Apple priznáva úmyselné spomaľovanie starších telefónov

  • Ato77 22.12.2017 - 08:23

    Taká poznámka vzhľadom na túto tému. Mal som 17% batérie v iPhone X a zapol som natáčanie videa. Za 47 sekund natáčania sa mi iPhone X vypol. S inými telefónmi natočím aj pár minut pri takejto úrovni nabitia v pomere s rovnakou celkovou kapacitou batérie (2550-3000 mah) a rovnakom rozlíšení videa. Žeby som na pol ročnom iPhone X si mal vymeniť batériu, lebo už stratila kapacitu? :O LOL (pritom, tie ostatné telefóny, na ktoré narážam, majú 1,2 a 3 roky)

  • Fuxo22.12.2017 - 09:30 Trvalý odkaz

    Ten dovod je tam uplne jasny, kedze procesor ostava podtaktovany aj pocas nabijania. Navyse sa zistilo, ze to Apple aplikuje aj pri macbookoch. A tiez nepomoze, ked sa zapoji sietovy adapter.

    Inak bezdrotove nabijanie trochu urychluje "starnutie" baterie. Takze ak chcete, aby vam telefon fungoval co najdlhsie, treba nabijat klasickym sposobom. To je na smiech.

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne22.12.2017 - 10:07 Trvalý odkaz

    Takže to nespôsobujú aktualizácie ale systém sám podľa napätia batérie?

    Chudák Manobb

    Michal22.12.2017 - 10:50 Trvalý odkaz

    Tak a je to tu! Som zvedavy ako budu toto ovce obhajovat, kedze ta vyhovorka je maximalne trapna. Urcite im zalezi na baterke a preto to robia. Ved na vymene bateriek by trhli tiez slusne peniaze. Ale na predaji novych fonov este viac, ze ano. :)

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne22.12.2017 - 11:57 Trvalý odkaz

    tak vskutku, zistenie ze po vymene baterie telefon "nabral povodnu silu", je zaujimave. hm.

    Manobb22.12.2017 - 12:37 Trvalý odkaz

    re: wayne Díky za starostlivosť o mňa. Čo sa týka tej baterky, na 4s-ku som menil baterku - kúpil som originál .... ale cca pri +/- 30% sa stávalo, že odrazu ukázalo stav baterky červeným minimom (5%-10%) a MT sa vypol. Keď som ho po pár minútach zapol, zase mal aj 40%. Vtedy som to nechápal ...

    Tak teraz neviem, ale podľa tejto logiky mi buď predali starú baterku (ako novú), alebo to nebol originál alebo .... ???

    No nič, ako som už uviedol, Apple sa zahráva s dôverou svojich zákazníkov tým, že umelo vytvára podmienky, ktoré nútia zákazníkov uvažovať nad kúpou nového prístroja.

    Oni vedia, že závislosť od iOS funguje a že iPhoňák oveľa ťažšie prechádza na Android, ako Androiďák na iOS.

    Takže to vypadá, že iP5s som už tiež odpísal preinštalovaním na iOS 11.2.1 ..., pretože svižnosť išla do kytek.

    Jedno viem už na 100%, na iP6s+ sa nový iOS určite nebude inštalovať a uvidím, či stárnutím baterky bude dochádzať k spomalovaniu reakcií MT. ;-)

    Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

    Wayne22.12.2017 - 12:44 Trvalý odkaz

    Sorry no, spomenul som si ako na plusko nechces instalovat aktualizacie, mi to tak spontanne napadlo. Ale som rad ze to beries s humorom :D

    Peter Harasti22.12.2017 - 18:48 Trvalý odkaz

    ak ti spomaluju novy iphone uz po niekolkych mesiacoch
    to znamena ze baterka je na P uz skor ako uplynie zarucna doba... v amerike vlastne fajn motiv sa sudit :)))

    nanoSIM22.12.2017 - 20:45 Trvalý odkaz

    iba upresním: Chudák iManobb

    a to To som rad ze to beries s humorom je maximálny humor Wayne :D

    Manobb22.12.2017 - 22:01 Trvalý odkaz

    re: nanoSIM
    Ja len dúfam, že sa už teraz cítiš omnoho lepšie, keď si si už do mňa kopol. ;-)

    martian22.12.2017 - 23:03 Trvalý odkaz

    Na The Verge bol clanok aj s printscreenami z nejakej aplikacie, kde iP6 so starou bateriou malo 600MHz, po vymene baterie 1400MHz.
    Upravene to bolo vraj v aktualizaciach pre iP6, 6+, SE, 7. V takomto pripade by to dost smrdelo zamerom donutit uzivatela prejst na novsiu generaciu iP.
    Fail je v tom, ze Apple nedal uzivatelom moznost vyberu, ani to nijako neoznamil. Predpokladam, ze to nejako salamunsky vyriesia hlaskou "vase zariadenie bolo obmedzene pre vylepsenie zazitku z vasho zariadenia".
    Principialne, starsie iP sa predavaju stale za vysoke (podla mna predrazene) ceny. Ale ked si clovek kupi z druhej ruky iP6 a namiesto 1400MHz mu ide len na 600MHz, lebo opotrebovana bateria ... to uz nie je fer.

    David23.12.2017 - 00:05 Trvalý odkaz

    Takže čo to znamená v praxi s výdržou? Podtaktované iPhony majú rovnakú výdrž ako tie "rýchle" len systém a aplikácie idú pomalšie? alebo obe, výdrž aj rýchlosť sú nižšie? Mne by nevyhovovalo mať ani nízku výdrž ani podtaktovanie :D No keď stačí vymeniť batériu tak sa to dá prežiť. Pri častom nabíjaní po dvoch rokoch je už každá batéria v háji. Ak je stratégiou Apple-u nútiť zákazníkov ku kúpe novších zariadení, tak je to podlý krok. No môže to byť aj z dôvodu vypínania pri nízkych teplotách. Už tu boli aj kauzy s vypínaním, žeby riešenie bolo toto konkrétne podtaktovanie? Zaujímalo by ma či má niekto skúsenosť s vypínaním u iných značiek v nízkych teplotách pri starších batériách.

    Peter23.12.2017 - 11:07 Trvalý odkaz

    Samsung note4, S3, S6, huawei p8lite, p9, honor7, honor 3c, Xperia z1c, z2, U, LG g3, Xiaomi mi4 - ani u jedného som sa nestretol s vypnutim pri žiadnej teplote ani po 2 a viac rokoch a pri teplotách minimálne -20 až po 40°C. Jedine sa po 2+ rokoch trošku znížila kapacita batérie, ale aj tak som to pocitil iba u niektorych modeloch.

    ondrakomous23.12.2017 - 23:16 Trvalý odkaz

    apple mel nejaky vadny serie iphonu 6,6s, 6plus, svolavali se do servisu, ale pravdepodobne ten problem byl hlubsi a vsechny telefony se nepodarilo vymenit, proto apple prisel s upravou vykonu, protoze pri vetsi zatezi a nizsi kapacite baterie to zpusobovalo, ze telefony se vypinaly. ted sem dokonce nekde cetl, ze uprava vykonu bude i pro iphony 7 a rozhodne si nemyslim, ze to je primarne kvuli nizsi spotrebe baterie.

    martian23.12.2017 - 23:51 Trvalý odkaz

    Pred rokmi sa mi tusim nieco vyplo, ked bolo vonku velmi zima, okolo -10, alebo este menej. Ci to bola Nokia 5800XM, alebo HTC EVO 3D, to si uz nepamatam. Bolo to urcite nieco dotykove, lebo aj reakcia displeja sa spomalili. Ale stacilo ho zohriat a vsetko bolo ok. :)

    Ondro, aj keby to nespravili umyselne, smrdi to.
    Preco by tento update dali do 1-3 roky starych modelov a nie aj starsich? Neboli vtedy tak citlive komponenty? Na 5s a starsich sa da predpokladat ovela vyssie opotrebovanie baterie, vzhladom na ich vek. Ale mozno si len spocitali, ze uzivatelia 5s a starsich su viac nachylni na vymenu, nez uzivatelia 6 a mladsich. Vylepsenia a dizajn sa od iP6 az tak nemenili.
    Takto to az velmi posobi dojmom, ze sa mohli snazit zrychlit moralne zarastaranie modelov, u ktorych to uzivatelia este nemuseli az tak citit. A pritom mau skvelu vyhovorku, ze vlastne len chceli uchranit zariadenie pred poskodenim a predlzit mu zivotnost...... Nebolo by jednoduchsie, keby vyskocilo okno s upozornenim na zomierajucu bateriu? Bolo by to etickejsie.

    ondrakomous24.12.2017 - 00:29 Trvalý odkaz

    Jo s tim souhlasim, dost tezko se to bude obhajovat u soudu, kdyz to delali bez vedomi uzivatelu a prisel na to clovek nahodou. Nevim,jak to je u starsich modelu, ale u iphonu 6 je ted hodne zajimavy, ze system se najednou zrychlil nekolikanasobne po nejnovejsim updatu na tusim 11.2.1. Jenze zrovna na 11.21 mi to vyplo mobil nekdy na 30%, takze z vlastni zkusenosti vim, ze ty problemy největší jsou na těch modelech 6 vejs, u starsich mobilu se to vetsinou nevypinalo, mozna jeste 5s

    Lenka Ivančíková24.12.2017 - 10:12 Trvalý odkaz

    Uprimne, kto z majitelov iPhonov spozoroval, ze ma realne nizsi vykon? :) mame v rodine starsie iPhony, no nemozem povedat, ze by sa nejaky clen rodiny stazoval na rychlost systemu. Jasne, stava sa, ze obcas aplikacia nereaguje ako ma alebo spadne, ale to aj na tohtorocnych novinkach. To nema s touto aferkou nic spolocne. iOS je vyladeny a je to najrychlejsi system aky znam. Aj stvorrocny telefon sa da pouzivat bez toho, aby majitelovi tiekli nervy. To sa o androide povedat neda. Neobhajujem krok applu, mal dat pouzivatelovi na vyber, len poukazujem na to, ze znizenie vykonu bezne clovek ani nezisti. Nas iP 6S aj iP 5S slape ako hodinky. :-)

    ML24.12.2017 - 11:16 Trvalý odkaz

    Len ci to v pripade Androidu nebude podobne. Na mojom Samsungu Tab S2, co bola vlajkovka v case kupy, som za dva roky nespozoroval ziadne spomalenie, ani ine problemy. A to zacinal s Androidom 5, neskor prisla 6ka a teraz tam je 7cka (a mozno bude 8cka).

    Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

    oxy24.12.2017 - 11:20 Trvalý odkaz

    Lenka prepáč ale teraz si strelila capa ako sa patrí..
    Každý HTC one M7, galaxy S4, Moto X ... Je v dnešnej dobe rovnako (lepšie) použiteľný ako ip5s a majiteľom určite netecu nervy :)

    Mashe24.12.2017 - 14:19 Trvalý odkaz

    Lenka - mám Nexus 5x, kupovaný rok späť za 260€+-, v tej dobe bol najbližšie k tej cene iphone 5s,mal som možnosť porovnať tieto dva mobily v súčasnosti, ja bežím na Androide 8.1, iphone na iOS 11, a veru nevyzeralo to že je to najvyladenejsi a najrýchlejší systém, samozrejme si uvedomujem že hw 2013 a 2015 urobí značný rozdiel, no ak by iphone bežal na iOS 7/8, ani Nexus by sa nechytal, to spomalenie iOS bolo neskutočne viditeľné, veď len nastavenia sa na iphone otvárali asi 3sekundy...kamarátka ma zasa iphone 6 na iOS 8, a ten telefón lieta, žiadne spomalenie, žiadne zaseky, a tiež už nemá novú batériu... Moja pointa je fakt reálne je vidieť zníženie výkonu na Iphonoch s novými verziami systému...
    P.s: Celej redakcií prajem príjemné prežitie vianočných sviatkov

    Lenka Ivančíková24.12.2017 - 15:27 Trvalý odkaz

    oxy, mame doma aj Samsung Galaxy S6 edge a uz ma problemy s rychlostou a stabilitou. :) samozrejme, nie kazdy ma rovnake skusenosti, no moje nie su so starsim androidom lepsie nez s rovnako starym iPhonom. Aktualizovanym, samozrejme. :) Preto tu diskutujeme. Som rada, ak ste spokojni.

    Uzivajte pekne sviatky a pohodu v rodine. :-) Ja idem pokracovat v priprave stedrovecernej vecere.

    Peter Fejfar24.12.2017 - 16:59 Trvalý odkaz

    Do októbra som používal S6 edge, teraz ho má manželka a funguje stále rovnako. Stále zapnuté wifi, BT, data, GPS, synchronizácia niekoľkých e-mailových účtov, FB, Messenger, BBM, WhatsApp, Viber, Skype, Twitter. Ide fakt dobre.

    deathwalker24.12.2017 - 17:29 Trvalý odkaz

    Ospravedlnujem sa za narusanie vecernej pohody aleneschvalujem vela veci, ktore robi Apple. Mat na celu vec nazor, ze "ved aj tak to funguje lepsie ako vsetko ostatne" nie je celkom v poradku. stali mi setky vlasy dupkom a ripomenulo mi to tuto obludu.

    Lenka, dufam ze ta to neurazi :D ak ano, moj komentar vymaz alebo ma zablokuj

    [img]https://scontent.fksc1-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/23632223_1525951040816…]

    Mashe24.12.2017 - 19:04 Trvalý odkaz

    Lenka - Android ≠ Samsung, treba skúsiť oneplus alebo pixely, myslím, že tam by veľké spomalenie nenastalo

    Tomas24.12.2017 - 19:22 Trvalý odkaz

    S6 edge plus... slape ako novy ake nie lepsie.

    martian24.12.2017 - 20:58 Trvalý odkaz

    K rychlosti starsich telefonov...
    Note 3 mi sluzil 3 roky a 2 mesiace. Potom mal uz akesi nahodne problemy so signalom, GPS a pri nabijani (hlavne v aute) si bral menej, ako bolo treba.
    Note 3 zacinal na androide 4.4.3. Bol skvely. Oficialny update na 5.x bol odflaknuty. Zla stabilita, nizka vydrz. Flashol som ho na 4.4.4 a bolo zasa dobre. Pred rokom (po nepeknom brick-nuti) som sa rozhodol otestovat port ROM androidu 6.1 z Note 7. Prva rom bola dobra, no skusil som dalsiu a bola perfektna. Telefon to krasne stihal, nebom ziaden problem. Pouzival som na nom mnoho funkcii, ktore ma aj Note 8, takze prechod nebol az taky sokujuci.
    Takze 3 roky stary Note a ziadne problemy s vykonom, ani pri neoficialnej rom.
    Je len skoda, ze fanusikovia z XDA vedia odviest lepsiu pracu a optimalizaciu, nez sam vyrobca...

    Peter24.12.2017 - 21:03 Trvalý odkaz

    Mám S6 a žiadne spomalenie nepociťujem a to robím na ňom rôzne veci, či už viac alebo menej náročné. Takisto aj baterka drzi rovnako ako od nová.
    Neviem čo vy s mobilmi robíte, že vám nic nefunguje a seka... A môžem kľudne povedať že iphone 6s je pomalší ako môj S6, v tých veciach čo ja na mobile vykonávam.

    ondrakomous24.12.2017 - 21:38 Trvalý odkaz

    On je rozdil uzivatel, který do androidu na s6 nainstaluje20 apk a uzivatel, který nainstaluje třeba 200 a větší část aktivně používá. Jak tady psal jeden člověk z těch Banchu vyplývalo, ze výkon byl omezeny ze 1400 na 600, to je fakt brutálně cítit. Prave na 6 a 5s, 6s je hodně výkonná, používám SE s 11.2.1 a tady to cítit není, protože ten výkon je fakt velkej, ale u těch starších modelu to cítit je. Ale to obrovský zpomalení bylo daleko větší prave na verzi systemu 10-jeden z posledních upgradu, ten byl zalostne pomalý, podle mě asi zamerne, upgradoval jsem 6 iPhone na 11.21 a rychlost byla několikanásobně větší. Jenže prave ten update měl řešit vypínání , jenže u mě to vůbec nepomohlo. Největší bolistka iPhonů je prave baterka, Apple na to kladl malý důraz a pořad dávali malou kapacitu.

    ML24.12.2017 - 23:47 Trvalý odkaz

    Podľa mňa je jedno koľko aplikácií človek používa pri novších Androidoch, predpokladám, že tam si systém úplne riadi správu aplikácií, takže keď toho človek moc pospúšťa, tak aj tak pri nedostatku pamäte sa aplikácie vypnú. Na tablete mam cca 100 aplikácií a to aj náročnejšie hry typu Syberia.

    ondrakomous25.12.2017 - 18:12 Trvalý odkaz

    To ví každéj laik, ze android se zpomaluje prave instalacemi, iOS ne. Sorry kamo.

    ML25.12.2017 - 20:43 Trvalý odkaz

    Lidi toho nakecaj, prax je iná a Android už tiez. Sorry kamo ;-)

    kuko25.12.2017 - 22:56 Trvalý odkaz

    ale no tak to zasekane neznamená že je to OK androiprdáci
    koho zažalovať aby sa mi nesekal androiprd po 3 mesiacoch od rozbalenia ???

    David27.12.2017 - 01:49 Trvalý odkaz

    Tak ja by som to nazval tak že Android sa s množstvom nainštalovaných aplikácií neseká, ale spomaľuje. IOS frčí stále rovnako rýchlo. Ďalšia vec je že Android je od verzie 6 spoľahlivejší ako IOS (rôzne bugy, pády aplikácií atď). U Androidu je problém odber energie v stand by mode pri množstve nainštalovaných aplikácií. Mám oba systémy, mne viac vyhovuje IOS ale každý systém má svoje výhody. Treba porovnávať Android modely v rovnakej cenovej kategórii ako iPhony a tam už žiadne záseky nie sú, rozdiel človek spozoruje až keď má stovku doinštalovaných aplikácií. Aktualizácie sú už iný príbeh. A Lenka, poznám aj zopár ľudí, ktorí takisto nie sú spokojní s 2-3 ročnými iPhonmi. S6 edge bol špička...kedysi...

    ondrakomous27.12.2017 - 12:44 Trvalý odkaz

    presne tak, samsung s6 je stary mobil, stejne jako jsou stare mobily iphone 5s,6, 6s, rozdil je v tom, ze s6 ma porad hodne vykonny hardware a dostatek pameti, velkou baterku, apple proste updatuje mobily, kde je malo ram a mensi kapacita baterie, 5s, 6. skoda, ze na to uzivatele nikdo neupozornil, ze se snizuje vykon na ukor vydrze. mobily s androidem nejde srovnavat v dnesni dobe ani s applem, protoze apple ma cca pul rocni skluz. vsichni androidi vyrobci predstavi vlajakove lode ted na jare, apple predstavi novy mobil na podzim a ten pulrocni rozdil je proste znat. pokud clovek srovna oba systemy v rychlosti, tak zjisti, ze je to plus minus srovnatelny u tech nejnovejsich model, vydrze budou take podobne. tady se resi uplne jina vec, ze apple zpomaloval zarizeni bez vedomi uzivatelu a navic kazdy uzivatel by mel mit pravo svobodne se rozhodnout, jestli bude chtit vetsi vdrz, nebo vetsi vykon.

    senatus09.01.2018 - 14:06 Trvalý odkaz

    Mozno neskor, ale predsa vyjadrim sa aj ja so svojou skusenostou... pred rokom a pol som kupil ip6 bol som androidak casom som si zvykol aj ked ma hneval fotak, ktory mali androidy lepsi za cenu ip, ale budis... po aktualizacii na ios11 telefon realne stratil rychlost, zacal sekat a cakal som, ze aktualizacia to vyriesi (trosku to pomohlo ale rychlost to uz moc nenavratilo) on pomalicky stracal rychlost, ale pri tej aktualizacii som mal pocit, ze to bolo vazne realne citelne... tak som pred vianocami kupil s8 a som spokojny... skoda, ze som o baterkach nevedel vymena baterky by ma vysla asi o 450-500 eur lacnejsie... a este pre porovnanie rychlostne sa moj ip6 trhal na s5... oproti s6 edge nemal sancu...