Microsoft bude prepúšťať, odstaví Android aj Slovákov v Komárome

Odkúpenie mobilnej divízie Nokie prinieslo Microsoftu aj množstvo nových zamestnancov. Spoločnosť však teraz plánuje reštrukturalizáciu, ktorá postupne zatvorí aj továreň blízko našich hraníc. Celkovo chce Microsoft prepustiť až 18-tisíc ľudí. Zastaví aj vývoj platformy Nokia X.

Microsoft definitívne prevzal mobilnú divíziu Nokie na konci apríla tohto roka. Pod jeho krídla vtedy prešlo aj približne 30-tisíc zamestnancov. K 5. júnu ich teda celkovo zamestnával presne 127 104. Súčasnému manažmentu pod vedením Satya Nadellu sa toto číslo zdá privysoké a chce sa preto zbaviť približne 14 % personálu, teda 18-tisíc zamestnancov.

Prvých 13-tisíc pracovných pozícií podľa Nadellu zanikne už počas najbližších 6 mesiacov. V správe, ktorú zamestnancom adresoval viceprezident jednej z dotknutých divízií Stephen Elop sa píše, že Microsoft sa chce zamerať najmä na smartfóny (aj tie cenovo najdostupnejšie), tablety Surface, Xbox, inovácie a služby. Naďalej tiež bude rozširovať a budovať ekosystém univerzálnych aplikácií, ktoré by mohli bežať na jeho hernej konzole, PC i smartfónoch len s minimálnou úpravou zdrojového kódu od developerov.

Platforma Nokia X fungujúca na upravenej verzii Androidu preto úplne zanikne, a niektoré jej časti a funkcie prejdú pod operačný systém Windows Phone. Microsoft tak pravdepodobne definitívne vyvrátil všetky špekulácie o pridaní podpory pre obchod Google Play do svojho systému, ako to urobilo napríklad BlackBerry. X-kových Nokií sa zmena dotkne okamžite, no v súčasnosti naskladnené zásoby sa samozrejme budú predávať ďalej.

ikona

Recenzia: Nokia X Dual SIM - lacný a jednoduchý kríženecRecenzia lacného dualSIM smartfónu s novou platformou kompatibilnou s Android aplikáciami, 4'' WVGA displejom a slabým 3 Mpix fotoaparátom.

Predaje by mali byť riadené viac lokálne, podľa špecifík daného trhu. Dúfame preto, že sa v budúcnosti jednotlivé nové modely dostanú na Slovensko oveľa rýchlejšie. Našu krajinu však zmeny zasiahnu aj negatívne. Výroba smartfónov totiž bude prebiehať hlavne vo fínskych mestách Salo (high-endy) a Tampere (lacnejšie zariadenia). Ostatným trhom pomôžu napríklad továrne v Pekingu, Hanoji a San Diegu, no Microsoft postupne úplne zatvorí závod v Komárome.

Tam pracuje aj množstvo Slovákov. Továreň počty svojich zamestnancov redukovala už pred dvomi rokmi, kedy chcela z 4 400 pracovníkov prepustiť takmer polovicu, a už v prvej etape odišlo i 348 našich občanov. Podľa Elopa by mali všetci odídení zamestnanci dostať odstupné a ďalšie výhody. Všetky potrebné informácie by sa k nim mali dostať čo najrýchlejšie, či už prostredníctvom hromadných stretnutí s nadriadenými alebo pomocou podnikového intranetu.

Závod Nokie v Komárome. Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. (obr: dunataj.net)

Zmeny zo strany nového vedenia sú pochopiteľné. Windows Phone ešte stále nedosiahol taký podiel na trhu, ako by si jeho tvorcovia predstavovali. Nokia zas na druhej strane už niekoľko rokov nepatrila k spoločnostiam s práve najzdravšími ekonomickými výsledkami a určitá forma reštrukturalizácie je teda určite nevyhnutná, inak by bola celá akvizícia iba na príťaž.

Zdroj: Microsoft, TASR

Diskusia k článku:

AdoP 17.07.2014 - 21:42

s touto znackou som skoncil uz skor, teda v case prevzatia prav na noveho vlastnika a na akcionarov nokie mozem s kludom zabudnut, hm.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease18.07.2014 - 11:10 Trvalý odkaz

Microsoft-u to priveľmi s hardware nikdy nešlo.
Minulý rok celkom slušné portfólio:
520/620/720/820/920/925/1020/1320/1520

Tento rok zatial fiasko: 630/930

Rada X zabitá ako batoľa.
X2 abortion kill
Kde som to už videl :-))

Celá diskusia 2 príspevky