Apple CarPlay: iOS a multimediálne centrum pre vaše auto

Apple už čoskoro zmení pohľad na multimediálne a navigačné centrá v našich automobiloch. Stredový displej v niektorých z nich bude totiž slúžiť na ovládanie iPhonu prostredníctvom launchera alebo grafickej nadstavby. iOS tak nahradí často pomalé systémy od výrobcov.

Spojenie smartfónu s výbavou našich automobilov dnes už nie je ničím neobvyklým. Najprv to boli rôzne Bluetooth hands-free sady pre pohodlné telefonovanie bez použitia rúk (a dostávania pokút), neskôr už niektoré kombinácie navigácie a multimediálneho centra v stredovom paneli dokázali pristúpiť aj k uloženému telefónnemu zoznamu, SMS-kám či hudbe na vnútornom úložisku telefónu cez USB, alebo minimálne AUX vstup.

Takéto riešenia sa zväčša ovládajú cez dotykový displej pred vodičom alebo kruhový ovládač vedľa radiacej páky. Ich logika a najmä rýchlosť odozvy však stále nie sú ideálne, podobne je to aj s dostupnosťou aktuálnych mapových podkladov pre navigáciu.

Apple teraz pripravuje revolučnú novinku s názvom CarPlay - prostredie v niektorých nových modeloch Ferrari, Honda, Hyundai, Mercedes-Benz a Volvo už od roku 2014 nahradí operačný systém iOS. Ten pritom nebude uložený priamo v automobile, používateľ len k autu pripojí svoj iPhone 5, 5S alebo 5C (iPady podporované zatiaľ nebudú).

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Jablčný telefón sa cez Lighting konektor pochopiteľne okamžite začne nabíjať. Dotykový displej v aute zároveň zobrazí akúsi grafickú nadstavbu alebo launcher, cez ktorú bude možné pohodlne pristupovať k funkciám iPhonu aj počas jazdy.

Cez CarPlay bude vodič v prípade potreby telefonovať, počúvať hudbu, posielať a prijímať správy či používať navigáciu. Ovládanie zabezpečí stredový displej, hlasové pokyny, tlačidlá na volante alebo ovládacie prvky vedľa radiacej páky - teda v zásade všetko, na čo sme v autách zvyknutí už aj dnes. O pomoc sa pochopiteľne postará aj asistentka Siri.

Neskôr budú podporované aj aplikácie tretích strán, už teraz boli ohlásené napríklad Spotify a Stitcher Radio. V ďalších rokoch by sa mali pridať aj automobilky Suzuki, Subaru, Opel, Nissan, Mitsubishi, Land Rover, Kia, Jaguar, Ford, Chevrolet a koncerny PSA Peugeot Citroen a BMW Group (BMW, Mini, Rolls-Royce) i Toyota (odhadujeme, že tu bude skrytý aj Lexus).

O celom systéme sa dozvedáme viac na práve prebiehajúcom autosalóne v Ženeve. Apple naň vyššie spomínanú trojicu iPhonov pripraví prostredníctvom nadchádzajúcej aktualizácie iOS 7. Zdá sa, že podpora zo strany výrobcov bude skutočne masívna. Problém vidíme len v skutočne úzkej palete podporovaných smartfónov. Zatiaľ tiež nie je jasné, ako bude multimediálne centrum fungovať bez pripojeného iPhone. Nahradí ho v tom prípade klasické riešenie od výrobcu, tak ako doteraz?

Zdroj: Apple

Diskusia k článku:

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn 10.03.2014 - 08:17

A v ramci tejto nadstandardnej vybavy bude stat auto o 1500 eur viac :D Nechapem ako v tomto konkurencnom boji automobiliek a cenach dostupnych technologii uz davno nema kazde auto v stredovom paneli dotykovy displej s mobilnym operacnym systemom na jednoduche ovladanie medii, navigacie a HF.

zemiak10.03.2014 - 11:02 Trvalý odkaz

No ono uz kazde auto nieco podobne ma. Kedze ale kazdy vyrobca ma svoj system, mne sa CarPlay paci.
Aj tak mam hudbu, podcasty aj navigaciu v telefone. Navigacia v aute je po roku zastarala, update stoji 150 euro v mojom pripade a hackovat ju ma nebavi.
Nehovoriac o ovladani multimedii, to je cista katastrofa.
Toto by som bral.

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn10.03.2014 - 15:27 Trvalý odkaz

praveze to kazde auto nema, do nizsej strednej triedy to zacali montovat hadam len rok dozadu aj to nie do kazdej znacky. A vlozit do stredoveho panelu "tablet" napojit ho kablikmi na repro a napajanie zas nie je az taky drahy problem ci?

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne10.03.2014 - 16:37 Trvalý odkaz

Hej, taky Android s 512MB ram a 4GM ROM, lebo nie kazdy vie, co kupit.

Mne sa ten koncept paci, aj ked sa ho v dohladnej dobe nechystam vyuzit.

zemiak10.03.2014 - 19:05 Trvalý odkaz

Urcite nebudem pri kazdom nasadnuti do auta vkladat tablet, zapajat kabliky a potom ho vyberat.

Teraz prehravam hudbu cez BT a uz to je opruz.

Celá diskusia 8 príspevkov