Google I/O: Nový Android, platforma pre rozvojové trhy, TV, autá a fitness

Otváracia prednáška najväčšej tohtoročnej vývojárskej konferencie Googlu sa niesla najmä v znamení noviniek v operačnom systéme Android. Na jeseň príde jeho nová verzia, no uvidíme ho aj v lacných mobiloch pod 100 dolárov, v automobiloch a nových televízoroch.

Google I/O má za sebou svoju otváraciu keynote. Tá sa nakoniec dotkla takmer všetkých tém, o ktorých sa špekulovalo už niekoľko dní vopred. Vývojári po celom svete ju mohli sledovať aj na takzvaných viewing parties (vraj ich bolo takmer 600) a samozrejme aj prostredníctvom živého streamu či špeciálnej aplikácie.

Google tvrdí, že za posledný mesiac bola zapnutá až miliarda zariadení s Androidom - toto číslo zahŕňa smartfóny, tablety či špeciálne domáce prehrávače - o tom, ktorá platforma je najpopulárnejšia na svete tak nemôže byť pochýb. Napríklad medzi tabletmi by mal mať Android až 62 % trhový podiel (vlani to bolo 46 %).

Počas úvodného podujatia však Google ukázal aj jednu zaujímavú fotografiu. Jedná sa o mapu, kde bodky označujú ľudí, ktorí nepoužívajú smartfón. Veľa ich je hlavne v Afrike, Ázii a Južnej Amerike. Google preto predstavil platformu Android One. Pôjde lacné zariadenia s cenou pod 100 dolárov. V Indii sa jej už na jeseň chytí málo známa spoločnosť Micromax, ktorá ponúkne smartfón s 4,5” displejom, slotom na pamäťovú kartu, dve SIM karty a FM rádiom. Poháňať ho bude čistý Android, na ktorý si distribútori a mobilní operátori budú môcť nahrať ďalšie aplikácie. Tie sa potom používateľom budú aktualizovať automaticky. Neskôr by sa mali pridať ďalší dvaja výrobcovia.

obr: The Verge - Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Google však nezabudol ani na majiteľov drahších zariadení a ponúkol prvý pohľad na úplne novú verziu Androidu, ktorá pravdepodobne bude označovaná ako 5.0. Jej presné kódové meno zatiaľ takisto nepoznáme, no bude začínať na písmeno L.

Najzásadnejšou zmenou bude nový ešte čistejší vzhľad označovaný ako Material Design. Vývojári k nemu dostanú prístup už teraz, no oficiálne uvoľnenie bude až na jeseň. Za ten čas si budú môcť preštudovať jednotlivé pokyny tak, aby boli všetky nové aplikácie v Google Play viac zjednotené. Prispôsobí sa mu dokonca aj Chrome OS. Uvidíme nové ikony, nové tlačidlá a ešte viac farieb.

ikona

Apple predstavil iOS 8: Handoff, aktívne notifikácie, widgety a ľubovoľná klávesnicaNa nový iOS 8 si budeme musieť počkať až do jesene, no už teraz je jasné, že ponúkne možnosť odpovedať na notifikácie priamo v ich tele, povolí softvérové klávesnice tretích strán a notifikačné centrum obohatia widgety, Potvrdil sa aj príchod jednotného centra pre fitness údaje HealthKit.

Pribudnú však aj nové animácie, 3D pohľady a notifikačné centrum by sa malo viac podobať kartám známym z Google Now. Inšpiráciou prevzatou z iOS 8 môže byť aj možnosť inteligentnej komunikácie s inými zariadeniami. Telefón bude možné odomknúť hlasom, spárovaním s nositeľným príslušenstvom (hodinky, headsety) alebo len jednoduchým prinesením do bezpečnej a dôveryhodnej lokality (dom, práca).

Android dostane aj režim Nerušiť a podporu pre 64-bitové aplikácie. Čistejší a jednoduchší vzhľad by však mal menej zaťažovať batériu a všetky zariadenia, ktoré ho dostanú, by teda mali vydržať o niečo dlhšie na jedno nabitie. Google si uvedomuje aj obrovskú fragmentáciu a to, že používatelia stále vlastnia najmä smartfóny so staršími verziami jeho OS. Bezpečnostné aktualizácie preto budú distribuované cez aplikáciu Služby Google Play. Tá sa totiž aktualizuje automaticky a jej najnovšiu verziu používa až 93 % majiteľov androidov, hoci im často uberá z malej vnútornej pamäte.

Google predstavil aj platformu Android Auto, ktorá by mala konkurovať CarPlay od Apple. Mulitmediálne centrum v prístrojovom paneli dostane schopnosť rozumieť hlasovým pokynom a základnú obrazovku podobnú kartám Google Now. Poslúži ako navigácia s Mapami Google či hudobný prehrávač, dokonca aj s podporou aplikácií ako Pandora alebo Spotify. Zoznam partnerov je naozaj bohatý.

obr: The Verge

Spoločnosť sa opäť pokúsi dostať aj do domácností, tentoraz prostredníctvom Android TV (projekt Google TV zlyhal). Ten ponúkne najmä filmy a obsah z Google Movies, ktorý je už plne dostupný aj na Slovensku. Cez HDMI port však pripojíte aj satelitné prijímače či herné konzoly. Niektoré budúcoročné televízory od Sony, Philipsu a Sharpu ho už budú obsahovať. Ovládať ich bude možné aj prostredníctvom hodiniek s Android Wear.

obr: The Verge

Poslednou novinkou, ktorá stojí za zmienku, je partnerstvo s Nike, Adidas, Withings, RunKeeperom a aplikáciou Basis. Google totiž bude údaje zo športového príslušenstva a aplikácií uchovávať v jednotnom centre pre správu informácií o zdravotnom stave a pohybových aktivitách Google Fit. Vývojári ho však budú najprv musieť implementovať do svojich aplikácií.

Kedže Android 5.0 uvidíme až na jeseň, viacero noviniek ešte určite pribudne a o tých aktuálnych určite časom získame podronejšie informácie.

Zdroj: Google Design, The Verge

Diskusia k článku:

Nightmare 26.06.2014 - 02:11

5.0 bude lizanka :D

jarpo26.06.2014 - 16:09 Trvalý odkaz

Cisty dizajn, vsetko jednoduche, ploche, hranate, nejake tie dlazdicky... Hmm, co mi to len pripomina :)

ferineveri26.06.2014 - 21:54 Trvalý odkaz

dlaždičky máme aj my na chodbe. Čo mi to pripomína, že by dlaždičky u suseda v kúpelni, alebo v Bare u Wokna? :-D

jarpo27.06.2014 - 11:11 Trvalý odkaz

Myslim, ze to bude u toho Wokna :D

marek27.06.2014 - 14:01 Trvalý odkaz

dlazdice su dovod preco sa vyhybam WP a vidim ze budu aj dovod, preco mi budu stacit modely od vyrobcov ktori sa neponahlaju s updatmi. Nemam z toho dobry pocit, coraz viac obmedzeni a pod., hmm, co mi to len pripomina... :)

Celá diskusia 6 príspevkov