Ktoré iOS aplikácie sú najčastejšie priamo na základnej obrazovke?

Homescreen zbiera screenshoty základných obrazoviek z iPhonov. Má ich už viac než 13-tisíc a preto mohli jeho autori zostaviť rebríček najčastejšie opakujúcich sa aplikácií. Podľa očakávania vyhrávajú sociálne siete a aplikácie pre produktivitu.

Služba Homescreen.is patrí k najpopulárnejším startupom, hoci toho na prvý pohľad veľa neponúka. Jej aplikácia pre iOS slúži v zásade len na to, aby vás požiadala o vytvorenie a zaslanie screenshotu domácej obrazovky z vášho iPhonu. Pridanou hodnotou pre používateľa je ešte možnosť zazdieľania takéhoto obrázku na Twitter, no tam to všetko končí.

Spoločnosť Betaworks však už zozbierala viac než 13 000 takýchto screenshotov domácich obrazoviek a identifikovala na nich viac než pol milióna rozličných aplikácií. Vďaka tomu dokáže pravidelne zostavovať rebríčky softvéru, ktorý používatelia umiestňujú na svoju základnú obrazovku najčastejšie.

Dáta však možno využiť aj na hlbšiu analýzu. Tá posledná tvrdí, že aplikácie Facebooku (teda Facebook, Messenger ale aj Instagram a WhatsApp) patria medzi štyri najčastejšie vyskytujúce sa iOS aplikácie v rebríčku "TOP 6". Len pre zaujímavosť, pre nájdenie štyroch najčastejších programov od Googlu sa potrebujete preskrolovať až k 24. aplikácii v celkovom poradí.

Homescreen zároveň odhalil, že väčšina používateľov svoje hry skrýva do ďalších priečinkov alebo až na ďalšie obrazovky. Hoci herný biznis patrí v App Store k tým najlepšie zarábajúcim, väčšina z nás chce mať na očiach najmä aplikácie pre sociálne siete a produktivitu. Koniec-koncov, pozrite sa na celkový rebríček očistený od natívnych Apple aplikácií.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Napríklad taký Instagram či Facebook má na svojej prvej domácej obrazovke takmer každý druhý majiteľ iPhonu. Populárny je aj WhatsApp, Twitter či jeho alternatívny (a oveľa lepší) klient Tweetbot. V zozname okrem typických predstaviteľov pomocníkov pre efektívnu prácu ako Dropbox, Evernote, 1 Password a Gmail nájdeme aj Spotify, YouTube, Shazam či Snapchat. Chýbať pochopiteľne nesmie prehliadač Chrome.

Betaworks upozorňuje, že v rebríčku absentujú aj aplikácie pre konzumovanie správ či "read it later" softvér ako napríklad Pocket (hoci Instapaper ho celý uzatvára). Zároveň však všetko vysvetľuje pravdepodobnou vysokou fragmentáciou - niekto dá prednosť aplikáciám CNN či BBC, niekto použije lokálnych poskytovateľov zo svojej krajiny. Navyše, takmer všetky aplikácie boli po prvý raz uvedené viac než tri roky dozadu. V súčasnosti je teda zrejme veľmi ťažké vytvoriť softvér, ktorý by v App Store skutočne zažiaril natoľko, aby si ho používatelia umiestnili na svoju základnú obrazovku.

Rebríček bez a vrátane natívnych Apple aplikácií.

ikona

Android TIP: Google vybral najlepšie aplikácie pre rok 2014Google vybral 66 aplikácií, ktoré považuje za najlepšie pre tento rok. Ich zoznam nájdete na samostatnej podstránke obchodu Google Play a väčšina z nich je úplne zadarmo.

Zdroj: Quartz

Diskusia k článku:

Jakub Jediný 05.12.2014 - 08:08

U mňa? Všetky :D mám len jednu domácu obrazovku a všetko na nej ;)

Michal05.12.2014 - 09:22 Trvalý odkaz

A vitazom sa stava - program na prznenie fotografii!

ondrakomous06.12.2014 - 02:20 Trvalý odkaz

prvni stranu pouzivam deaultni, zjistil jsem, ze to je nejlepsi pro zapamatovani, protoze pouzivam ios 6.16 a iphone 3gs nemam problem 4 rady ikon. mrizka 4x4+ 5 rada dock. apple ma fantasticky rozlozeni ikon, najdu je po pameti. az ios 7 byla graficky zmrsena teplymi barvami. u ios 6 je napriklad ikona zprav cela kontrastne zelena a najdu ji okamzite po pameti. druhou stranu si uzivatelsky upravuju, tam si davam vse do slozek. vypada to potom takto. http://ulozto.cz/xmMpLqvo/img-0050-png. kdyz si vezmu jak je iphone 3gs stary mobil, tak byl strasne nadcasovy. system je rychlejsi jak kdejake moderni ctyrjadro s androidem a treba fotak ma jenom 3mpx, ale kolikrat sou vysledky lepsi jak z novyho 12mpx snimace, jedinou chybu vidim v gumovym tesnenim kolem displaye, vzdyckY ho nejaky servisacky vseznalek porusi a pak padaprach primo pod display. co me nejvic prekvapilo na iphonu 3gs v roce 2014 je kvalita zvukoveho vystupu na originalnich sluchatchach apple, takhle kvalitni zvuk jsem neslysel na telefonu ani nepamatuju, nadherny cisty vejsky a krasny stredy a basy, vsechno dokonale sladeny, hraje uplne bohovsky....Johny porad resi kvalitu zvuku , no a protoze se ve zvuku docela vyznam, tak muzu potvrdit, ze nejlip hraji stary mobily apple.

Knoxville06.12.2014 - 04:34 Trvalý odkaz

Ondra najlepsie hra M8,M7 a potom mozno vseobecne Iphony co sa tyka mono reproduktora... :)

ondrakomous06.12.2014 - 12:02 Trvalý odkaz

sezen si iphone 3gs a pust si ho na kvalitni sluchatka, nehraju pres repracky, jsem profesional. iphone 4 a 4s nema tak kvalitni audio vystup jako iphone 3gs, tvoje htc one hraje maximalne lepe pres repracky, ale co se tyka kvality vystupu na sluchutka je iphone 3gs neprekonatelny, mam hudebni sluch, zni to skoro neuveritelne, ale ver mi, ze nekecam. nechci ti kazit radost, ale apple je absolutni jednicka, co se tyka audia v mobilech. koupis ruzny audio sestavy, ktery jsou delany primo apple, taky gramofony, kde iphone zacvaknes do doku, nebo reprosestavy, ktery sou delany primo pro iphony. uvedu priklad koupim iphone 5s, k tomu si koupim cely audiosystem do bytu, kde iphone jednoduse zasunu do docku a on zacne automaticky hrat, v tom je pripana hodnota jablek, zadny jiny vyrobce nema stovky repraku a hifi systemu primo pro mobil, jablickari nejvic utraci prave za tyhle ruzny vychytavky do bytu, pak maji komplet jablecnej byt. pak ma koupe iphonu smysl, cela domacnost se ti sesynchronizuje, kdyz prijdes do bytu a zacne ti hrat treba hudba, kdyz ho vlozis do doku. koupis treba stovky docku kolem 100liber primo pro iphone. na tom iphonu 3gs je skvely, ze hraje strasne nahlas, staci to mit na pulce hlasitosti a rve ti pomalu usi, to neumi dneska 80% androidich mobilu. taky je to o tom, ze kdyz k jakymukoliv zarizeni pripojim Beats 2 by Dr.Dre, tak dostanu stejne suprovej zvuk, takze stejne pres 60% zvuku udelaji sluchatka. fakt si nedokazu predstavit, ze bych jako audiofil mel poslochat hudbu v mobilu pres ty malicky repracky v telefonu, to je pro me nemyslitelny. kdyz si potom stejne pustim na gramci desku z vinylu, kde mam treba 100w bedny+poradnej subwoofer, tak se zvukove dostanu uplne nekam jinam, na telefonu stejne poslouchas mp3, ktery jsou zvukove mega osekany. apple kladl od zacatku velky duraz na kvalitu zvuku, na vyvoj aplikaci pro muzikanty, JObs byl znamej tim, ze mel rad muziku. HTC se jenom opicili, kdyz zacali spolupracovat s beats.

Celá diskusia 19 príspevkov