko príslušenstvo, ktoré si k smartónu dokúpite.

Nadšenci počúvajúci hudbu niekoľko hodín vkuse budú musieť oprávnene riešiť ťažkosti s nabíjaním telefónu. Ja ju počúvam hlavne pri práci s počítačom, takže mi po týždni absencia 3,5 mm jacku príliš nevadila. Nové slúchadlá sa do Lightningu pripájajú rovnako jednoducho ako staré EarPods do 3,5 mm jacku. Ak sa rozhodnem pripájať iné, redukcia na nich môže stále visieť.

Hnevá ma však, že už nemôžem cestovať s kombináciou iPhone, notebook a jedny slúchadlá z balenia, ktoré v prípade potreby pripojím k hociktorému zariadeniu. Toto riešenie je nezmyslom aj pre majiteľov MacBookov, nové EarPods s Lightningom k nim totiž nepripojíte. Prečo mi Apple pribalí slúchadlá, ktoré už nepripojím ani k jeho vlastným počítačom?

Riešením je kúpa vybíjajúcich sa Bluetooth slúchadiel alebo vláčenie jedného páru k telefónu a druhého k notebooku.

Výrobca udáva, že nový iPhone 7 vydrží 12 hodín prehliadania internetu cez 3G, prípadne 14 hodín prehliadania cez Wi-Fi. Potvrdzujem, že tieto hodnoty sú približne rovnaké ako bežný čas od odpojenia nabitého smartfónu až po jeho úplné vybitie v mojej štandardnej prevádzke. Pribalený adaptér má stále iba 1 A výstupný prúd.

Výhody:

+ výborné stereo reproduktory

+ nové stredové "tlačidlo" s vibračnou odozvou

+ optická stabilizácia fotoaparátu

+ kvalita videozáznamu a prednej kamery

+ vodeodolnosť

Nevýhody:

- hlavný fotoaparát mohol byť lepší

- nepraktické slúchadlá s Lightning konektorom

- Jet Black verzia náchylná na škrabance

- stále len priemerná výdrž batérie

- vysoká cena

Orientačná cena: 759 €

Záver

Nový iPhone je najvýkonnejším, najrýchlejším a najlepším smartfónom, aký Apple doteraz vyrobil. Opäť stojí nekresťanské peniaze a opäť sa absolútne nepotrebuje púšťať do boja s papierovými parametrami najvybavenejších Androidov. Za Samsungami stále mierne zaostáva kvalitou fotoaparátu, za mnohými inými aj nižším rozlíšením displeja či slabšou batériou.

Znova ponúka najlepšie odladený softvér a nenapodobiteľné pohodlie v celom ekosystéme. S prídavkom vodeodolnosti, lepším domácim tlačidlom a premysleným systémom Force Touch aj tentokrát zaujme používateľov, z ktorých sa časť už ani nechce pozerať na ponuky iných značiek.

Novinky tu síce sú, ale pre majiteľov iPhonu 6S a možno aj iPhonu 6 ich nemusí byť dostatok. Inak sa naň budú pozerať majitelia 5S a starších, prípadne záujemcovia o väčšie úložisko.

Telefón nám na test zapožičal Telekom. Ďakujeme!

Videorecenzia

Skúšobné fotografie:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Apple iPhone 7 + videá z mobilu.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 07.10.2016 - 08:41

Bol som si jeden konecne pobabrat v iStores. Fotoaparat je katastrofa, ocividne, po tuknuti na obrazovku sa expozicia meria bodovo a nie maticovo, alebo ako to bolo predtym, kde sa zohladnuje expozicny rozsah celeho zaberu. Proste kde clovek tukne, tam to odmeria svetlo a to ze naokolo je jedno velke mlieko, koho to trapi. Trochu sklamanie, co som tak kecal so zamestnancom, vyzera to ze nepomozu ani aplikacie tretich stran, mozno aktualizacia 10.1. Pokial clovek necha vsetko na automatike, a namieri objektiv citlivo, je vsetko v poriadku. AKykolvek zasah do procesu snimania fotografie, skor pouzivatela potresta, nez mu vyjde nejak v ustrety. Som z toho zmateny, mozno ja robim nieco zle? A ano, ten ktory som mal v rukach uz mal aktualizaciu na 10.0.2. Nepamatam sa, ze by toto robil nejaky iny ajfon ... od 2009 mozno, ked som mal 3Gs... Recenziu chvalim, Mne sa ta zadna strana s velkym kukadlom fotoaparatu a v ciernej farbe celkom paci. Aj tie funkcie nove z iOS10 su fajn, do fotoaparatu sa clovek dostane dvihnutim zariadenia a potiahnutim zamykacej obrazovky dolava, priamo nej, co je fajn a rychle. Inac je moj dojem z neho, ze je to dalsi, trosku vylepseny iPhone. Ti co ho budu chciet kupit, budu vediet, preco ho chcu kupit.

Luca09.10.2016 - 10:23 Trvalý odkaz

Ja sam mam Xiaomi Mi5, v rodine mame Note 3 Pro a jednu Mi4c, avsak s utlmom 3G a rozsirovanim 4G budu tieto Xiaomi bez 800MHz stratene. Zatial mi to nevadilo, 3G mi na mobil absolutne postacuje (v mieste, kde je len 800MHz LTE), avsak do buducnosti to bude vazny problem.

Brano09.10.2016 - 20:46 Trvalý odkaz

presne tak, pokial Xiaomi nerozsiri svoj trh do EU aj oficialne s plnou jazykovou podporou(nie komunita a rootovanie a flashovanie ukuchtenych ROM) + LTE 800 MHz tak bude pre mna osobne stale na druhej kolaji, zvlast do buducna s nastupom LTE a ubudajucim 3G

Daor3209.10.2016 - 22:38 Trvalý odkaz

Tak 7cka musi byt fakt sklamanie... cakal som pod clankom burlivu debatu a nic... mrtvo... zvlastne

Celá diskusia 39 príspevkov