Z mobilnej divízie Nokie bude Microsoft Mobile, Lumie asi zostanú

Spoločný e-mail rozposlaný dodávateľom vysvetľuje, že mobilná divízia Nokie bude po odkúpení Microsoftom používať meno Microsoft Mobile. Odhadujeme tiež, že nové smartfóny z tejto dielne naďalej ponesú označenie Lumia, no logo Nokie sa zo sveta windowsfónov pravdepodobne potichu vytratí.

Plány Microsoftu odkúpiť mobilnú divíziu Nokie sú známe už približne pol roka. Americký gigant za svojich 5,44 miliárd eur dostane aj môžnosť počas desiatich rokov bezvýhradne využívať balík patentov a licencií Nokie. Predaj však mierne mešká, musí totiž dostať zelenú od všetkých úradov, ktorých sa podnikanie oboch spoločností týka. Na začiatku mesiaca prišlo z Číny, všetko ale ešte blokuje napríklad India (oba trhy patria pochopiteľne medzi najväčšie, Nokia tam má aj niekoľko svojich tovární).

Celá transakcia by mala byť dokončená 25. apríla 2014. Obe spoločnosti tiež v týchto dňoch poslali spoločný e-mail svojim dodávateľom, v ktorom bližšie vysvetľujú budúcnosť oboch značiek. Ten uvádza, že všetky zmluvné vzťahy a citlivé dáta v súvislosti s mobilnou divíziou Nokie (Devices & Services) prejdú na spoločnosť s názvom "Microsoft Mobile", sesterskú spoločnosť Microsoftu.

Nokia, (presnejšie Nokia Group) si však ponechá napríklad biznis s lokalizačnými službami a mapami HERE, ktorý nie je súčasťou predaja.

Microsoft získa aj práva na používanie značiek "Nokia" a "Lumia" počas nasledujúcich desiatich rokov. Podľa vyhlásení Grega Sullivana (riaditeľa sekcie Windows Phone) môžeme predpokladať, že označenie "Lumia" ponesú aj všetky smartfóny, ktoré novovzniknuté oddelenie Microsoft Mobile vypustí na trh v najbližšom období - jedná sa totiž o pomerne úspešnú a verejnosťou dobre vnímanú značku.

ikona

Microsoft kúpi mobilnú divíziu NokieNokia dnes ráno (3. 9. 2013) oznámila, že podpísala dohodu o transakcii, ktorou predá svoju mobilnú divíziu, vrátane patentov a licencií spoločnosti Microsoft za 5,44 miliardy eur. Hotovosť bude splatná pri uzatvorení zmluvy.

Naopak, budúcnosť loga "Nokia" je pod krídlami Microsoftu veľmi otázna. Hoci by ho v Redmonte až do roku 2024 teoreticky používať mohli, my odhadujeme, že sa tak nastane a marketingové oddelenie bude pretláčať práve brand Lumia. Dohoda s Nokia Group (teda tým podnikom, ktorému zostane sídlo v Espoo a spomínané mapy HERE) totiž Fínom zakazuje používanie loga "Nokia" v spojení s predajom mobilných zariadení len na 30 mesiacov a rovnako ho nesmú umiestňovať na vlastnoručne vyrobené mobilné telefóny len do 31. decembra 2015.

Od 1. 1. 2016 teda nič nebude brániť tomu, aby Fíni s výrobou mobilov a smartfónov opäť začali naplno aj pod pravdepodobne úplne najslávnejším a najikonickejším názvom, aký si v ére mobilných telefónov pamätáme. Microsoft preto pravdepodobne bude chcieť vybudovať svoje portfólio výrobkov čo najrýchlejšie, aby potenciálnych zákazníkov nemiatol viac, než je nevyhnutné. Značka Lumia sa k tomu hodí, značka Nokia už menej, kedže na tú bude mať v budúcnosti právo aj Nokia Group.

Zdroj: NDTV, CNET

Diskusia k článku:

huje® 22.04.2014 - 10:23

"Od 1. 1. 2016 teda nič nebude brániť tomu, aby Fíni s výrobou mobilov a smartfónov (hoci bez významného objemu licencií a patentov, ktoré teraz odídu s celou mobilnou divíziou) opäť začali naplno aj pod pravdepodobne úplne najslávnejším a najikonickejším názvom, aký si v ére mobilných telefónov pamätáme." Matej, patenty z Nokie naozaj nikam neodchádzajú. http://press.nokia.com/2013/09/03/nokia-to-sell-devices-services-business-to-microsoft-in-eur-5-44-billion-all-cash-transaction/ http://www.reuters.com/article/2013/09/03/us-nokia-microsoft-patents-idUSBRE9820ZZ20130903

Matej Krajčovič22.04.2014 - 12:51 Trvalý odkaz

V článku som spresnil, že ide iba 10r licencovanie patentov. Vdaka.

ondrakomous22.04.2014 - 17:32 Trvalý odkaz

nejvyssi cas prodat lumii 920

Vlastimil23.04.2014 - 11:46 Trvalý odkaz

kde sú tí pravoverný nokiáci?

funboy23.04.2014 - 16:02 Trvalý odkaz

síce si spresnil Matej, ale naďalej tam svieti informácia z 3.9.2013 o predaji vrátane patentov a licencií :-) sa tam v tom Fony nejako ujednoťte ;-) "Microsoft kúpi mobilnú divíziu Nokie

Nokia dnes ráno (3. 9. 2013) oznámila, že podpísala dohodu o transakcii, ktorou predá svoju mobilnú divíziu, vrátane patentov a licencií spoločnosti Microsoft za 5,44 miliardy eur. Hotovosť bude splatná pri uzatvorení zmluvy.

Celá diskusia 8 príspevkov